БСП иска етичната комисия да смъмри Цецка Цачева

В НС няма място за фатмашки порядки, обявиха червените
14 юли 2010 11:20,
142
БСП иска етичната комисия да смъмри Цецка Цачева
Снимка: БГНЕС

Точно преди една година 227 депутати от току-що избраното 41-во народно събрание натиснаха копчето „за”, когато им беше предложен за председател плевенският юрист Цецка Цачева. Сред тях – и тези от „Коалиция за България”. Година по-късно депутатите от опозицията вече горчиво съжаляват.

Благодарение на Цецка Цачева от над 400 въпроса, които групата на Сергей Станишев е искала да зададе на парламентарен контрол, са отклонени 58.

Още по-любопитна е статистиката, когато става въпрос за премиера Бойко Борисов. От 25 въпроса към него 14 са отклонени, тоест повече от половината. Обяснението обикновено е собствена преценка на председателя, липса на аргументираност на въпроса или некомпетентност при задаването му.

Според депутатите от „Коалиция за България” по този начин Цачева нарушава Конституцията на България.

Именно затова поведението й трябва да получи санкцията на комисията по етика в Народното събрание, заяви Петър Курумбашев от БСП от парламентарната трибуна.

Председател на етичната комисия е Димо Гяуров от „Синята коалиция”. Веднага след като той встъпи в длъжност, избухна скандал, че депутатски отрочета са получили работа в администрацията на парламента.

Комисията трябва да разгледа многобройните, според левицата, случаи на нарушаване на парламентарния правилник.

Това се случвало всеки път, когато от трибуната се заговори за „кифтаци и вибратори”, а Цецка Цачева не санкционира тона на съответния депутат.

В същото време била много назидателна и менторски настроена към народните представители отляво.

Курумбашев дори цитира обръщение на Цачева към колегата му Михаил Миков: „Седнете си на мястото, г-н Миков, помнете си мисълта, когато излизате на трибуната”.

На някои заседание на парламента е имало 45 възражения по начина на водене. „Да приемем, че половината са основателни”, предложи Курумбашев.

Според него подобно нещо не е можело да се случи на предшествениците на Цачева на поста като Йордан Соколов, Огнян Герджиков и Георги Пирински.

Очевидно, за да провокира Цецка Цачева, Курумбашев завърши изявлението си в залата: „Тук е свято място, тук е българският парламент и няма място за фатмашки порядки”.

Цачева обаче отговори кратко: „Друго изявление на народен представител? Не виждам желаещи, преминаваме нататък по нашата програма”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още по темата: НС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
6
 
8
 
! Отговори
Антон преди 13 години
Да, точно така както никой не се сеща за предишните председатели на парламенти, освен за обратния. Него го запомнихме със сексуалната му наклонност. Иначе от Коалиция за България са твърде ясни и предсказуеми, особено Кутев, Курумбашев и Манолова. Те започнаха да действат в опозиционния стил на Яне Янев - с евтини скандали и никому ненужни статистики без да има сравнение с предишни такива. Ясно е кой създаде РЗС, сега и създателите на Яне се държат като Яневци.
18
9
 
9
 
! Отговори
БСП+ДПС=Първанов преди 13 години
По-добре *** порядки отколкото Червените кхмери
17
6
 
13
 
! Отговори
Критикар :) преди 13 години
Снимката кърти миФки ! Тази е типичен ГЕРБ кадър ! Верен на Биг Бос, праволинеен, с комунистическа закалка и комсомолски плам в очите :)
16
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
До 8:Тя си върши работата и отнема думата на саботьорите от бсп - бъди обективен ако обичаш.
15
9
 
10
 
! Отговори
Аз преди 13 години
Когато БСП пищят - значи нещата вървят на доре!
14
6
 
7
 
! Отговори
м? преди 13 години
И ГЕРБ и БСП са чада на БКП. Какво хленчат, не им стига че ги търпиме от 44-та, ами и на ощипани се правят. Кога най-сетне в България ще започне прехода към демокрация?!
13
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Желязната лейди.
12
14
 
15
 
! Отговори
Стилян преди 13 години
Трябва да призная, че съм особено приятно впечатлен от работата на Цецка, като председател.в началото не вярвах, че ще се справи , но сега виждам най-успешния председател от всички досега - здраво държи кормилото.Браво!
11
6
 
15
 
! Отговори
Д1 преди 13 години
До 2-3 години тази ще бъде в историята и никой няма да се сеща за нея.
10
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
цецка е бивша членка на БКП и така са я учили на времето да трепе опозицията
9
6
 
20
 
! Отговори
an преди 13 години
DRUGARKATA E BIV6, PARTIEN SEKRETAR. NI6TO 4UDNO, 4E SE DARJI KATO FATMAK.
8
9
 
15
 
! Отговори
ЕС преди 13 години
Кои бяха тези от БСП тези дето загубиха всички избори ли
7
5
 
22
 
! Отговори
555 преди 13 години
Първите трима са пълни загубеняци! А Цецка трябва да знае ,че е шеф на парламента не е само за да защитава шефа си , а целия български народ!
6
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Браво на Цецка...
5
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
помнете си пирински - бивш замесник министър от правителството на диктатора живков от 1989, раздавал парите с чували на наши другари
4
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Пирински отклоняваше много повече въпроси към станишев...
3
6
 
17
 
! Отговори
пфу преди 13 години
глей с кви глупости ни занимават Цецка Цачева, *** ни унищожиха държавата, на път са и нас да унищожат, шири се безпаричие и мизерия те Цецка............ пфу плюя на вас!
2
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
400 въпроса на (б)псетата за кюфтаците
1
15
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
БСП да духат супата !!