Референдум за Турция в ЕС? Не!

Борисов обеща на Ердоган спокойствие при избора на мюфтия
4 окт 2010 15:55,
699
Референдум за Турция в ЕС? Не!
Снимка: БГНЕС

Въпросът за референдум у нас за присъединяването на Турция към ЕС в момента не стои. Това каза премиерът Бойко Борисов на съвместна пресконференция с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган.

В момента Турция работи по преговорните глави и върви по пътя на своята европейска перспектива, обясни Борисов. Той допълни, че такъв въпрос може да се постави, когато Турция завърши преговорите с Евросъюза.

Турският премиер коментира и изявлението на главния преговарящ с ЕС Егемен Багъш, който спомена, че е възможно Турция да възприеме норвежкия сценарий в отношенията си с ЕС.

Ердоган подчерта, че Норвегия е провела референдум за членството си, когато е приключила преговорите, и реши да не влиза в ЕС. „Ние все още преговаряме и този въпрос не стои", каза Ердоган.

Той обаче разкритикува ЕС, че бави процеса и поставя пречки пред Турция, каквито не са поставяни на нито една страна кандидатка досега. Ако ЕС подкрепя разширяването си и вижда себе си като съюз на цивилизациите, трябва да подкрепи този процес, смята Ердоган.

При някои глави в преговорите въобще не става въпрос за отваряне, други се  отварят, но не се затварят, оплака се Ердоган. "Губим време, но работим търпеливо и се надяваме, че ще приключим този процес успешно", допълни той.

По време на пресконференцията Борисов се подразни на въпрос за френския посланик Етиен дьо Понсен, който на заминаване призова България да сподели с партньорите си в ЕС официалната си позиция дали е "за" или "против" членството на Турция в ЕС.

"Не виждам смисъл да отговарям на френския посланик какво е казал. Ние сме суверенна държава и към посланиците се отнасяме с необходимото уважение, но многократно в България те надвишават правата си, когато се изказват. Ако нашият посланик в Париж отиде и даде по този начин съвет на Саркози какво да прави, аз мисля, че френската реакция ще е да го изпъдят от Франция", разлюти се Борисов.

"Мисля, че в присъствието на моя колега и когато решаваме толкова сложни въпроси между България и Турция, наследени с векове и с години, да коментирам какво е казал един държавен чиновник, когато си е тръгвал от България... не би трябвало дори да ме питате", сопна се българският премиер.

Беше повдигнат и въпросът за мюсюлманското вероизповедание у нас.

Турският премиер отбеляза, че този казус е вътрешен проблем. Борисов от своя страна благодари за разбирането и ненамесата за проблема с мюфтийството.

"Ще осигурим максимално спокойствие и сигурност за провеждането на конференция, на която хората, изповядващи тази религия в България, да изберат най-достойния мюфтия", обеща Борисов.

"С ненамесата си и същевременно с желанието този проблем да бъде решен максимално бързо правим добра услуга на мюсюлманите у нас", каза министър-председателят.

По въпроса за компенсациите за българските имоти по силата на Ангорския договор и двамата премиери бяха категорични, че всичко трябва да се базира на документи.

"Всеки, които има документи, да ги предостави. До този момент няма хора с документи, които да са потърсили подкрепа от нас", посочи Борисов.

Всичко се базира на документи, ще ги вземем предвид, където има право, ще осигурим това право, потвърди и Ердоган.

Премиерът ни отбеляза и доброто сътрудничество с турските служби по отношение на борбата с контрабандата и с наркотрафика. "Скоро ще направим една операция, която ще бъде добра за всички нас", добави българският премиер. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


699
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
581
7
 
3
 
! Отговори
Patriot преди 13 години
Сериозно като чета глупостите Ви и ми призлява..И хора като вас казват, че Турция са изостанали?!?Като гледам писанията Ви, значи ние сме спрели напълно!П.С. Годината е 2010, а не 1610 НЕ ГО ЗАБРАВЯЙТЕ
580
4
 
7
 
! Отговори
bobo преди 13 години
To kakto e tragnalo i Irak ste iskat 4lenstvo v EU.Turcia e v Azia ne v Evropa ot kade na kade ste trebva da bade 4len na EU samo zastoto edna malka 4ast e v Evropa
579
5
 
14
 
! Отговори
ЦСКА Е ОТБОРА преди 13 години
аз не искам турция в ес
578
4
 
10
 
! Отговори
Бай Иван преди 13 години
Дреме им на турците за ЕС, те и сега са си по добре от нас.... и си търгуват с Русия
577
8
 
7
 
! Отговори
Пешев преди 13 години
Евросъюза никога няма да допусне фесовете,знаете защо
576
0
 
9
 
! Отговори
ciganin преди 13 години
kato gledam snimkata, turcite sa po beli :D
575
1
 
4
 
! Отговори
ВР преди 13 години
Два часа интимна среща на четири очи . Тия не са си говорили само вицове и динени кори да си слагали. Нещо друго и конкретно са се разбрали ама не казват , трайкат , но то ще се види до време.
574
7
 
2
 
! Отговори
поправка преди 13 години
това не е население а ***
573
5
 
10
 
! Отговори
Тракиец преди 13 години
Френският посланик може и недипломатично да се намеси, но по принцип е прав.Трябва категорично да обявим отношението си към приемането на Турция в ЕС. Нека се вслушаме в аргументите на западноевропейските страни, които са против. А не така като нашите политици-хайде, юруш, дайте да дадем! Никакви компенсации няма да получат изгонените българи от Беломорска Тракия, да не ни заблуждават. Ако искаха, турците досега да са уредили въпроса. Да помислим,населението им е огромно,милиони ще залеят Европа
572
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Дай да мразим сегашните турци, щото преди 200 години са се колили българи и турци ли ? Абе, ако някой убие човек, децата му също ли ги наказват ?
571
17
 
21
 
! Отговори
gena преди 13 години
Какъв ЕС за Турция? Не глегайте лъскавите картини от турските сериали. Турция не е Истамбул и къщите край Босфора. Вижта Анадола там живота е застинал и е поне 1век назад. Макар да се светска държава там неофициално в селата действа Шериата. Да си стоят там на границата с ЕС и Изтока, а ние да не забравяме онези 500 години. Какава прошка, какво обединение с кръвта и унищожаването на българската държава . Осъзнайте се и не бъдете късопаметни.
570
2
 
14
 
! Отговори
Lord Elgin преди 13 години
Mainata im na EU, tozi sajuz varvi vse poveche kum kolaps. Za otricatelno vreme prieha edin kup maimuni, 2005, 2007 - za da im praviat izkustveno dishane.. a sega idva red na strani ot sveta na Micky Mouse - kato Makedonia, Srbia, Bosna, Albania, Gruzia, Armenia i neznam si koi oshte. Ami Turcia ne i triabva mai da vliza v takav sajuz, te sa purvoklasen partnior na EU sega.. a se pitam triabva li im naistina da vlizat kato vtoroklasen chlen v EU?! Mai NE..
569
3
 
8
 
! Отговори
Alain преди 13 години
I v treto EU da ni vkarat pak sme vazduh pod naliagane i samo lajna.. pak si ni machkat nashte bivshi komuniagi, banditi ot DC i ***... etc. Nikoj narod ne se ostavja da padne tolkova nisko, kakto nie. Nikoj ne e machkan po nachina po koito nie pozvolivame na "svoite".. tezi koito razsipaha i durzavata i vsicko i sega se obosobiha kato novite politici, businessmeni i vladeteli na t.n. "demokratichna BG. Nared s Brazilia, TR se ochertava edna ot ikonomicheskite sili na noviat vek. Mainata na EU!
568
4
 
6
 
! Отговори
обещава да изпълни л преди 13 години
Баба Бойка отново лъже, този път Ердоган, и обещава да изпълни лъжите си!
567
0
 
2
 
! Отговори
Цецко преди 13 години
Брато, цъкнах ти един + на пост#600. Понее си направи труда да видиш малка част от споразуменията с Турция. Ако случайно ти се рови, търси в сайта на митниците, въпреки че и там не е пълно. Както виждаш, с никакви мита не правиме протекция. Затова ако Турция стане член на ЕС, за нас по отношение на вноса от Турция нищо няма да се промени. Виж, че ЕС ще има наложи квоти - това е сигурно...
566
0
 
0
 
! Отговори
Смях преди 13 години
За 2001 г. при внос в България от Турция на промишлени стоки, попадащи в схемата за бавна либерализация митата са в размер на 15% от базовото мито, а при внос в Турция на български стоки от списъка за бавна либерализация - 25% от базовото мито.Във взаимната си търговия с промишлени стоки България и Македония прилагат мита в размер на 30% от базовото мито за стоките, попадащи в схемата за бавна либерализация и мита в размер на 70% от базовото мито за стоките, включени в схемата за още по-бавна либерализация.Всички направени промени са важна стъпка за регламентиране и либерализиране на външната търговия и се очаква да изиграят значима роля за засилване на инвестиционния интерес към България, да допринесат за повишаване ефективността на производството и конкурентноспособността на българските стоки, за подобряване на достъпа им до чужди пазари и като цяло за икономически растеж.
565
0
 
0
 
! Отговори
АхметЦСКА преди 13 години
а що съдията не даде дуспа за Сливен срещу вас
564
0
 
1
 
! Отговори
Смях преди 13 години
Споразумение за свободна търговия между РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И РЕПУБЛИКА ТУРЦИЯ от 1998 г.Основен договорно-правен акт, регламентиращ износа на стоки за Турция е Споразумението за свободна търговия между РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И РЕПУБЛИКА ТУРЦИЯ ратифицирано със закон на 16.09.1998 г. Държавен вестник бр. 111 от 25.09.1998 г., в сила от 1.01.1999 г. След влизане в сила на Споразумението на 1 януари 1999 г., 90% от българския износ на промишлени стоки за Турция е безмитен. Предвидени са благоприятни условия за износа на български химически продукти, електрокари, касови апарати, телфери, селскостопанска техника, ел. двигатели. В схемата за бавна либерализация попадат около 350 тарифни позиции, представляващи около 10% от българския внос в Турция. Митото за тези стоки през 2001г. ще е в размер на 25% от базовото мито. В тази категория са включени стоки като: азотни торове, полиетилен, обувки, изделия от порцелан, някои изделия от черни метали, трактори, автобуси, камиони, цимент. В рамките на годишните квоти за внос в Турция на български селскостопански стоки през 2001г. с 50%-но намаление на митата ( за базово мито се счита ставка НОН на митото към 01.01.1999 г.) ще се ползват черен дроб, някои видове сирена, червени плодове (без ягоди), царевица, просо и лимец за посев, слънчогледово, шафраново и памучно масло, консервирани краставици и корнишони, шампанизирани и вина в контейнери, цигари; най-големи са квотите за фасул, рапица, просо, орехи, слънчогледови семена, слънчогледово, шафраново и памучно масла, трици от пшеница. Също в рамките на квоти, но при нулеви мита се търгуват минералната вода, кетчуп, пчелен восък, птича мас, слънчогледови семена, посадъчен материал. От своя страна, Р Турция не предоставя концесии при внос от нашата страна на яйца, прясно грозде, маргарин, шоколад, мая, брашно. Съгласно Споразумението двете страни прилагат реципрочни тарифни квоти за сирене, цветя, сладка, плодови сокове, цигари, тютюн, захарни, тестени и сладкарски изделия
563
2
 
4
 
! Отговори
Смях преди 13 години
Какви споразумения имаме със Турция ??? Това го разправяй на верния *** електорат на ГЕРБ !!!! Имаме споразумения само за селскостопанска продукция и то при определени условия !
562
3
 
1
 
! Отговори
Цецко преди 13 години
аве Ахмет, що купихте съдията, та свири само за вас :))))