Жан дълго мълча, появи се и рече: ДПС не е партия!

"Не работех с Доган - работехме един срещу друг"
4 фев 2010 07:00,
303
Жан дълго мълча, появи се и рече: ДПС не е партия!
Жан Виденов. Снимка: БГНЕС

"ДПС не е партия, ДПС защитава единствено корпоративни интереси. И то на фирми, които не са възникнали в естествен пазарен процес, а са назначавани в мътния първоначален период на прехода".

Това казва експремиерът Жан Виденов в първото си интервю след 10 години мълчание пред списание "Правен свят".

На въпрос как е работил с Ахмед Доган, Виденов казва:

"Никак. Не работехме с него - работехме един срещу друг".

Виденов припомня, че е напуснал БСП след конгрес, в който поздравление отправил лично Ахмед Доган.

По думите му, лидерът на движението благоволил да дари на социалистите политическата си подкрепа, виждайки, че те са се "пооправили". Форумът се състоял през 2000 година.

"Напуснах заради готовността на БСП да влезе във всякакви съюзи и да обслужва всякакви интереси, стига това да предложи на хора от нейното ръководство път към личната власт и към личните облаги", разказва той.

"БСП много сбърка, че след горчивия си урок от деградацията на номенклатурната класа в края на ХХ век подкрепи създаването на нова привилегирована прослойка в началото на ХХI век", посочва Виденов.

По думите му не е мит, че съществуват олигарси. Той нямало да спре да критикува медиите, че измислили олигархични кръгове като Орион, Олимп и всякакви "котараци", съзнателно криейки от обществото изключително опасни и вредни олигарси.

"Политиците не бяхме на висотата на предизвикателствата на прехода. Твърдя с още по-голяма убеденост, че медиите също съвсем не бяха на висотата на предизвикателствата на прехода", обяснява още експремиерът.

Той не упреква българите за събитията от преди 13 години. Не се изкушава и да се върне в политиката, но "ако трябва да управлявам сега, бих подчинил максимално съдебната система на изпълнителната власт", казва Жан Виденов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


303
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
243
0
 
0
 
! Отговори
мемо преди 14 години
Кво искаш да кажеш с тия думи,че не си крадял и искаш пак да се завърнеш да довършиш това което не си можал.Ти си един бесрамник и всичките твой рода марш в щатите
242
0
 
2
 
! Отговори
sas преди 14 години
Много повече от 10%. Той доказа в годините, че е най-честният и достоен български политик.
241
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Виденов е единственият политик които не открадна нищо и няма никакво значение дали е комунист или някакъв друг още тогава е показал морал които после е потъпкан и резултата е бедна и ограбена нация с винетки за по 35 евро и без пътища , без болници , без пенсионни фондове , а в наи скоро време и без пари дори за оцеляване
240
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Абе по времето на Костов този *** май не беше никакъв политик,но като дойдоха онези царски тарикати и те с цел да откраднат каквото могат,пак си надигна келявата кратуна..Дано Бойко го посмачка,само да не влязат в тандем нещо,че....
239
0
 
2
 
! Отговори
Castor преди 14 години
Ако сега Жан Виденов направи партия ще вземе поне 10%. Мога да се обзаложа! И аз бих гласувал за него, защото ми писна от крадлива долнопробна пасмина!
238
0
 
0
 
! Отговори
DPS преди 14 години
Vie puk kolkoto pove4e laete tolkoz pove4e v lajnata potuvate DPS e nai opitnata partiq vuv momenta i po profesionalna nqmaAhmet Dogan ako be6e nqkakuv si Andrei Donkov siguren sum 4e vsi4i vie 6tqhte da go izberete na izborite sujalqvame vuv momenta razpolagame sus Ahmet Dogan i DPS i sus nego trqbva da sviknete
237
2
 
0
 
! Отговори
DPS FOREVOR преди 14 години
Jan Videnov da si gleda svoqta partiq napravo e kato papla4
236
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
че не е партия и децата го знаят....но защо ли мълчат нашите институции.....
235
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
От премиерството на Жан му останаха за спомен само един луксозен комплект в кожен *** писалка и химикалка, като не се броят тоновете помия, които се изляха върху него, само защото не се съгласи да обслужва интересите на мафията. Един от хората, които платиха много пари, за да го свалят от власт и спонсорираха нападението над парламента, беше самият Емил Кюлев. Но...нейсе...Който нож вади, от нож умира... Въпрос на време...А Жан си остава един от честните идеалисти в политиката. Но те са малко.
234
0
 
1
 
! Отговори
korleone преди 14 години
Факта че има толкова коментари тук показателно говори колко много излъгани има когато скачахме и студувахме на площади и пред общини,деляхме стотинки за да си купят билети за градси транспорт за тези които живееха по надалеч.Колко много вярвахме... ! Жалко !!!
233
2
 
0
 
! Отговори
Паве 1997 преди 14 години
Идеалист комунист! Но те пък са и най- опасните...
232
0
 
1
 
! Отговори
Аз преди 14 години
Нека споменем жертвите на прехода:1) Стотиците хиляди загинали:1.1) Във войната по пътищата поради безобразните пътища, липсата на ефективна дейност на КАТ и безконтролния внос на трошки;1.2) От липсата на работещо здравеопазване;1.3) От недоимъчно хранене и студ поради пенсии и заплати, неколкократно по-ниски от жизнения минимум;2) Хората с образование и опит, принудени да НЕ работят по специалността си и изгубили професионалните си умения;3) Хората напуснали родината.Амин!
231
0
 
0
 
! Отговори
Жеков преди 14 години
Тези четиримата явно за нищо не стават. Още малко и последния българин ще дръпне шалтера на АЕЦА да не работи напразно.
230
0
 
2
 
! Отговори
mao_dze_dun преди 14 години
Много лоши неща може да се кажат за Жан Виденов като политик. Той просто не ставаше за премиер. Но от чисто морална гледна точка го уважавам - беден влезе в политиката, беден излезе. Наивник вярващ сляпо в идеологията, тръгнал да се бори с вятърни мелници. Нямаше как да има шанс пред Овчаровци и Пириновци. Жал ми е за него - използваха го и накрая се избърсаха с него. Чест му прави, че пое отговорността и се оттегли. Поне един, които не се опита да ни убеди, че провалът му е всъщност триумф.
229
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Преходът отдавна свърши - още с приемането на новата Конституция през 1991 година. Друг е въпросът, че на повечето хора не им харесва резултата от прехода - преминаването на власта в ръцете на мафията или както е популярно - България е единствената страна, в която мафията си има държава. Това е положението - тези дето подрипваха като магарета по площадите в подкрепа на мафията се оказаха излъгани, останалите просто си знаеха какво ги очаква.
228
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Пореден пример колко е политизирано обществото. Разделяй и владей!Разделено общество се манипулира най-лесно.Явно "червената помия" не е *** и не използва "успешно" за управлението на Виденов.А иначе за дължината на "прехода" - вече си мисля, че аспаруховите българи по-малко са вървели, отколкото ние прехождаме
227
0
 
0
 
! Отговори
чичо преди 14 години
Жанчо кво праиш бе мойто момче какво има из Пловдив? Как са *** там праят ли мръсотии на кмета?Ти са скри и чак сега са показваш.
226
0
 
0
 
! Отговори
3 преди 14 години
продължават изкуствените гласувания от страна на сайтодържателите - *** мръсни !
225
0
 
0
 
! Отговори
кнк преди 14 години
Разни "Червени помии" и други подобни се опитват да измислят или препишат нещо положително в управлението на Жан,Симеон,Станишев,Луканов,Т.Живков. РАЗБЕРЕТЕ!!!НЯМА ТАКОВА УСПЕШНО УПРАВЛЕНИЕ,КОЕТО ДО "ПОСТИГНЕ" ПОСЛЕДНО МЯСТО НА СТРАНАТА В ЕС.Казаха ни от там:трябват ви 60 години да достигнете средния стандарт в Европа.Точно толкова управляваха изброените по-горе.
224
0
 
0
 
! Отговори
ш преди 14 години
тези, които контролират сайта не отчитат стотици гласувания, защото в момента се прави кампания , от която имат полза някои червени слуги -в момента се прави добра реклама на едно компрометирано управление заедно с това на Беров - най-антибългарското и то съвсем целенасочено !