128 харесаха новия здравен министър

Ако не се справя, сам ще си тръгна, каза Стефан Константинов
6 окт 2010 11:37,
87
128 харесаха новия здравен министър
Снимка: БГНЕС

Д-р Стефан Константинов е новият министър на здравеопазването. Това стана факт, след като депутатите го одобриха за поста със 123 гласа „за”, 58 гласа „против” и 12 въздържали се.

Гласуването на новия здравен министър стана в отсъствието на премиера Бойко Борисов.

"Ще има промени в екипа на МЗ. Някои хора ще си отидат, други ще дойдат", обяви от парламентарната трибуна Константинов.

"Виждам, че средната продължителност на този пост е няколко месеца. Разбира се, ако не се справя, ще си тръгна. Ако не получа подкрепа, аз сам ще си тръгна", добави той.

Седмица след като Анна-Мария Борисова подаде оставка заради гафа с доплащането в болниците, новият здравен министър заговори за същото.

Стефан Константинов обаче направи уговорката, че предложението ще бъде реализирано само след изслушването на всички мнения.

"Идея за дебат в никой случай не е нещо, на което държа 100%", застрахова се здравният министър. Според Константинов чрез доплащането пациентите ще имат достъп до специалист чрез заплащането на цената на прегледа.

Нещо, което реално се случвало и в момента, без обаче достъпът да е свободен. Доплащането няма да се прилага за хората в тежко състояние, бременните и децата. Другият плюс на доплащането е, че така по естествен начин структурите с реални пациенти щели да се развиват.

Стефан Константинов си позволи да поправи вицепремиера Симеон Дянков, който при представянето му обяви, че доктора има две деца.

"Министър Дянков, моля да се коригирате. Имам само едно дете. Поставяте ме в деликатна ситуация спрямо жена ми", обърна се той към финансист №1.

Той направи и уговорката, че за няколкото дни, които е имал, не може да подготви стратегия или концепция, а само да покаже начина си на мислене.

Според новия здравен министър лесният достъп до лечение, който имаме в България, не е синоним за качество на такова.

"Болниците са заинтересовани да приемат повече и в по-леко състояние пациенти. Правят се ненужни изследвания и процедури, които може да доведат до увреждане на здравето на пациента", конкретизира докторът.

Той обясни, че ще се намеси в работата на общопрактикуващите лекари. Със сигурност от следващата година таксата ще бъде 1% от минималната работна заплата.

Работното им време обаче също трябва да се преосмисли. Стефан Константинов се обяви за създаването на медицински центрове, които да приемат пациенти през нощта и в почивните дни, вместо личните лекари.

Отсега Стефан Константинов даде заявка, че ще създава проблеми на Симеон Дянков.

Той обяви, че ще поиска процентът за здравеопазване от БВП да се увеличи до нивата от най-добрите години. Иначе нямало начин секторът да се подобри.

Министърът се обяви и за допълнително здравно осигуряване.

"В това, което ви представих, има дясна политика – като доплащането. Но има и идеи, които да се харесат на левицата – връщането на държавното участие в болниците", завърши Стефан Константинов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още по темата: Бойко Борисов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Да не се окаже този министър за 1 ден ?
22
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Лудата политика на Бойко и ко ще го сдъвче и изплюе този доктор. Поредният бушон, жалко за авторитета на добър специалист
21
3
 
0
 
! Отговори
ахмед преди 13 години
До 18за съжаление, /както всичко в България/ законът дава право и на "въздържане", така, че тяхно право си е
20
1
 
5
 
! Отговори
Веселина преди 13 години
Хахахах Харесали:)-смех!!!! А аз си помислих,че са го одобрили,но жалко за министъра,когато го одобрят тогава да се хаби на трибуната за сега е само харесан:)
19
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Следващия министър на Здравеопазването знаете ли кой е след този ?
18
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Докога личните лекари ще преглеждат умрели,ще пишат не съществували прегледи и изследвания,по колко пъти зъболекари ще вадят зъби и корени,по колко пъти ще се вади апандесит и хора ще лежат в болницата,а всъщност дори не са чували за това.От 10 години във Варненската болница Света Марина болните си купуват храна,лекарства и консумативи,но пък казват,че тия от борда на директорите биле милионери!Ще се справи ли с бялата мафия?!Успех!
17
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ако искаш безплатно здраве бегаи бързо у Корея или Куба...Поправка, само в Куба, че скоро и кореите ще се слеят
16
7
 
4
 
! Отговори
8-ия ден преди 13 години
..12 въздържали се....Тия 12 не трябва да имат право на здравна помощ в БГ !
15
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ХАХА И КВО СЕГА ВСИЧКО БЕШЕ ЦИРК САМО ПАК ЩЕ СЕ ВЪВЕДЕ ДОПЛАЩАНЕ *** КРАДЦИТЕ
14
5
 
6
 
! Отговори
ВЕШИН преди 13 години
"Отсега Стефан Константинов даде заявка, че ще създава проблеми на Симеон Дянков.Той обяви, че ще поиска процентът за здравеопазване от БВП да се увеличи до нивата от най-добрите години. Иначе нямало начин секторът да се подобри."ТЕЗИ ДУМИ НА НОВИЯ МИНИСТЪР ПОКАЗВАТ , ЧЕ ЗНАЕ ВИНОВНИКА И ПЪТЯ ЗА РЕШАВАНЕ НА ПРОБЛЕМИТЕ.
13
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Докторе,успех!Ние всички се нуждаем някой да ни управи,дано да си ти!
12
5
 
8
 
! Отговори
KU4E преди 13 години
Какво значи харесват! Ще го ... ли? Не е ли по важно да бъде професионалист? Абе тия нашите депутати за какво са там? Трябва да си ходят от където са си! И да си вземат протежетата! Не е ли по важно да има правилна концепция за здравната реформа! За какво сте там депутати, освен да си гледате личната облага!
11
8
 
11
 
! Отговори
ахмед преди 13 години
Ако и този не плаща на ББ и той ще си отиде, не може така, само те да взимат идват избори, "бат Бойко" трябва финансово да е подсигурен. Къде мислите отидоха "изчезналите" пари от НЗОК???? А, нали знаете крадците какво ги правят......уж. ХАХАХАХАХА смешници
10
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Обречен е реформи се правят с пари а Дянков недава
9
2
 
5
 
! Отговори
anonimen преди 13 години
dano nai-setne nqkoi da se pogriji za xorata,a ne samo za sebe siama kak 4ovek ve4e da vqrva kato lajata i licemerieto sa stanali na6 naroden obi4ai.navsqkade ot lo6o varvi kam po-dobro,a u nas ot lo6o kam po-lo6o
8
3
 
2
 
! Отговори
аз преди 13 години
128 или 123? Я уточнете!
7
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"Ако не получа подкрепа, аз сам ще си тръгна"- нещо не е много борбен маи ,не го знам кав е но ми писна от мишлета които при парвата заплаха да си дават ***
6
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Мъка ще му е и на този доктор. Трябва да си изсмуква от пръстите някаква политика в здравеопазването.Разчита се на вижданията на един човек, а не на политиката на една партия.
5
5
 
16
 
! Отговори
ВЕШИН преди 13 години
ЗА РАЗЛИКА ОТ ПРЕДИШНИТЕ ДВАМА-ПЪРВИЯ С ДАЛАВЕРАДЖИЙСКИ УКЛОНИ, А ВТОРАТА-ОТКРОВЕНО ЛУДА, ТОЗИ НАПРАВО Е ПОПАДЕНИЕ! ПОЖЕЛАВАМ МУ УСПЕХ, СИЛИ И КУРАЖ! НЯМА ДА МУ Е ЛЕКО, ДАНО ДА УСПЕЕ !
4
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Айде успех, че егати латино сериала стана с тая здравна реформа! Ако я направите здравната система като в UK, ГЕРБ ще бъдат поне 30 години на власт.