EUobserver: България слага цена на членството на Турция в ЕС

Спорът ни с южната съседка обаче бил "повече исторически, отколкото политически"
4 яну 2010 22:46,
377
EUobserver: България слага цена на членството на Турция в ЕС
Божидар Димитров. Снимка: БГНЕС

Изказването на министъра без портфейл Божидар Димитров, че България може да блокира приемането на Турция в ЕС, ако страната не ни плати компенсация за изселените през 1913 г. етнически българи, отразява правителствена политика.

Това е заявил пред EUobserver Веселин Нинов от прескабинета на правителството.

Нинов е посочил, че със спора между двете страни се занимава българско-турска междуправителствена работна група.

EUobserver цитира Божидар Димитров в материал със заглавие „България слага цена на членството на Турция в ЕС“.

Министърът без портфейл е заявил, че Турция трябва да компенсира България с 20 млрд. долара за имотите на изселените от Османската империя през 1913 г. стотици хиляди българи от земите западно от Босфора.

Нинов обаче е споменал друга сума пред Euobserver:

"Това е въпрос на официална правителствена политика. Между двете страни има договор от 1925 г. Това е официален договор, така че според него турското правителство трябва да изплати между 10 млрд. и 12 млрд. долара на българските бежанци", е посочил той.

Вижте още

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


377
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
334
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
ne v dolari, a v evro go iskat i ne e 10, a e 20 miliona evro
333
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Mi da she gi opravqt imotite kade she hodqt nali sa cevelizovana dargava te sami sa se saglasili taka 4e nedeite da piskate kato na6te sasedi samo se radvat da ni vidat v konflikt s Turciq nikoi ne iska konflikti ima pregovori !!!
332
1
 
3
 
! Отговори
до 327 преди 14 години
Ще ги дадете къде ще ходите. Има договор, има и международно право. Всеки си плаща гяволъка турченце,и щом Турция доброволно е подписала договора ще плаща.Смей се иначе, смеха е здраве.
331
2
 
5
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 14 години
И последен поздрав за "приятелите" от "братска турция": "Отвън враговете диви, побеснелисган башибозуци храма налетели -фучаха, гърмяха, надаваха реви падаха мъртви във немощен гнев.Главатарят техен, с кръв топла оквасен,на таз жътва дива гледаше безгласен,и страхът неволно обзе му духътпред тез раи слаби, що сееха смърт,и вместо молби, плач пукаха шуми."
330
2
 
3
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 14 години
Така че приятели от "братска турция", да прочетете посланието в "Епопея на забравените":"Перущице бедна, тнездо на гепои,слава! Вечна слава на чедата твои,на твоята пепел и на твоя гроб,дето храбро падна въстаналий роб!Слава теб, че ти се одържа до крайности бори се в пушек, и падна със сяйност.Ти в борбата черна и пред турский гневиздигна високо твоя свилен лев,и глава не клюмна, и меча ни даде,и твойта светиня срамно не предаде,и нашта свобода ти я освети.и зо толкоз жъртви гордо отмъсти.
329
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Гладна кокошка просо сънува, бедна България милиярди сънува.
328
2
 
4
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 14 години
Също и да видите последната спогодба с турците при изгарянето на Перущица:"-Не щем! - Не! - Не бива! По-добре да мрем!-Пушките си дайте! - Не! Не! - Що да сторим?- Да се покорим ли? - Мълчи! Да се борим!- Предателят кой е?! - Долу! - викат с бяс. -Спогодба не става между тях и нас!Една жена викна:"Чте! Срам)!" и пушнакъм войската царска и падна бездушна,и гърмът разклати смаяний народ!Трепна всяко сърце и всякой живот,огънят обхвана тия души горди.- Да се не вдадеме на турските орди!И гърмежът почна, и боят със гневподзе своя страшен и грабен напев,но йоще по-страшно и йоще по-гробно.и смъртта из храма фучеше злокобно.Отчаянье мрачно ицата вапца,майки не познаха своите деца.отвън срешу храма зяпнали пушкалазабълваха пламък и бомби, и хала!и стените стари разлюляха с звуккат внезапний вятър планинския буккато тръс подземен многажди повторен. изведнъж видяха там зидът съборен!
327
2
 
2
 
! Отговори
Ot Turciq преди 14 години
Dnes sme sabrali 9,5 mlrd dolara, sled kato stanat 10 mlrd vednaga 6te vi gi davame :-))))
326
1
 
3
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 14 години
Искам да ви покажа в стиховете на нашите класици какво е било отношението към нас-българите в отнетите ни земи: "Па ща си ти?" такъв въпрос задававъв твоя дом безочлив чужденец."Па ща си ти?" с такваз псувня смущавадушата ти неканен гост, пришелец...Но ти пази се, прав ответ не давай.Кажи се португалец, кюрд, сириец,лапонец, ***, , индиец,но българин се само не признавай,че тоз грях смъртен прошка там не знай;влече позор, побой, затвор, изгнание невидени при прежните тирани...Скрий, че си българин, в най-българския край...
325
1
 
2
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 14 години
Ако можеха избитите ни прадеди по време на тракийското изселение от страна на "братския турски народ" да се надигнат от гробовете, щяха да ни се изплюят че не сме поискали поне 100 милиарда - хора, Югоизточна Тракия със все Одрин, превзет с кървите на дедите ни, са безценни!!! Малко им искаме на те!
324
1
 
2
 
! Отговори
:) преди 14 години
"za6to li?"ne moje6 li sam da si otgovori6 ili prosto tursi6 otgovora 6toto i ti ne go znae6?
323
1
 
3
 
! Отговори
до 321 До анонимен 3 преди 14 години
Към промяната на имената си добавил и измислени или преувеличени неща, но както и да е. Глупаво е да се очаква българите да проявят обич към турците, същото е и с почти всички съседи на турция, защо ли ??? Отговора го знаят всички с изключение на турците. Това е първото, второто е, че почти всички турски общности в европейските страни (несъседни на турция) са като капсулирани. Проблем е интегрирането им в съответната страна. Даже в един момент за да ги изгонят в Германия им палеха апартаментите.Защо ли ??? Отговора го знаят пак всички с изключение на турците.
322
1
 
3
 
! Отговори
до 321 преди 14 години
Написал си някой верни неща, но и доста неверни.Турците учиха в университет- имаше турци лекари,инжинери,учители ,има ги и сега. Не знам коя най-*** работа са работили и как са взимали по малко точно пък през комунизма когато всички взимаха що годе по равно, ама щом казваш.... За имената си прав, ама в тази работа участваха и доста турци-агенти( да ти казвам ли кои или се сещаш) Така че бъди обективен.А ако не помниш комунизма, вземи се образовай.
321
2
 
3
 
! Отговори
До анонимен 315 преди 14 години
Преди мислех как може един човек да не обича държавата в която се е родил. Но ден след ден, година след година разбрах как да може де не обича! Първо се затвориха очилищата на турците, после се забрани да се учи турски, турците започнаха да не ги вземат в университета, най-мръсните работи ги даваха на турците, турците работеха 5 вземаха 2, българите работеха 3 вземаха 7, промениха се имената на турците, забрани им се да говорят майчин език и т.н. и т.н. Българите не направиха тия неща от обич към турците, сега защо чакат турците да обичат и защитават българите и България?
320
1
 
2
 
! Отговори
до 310 преди 14 години
А ти не помисли ли че Божидар не е толкова ***. Дали не е проверил договора според теб? Айде моля ти се.
319
1
 
2
 
! Отговори
до 316 преди 14 години
А по твоята логика, коя е най обективната история?? Може би турската,а?? Всеки дърпа към своето и всеки е прав за себе си.
318
1
 
3
 
! Отговори
до 317 преди 14 години
А след 1878 знаеш ли колко кадънки са ходили с разкъсани шалварки,а???А при Одрин, знаеш ли.Истината не е само с една страна, та не се знае кой на кого.Айде и умната.
317
2
 
2
 
! Отговори
Oduz han преди 14 години
Хайде , хайде момчета ;-) само защото не ви изнася не можете да отричате истината. От нея боли, но в крайна сметка трябва да се примирите с реалността.
316
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
do 312 izvirashta istoriya pisana ot gratski hroniki po tema Balgari i Balgariya-mnogo bektivno
315
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Абе не мога да разбера защо българските турчета са скочили да защитават Турция? Нали живеете в България? Каква ви е Турция та я защитавате? А после се сърдите като ви кажат да заминавате за Анадола. Очевидно Турция ви е много по-близка от България. Ето за това не ви харесваме!