EUobserver: България слага цена на членството на Турция в ЕС

Спорът ни с южната съседка обаче бил "повече исторически, отколкото политически"
4 яну 2010 22:46,
377
EUobserver: България слага цена на членството на Турция в ЕС
Божидар Димитров. Снимка: БГНЕС

Изказването на министъра без портфейл Божидар Димитров, че България може да блокира приемането на Турция в ЕС, ако страната не ни плати компенсация за изселените през 1913 г. етнически българи, отразява правителствена политика.

Това е заявил пред EUobserver Веселин Нинов от прескабинета на правителството.

Нинов е посочил, че със спора между двете страни се занимава българско-турска междуправителствена работна група.

EUobserver цитира Божидар Димитров в материал със заглавие „България слага цена на членството на Турция в ЕС“.

Министърът без портфейл е заявил, че Турция трябва да компенсира България с 20 млрд. долара за имотите на изселените от Османската империя през 1913 г. стотици хиляди българи от земите западно от Босфора.

Нинов обаче е споменал друга сума пред Euobserver:

"Това е въпрос на официална правителствена политика. Между двете страни има договор от 1925 г. Това е официален договор, така че според него турското правителство трябва да изплати между 10 млрд. и 12 млрд. долара на българските бежанци", е посочил той.

Вижте още

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


377
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
314
1
 
2
 
! Отговори
до301 преди 14 години
Оплождал си магаретата на село, ама келявата ти *** е без пари
313
1
 
2
 
! Отговори
БГ преди 14 години
Че е двустранен двустранен е. Само дето никъде не се говори за компенсации от какъвто и да било вид, които БГ да дължи на ТР.
312
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
"do 306 spored tvoite dovodi e taka,ti pomoemu barkash ponyatiyata Arhont i Orhun,v.p.Arhont e sastaven 620 godina pne"Не бъркам понятия, а чета извори. На надписа пише на гръцки: "ARXON ECTIN". През средните векове титлата архонт е ползвана от редица знатни византииски феодали и български владетели. Вероятно византииските феодали, които са носели титлата архонт са били тюркски вождове? :)))) Аре стига, че ми писна! Приятна вечер!
311
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Ако до ден днешен не е взето нещо това показва че и след ден днешен нищо няма да може да се вземе.
310
1
 
2
 
! Отговори
musa преди 14 години
Bulgarite zabravqt,4e tozi dogovor e dvustranen i 4e obhva6ta imotite i na turskite izselnici,tova e vtori kapan za pravitelstvoto na Borisov,tozi B.Dimitrov e 6ovinist kato Siderov.B.Borisov poneje ne razbira ot politika,go upravlqvat drugi,zatova 6te zagubi partiqta mu...
309
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
do 306 spored tvoite dovodi e taka,ti pomoemu barkash ponyatiyata Arhont i Orhun,v.p.Arhont e sastaven 620 godina pne
308
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
А стига сте лалали.Ще стане като новините на турски.НТВ изтъква, чедоговорът се отнася не само за имотите на българите, изселили се от Турция в България, но и за имотите на турци, принудени да се изселят от България в Турция през същия период.Телевизионният канал се позовава на изследвания, според които през разглеждания период от време близо 2 млн. турци са се изселили от България в Турция, оставяйки в у нас цялото се имущество.Допълнителният протокол към Анкарския договор предвижда, че недвижимите имоти, останали в границите на всяка една от двете държави, стават собственост на съответната държава, отбелязва телевизията.В документ на нашето МВнР от 1983 г. се посочва, че става въпрос за 10 млрд. долара Последните изчисления обаче са за двойно по-голяма сума. "20 млрд. долара са напълно по силите на Турция. Тя е 16-ата икономика в света. А влизането в ЕС ще й спести от мита и акцизи много повече", смята Димитров.
307
1
 
2
 
! Отговори
:)) преди 14 години
Ти съседа мехмед и али за българки ли ги имаш? :)) Осеменявайте си се няма лошо. Има една единствена страна в световната история, в която тията е издигната в култ. Познай коя. :)))
306
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
"do 296 Arhont ne e titla a e imeto na drevnegraksiya parlament saatven ot 10 imabogati i vliyatelni grajdani na Atina "Значи Омуртаг е бил общински съветник в Атина! :))) Поне за кмет да го бяха избрали тея прости атиняни! Съгласих се с тебе. Жив и здрав!
305
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
do 296 Arhont ne e titla a e imeto na drevnegraksiya parlament saatven ot 10 imabogati i vliyatelni grajdani na Atina
304
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
"...КАН СЮБИГИ ОМОРТАГ..."На самия надпис не пише "кан сюбиги", а "канасувиги" (пише се слято, "canus" на латински означава мъдър, гърците нямат "с" и пишат "к"). през средните векове са пишели всички думи слято и не са поставяли точки и запетайки. виж по-надолу в тази страница каква е титлата: Архонт!
303
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
eeee
302
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
"То и в Рим са носили тази титла,но са я давали само на един чужд владетел-Тервел!"Византииците са раздавали титли на кого ли не! Вероятно няма нито едно племе граничещо с Византия, чиито владетел да не е получавал титлата кесар от византииците. Раздаването на титли е било начин да се подкупват владетели.
301
5
 
2
 
! Отговори
Oduz han преди 14 години
Нищо не дължим на българите, повече от 500 години им оплождахме жените, за спермата кой ще плати?
300
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
"Ама ти май наистина не си добре?То и в Рим са носили тази титла,но са я давали само на един чужд владетел-Тервел!Кой друг се е наричал САМ така е друга бира!!!МИСЛИ!НЕ РЕЦИТИРАЙ! "Кой какво и на кого е давал не ме интересува. Ставаше въпрос за произхода на думата. Между другото всички кайзери за ръкоположени от римския папа. Аз бензин не пия, но ти май по цел ден гледаш турска сателитна телевизия.
299
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
БИЛ ЛИ Е СИМЕОН ЦАР НА РОМЕИТЕ-НЕ!може да не е бил, но това го е написал. Руския цар Иван Грозни също не е бил никога цар на България, но в официалната му титла се споменава, че е бил цар и на българите. Сърбина Стефан Душан също се титулова цар на българите
298
1
 
3
 
! Отговори
до 296 преди 14 години
Ама ти май наистина не си добре?То и в Рим са носили тази титла,но са я давали само на един чужд владетел-Тервел!Кой друг се е наричал САМ така е друга бира!!!МИСЛИ!НЕ РЕЦИТИРАЙ!
297
2
 
2
 
! Отговори
до 295 преди 14 години
Ти да не си пил бензин?"В писмата си до гръцкия патриарх симеонс е именува Кесар на българи и ромеи. "Аз пък в писмата си до Наоми Кембъл се писах Брат Пит ;)БИЛ ЛИ Е СИМЕОН ЦАР НА РОМЕИТЕ-НЕ!НЕ ГОВОРИ ГЛУПОСТИ!
296
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
"А кесар е производно на цезар,общоизвестен ФАКТ,и Тервел е единственият НЕРИМСКИ владетел с тази титла!"Всички германски императори носят титлата кайзер, което е немския изговор на думата цезар или кесар.
295
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
"Я седни и почети малко преди да пишеш глупости.Омуртаг се е титуловал кана субиги"Ето какво галси надписа от камментата колона на Омуртаг: "...Омуртаг е от бога Архонт в земята, в която се е редил". Архонт!!!! Върху мадарсия конник пише: "месии архонта". В писмата си до гръцкия патриарх симеонс е именува Кесар на българи и ромеи.