Орешарски коригирал бюджет 2008 700 пъти

Бюджетът и реално разпределените пари се разминават с 2.5 млрд. лв.
9 яну 2010 09:26,
219
Орешарски коригирал бюджет 2008 700 пъти
Снимка: БГНЕС

През 2008 г. не е имало никакво рекордно преизпълнение на приходите, както се хвалеше правителството на тройната коалиция.

Тогава са събрани с 616 млн. лв. по-малко данъци от заложените в закона за държавния бюджет. И на практика тройната коалиция е харчила излишък, който не е съществувал. Това разкрива одит на Сметната палата, публикуван вчера, пише в. "Сега".

През 2008 г. властта се хвалеше с нечувано преизпълнение на приходите от данъци, дошло като следствие от въвеждането на плоския данък и други мерки.

Оказва се обаче, че са събрани с 4% под планираното. Събраният ДДС например е със 705 млн. лв. по-малко, данъкът върху личните доходи - със 199 млн. лв. по-малко и т. н.

Неизпълнението на данъците през все още силната за българската икономика 2008 г. е сигурен знак, че световната криза се е отразила чувствително дори на бюджет 2008 г.

Това се е знаело от тогавашните управляващи, но въпреки това в края на годината те решиха да раздадат 1.5 млрд. лв.

Тъй като излишък на практика не е имало, Министерството на финансите просто е прехвърляло пари от бюджетите на едни ведомства и общини към други.

Така гласуваният със закон от депутатите бюджет за 2008 г. и реално разпределените пари се разминават с 2.5 млрд. лв., става ясно от одита.

В него обаче не се коментира доколко законни са тези действия. Основната забележка на Сметната палата е именно по промените в бюджета.

Бившият финансов министър Пламен Орешарски е бил всички рекорди през 2008 г., като е коригирал бюджета със свои заповеди около 700 пъти.

"Наблюдава се промяна в структурата на всички разходи спрямо приетите със закона с изключение на разходите за стипендии, за членски внос в нетърговски организации и за държавния резерв", пишат хората от ведомството на Валери Димитров.

Само две министерства са загубили от раздаването на пари през 2008 г. - социалното и външното, които са получили под определените им по закон пари.

Прави впечатление, че ведомствата са дали с 1.3 млрд. лв. повече от гласуваното първоначално за ремонти, строителство и други капиталови разходи. По бюджетите на общините са направени корекции чрез 187 заповеди на министъра на финансите, с които парите им са увеличени с 639 млн. лв.

35 общини са получили средства в размер на над 150% от одобрените за тях пари със закона. Пет общини, които одиторите не посочват поименно, са получили над 200% от първоначалния си бюджет.

Седем общини обаче са взели над 500% от определените със закона за тях пари за капиталови разходи, например строителство, ремонти и др. Това са Банско, Приморско, Бобов дол, Пловдив, Силистра, Смолян и София.

Сметната палата е проверила и как върви програмното бюджетиране у нас и се е убедила, че то съществува само на хартия.

Иначе нямаше да е възможно по 1/4 от програмите да са направени разходи, които изобщо не са били предвидени, по 4 програми изхарчените пари да са над 5 пъти повече от утвърдените, а по други 6 програми - над 10 пъти повече.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


219
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
0
 
0
 
! Отговори
Niko преди 14 години
Napravo da se 4udi 4ovek na napisanite gluposti po-dolu.. "Bilo po-dobre s komunistite 6toto nqmalo bilo kriza" Vie 4uvate li se kvi gi govorite ?! Ot kraq na 2008 celiq svqt e na kolene, v statiqta pi6e 4e vapreki tva tapoumnite komunqgi sa razdali absoliutno do posledno kakvoto e bilo ostanalo v darjavata, i vie sq se molite te da se varneli 4e po-dobre bilo..ne moga da vi se na4udq na ov4ata misal seriozno :O Da e jiv Dqnkov...bez nego 6te usetite 6to e kriza....
76
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Бьеееееее...........Сьееееееее............Пьееееееееее..............меееееееееее-меееееееееее-меееееееееееее!!!
75
0
 
0
 
! Отговори
Някой преди 14 години
Ако това е вярно (ест.всчико казано от политици и институции в Б-я се подлага на съмнение, поне от мен) то може да се открие логига в написаното. Най-голям преразход е "1.3 млрд. лв. повече за ремонти"-Елемнентарно.Комисионните в края на мандата на СС скочиха драстично от "коректните" 10% ("Това го знае всяко хлапе"). Просто лапаха като за последно,щото им се видеше края.Обърнете внимание сега колко неразплатени задълж-я има към частните строителни фирми и защо са натрупани !!??
74
0
 
0
 
! Отговори
хоп преди 14 години
Орешарската килия........звучи много добре! Поетично като в народна песен.
73
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
И какво от това че винетките се разпространяват от Си банк,важното е че печалбата и ще е 4.7 % ,а миналата година *** са прибирали 12 % ..Че кой да ги разпространява Румен Петков ли ..
72
0
 
0
 
! Отговори
ЧЕТЕТЕ БЕ ХОРА преди 14 години
НАЙ-ВАЖНОТЪО КОЕТО КАЗВА СТАТИЯТА Е ЧЕ *** СА ПРИКРИЛИ СЪСТОЯНИТЕ НА БЮДЖЕТА РЕСПЕКТИВНО ИКОНОМИКАТА И СА НИ ВЪВЕЛИ В ТАЗИ ЗАБЛУДА САМО И САМО ДА СИ ДОИЗКАРАТ МАНДАТА ...А ПОСЛЕДВАЩИТЕ ПРОБЛЕМИ ДА ОСТАНАТ ЗА ТЯХНИТЕ НАСЛЕДНИЦИ В СЛУЧАЯ ГЕРБ.
71
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Их,пак започнаха комуниските номера,гласувал бил за ГЕРБ,ама се разочаровал..Ти ли бе *** лaйнян си гласувал за ГЕРБ и да изпуснеш привилегиите от баща си и дядо си със заслуги за това че за доносничили срещу приятели и роднини
70
0
 
0
 
! Отговори
до браво преди 14 години
а ти си още по-*** ,защото сравняваш със САЩ ,а там мерките са взети след предварително обявяване и след приемането им от СЕНАТА , а тук както обикновенно всичко е направено на тъмно и естествено е направено не да подпомогнем бълг.икономика като цяло , а прикривайки настъпващата криза с действията си *** нахраниха своите протежета ....т.е. себе си
69
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
До 67Или може би защото *** лъжеха до последно ,че всичко е наред има много пари ,а то кво се оказа декември месец сме на хляб ,и вода.Бойко го каза да си пъдарин на обран бустан е много трудно!!!
68
0
 
0
 
! Отговори
2+2=х преди 14 години
700 промени в бюджета - това си е за съда! Той да преценява законно ли са правени или не. В БГ бюджета се приема от Народното събрание, а не от Орешарски. И още - след като са събрани 4% по-малко от заложените (не се казва точно колко), а са раздадени 1.5 млрд. повече от предвиденото, и то като СЪЗНАТЕЛНО са заблуждавани всички, е ясно, че тук става дума за престъпление. Дори Финансовия министър няма право да ЛЪЖЕ.
67
0
 
0
 
! Отговори
Красьо Черничкия преди 14 години
Ей народе не съм го вярвал но ще го кажа.Ще търсиме *** ей ще ги търсим.От къй *** се подведохме говоря и за себе си да гласуваме за тез недоразумения от ГЕРБ.Лъгаха лъгаха обещаваха и кво?Опа СиБанк прай винетките.И още колко незнайни далавери са направили.Питам ги аз тия *** бе що преди изборите не казахте,че ще съкратите 30хил души точно преди празниците,ще вземате интеграционните на пенсионерите и прочие лайнерии.Тогава кой щеше да гласува за вас,а?
66
0
 
0
 
! Отговори
e преди 14 години
ROBI STE SI4KI
65
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Еее верно бе,какво стана с дядо Муравей..нещо не се показва или не му се занимава с
64
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Не знам с какво се е доказал Орешарски,да управляваш финансите на една държава не е като да баламосваш студентките в УНСС ,иначе я докарват от приказки..имаше един Румен Гечев от Виденовото правителство и той беше същия "капацитет " като Орешарски
63
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
И какво излиза? Криза има още от 2008, но с цената на 700 промени на бюджета на "гадните ***" никой не я усети. Дойде "добрия" дЯнков и се погрижи всички да я усетим, с по-високи цени, данъци и акцизи и с масови уволнения! ... Сори ама ми беше по добре като "криза нямаше" или поне не се усещаше.
62
0
 
0
 
! Отговори
Тотю преди 14 години
Браво на Дянков - парите от всички винетки - в СИ-Банк. На кого е СИ-Банк ли? Ами на една жена, дъщеря на генерал от Държавна Сигурност, която пък сега живее с един друг Генерал, който се прави на Премиер.
61
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Гледам мозъчният тръст на родният финансов елит пак се е събрал тук да заседава.Слава Богу че имаме толкова кадърни финансисти като всички пишещи тук, да налеят малко мозък на такъв необразован некъдърник като министъра на финансите.
60
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Абе ни е се присмивахме за името на Муравей Радев,но май ще се окаже най способния финансов министър от новата ни история..
59
0
 
0
 
! Отговори
до55 преди 14 години
Орешарски може да е комунист, но е доказан финансит, за разлика от момченцето от Световната банка, което обаче е разнасяло само пици между финансистите там. Има разлика между финансист и пацар, все пак.
58
0
 
0
 
! Отговори
Бай Колю преди 14 години
Искаш да кажеш, че ако аз си прехвърля 5 лв. от левия в десния джоб и обратно 10 пъти, те ще станат 50! Добра логика, но малко ми не се получава точно така! Колкото и да ги мятам от джоб в джоб, все си стоят 5! Освен това, за да продължавам до безкрайност с тази операция, петте лева не бива да си ги харча, само да ги прехвърлям, а в случая с предишното правителство, както и Боко обяви около милион пъти вече, се е харчело на поразия. Та за това питам, какво адже-ба се е харчило, като парите, както ти казваш, само са обикаляли от министерство в министерство, от община към агенция и обратно?!?! С други думи казано, може ли 5-те ми лева да ги похарча и от левия, и от десния джоб?!