Какво (не) изпълни Дянков от 10-те антикризисни мерки

Investor.bg систематизира резултатите на финансист №1
11 мар 2010 17:45,
274
Какво (не) изпълни Дянков от 10-те антикризисни мерки
Снимка: БГНЕС

В началото на ноември 2009 г. министърът на финансите Симеон Дянков представи на икономическа конференция в София 10 основни краткосрочни мерки за следващите 100 дни, които правителството ще предприеме за справяне с кризата. Оттогава изминаха повече от 100 дни, така че правим преглед на изпълнението на мерките.

Балансиран бюджет за 2009 г. и 2010 г. е една от десетте основни мерки, като, по думите на финансовия министър тогава, ефектът ще е запазване на валутния борд до влизане в еврозоната.

Изпълнение
Валутният борд е стабилен. Подаването на документи за присъединяване към валутния механизъм ERM II се отложи от края на януари 2010 г. за срок до средата на годината.

България не завърши 2009 г. с балансиран бюджет, а с дефицит от 0,8% по официални данни. Според някои анализатори, при друг метод на изчисление дефицитът е по-голям. Според БНБ пък дефицитът на консолидирания държавен бюджет за 2009 г. се оценява на 1,9% към БВП.

Тази година също започна с бюджетен дефицит. Симеон Дянков първоначално твърдо декларира, че ще направи всичко възможно да завършим 2010 г. с балансиран бюджет. След направените и обявени преди дни оценки и прогнози на Международния валутен фонд (МВФ), според които при бюджетен дефицит за България до 1,8% икономиката ще е стабилна, Дянков не посочи дали държи на първоначалното си становище.

Втората мярка е борба с нелегалния бизнес и контрабандата, за което основна роля имат митниците, при които напоследък (края на миналата година) се увеличава събираемостта на акцизите.

Изпълнение
Според представената преди дни информация от митниците през първите два месеца на тази година агенция „Митници“ е внесла в бюджета 913,8 млн. лева приходи от акцизи, ДДС от внос и мита. Спрямо същия период на 2009 г. намалението в приходите е с 12,7%, или с 133,5 млн. лева по-малко.

При борбата с контрабандата има успехи, тъй като само за първите два месеца на тази година са заловени контрабандни пратки цигари колкото през цялата 2008 г.

Третата мярка е реформа на държавната администрация, така че някои функции като одитните и усвояването на средствата от ЕС да се засилят, а други – да отпаднат.

Изпълнение
Административната реформа е започнала, но не е завършила. Има известен напредък при усвояване на средствата от еврофондовете, но според представители на бизнеса има още много какво да се направи.

Предвидени бяха и промени в управлението на държавната собственост съгласно четвъртата мярка, като една от радикалните идеи, предложени от Дянков, е да се създаде агенция за държавна собственост, в която да влизат миноритарните дялове от недвижимата собственост на държавата, като е възможно да влизат и част от мажоритарните дялове.

Изпълнение
Според последните публични изявления на министър Дянков по въпроса създаването на агенция за управление на държавната собственост скоро ще се случи.

Петата мярка е свързана с повишаване на прозрачността при провеждане на тръжни процедури, като за целта се разширят правомощията на Сметната палата, така че тя да проверява извършените концесионни или приватизационни сделки.

Изпълнение
Засега правомощията на Сметната палата не са разширени и няма огласено „придвижване“ по въпроса.

Шестата мярка предвиждаше промени в Закона за обществените поръчки.

Изпълнение
Промените в Закона за обществените поръчки бяха приети вчера от правителството, предстои да бъдат разгледани и гласувани от Народното събрание, за да влязат в сила. Основното в промените е, че процедура по обжалване на резултатите от тръжните процедури автоматично ще спира сключването на договор с избрания изпълнител до решаване на казуса, за разлика от досегашния регламент.

Седмата мярка предвиждаше Агенцията за следприватизационен контрол да се слее с Агенцията за приватизация или с друго ведомство, за повишаване ефективността на дейността.

Изпълнение
В средата на февруари парламентът гласува сливането на Агенцията за приватизация и Агенцията за следприватизационен контрол и съответно създаването на Агенция за приватизация и следприватизационен контрол.

Осмата мярка, обявена през ноември миналата година, е промяна в данъчното законодателство, с която се създава „златен“ регистър за ДДС, в който да влизат изрядни фирми платци, на които ДДС ще се връща до една седмица.

Изпълнение
Няма такъв „златен“ регистър. Държавата продължава да бави връщането на ДДС на фирмите.

Освен това, по предложение на Министерството на финансите, много фирми (главно строителни), имащи да получават средства от държавата по изпълнението на сключени коректно договори, доброволно се съгласиха да им бъде изплатена не цялата полагаща им се сума, а 90% от нея. Алтернативата за фирмите по това предложение на Дянков е да чакат неопределено дълго за изплащане на цялата сума.

Деветата мярка е финансиране на екологични и транспортни инфраструктурни проекти от държавата чрез седем външни заема.

Изпълнение
Според заложеното в държавния бюджет 2010 г., размерът на държавните външни инвестиционни заеми през 2010 г. ще бъде общо 130,4 млн. евро, като кредитите са за финансиране по четири инфраструктурни направления. Кредитолучател на цялата сума по заемите е Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

Последната мярка е извършване на здравна реформа и подготовка на нов закон за Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Изпълнение
Здравната реформа е в ход. Евентуалното закриване на болници в страната обаче предизвика недоволството на лекари и обществеността по места.

Вчера правителството официално реши размерът на здравната вноска да се вдигне от април от 8 на 10%, при условие че се предвиждаше евентуално това да стане от януари 2011 г. Тази мярка се прима твърде нееднозначно от бизнеса и обществеността.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


274
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
194
0
 
3
 
! Отговори
Българин преди 14 години
Пич, пише се полОжение!!!!
193
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
до VeselinЕле ти-да ... особено с това полУжение ;) ха ха ха
192
0
 
0
 
! Отговори
Българин преди 14 години
Недей да го гледаш бе Йод.
191
1
 
1
 
! Отговори
Veselin преди 14 години
Роботя от 18 годишен вече 10 години почти без да спирам ,скоро ще започна и по специалноста си да работя ,просто си ценя труда ,но май още си заслужаваме това полужение в което се намираме .
190
3
 
1
 
! Отговори
верно преди 14 години
а бе на вас и онази работа с мед да ви намажат и да го вкарат вместо вас...пак ще сте недоволни....кво искате с тази разграбена държавица с 1 замах да се оправим как да стане като 20г.....нищо?
189
1
 
1
 
! Отговори
ДЕДОТО преди 14 години
АЗ СЪМ РАБОТИЛ ДЪЛГИ ГОДИНИ В СЛУЖБИТЕ И ПОЛУЧАВАМ ТАВАНА НА ПЕНСИИТЕ.ДАЛ СЪМ СИ ЖИВОТА И ЗДРАВЕТО ЗА РОДИНАТА,,,,,ТИ КАКВО СИ ДАЛ ЧЕ НЕ ИСКАШ ДА РАБОТИШ ЗА 400 ЛЕВА ???
188
0
 
1
 
! Отговори
Бай Гроздан преди 14 години
Хем си прав Дедо, хем не си ;)Щото селяните може и да измрем, ама селенията в това подобие на държава е бетер от Феникс ;)
187
1
 
1
 
! Отговори
хахаха преди 14 години
още 1 разбирач
186
0
 
3
 
! Отговори
коко динев преди 14 години
а ти с какво заслужаваш евро заплата...1- работи си по специалноста и тогава искай евро заплати...ама яко бач..не скатавки
185
0
 
3
 
! Отговори
ДЕДОТО преди 14 години
ДО Бай ГрозданТОЯ Veselin 400 ЛЕВА БИЛИ МУ МАЛКО? ДА СЕ ВЪРНЕ НА СЕЛО, ДА СЕ МАХА ОТ СОФИЯ !!
184
1
 
4
 
! Отговори
777 преди 14 години
Дянков,май и ти самия не си на ясно с антикризиснатави програма
183
0
 
1
 
! Отговори
Бай Гроздан преди 14 години
Veselin-е ...такива као теб заслужават едно голямо дърво а не европейски заплати! Защото на такива, като теб се нагледахме преди 30-35г. :) Ама, Блаженни са глупците и вярващите ;)
182
0
 
1
 
! Отговори
ггггг преди 14 години
връзка с космоса имаш май веско
181
0
 
0
 
! Отговори
Бай Гроздан преди 14 години
Дедо, Дедо ...пак на фейлетони я удари :)Но то при нас или е фйлетон, или Езопов език, или е "символично"...Ние сме спецове по символичните неща(стаяки, протести, състрадателност). За медиците (дето ходиха да бачкат за валута и щяха ли да дадат от нея на бедните) - символично. Колко хора страдаха тук от мизерията, някой мръдна ли си пръста. За убитият студент - символични Х в скайповете, стачки - символични, протести също тоже. Едни Румънци да не саповече от нас??? Ама помниш Чаушеску - бум :)
180
2
 
1
 
! Отговори
Veselin преди 14 години
Искам да кажа ,че и ние Българите заслужаваме европейски заплати ,просто някой е успял да ни накара да си мислим че това заслужаваме .Българите сме си много добри хора ,вярно в някой е заспало това добро но то съществува и е там ,също сме и много работливи ,доказваме го като отидем в чужбина ,някой незнам защо се стараят и тука за тия пари :).Ако някой иска да ме упровергае ,нека ми каже колко добри и колко лоши хора познава .Като между другото лоши е доста относително понятие :)
179
0
 
2
 
! Отговори
ДЕДОТО преди 14 години
ДО 168ТОВА СА ПАРИ МОМЧЕ...400 ЛВ СА.ВЪРНИ СЕ НА СЕЛО,,,ТАМ СА МНОГО ПАРИ
178
0
 
1
 
! Отговори
коко динев преди 14 години
и кво да напрайм ся.. има и други кво...да беше станал инджинер както казваше баба ми
177
1
 
0
 
! Отговори
Veselin преди 14 години
ще ме извинявате за правописните грешки :) ,та се радвам между другото че вчера отказах работа за 400 лв като доставчик на и аз незнам на какво ,но беше пълен работен ден в София ,забравих да им кажа че парите са им смешни ,но те сигорно щяха да кажат еми то има и други кандидати или криза е :)
176
1
 
3
 
! Отговори
ДЕДОТО преди 14 години
В хлебарницата изнервена дама се скара напродавачката: тоя хляб не е типов, слагате оцветители,набухватели, подобрители! Е-та, Ета,Е-та! Едно време какъв типов хляб имаше!Едно време какво имаше.. Такава мисловнаконструкция се върти в главите на много отсънародниците ни. Не само за хляба. За сиренето,за кашкавала, за колбасите и т. н. Рекламапо радиото набива на слушателя "нашитеколбаси са по рецепта от седемдесетте години.."Тоест-истински! Телевизията не оставапо-назад: "О, Пепи!" - казва усмихнат продавачв месарница от 60-те: - "Докараха кренвиршите!"..И сочи купчина от артикула, а в месарницатаняма други клиенти..Който помни ония години, годините на социализма,сигурно се подсмихва на подобни тъпотии.Щото тогава беше събитие в магазина дадокарат кренвирши, а опашките се виеха потротоара.Какво си спомням аз от началото на 70-те?Бях дете, дават ми пари и ме пращат до магазинада купя "нещо". Каквото има. В магазина- опашка. Чакат да докарат "нещо". Нареждамсе и аз.. След половин час докарват.. шунка!Ура! Но следва разочаровано: О-о-о! Самоедин калъп!.. Няма да има за всички.! Месарятобявява, че ще дава най-много по триста грама..Докъдето стигне! Опашката кима безропотно..Месарят вади ножа и отрязва яко парчеот калъпа. После го налапва пред очите наопашката..Безропотно всички го гледат как дъвче. В устатаму са вперени десетки очи. Не му ставанеудобно, той е силен, той е важен - в него ешунката, в него е ножът! Като се засити той,тогава ще продава на другите!По онова време месо докарваха веднаж седмично,на салама му викаха "кучешка радост", а луканкапускаха около конгресите на БКП. Сиренетобеше два вида - овче и краве, хлябът - двацвята: чер и бял.. И две състояния - мек итвърд. Мекият се свършваше веднага.Така беше.. А днес сред населението се ширимитът, че храните тогава били истински. Защотоимало стандарт - БДС, и той се спазвал..В средата на 80-те години с журналистаИван Бакалов написахме в "Стършел"няколко фейлетона за качествотона колбасите. Проучихме, че сепроизвеждат от некачественомесо, слагат им соя, пресолениса, мазни, с големиколичества нитрати за консервант..Тогавашният директорна софийския "Родопа"искрено си призна, че нямадостатъчно месо.. Затоване може да има и качествениколбаси. Явно беше му накипяло,защото разказа как го викнал ГришаФилипов, тогава министърпредседател,и му се скарал на характернияси българо-руски: "Пачемунемает шкимбе в магазин?"..Директорът събрал смелост и му отвърналв същия стил: "Защото немаетгаведо в обор!"Да, тогава говедата не бяха в оборите,а на ръководна работа. Те решаваха колковида сирене или салам да има, какво дасъдържат кренвиршите и кога да се появилуканката. Всичко това се наричаше"пълно и всестранно задоволяване потребноститена населението.."Припомням накратко тия неща за онезимлади читатели, които няматпреки впечатления от оновавреме. Защото телевизияталесно размътва главите нановите поколения с носталгичниреклами или с телевизионнипредавания като "Българскитеоткрития на Двайсетивек" по БНТ.От това предаване излезе, ченай-важната дата за България е9-и септември, най-голямотооткритие е чушкопекът, а средлюбовните драми на века едвойката Людмила-Иван Славков..Липсваше само двойката ТодорМараМалеева или Владко ЖивковМарусяМирчевска..За тях може би ще има други специалниносталгични предавания на националнатани телевизия.. Както е тръгналода плачем за миналото..
175
0
 
2
 
! Отговори
коко динев преди 14 години
хората идват тук да пръскат пари..а ние отиваме там да вземем пари.....разликата е очевадна...не ми сравнявай другите западни нации с нас българите