Какво (не) изпълни Дянков от 10-те антикризисни мерки

Investor.bg систематизира резултатите на финансист №1
11 мар 2010 17:45,
274
Какво (не) изпълни Дянков от 10-те антикризисни мерки
Снимка: БГНЕС

В началото на ноември 2009 г. министърът на финансите Симеон Дянков представи на икономическа конференция в София 10 основни краткосрочни мерки за следващите 100 дни, които правителството ще предприеме за справяне с кризата. Оттогава изминаха повече от 100 дни, така че правим преглед на изпълнението на мерките.

Балансиран бюджет за 2009 г. и 2010 г. е една от десетте основни мерки, като, по думите на финансовия министър тогава, ефектът ще е запазване на валутния борд до влизане в еврозоната.

Изпълнение
Валутният борд е стабилен. Подаването на документи за присъединяване към валутния механизъм ERM II се отложи от края на януари 2010 г. за срок до средата на годината.

България не завърши 2009 г. с балансиран бюджет, а с дефицит от 0,8% по официални данни. Според някои анализатори, при друг метод на изчисление дефицитът е по-голям. Според БНБ пък дефицитът на консолидирания държавен бюджет за 2009 г. се оценява на 1,9% към БВП.

Тази година също започна с бюджетен дефицит. Симеон Дянков първоначално твърдо декларира, че ще направи всичко възможно да завършим 2010 г. с балансиран бюджет. След направените и обявени преди дни оценки и прогнози на Международния валутен фонд (МВФ), според които при бюджетен дефицит за България до 1,8% икономиката ще е стабилна, Дянков не посочи дали държи на първоначалното си становище.

Втората мярка е борба с нелегалния бизнес и контрабандата, за което основна роля имат митниците, при които напоследък (края на миналата година) се увеличава събираемостта на акцизите.

Изпълнение
Според представената преди дни информация от митниците през първите два месеца на тази година агенция „Митници“ е внесла в бюджета 913,8 млн. лева приходи от акцизи, ДДС от внос и мита. Спрямо същия период на 2009 г. намалението в приходите е с 12,7%, или с 133,5 млн. лева по-малко.

При борбата с контрабандата има успехи, тъй като само за първите два месеца на тази година са заловени контрабандни пратки цигари колкото през цялата 2008 г.

Третата мярка е реформа на държавната администрация, така че някои функции като одитните и усвояването на средствата от ЕС да се засилят, а други – да отпаднат.

Изпълнение
Административната реформа е започнала, но не е завършила. Има известен напредък при усвояване на средствата от еврофондовете, но според представители на бизнеса има още много какво да се направи.

Предвидени бяха и промени в управлението на държавната собственост съгласно четвъртата мярка, като една от радикалните идеи, предложени от Дянков, е да се създаде агенция за държавна собственост, в която да влизат миноритарните дялове от недвижимата собственост на държавата, като е възможно да влизат и част от мажоритарните дялове.

Изпълнение
Според последните публични изявления на министър Дянков по въпроса създаването на агенция за управление на държавната собственост скоро ще се случи.

Петата мярка е свързана с повишаване на прозрачността при провеждане на тръжни процедури, като за целта се разширят правомощията на Сметната палата, така че тя да проверява извършените концесионни или приватизационни сделки.

Изпълнение
Засега правомощията на Сметната палата не са разширени и няма огласено „придвижване“ по въпроса.

Шестата мярка предвиждаше промени в Закона за обществените поръчки.

Изпълнение
Промените в Закона за обществените поръчки бяха приети вчера от правителството, предстои да бъдат разгледани и гласувани от Народното събрание, за да влязат в сила. Основното в промените е, че процедура по обжалване на резултатите от тръжните процедури автоматично ще спира сключването на договор с избрания изпълнител до решаване на казуса, за разлика от досегашния регламент.

Седмата мярка предвиждаше Агенцията за следприватизационен контрол да се слее с Агенцията за приватизация или с друго ведомство, за повишаване ефективността на дейността.

Изпълнение
В средата на февруари парламентът гласува сливането на Агенцията за приватизация и Агенцията за следприватизационен контрол и съответно създаването на Агенция за приватизация и следприватизационен контрол.

Осмата мярка, обявена през ноември миналата година, е промяна в данъчното законодателство, с която се създава „златен“ регистър за ДДС, в който да влизат изрядни фирми платци, на които ДДС ще се връща до една седмица.

Изпълнение
Няма такъв „златен“ регистър. Държавата продължава да бави връщането на ДДС на фирмите.

Освен това, по предложение на Министерството на финансите, много фирми (главно строителни), имащи да получават средства от държавата по изпълнението на сключени коректно договори, доброволно се съгласиха да им бъде изплатена не цялата полагаща им се сума, а 90% от нея. Алтернативата за фирмите по това предложение на Дянков е да чакат неопределено дълго за изплащане на цялата сума.

Деветата мярка е финансиране на екологични и транспортни инфраструктурни проекти от държавата чрез седем външни заема.

Изпълнение
Според заложеното в държавния бюджет 2010 г., размерът на държавните външни инвестиционни заеми през 2010 г. ще бъде общо 130,4 млн. евро, като кредитите са за финансиране по четири инфраструктурни направления. Кредитолучател на цялата сума по заемите е Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

Последната мярка е извършване на здравна реформа и подготовка на нов закон за Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Изпълнение
Здравната реформа е в ход. Евентуалното закриване на болници в страната обаче предизвика недоволството на лекари и обществеността по места.

Вчера правителството официално реши размерът на здравната вноска да се вдигне от април от 8 на 10%, при условие че се предвиждаше евентуално това да стане от януари 2011 г. Тази мярка се прима твърде нееднозначно от бизнеса и обществеността.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


274
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
234
1
 
0
 
! Отговори
DOLU DIANKOV преди 14 години
MAHAI SE BE NEKADYRNIK VODISH ANTIBYLGARSKA POLITIKA I KAT SI OTIDESH V AMERIKA BZEMI I POJARNIKAR4ETO BOIKO DA GLEDA KOZI 4E KAT GLEDAM ZA DRUGO NESTAVA
233
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Я!
232
0
 
1
 
! Отговори
мах преди 14 години
*** пъпчивия змей
231
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
qwer
230
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
абе няма дефицит...е как да има като дигат данъци и те облагат като луд за щяло и нещяло много ясно, че няма да има..него не го интересува, че няма пари за здравните работници, нали като видат от ЕС документите, че няма дефицит ще го хвалят..боли го иначе за отделните хора..
229
2
 
4
 
! Отговори
Spectator преди 14 години
Прекалено много станаха изцепките на Дянков. Двойнствена, та раздвоена личност. Арогантен (във всяка публична изява) и заедно с това мекушав (виж стенограмата), отличник, а не владее български, крупен икономист (по самооценка), а ето плачевните резултати от дейността му, високообразован(как не, учил на Запад!). Сега участва в сценарий против държавния глава, иницииран от най-голямото зло на България Костов. Затова - Дянков вън!
228
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
що за народ е това българина??????те го тъпчат той се пери.не по 10% а 100% увелечение му трябва на този народ.каквото си надробил това ще ***-т.е. въздух и мили думи от дянков ,че вече няма нито криза нито каквото и да е. честито и пак на избори.
227
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
сега пък попаднал в клопките на първанов.стига с тези глупости.винаги ще има конфликти и ако ги няма означава ,че нищо не е наред.да няма стачки , да не протестират,да не дишат,да си плащат тока и парното.това искат и ти българино търпи защото си научен да си тъпкан.има 2% увеличени на здр.осигуровка,10% на тока ! на парнота и ти пак търпи защото бойко каза.
226
4
 
2
 
! Отговори
Българофил преди 14 години
В петък, 5-ти март, между стените на българското Президентство се разигра рядка по своята политическа жестокост сцена. Дошъл, за да сложи край на едно недоразумение с държавния глава, младият министър на финансите Симеон Дянков попадна наивно в клопката заложена от президента Георги Първанов (бивш комунист), пише френският седмичник "Курие Интернасионаl" в материал, посветен на най-горещата политическа драма в България. След като припомня предисторията на скандала, с участието на Дянков в тв шоу, в което става дума и за "младия милиардер" Първанов, авторът Александър Леви разказва как премиерът Борисов е изпратил министъра си при президента, за да изгладят "недоразумението"."Но нищо не се случи както беше предвидено. Георги Първанов прие министъра на финансите придружен от двама сътрудници от администрацията си и секретарка. Той му даде думата, преди да продължи в стил: "понеже сте тук, нека да изясним и някои други противоречия". За начало Дянков е обвинен, че е "излъгал" за бюджета на президентската администрация. Много надъхан, президентът разкритикува също политиката на икономии и поиска от името на всички българи Дянков да им се "извини". Първанов захапва здраво и темата за "младия милиардер", без да остави шанс на младия Дянков, който пробва доста неумело да се измъкне с комплименти за "опита" на държавния глава... Напразно. "Не ви вярвам", отсича президентът преди да заключи с дълга тирада, истинска политическа реч за ролята, която смята отсега нататък да играе на българската политическа сцена", продължава "Курие Интернасионал"."В същия ден съдържанието на разговора стана достъпно в интернет на сайта на президентството, което публикува пълната стенограма. Българите откриха един отмъстителен и непреклонен президент срещу мънкащия, търсещ думите си Дянков, очевидно изненадан от злостта и внезапността на атаката от страна на държавния глава."По -нататък се отбелязва, че от този момент кризата между президентството и правителството се задълбочава, за да се стигне до поискания от ГЕРБ импийчмънт на Първанов. "Бойко Борисов определи действията на президента като "удар с нож в гърба", препращайки към пакта за ненападение, който двамата даваха вид да са сключили въпреки многобройните прехвърчания на искри от встъпването във власт на ГЕРБ през юли 2009. "Ако Първанов иска война, ще я получи" - заплаши той.""От 1989 г България е парламентарна република, в която президентът няма голяма поле за маневри, но може да упражнява влияние чрез назначения на различни нива в държавата. И социалистът Първанов, който кара втория си мандат не пропуска да го направи. Той даже е смятан за "архитект" на тройната коалиция (социалисти, царисти и мюсюлмани), която управлява България с много спорен успех през последните години. Но от падането й от власт, неговата дейност стана проблематична. В този епизод някои виждат предвестие за създаването на нова, опозиционна президентска партия. Други, напротив, смятат, че това е знак за слабост, даже за паника в президентската администрация, която е все по-силно притискана да даде отговори за ролята си в различни скандали с участието на предишното правителство на социалиста Сергей Станишев.""Факт е, че рядко подобен политически сблъсък е разкривал на такова ниво пропастта между действащите лица. Като че ли съществуват "две Българии", представени от персонажите на Симеон Дянков и Георги Първанов. Всичко, а не само възрастта ги противопоставя. От една страна е свободният електрон, изучил се в американските университети, преди да изкачи кариерната стълбица в Световната банка и да стане признат експерт по страните в преход. От другата страна е провинциалистът Първанов, извървял голяма част от кариерата си на историк под защитната сянка на комунистическата партия на Тодор Живков, преди да стане ръководен кадър на произлязлата от нея социалистическа партия. От една страна младият човек, женен за американската си колежка, собственик на къща във Вашингтон, от другата този, който в разгара на кампанията на НАТО срещу Сърбия написа топло писмо в подкрепа на другаря "социалист" Слободан Милошевич. От една страна емигрантът, който търси щастието си по света, от друга сътрудникът на политическата полиция на бившия режим (с псевдоним "Гоце"). Любимецът на либералната преса, хвален от МВФ и Брюксел, срещу приятеля на Москва, между другото запален ловец, заклеймен от еколозите, но харесван от себеподобните си в България. Отличникът на класа, леко арогантен, едновременно крехък и твърде сигурен в себе си, срещу старата лисица в политиката, този, който всичко е видял и преживял. Човекът от народните дълбини срещу космополита. "Аз съм експерт, а не политик. Както знаете, дълго време живях в чужбина. Върнах се със семейството си, за да се опитам да помогна...", смотолеви Дянков, за да се опита да обърне хода на инквизиционния сеанс, на който беше подложен между стените на президенството. Днес, сред другите теми, той сигурно размишлява над една фраза, с която българският държавен глава го замери в този нещастен петък: "Вие защо дойдохте тук, г-н Дянков?"
225
1
 
7
 
! Отговори
Статистик преди 14 години
Дянков е добро момче , но нестава за кумшия! Или просто казано,на поста министър, доказа на какво не е способен.От високо много лошо се пада , а той няна доблест да помоли някойда му помогне да слезе.
224
4
 
5
 
! Отговори
неикономист преди 14 години
ИкономистаГлеам че ги разбираш нещата, що не нафърлиш неколко мерки за излизане от кризата е така от место.Щото тука в коментарите много икономисти, сичките големи капацитети....Единствено в правителството няма добри икономисти.Сигурно щото сичките сте тука в тоя форум събрани....
223
2
 
9
 
! Отговори
tse преди 14 години
да затварям болници и да вдигам осигоровки и данаци и аз го мога номера е да се направи без такива мерки и дянков явно не може
222
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Очевидно е, че дянков е едно голямо недоразумение и колкото по-бързо и премиера го разбере и го махне, толкова по-добре. дянков не само, че не знае какво трябва да се прави, а не знае и какво прави, т.е. какви са последствията от хаотичните му действия.
221
3
 
16
 
! Отговори
икономист преди 14 години
<продължение>Айде сега да се сетим какво ще се случи с една държава, чиито министър на финансите е книжен плъх, дето си изкарва парите със статии, и никога не е виждал работещ бизнес през живота си."Финансов министър" дето в период на криза (2010 година) може дори само да помисли за увеличаване на данъци и намаляване на държавни разходи - трябва да бъде изгонен с камъни на минутата.Тежко и горко на България!
220
1
 
12
 
! Отговори
икономист преди 14 години
Всеки, който е учил икономика, и след това е управлявал някакво реално предприятие, знае, че нещата от книгите и нещата от реалността за различни. Също така знае, че книжните плъхове, дето си изкарват парите с писане на учебници, книги, статии и прочее, разбират от писане на статии, но не и от реален бизнес. Защото ако разбираха, щяха да си гледат бизнеса, а не да пишат книги.Също така, всеки знае какво се случва с едно предприятие, ако сложат някой книжен плъх да я управлява.
219
0
 
4
 
! Отговори
Смут преди 14 години
Веселин наплълно си прав с така наречените ни работодатели. Веднъж като те наемат почватр с тебкаквото си искат. Сякаш им си длъжен,че като ти дава заплата и то каква заплата смешна. А ние като едни мишки си кротуваме. Проблема е че заради такива точно имаме СВ-та по няколко страници защото пак почертавам заради такива работодатели сменям работа през година.
218
1
 
16
 
! Отговори
Нереалист преди 14 години
И какво от всичките изцяло са изпълнени само две и други три -4 частично! С една дума нищо не е свършил като хората! Трябва реформа на правителството, като за начало оставка на Дянков а не на здравните осигуровки!!
217
0
 
8
 
! Отговори
Veselin преди 14 години
Нямам нищо против работодателите Бай Гроздане :))) ,повечето са ми били точни хора ,но съм имал и кофти шефове ,а и съм чувал за такива .Но като цяло българският работодател не цени труда на работниците си ,не ги уважава ,мисли си че щом им дава някаква заплата може да прави каквото си иска с тях и да ги работи както си иска ,разбирасе това се променя лека по лека ,но с много бавни темпове .
216
4
 
19
 
! Отговори
хехехе преди 14 години
ПЪРДЯНКОВ е вреден за България!
215
6
 
4
 
! Отговори
сем.Пърдянкови преди 14 години
Първанов+Дянков=ПЪРДЯНКОВ