128 харесаха новия здравен министър

Ако не се справя, сам ще си тръгна, каза Стефан Константинов
6 окт 2010 11:37,
87
128 харесаха новия здравен министър
Снимка: БГНЕС

Д-р Стефан Константинов е новият министър на здравеопазването. Това стана факт, след като депутатите го одобриха за поста със 123 гласа „за”, 58 гласа „против” и 12 въздържали се.

Гласуването на новия здравен министър стана в отсъствието на премиера Бойко Борисов.

"Ще има промени в екипа на МЗ. Някои хора ще си отидат, други ще дойдат", обяви от парламентарната трибуна Константинов.

"Виждам, че средната продължителност на този пост е няколко месеца. Разбира се, ако не се справя, ще си тръгна. Ако не получа подкрепа, аз сам ще си тръгна", добави той.

Седмица след като Анна-Мария Борисова подаде оставка заради гафа с доплащането в болниците, новият здравен министър заговори за същото.

Стефан Константинов обаче направи уговорката, че предложението ще бъде реализирано само след изслушването на всички мнения.

"Идея за дебат в никой случай не е нещо, на което държа 100%", застрахова се здравният министър. Според Константинов чрез доплащането пациентите ще имат достъп до специалист чрез заплащането на цената на прегледа.

Нещо, което реално се случвало и в момента, без обаче достъпът да е свободен. Доплащането няма да се прилага за хората в тежко състояние, бременните и децата. Другият плюс на доплащането е, че така по естествен начин структурите с реални пациенти щели да се развиват.

Стефан Константинов си позволи да поправи вицепремиера Симеон Дянков, който при представянето му обяви, че доктора има две деца.

"Министър Дянков, моля да се коригирате. Имам само едно дете. Поставяте ме в деликатна ситуация спрямо жена ми", обърна се той към финансист №1.

Той направи и уговорката, че за няколкото дни, които е имал, не може да подготви стратегия или концепция, а само да покаже начина си на мислене.

Според новия здравен министър лесният достъп до лечение, който имаме в България, не е синоним за качество на такова.

"Болниците са заинтересовани да приемат повече и в по-леко състояние пациенти. Правят се ненужни изследвания и процедури, които може да доведат до увреждане на здравето на пациента", конкретизира докторът.

Той обясни, че ще се намеси в работата на общопрактикуващите лекари. Със сигурност от следващата година таксата ще бъде 1% от минималната работна заплата.

Работното им време обаче също трябва да се преосмисли. Стефан Константинов се обяви за създаването на медицински центрове, които да приемат пациенти през нощта и в почивните дни, вместо личните лекари.

Отсега Стефан Константинов даде заявка, че ще създава проблеми на Симеон Дянков.

Той обяви, че ще поиска процентът за здравеопазване от БВП да се увеличи до нивата от най-добрите години. Иначе нямало начин секторът да се подобри.

Министърът се обяви и за допълнително здравно осигуряване.

"В това, което ви представих, има дясна политика – като доплащането. Но има и идеи, които да се харесат на левицата – връщането на държавното участие в болниците", завърши Стефан Константинов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още по темата: Бойко Борисов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
0
 
11
 
! Отговори
УФСЬ преди 13 години
пътят към властта е осеян с лекарското и народно недоволство.въпроса сега е ще се повтори ли четенето на "Приказка за стълбата"
62
0
 
14
 
! Отговори
nemam nervi преди 13 години
Здравното министерство стана ПУЦ за министри
61
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Maliiiii,ne sam fen na Siderov,NO BUKVALNO GI NA..RA PO VAPROSA ZA NEKOLKOCHASOVOTO POSESHTENIE NA ERDOGAN U NAS!!!!!!!!!Vednaga ot GERB poiskaha pochivka a predi tova beshe govoril samo Stanishev!GERB ZA MANGIZI MNOGO GOLEMI GRESHKI POCHNAHTE DA PRAVITE,A TOLKOVA VI SE NADQVAHA HORATA!!!!QZAK!!!!!
60
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
... почнал , както направиха Анна и Мария. Че току виж си се върнал в Кюстендил да береш "розите" на ***.
59
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
И тоя тръгна с лопатата да прави здравеопазване. Откри топлата вода Чечко. Само че, не забравяй че вдигането на пенсионната вноска запушва пробойната от липсата на доплащане в здравето. Ако и двете неща ги въведе Бойко няма да мине леко тая работа. Тъй че не храни тия пеликани докторите щото те наяждане нямат. С пари всеки знае как се прави реформа. Направи я така че да ти стигнат тия пари - малкото по време на криза , че тях народа ги плаща а той ви е съдник. Не се самозабравяй още преди да си
58
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
трети здравен министър за 1 година, плюс оставката на здравния шеф Лъчко Мозъка, да се надяваме, че ако не се справи най-накрая ще бъде съден и осъден за разлика от другите министри и депутати на ГЕРБ.
57
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
и къде видя народа да бяга, бягат единици, подмамени от лъсквата тв на САЩ, но които биват застрелвани на границата с Мексико като диви животни или жестоко експлоатирани в пицариите и плантациите на САЩ.
56
2
 
6
 
! Отговори
abc преди 13 години
Интересно как Лудият Волен ще подкрепи ББ когато опре въпросът за Турция в ЕС, дали и тогава ще му се мазни?
55
1
 
14
 
! Отговори
кризисен мениджър преди 13 години
Пожарникарят отново е объркал нещата! За справяне с кризи е необходим професионален кризисен мениджър, а не гинеколог! Или искате вашето дете да бъде изродено от кризисен мениджър?
54
1
 
12
 
! Отговори
бъдещият бивш минист преди 13 години
Ако не се справя, сам ще си тръгна, каза бъдещият бивш министър Стефан Константинов!
53
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Да де .. в Куба ще умреш от глад, но ЗДРАВ!
52
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Да почерпим от опита на водещи страни в здравеопазването като КубаСпоред нихната статистика, там смъртност няма, а кубинските болни са 70% по-здрави от американските болни. . Това е така защото шеф на Статистиката е баджанака на Кастро, министър на здравето е зет му, а на финансите-шуранайка му.Венсеремос, другаре!!
51
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ами то вие освен да пречите за друго не ставате - от вас не мога да си хвана надницата - Дянков няма да ми даде и лев заради вас
50
1
 
8
 
! Отговори
Юлия преди 13 години
А дали няма и такива, които без да коментират новината, просто цъкват плюсче или минусче на коментар, който им е харесал или не? Защото аз, например, в случая така правя... Нямам намерение да коментирам статията, но одобрявам или не някои изказвания.
49
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
И СЕГА НЕЗАКОННО НИ СЪБИРАТ ЗДРАВНА ВНОСКА КАМОЛИ И ДОПЛАЩАНЕ ДА ВЪВЕДАТ ЩЕ СЕ КРАДЕ ЗДРАВО ПАК
48
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
до 47Как ще крадат в Куба пари от здравето:))) Там пари няма бе миличъкОграмоти се малко къде е Куба по БВП на калпак и пак ми се обади :))
47
8
 
9
 
! Отговори
partizanina преди 13 години
затова ли народа бяга от куба в сащ с каквото намери дори и с плуване.гладен не се стои.
46
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
е то беше ясно че ще доят овцете
45
7
 
20
 
! Отговори
19 е кретен преди 13 години
Според Световната здравна организация(СЗО) Куба е на 7 място в света по ниво на здравеопазване,а България е на почетното 138 място,а навремето Куба прие нашата система на здравна организация.С малко пари в Куба правят в медицината неща за които тук само сме чували.Просто там никой не краде от парите за здраве.А този новоизлюпен министър отсега е зинал за доплащане в болниците т.е. да има повече за крадене.Егаси наглеците!Защо плащаме здравни вноски тогава?!Не се накрадоха!
44
8
 
6
 
! Отговори
partizanina преди 13 години
браво на новия министър.