Дебат в парламента – лъжем ли Европа?

Ако НСИ лъже, отстранете шефовете, съветва Костов
9 юни 2010 14:20,
128
Дебат в парламента – лъжем ли Европа?
Снимка: БГНЕС

След среща на финансовите министри от ЕС комисарят по икономическите въпроси Оли Рен заяви, че е обезпокоен от икономическите данни за България и начина, по който те се изчисляват.

Става въпрос за корекцията, която направихме на бюджетния дефицит през 2009 година. Оказа се, че не е 1,9%, а 3,7 на сто.

Опитва ли се България да излъже Европейския съюз за финансовата си стабилност? Според председателя на ДСБ Иван Костов – ако е така, ръководството на НСИ трябва да бъде уволнено.

Командира е на мнение, че ако съмненията на Оли Рен за некачествена и неточна информация се окажат верни, възможните причини са две – или става въпрос за „слагачество” от страна на статистическия институт, или за некомпетентност.

И двата случая обаче предполагат едно решение, според Костов – освобождаване на ръководството.

По думите му неточна информация от НСИ може да има много лоши последствия за управлението, защото правителството има нужда не от оптимистични, а от точни данни.

Още по темата

"Иначе няма как да прави точни бюджети", даде пример Костов.

В случай че предстоящата проверка на Евростат докаже сбъркани данни – това ще бъде много лош атестат за България, твърди тъмносиният лидер.

"Ще се покачат лихвите", прогнозира още той.

Шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова обаче не е толкова песимистично настроена. Тя се доверява на работата на НСИ и твърди, че управляващите нямат никакви притеснения от предстоящата проверка на Евростат. Откъде идва разминаването?

Българският закон изисква дефицитът да се изчислява на кешова основа, докато изискванията на европейците са те да се преизчисляват в начислена основа. Тоест проверката на Евростат ще покаже, че сметките излизат.

Според Стоянова комисарят Рен не е казал, че България манипулира данни, а просто е изказал притеснение за икономическото състояние.

Виновникът, според опозицията, е финансовото министерство. Пламен Орешарски от "Коалиция за България" твърди, че именно ведомството на Симеон Дянков подава цифрите в Брюксел.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
1
 
2
 
! Отговори
ЗНАЕЩ преди 14 години
Това със 75% твърдо и 25% е НАМАЛЕНИЕ НА ЗАПЛАТАИТЕ В ДЪРЖАВНИЯ СЕКТОР С 25% ЩОТО ТЕЗИ 25% ЩЕ ГИ ДАДЪТ АКО ПРЕЦЕНЯТ АКО СИ ЗАСЛУЖИЛ ( АБЕ ЩЕ ГИ ДАДАТ НА КУКУВО ЛЯТО)
102
3
 
3
 
! Отговори
Калин преди 14 години
заплащането в бюджетната сфера отдавна трябваше да бъде обвързано с резултатите, но дори и да се обвърже кои ще обследват дейноста на дадено административни звено? колегите от партията или братовчедите, сестрите майките .. им работещи в администрацията:)без ясен регламент и определени рестрикции си е пунта мара за баламите:)
101
1
 
1
 
! Отговори
stat преди 14 години
ami prawi se spravka i se vijda kolko ot4eta sa vyvedeni i validitrani,golemiq umnik po syrvyrite...
100
2
 
4
 
! Отговори
киро преди 14 години
Абе Калинчо как се отчита времоето в сървър когато си онлайн и въвеждаш отчет? Стига си говорил глупости пии си хапчетата и си лягай!
99
3
 
4
 
! Отговори
ludiii преди 14 години
На тези мизерни заплати какво ще режат.Та това е пълна лудост и сега вземахме заем,за да си платим поне парното, а данък сгради "седи" и чака повече пари,за да го платим - е сега вече нищо няма да плащаме - нека ни търсят - да видим кой ще пълни държавната хазна...Частият сектор работи на черно, пуска трудови договори на четири часа колкото да не ги глобят, ако им дойде проверка - какви осигуровки плащат.....и все още рискуват и допускат да работят хора и без трудови договори - само и само да не плащат - правителството доволно ли е от това - сега и ние спираме да плащаме това,което можем да си позволим да не платим - ще чакаме да премине кризата......
98
2
 
3
 
! Отговори
1 преди 14 години
Калинчо подай си документите първо пък тогава коментирай!До Ястребовски влизаш в сайта на НСИ и в организационна схема можеш да кликнеш и да видиш автобиографията на всеки от ръководството! Както по ТСБ така и в Централно управление! ЧЕТИ там хора с по 2-3 езика с икономическо образование и т.н.
97
3
 
0
 
! Отговори
Калин преди 14 години
как измервате натовареноста? по същата методика по която и бюджета ли?:)правите ни на наивни, служителя си подава отчета предполагам.. той минава през няколко други за да стигне до началника на звеното от там в централата и прочие.. за каква достоверност говорим? така " иградените" ви каквито и да са системи са чисто и просто номера за да продължите и оправдаете съществуването си:) порочни системи практики модели... нищо общо с общо приетото в нормална страна.
96
3
 
2
 
! Отговори
ebaha im mamata преди 14 години
От 1 януари 2011 г. твърдата заплата на чиновниците ще е 75% от сегашната, а останалите 25% ще бъде обвързана с техните постижения.Тези промени гласува кабинетът на днешното си заседание, като одобри нов модел на заплащане на труда на служителите от държавната администрация, съобщи вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков, цитиран от БГНЕС. Новият модел ще важи за почти всички министерства и държавни ведомства, като за целта трябва да се променят 51 нормативни актове. С една година ще бъде удължен срокът за въвеждането му в МВР и Министерството на отбраната, където начинът на заплащане се различава съществено от този в другите ведомства там има само постоянно заплащане.
95
2
 
1
 
! Отговори
Калин преди 14 години
хаха от интриги може да се гътне .. от работа едва ли:)организацията на работа по учрежденията е на примитивно ниво като я поправите може да искате нещо, но интерес нямате :)
94
2
 
2
 
! Отговори
Калин преди 14 години
Хех конкурси за началници в НСИ, що си губят времето .. да си подберат персонала от близките роднини и партийните си клубчета:)Както до сега. И а ко тези бройки не са обявени в регистъра за административни структури що си правите правите да ги лансирате изобщо? В нарушение е сте. То се знае, че са за определени:)Администрацията и бюджетните звена не са са за нормални хора, те са партийци и рода.. елита:)
93
2
 
1
 
! Отговори
1 преди 14 години
До Калин Много говориш без да знаеш. В НСИ има изградена система за управелние на човешки ресурси ( в много фирми го няма) измерва се ефективност и натовареност на служителите в системата Бизнес статистика се отразява всяко едно влизане в системата с юзер и парола от там също могат да се видят данни колко е натоварено звено и ли ТСБ. ПО ДОБРЕ ДА НЕ ТИ ГИ ПОКАЗВАТ ЩОТО НЕ МОГАТА ДА СИ НАМЕРЯТ ДРУГИ СЛУЖИТЕЛИ ДЕТО ДА Я ВЪРШАТ ТАЗИ РАБОТА ЗА ЖЪЛТИТЕ СТОТИНКИ
92
1
 
1
 
! Отговори
stat преди 14 години
Dano ne se okaje samo nqkoi den 4e tezi pensionni fondove sa izpapkani ,predi da se e pensioniral edin dyrjaven slujitel,ako izob]o moje da se pensionira na preklonnata vyzrast ot blizo 70 godini i ne e umrql ot pretovarvene na nqkoie buro....
91
2
 
2
 
! Отговори
Ястребовски преди 14 години
Ясно :) Благодаря все пак за отговора 1 :) А може ли все пак да те попитам поне за три имена на специалисти в НСИ ? И специалисти в какво ? В технологиите ли? Или в облажването ? :)
90
3
 
0
 
! Отговори
Калин преди 14 години
Нека се правят анализи по дейноста на дадено административно звено, да им видим ползите от тях и организацията на работа. А ми били служители, какви служители и на кого? На родата на партията, но не и на обществото.ОГРОМЕН ТОВАР ЗА ОБЩЕСТВОТО.Никъде по нормалният свят работещите в администацията не са социална група, а тук ги направиха ЩО ЛИ?Учители и те социална група,отделни пенсионни фондове в които държавата им внася бюджетни средства за пенсии? За популацията пасти :)И това е регламентирано
89
2
 
0
 
! Отговори
1 преди 14 години
До ЯстребовскиНе съм в НСИ работил съм там и знам какво е на хората. Сегашното ръководство е от специалисти и правят необходимите реформи но много бързо преди да са въведени необходимите информационни технологии, както и промени в законодателството!
88
1
 
2
 
! Отговори
1 преди 14 години
Конкурси в НСИНачалник на отдел, отдел Финансова статистика, дирекция "Макроикономическа статистика в ЦУ на НСИНачалник на отдел, отдел Статистика на транспорта, съобщенията и услугите, дирекция "Бизнес статистика в ЦУ на НСИ
87
1
 
3
 
! Отговори
Ястребовски преди 14 години
:) До 1 :) Явно си личи че си от структурата на НСИ :) Искам да те попитам ... КАТО ИЗОБЩО НЕ СТЕ ДОВОЛНИ? КАТО КАКТО РАЗБРАХ НЕ СА ВИ ДАВАЛИ И ЗАПЛАТИ НА ВРЕМЕ ? И КАТО ГЛЕДАТЕ ДЕРИБЕИТЕ КОИТО ВИ РЪКОВОДЯТ ТАМ? ЗАЩО МЪЛЧИТЕ БРЕ ХОРА? ЗАЩО СЕ КРИЕТЕ? ИЛИ МОЖЕ БИ ВИ Е СТРАХ ЧЕ И ТИЯ ЗАПЛАТКИ КОЙТО САМ КАЗВАШ ЧЕ СА МИЗЕРНО МАЛКИ 350-450 И ТЕ ЩЕ ИЗЧЕЗНАТ ? ....
86
1
 
3
 
! Отговори
stat преди 14 години
absolutno si prav....taka e...ne stava bez pari.nikoj ne raboti samo za slava...osven za hleb ,trebe i za salam:)
85
4
 
1
 
! Отговори
Калин преди 14 години
Всеки имащ понятие от управление на публичен сектор, знае че в бг си е администативен нонсенс от нормативната уредба, която е в полза на администрацията до чисто формалният административен процес в дадено звено. Бюджетните плащания исмукват блага за обществото. Социалните ***, заплатаджии служители учители и прочие все капацитети на недодялани системи се ползват с превилегии и доплащания. Някъде те са необходими, но не и в НСИ и причие дирекции по места :)Факт.
84
1
 
1
 
! Отговори
stat преди 14 години
ti da ne si nekoe 6ofior4e ,4e lyje6 i ne raboti6 ,a samo podpraskva6 6efkite tam aaaa?:))