Какво (не) изпълни Дянков от 10-те антикризисни мерки

Investor.bg систематизира резултатите на финансист №1
11 мар 2010 17:45,
274
Какво (не) изпълни Дянков от 10-те антикризисни мерки
Снимка: БГНЕС

В началото на ноември 2009 г. министърът на финансите Симеон Дянков представи на икономическа конференция в София 10 основни краткосрочни мерки за следващите 100 дни, които правителството ще предприеме за справяне с кризата. Оттогава изминаха повече от 100 дни, така че правим преглед на изпълнението на мерките.

Балансиран бюджет за 2009 г. и 2010 г. е една от десетте основни мерки, като, по думите на финансовия министър тогава, ефектът ще е запазване на валутния борд до влизане в еврозоната.

Изпълнение
Валутният борд е стабилен. Подаването на документи за присъединяване към валутния механизъм ERM II се отложи от края на януари 2010 г. за срок до средата на годината.

България не завърши 2009 г. с балансиран бюджет, а с дефицит от 0,8% по официални данни. Според някои анализатори, при друг метод на изчисление дефицитът е по-голям. Според БНБ пък дефицитът на консолидирания държавен бюджет за 2009 г. се оценява на 1,9% към БВП.

Тази година също започна с бюджетен дефицит. Симеон Дянков първоначално твърдо декларира, че ще направи всичко възможно да завършим 2010 г. с балансиран бюджет. След направените и обявени преди дни оценки и прогнози на Международния валутен фонд (МВФ), според които при бюджетен дефицит за България до 1,8% икономиката ще е стабилна, Дянков не посочи дали държи на първоначалното си становище.

Втората мярка е борба с нелегалния бизнес и контрабандата, за което основна роля имат митниците, при които напоследък (края на миналата година) се увеличава събираемостта на акцизите.

Изпълнение
Според представената преди дни информация от митниците през първите два месеца на тази година агенция „Митници“ е внесла в бюджета 913,8 млн. лева приходи от акцизи, ДДС от внос и мита. Спрямо същия период на 2009 г. намалението в приходите е с 12,7%, или с 133,5 млн. лева по-малко.

При борбата с контрабандата има успехи, тъй като само за първите два месеца на тази година са заловени контрабандни пратки цигари колкото през цялата 2008 г.

Третата мярка е реформа на държавната администрация, така че някои функции като одитните и усвояването на средствата от ЕС да се засилят, а други – да отпаднат.

Изпълнение
Административната реформа е започнала, но не е завършила. Има известен напредък при усвояване на средствата от еврофондовете, но според представители на бизнеса има още много какво да се направи.

Предвидени бяха и промени в управлението на държавната собственост съгласно четвъртата мярка, като една от радикалните идеи, предложени от Дянков, е да се създаде агенция за държавна собственост, в която да влизат миноритарните дялове от недвижимата собственост на държавата, като е възможно да влизат и част от мажоритарните дялове.

Изпълнение
Според последните публични изявления на министър Дянков по въпроса създаването на агенция за управление на държавната собственост скоро ще се случи.

Петата мярка е свързана с повишаване на прозрачността при провеждане на тръжни процедури, като за целта се разширят правомощията на Сметната палата, така че тя да проверява извършените концесионни или приватизационни сделки.

Изпълнение
Засега правомощията на Сметната палата не са разширени и няма огласено „придвижване“ по въпроса.

Шестата мярка предвиждаше промени в Закона за обществените поръчки.

Изпълнение
Промените в Закона за обществените поръчки бяха приети вчера от правителството, предстои да бъдат разгледани и гласувани от Народното събрание, за да влязат в сила. Основното в промените е, че процедура по обжалване на резултатите от тръжните процедури автоматично ще спира сключването на договор с избрания изпълнител до решаване на казуса, за разлика от досегашния регламент.

Седмата мярка предвиждаше Агенцията за следприватизационен контрол да се слее с Агенцията за приватизация или с друго ведомство, за повишаване ефективността на дейността.

Изпълнение
В средата на февруари парламентът гласува сливането на Агенцията за приватизация и Агенцията за следприватизационен контрол и съответно създаването на Агенция за приватизация и следприватизационен контрол.

Осмата мярка, обявена през ноември миналата година, е промяна в данъчното законодателство, с която се създава „златен“ регистър за ДДС, в който да влизат изрядни фирми платци, на които ДДС ще се връща до една седмица.

Изпълнение
Няма такъв „златен“ регистър. Държавата продължава да бави връщането на ДДС на фирмите.

Освен това, по предложение на Министерството на финансите, много фирми (главно строителни), имащи да получават средства от държавата по изпълнението на сключени коректно договори, доброволно се съгласиха да им бъде изплатена не цялата полагаща им се сума, а 90% от нея. Алтернативата за фирмите по това предложение на Дянков е да чакат неопределено дълго за изплащане на цялата сума.

Деветата мярка е финансиране на екологични и транспортни инфраструктурни проекти от държавата чрез седем външни заема.

Изпълнение
Според заложеното в държавния бюджет 2010 г., размерът на държавните външни инвестиционни заеми през 2010 г. ще бъде общо 130,4 млн. евро, като кредитите са за финансиране по четири инфраструктурни направления. Кредитолучател на цялата сума по заемите е Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

Последната мярка е извършване на здравна реформа и подготовка на нов закон за Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Изпълнение
Здравната реформа е в ход. Евентуалното закриване на болници в страната обаче предизвика недоволството на лекари и обществеността по места.

Вчера правителството официално реши размерът на здравната вноска да се вдигне от април от 8 на 10%, при условие че се предвиждаше евентуално това да стане от януари 2011 г. Тази мярка се прима твърде нееднозначно от бизнеса и обществеността.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


274
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
214
0
 
8
 
! Отговори
Българин преди 14 години
Гроздане, май си бай Джибран.... Наздраве
213
4
 
2
 
! Отговори
Бай Гроздан преди 14 години
Веско, кво лошо има в това някой да еработодател? ;) Не може всички да сме само "тесни" специалисти. Трябва да има и кой да командва парада все пак ;)
212
3
 
2
 
! Отговори
Veselin преди 14 години
Абе Коко ,ти май си някой работодател май ,затуй така говориш :)))) .Или си човек на Станишев и Дянков :)?
211
0
 
2
 
! Отговори
Гъонсурат до 211 преди 14 години
Не виждаш ли, че е сатирик, човека. Има тънко чувство за хумор.
210
0
 
1
 
! Отговори
коко динев преди 14 години
ей пич верно си *** аз съм стигнал
209
0
 
1
 
! Отговори
хихихихииихи преди 14 години
що ве дедо нали Станишката е голема работа много разбира и той...що Кадиев
208
1
 
1
 
! Отговори
Veselin преди 14 години
Евала брат ,само така ,далеч ще стигнеш .
207
0
 
0
 
! Отговори
Гьонсурат преди 14 години
185. Аплодисменти. Едно към едно. Само хлябът и сиренето бяха по-вкусни. Защото бяхме млади.
206
0
 
3
 
! Отговори
коко динев преди 14 години
абе ти въобще в час ли си е пич кви 100л....ами естествено е, че ако и аз отида да работя каквото и да е... и заплатата ще е каквато и да е.. ,още какво да ти обяснявам...стига е смешен си е пич ... 100л хахахахахаа
205
0
 
5
 
! Отговори
Бай Гроздан преди 14 години
до VeselinЕй ... ама ти наистина си ***, та дрънкаш. Къде в Бг видя икономика бе мой?
204
1
 
1
 
! Отговори
ДЕДОТО преди 14 години
ДО 211ДРУГАРЯ СТАНИШЕВ НЕ Е,,,ДРУГ ДРУГАР ЕДругаря Кадиев е НАШАТА ПАРТИЯ ДНЕС ЕДИНСТВО НА СЪЩНОСТ, ЦЕННОСТИ, ЦЕЛИ И ПОЛИТИКА !!!Възпитан от партията в Демократичният социализъм, един нов интернационализъм, непримиримост към европейските модели съобразно българските условия и икономическа система на тотално централизирано планиране, която потисна и прекомерно одържави частната собственост !!
203
4
 
3
 
! Отговори
Бай Гроздан преди 14 години
Почнахме пак да се представяме като типични българи. Спряхме да пишем за тоя очилат *** горе и се нахвърлихме върху поредния заблуден гражданин ... ха ха ха
202
2
 
1
 
! Отговори
Veselin преди 14 години
Ми добре Коко ,дайте да работим за 100 лева ,нонстоп всеки ден по 12 часа без почивка ,така ще се подобри икономиката ,и да си траем :)
201
1
 
1
 
! Отговори
хаахааа преди 14 години
дедо и ти ли си *** е...а ти повелите на Станишев следвай
200
0
 
2
 
! Отговори
коко динев преди 14 години
веско не се пали а си вземи поука брато.... 28г.не са малко вземи се в ръце и не говори глупости ,че си смешен от време на време
199
1
 
1
 
! Отговори
ДЕДОТО преди 14 години
ДО VeselinСЛЕДВАЙ ПОВЕЛИТЕ НА ДЯНКОВ И ЩЕ ПРЕУСПЕЕШ !!ДАЖЕ МУ СЕ ОБАДИ ДА ТЕ ВЗЕМЕ ЗА СЪВЕТНИК , ЩЕ СИ ДОПАДНЕТЕ,,,ТАКА ЩЕ СИ НАМЕРИШ РАБОТА ЗА 2 000 ЛВ
198
1
 
0
 
! Отговори
Veselin преди 14 години
Мерси за милите думи от всички :) ,благодаря ви нямаше нужда .Аз иначе съм си екстра отвсякъде ,незнам всеки да се оправя както може ,да си го тъпчат и да си го работят както си знаят ,най вероятно и си го заслужава :)
197
0
 
1
 
! Отговори
коко динев преди 14 години
аааа за това говоря пич..по специалноста бач....14 години работя това което съм учил и съм доволен..а не като теб..и аз ако бачкам друго сигурно и аз ще съм както тебе ...е некъв общ работник.. естествено е че ще има и други....що зад мен нема други никой не ми е казал и други чакат...замисли се малко недей мрънка само
196
0
 
2
 
! Отговори
ДЕДОТО преди 14 години
ДО Veselin ТИ СИ НЕГРАМОТЕН БЕ ЧОВЕК....ВИЖ СИ ПРАВОПИСА, А И СИ СМОТАН !!!СЕГА СИ НА 28 ..........И 400 ЛВ ЗАПЛАТА СА ТИ МНОГО....СМОТАН СИ
195
1
 
1
 
! Отговори
Veselin преди 14 години
добре де ,браво ето ви 6 за правописната ми грешка която допуснах ,някой от вас да не е допускал :)