Референдум за Турция в ЕС? Не!

Борисов обеща на Ердоган спокойствие при избора на мюфтия
4 окт 2010 15:55,
699
Референдум за Турция в ЕС? Не!
Снимка: БГНЕС

Въпросът за референдум у нас за присъединяването на Турция към ЕС в момента не стои. Това каза премиерът Бойко Борисов на съвместна пресконференция с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган.

В момента Турция работи по преговорните глави и върви по пътя на своята европейска перспектива, обясни Борисов. Той допълни, че такъв въпрос може да се постави, когато Турция завърши преговорите с Евросъюза.

Турският премиер коментира и изявлението на главния преговарящ с ЕС Егемен Багъш, който спомена, че е възможно Турция да възприеме норвежкия сценарий в отношенията си с ЕС.

Ердоган подчерта, че Норвегия е провела референдум за членството си, когато е приключила преговорите, и реши да не влиза в ЕС. „Ние все още преговаряме и този въпрос не стои", каза Ердоган.

Той обаче разкритикува ЕС, че бави процеса и поставя пречки пред Турция, каквито не са поставяни на нито една страна кандидатка досега. Ако ЕС подкрепя разширяването си и вижда себе си като съюз на цивилизациите, трябва да подкрепи този процес, смята Ердоган.

При някои глави в преговорите въобще не става въпрос за отваряне, други се  отварят, но не се затварят, оплака се Ердоган. "Губим време, но работим търпеливо и се надяваме, че ще приключим този процес успешно", допълни той.

По време на пресконференцията Борисов се подразни на въпрос за френския посланик Етиен дьо Понсен, който на заминаване призова България да сподели с партньорите си в ЕС официалната си позиция дали е "за" или "против" членството на Турция в ЕС.

"Не виждам смисъл да отговарям на френския посланик какво е казал. Ние сме суверенна държава и към посланиците се отнасяме с необходимото уважение, но многократно в България те надвишават правата си, когато се изказват. Ако нашият посланик в Париж отиде и даде по този начин съвет на Саркози какво да прави, аз мисля, че френската реакция ще е да го изпъдят от Франция", разлюти се Борисов.

"Мисля, че в присъствието на моя колега и когато решаваме толкова сложни въпроси между България и Турция, наследени с векове и с години, да коментирам какво е казал един държавен чиновник, когато си е тръгвал от България... не би трябвало дори да ме питате", сопна се българският премиер.

Беше повдигнат и въпросът за мюсюлманското вероизповедание у нас.

Турският премиер отбеляза, че този казус е вътрешен проблем. Борисов от своя страна благодари за разбирането и ненамесата за проблема с мюфтийството.

"Ще осигурим максимално спокойствие и сигурност за провеждането на конференция, на която хората, изповядващи тази религия в България, да изберат най-достойния мюфтия", обеща Борисов.

"С ненамесата си и същевременно с желанието този проблем да бъде решен максимално бързо правим добра услуга на мюсюлманите у нас", каза министър-председателят.

По въпроса за компенсациите за българските имоти по силата на Ангорския договор и двамата премиери бяха категорични, че всичко трябва да се базира на документи.

"Всеки, които има документи, да ги предостави. До този момент няма хора с документи, които да са потърсили подкрепа от нас", посочи Борисов.

Всичко се базира на документи, ще ги вземем предвид, където има право, ще осигурим това право, потвърди и Ердоган.

Премиерът ни отбеляза и доброто сътрудничество с турските служби по отношение на борбата с контрабандата и с наркотрафика. "Скоро ще направим една операция, която ще бъде добра за всички нас", добави българският премиер. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


699
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
621
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Абе стига с този болен патриотизъм бе............. изтъркахте.... благодарение на болният ви мозък хора като Волен-Долен(дупедавеца) се възползват...Много патриоти из форумите и на думи А къде бяхте когато почиствахме НАШАТА майка природа (Панарево, Витоша) един не видяхме
620
2
 
6
 
! Отговори
АМАН преди 13 години
Каде точно видяхте, че е ББ е против референдум бе!Каде точно в Европа в МОМЕНТА има референдум по този въпрос а?Според мен ТОЗИ път ББ реагира изключително точно. Вие какво искате да показва неприазаност. Та кой сме ние 1/3 насаление турци и мюсюлмани, без никва армия, никва икономика. За да се перчиш е нужно да СИ СИЛЕН. А ние отодавна не сме. Ако беше казал нещо провокатиовно това значи най-малко вътршни размирици, да не говорим за война. Турция е сериозен ИКОНОМИЧЕСКИ партнер за нас!
619
1
 
4
 
! Отговори
1492 преди 13 години
ББ пак не каза твърдо за или против пресъединяването на Турция в ЕС е.Само каза че е рано за референдум,което си е точно така.Защо решихте че е непременно предател?
618
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Абе какъв ви е проблема Турция да влезе в ЕС ? Срещу какво скачате, в кой век живеете? Това би допринесло повече за населението от колкото да не ги приемат.Несте забравили какво се говорише и за България нали, не ни беше никак приятноа и аз лино не виждам никакви промени от като България е в ЕС (като изключим патуването извън граница в ЕС) А вие?
617
6
 
9
 
! Отговори
bg. преди 13 години
ПЛЮЕЩИТЕ СРЕЩУ ГЕРБ И БОЙКО СА ПЛАТЕНИ ДРАСКАЧИ НА БСП КОИТО РАБОТЯТ В ТОЗИ САЙТ.
616
5
 
7
 
! Отговори
13 преди 13 години
БОЙКО БОРИСОВ Е ПРОСТО КЪСМЕТ ЗА БЪЛГАРИЯ.ТОЙ Е ОЛИЦЕТВОРЕНИЕ НА НАЦИЯТА. ТОЙ ПОДЕ БОРБАТА И ПОБЕДИ СЕРГЕЯ, *** И КРАДЛИВ ДЕДО.ВЪЗСТАНОВИ ДОВЕРИЕТО НА ЗАПАДА И СЕ МЪЧИ ДА ИЗКОПЧИ НЕЩО ОТ ИЗТОКА. НАТИКА ДПС В МИША ДУПКА. ДНЕС ТОЙ ДИПЛОМАТИЧНО КАЗА НА ЕРДОГАН, ЧЕ ТОЙ ЩЕ РАЗРЕШИ ЗАБЕЛЕЖЕТЕ ВЪТРЕШНИЯ ВЪПРОС ЗА БЪЛГАРИЯ ЗА ГЛАВНИЯ МЮФТИЯ. ПАРИРА ЗАПЛАХИТЕ НА ДПС, ЧЕ ЩЕЛИ ДА СЕ ОПЛАЧАТ НА ТУРЦИЯ. А ПЛАКАЛНИЦИТЕ *** ДА БАЧКАТ И ДА СИ ПЛАЩАТ ДАНАЦИТЕ. ЩЕ НАПРАВИ И ЗДРАВНАТА РЕФОРМА
615
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Напротив - Бойко никога не е знаел нито какво говори, нито какво върши. Единственото, от което е воден е това да се хареса на всички. Ама така става в село Банкя, не и в политиката.
614
9
 
3
 
! Отговори
Samuilov преди 13 години
Оставка на този предател!
613
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Браво, Бойко! Страхотно изказване! Не ги слушай *** - те постоянно си плачат и плюват.
612
2
 
5
 
! Отговори
13 преди 13 години
Бойко постъпи достойно и правилно.българите спечелихме с този премиер и на изборите гласувалите за него ще са много повече--просто това е истината
611
2
 
11
 
! Отговори
"патриотите&quo преди 13 години
Тези които са против Турция,Гърция,Македония,Русия,Сащ,западна Европа,сърбия,румъния и са само с армения и тв скат-що ли не ви заделим на отделен необитаем остров и да сте си сами и да нямате добри съседи.Някой още са във робсво и са облекли патурите и цървулите,защото са роби в душите си и не искат проспиритет на балканите.21 век Е!И обичам много повече България от вас лъжепатриоти-да Ви кажа за застраховка де.
610
5
 
2
 
! Отговори
д преди 13 години
"диви ориенталски ислямистки бананови републики като Турция"от къде се навъдиха такива хора.... боже пази сляпо да прогледа
609
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
какво стана бе селски наивници, на ония дето се пишат по разни бели лисчета и си викат ей сега станахме патриоти пред нас са жолен и бойко, де е сга болен да се развика на бойко че не е патриот и българин, или се чака да паднат от власт че пак да се правят на патриоти , а къде си ти войводо що не вземеш отношение да обясниш на хорицата дето драскаха по лисцетата и се чустваха комити , или не сте чели стихотворението на ботев; патриот
608
6
 
7
 
! Отговори
ЗАЮ преди 13 години
ДО ВСИЧКИ:БОЙКО ИМА КОМПЛЕСКИ ТОЙ ТРЯБВА ДА СЕ ХАРЕСВА НА ВСИЧКИ- ЦЯЛАТА РАБОТА Е ЗА РЕЙТИНГ МАЙНА,ДА ГО ХАРЕСВАТ ПО ЦЯЛ СВЯТ - БОЛЕН МОЗЪК ТОВА Е ВИДНО ОТ ВСЯКЪДЕ,АЙ СИКТИР
607
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Боко, Боко!Сравняват те с бай ТОШО, ама си мноооого далеч от него. Той ЧОВЕКА беше преди всичко БЪЛГАРИН, а не като теб - *** на турски и американски ***.
606
5
 
6
 
! Отговори
Иван преди 13 години
Анадолският *** и патентован *** БОКО ТИКВАТА - вън от управлението на България!!! България за българите!!! Не щем съюзи с диви ориенталски ислямистки бананови републики като Турция!!!!!!
605
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Баси мамата....т'в Боко тиквата верно бил фес под прикритие!
604
6
 
6
 
! Отговори
Селски чичо преди 13 години
Ако в някоя празна картуна има поне нещо:Турция население - 72 453 974 душиКакво ще стане с България ако Турция влезе в ЕС (свободно движение на хора и капитали) и тази *** дойде в България?Чуждите агенти, ибрикчиите и продажниците - вие сте на ход!А за народа - РЕФЕРЕНДУМ !!!
603
3
 
5
 
! Отговори
Petio преди 13 години
За съжаление и Бойко го приспаха, едно говори а друго върши.
602
4
 
5
 
! Отговори
леля преди 13 години
И няма да има референдум кой си ти бе Борисов,да не ти е бащиния държавата и народа да ни налагаш каквото е решила тъпата ти мутра,каква Европа - ало дайте му един атлас за 4-ти клас да види къде е европа,хайде шалвари да ни набута,Турция е в Азия,за тия пусти пари се продадоха нещастниците,цял свят ги разбра,че като им бутнат пари и народа си продават,мекерете,прогонихте децата ни по чужбина,там им дават отговорни постове и им вярват,а тука си никой в собствената си държава,ако не си човек на н