Младенов се оплака: Бизнесът не ми казва фирмите в сивата икономиката

Според него трябва да се санкционира укриването на осигуровки
Обновена: 9 окт 2010 15:43 | 9 окт 2010 14:21,
110
Младенов се оплака: Бизнесът не ми казва фирмите в сивата икономиката
Снимка: БГНЕС

„Трябва да се санкционира укриването на осигурителните вноски, а не неплащането им“, обяви министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов.

По думите му за тази мярка има консенсус както между от работодатели и синдикати, така и от
правителството.
Младенов се обяви и за борба на всички фронтове със сивата икономика.

„През всичкото това време за съм имал срещи с много браншови структури на работодатели и винаги съм им казвал: „колеги, давайте ми списъци на фирми, които смятате, че са от вашия бранш и работят в сивата икономика. Не плащат на хората заплати, осигуровки, данъци, не инвестират в подобряване условията на труд, тоест правят дъмпинг на вас, които сте изрядните платци в държавата и в социално осигурителните фондове. Аз не мога да разбера те защо не ми дават тези списъци, за да може да налагаме санкции на работодатели за всеки конкретен случай", коментира социалният министър пред Дарик радио.

„Ясно е, че ще има увеличаване на осигурителната вноска от догодина. Дали ще бъде с 1,5-2-3 процента смятат в момента в Министерство на финансите и в Националния осигурителен институт. Чрез тази мярка ще се получат повече приходи в системата. Абсолютно сигурен съм в това", категоричен бе Младенов.

Още по темата

Той подчерта, че е за увеличаване на осигурителния стаж с по четири месеца на година в рамките на 8-10 години. Спорът бил кога да започне - веднага или от 2013-та, или от 2014 година.

„До 2021 година искаме да започне увеличаването на възрастта за пенсиониране. Това е комплекс от мерки, които ще заздравят системата и по които преговаряме в момента. Извървяхме много дълъг път със синдикати, работодатели и с обществото. Когато е имало изостряне в позициите, тогава чрез преговорите се е стигало до най-добрите и най-трайните споразумения, които са най-добри за държавата, за бизнеса и за обществото", категоричен бе Младенов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
19
 
! Отговори
нервна преди 13 години
За укриването на осигуровки и данъци е виновна държавата,защото с безумните си регламенти тя стимулира данъчния разврат.*** пример за това са т.нар детски добавки.Значи,ако 1 семейство се осигурява на МРЗ,получава 3 в 1- спестени пари от данъци,и от осигуровки и самите детски,щото слиза под прага.Ако се осигурява на реалната,освен сума ти му пари за данъци се лишава и от детските.Значи трябва да сте пълни шарани,зорлем да се натискате да получавате по-малко.*** закони,идиотска държава..
24
1
 
15
 
! Отговори
Безработна преди 13 години
Имам две деца които са над 18г. само съпруга ми работи и едва сварзваме двата края.От борсата нищо не чакам тъй като дохода ни е бил над допостимото,защото смятат само за двамата ,а децата ми биле палнолетни значи да се оправят сами и спрях да ходя на потписи защото няма смисъл когато и работа немогат да ми предложат.Затова всеки казва спасявай се сам и аз така правя останах с 15г. стаж и на нищо не се надявам,само се моля полвинкатами да е жив и здав.
23
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
И кво получавват като бачкат? По официални данни производителността на труда тук е четири пъти по-малка от тази в Германско, а заплатата - 11 пъти. Я да чуя къде е разликата във цифрово изражение? И къде другаде, освен в България се намаляват заплати, щото синчето на боса си е купило баварец (абсолютно достоверен случай от преди няколко месеца)? Аре да поизчистим малко байганювщината и после да искаме от държавата, а?
22
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ами ние да не сме като вас да си бъркаме по дупките и да се целуваме по устите след това.
21
0
 
20
 
! Отговори
анон преди 13 години
Освен това, откъде накъде шкембелии полицаи и военни ще се пенсионират на 40 години с високи пенсии, че и с 20 заплати обезщетение. С какво трудът им е по-рисков от този на един учител или лекар? Да не говорим, че повечето от тях продължават да работят и да си получават пенсиите едновременно. Справка - самата Христина Митрева е пенсионерка и едновременно шефка на НОИ. Щом е нетрудоспособна и получава пенсия, защо заема началнически пост на заплата?
20
1
 
20
 
! Отговори
анон преди 13 години
Първо държавните търтеи, начело с Тотю да започнат да си плащат осигуровките, и после да искат от бизнеса. Самите работници искат да получават повече пари под масата, отколкото по-малки заплати и по-високи осигуровки. И са прави - за какво са им. За здравеопазване така или иначе се доплаща, а пенсията им при това държавно регулиране може да бъде и 100 лева, определена от поредния Тотю, дори да са внасяли осигуровки на 2000 лева.
19
0
 
5
 
! Отговори
ИНВЛАИДИТЕ преди 13 години
извинявай, разбрах ти логиката.От другата ***-НОВИНА Е.
18
6
 
10
 
! Отговори
Минчо преди 13 години
Минче, лелче неземна, я си кажи, в коя държавна службичка си наместила огромното си дупе ? Щото то само чиновници и полицаи имат време за стачкуване. Нормалните хора в частния бизнес бачкат здраво.
17
0
 
11
 
! Отговори
ИНВАЛИДИТЕ преди 13 години
до: Инвалидитеи съдят кафенета защото в дадено заведение са били дисикриминирани и пак обещетение. МЕЖДУ ИНВАЛИД И ИНВАЛИД ИМА ОГРОМНА РАЗЛИКА.АЗ ТИ ГОВОРЯ ЗА ЧОВЕК, КОЙТО НЕ МОЖЕ ДА СТАНЕ ОТ ЛЕГЛОТО И ДА МИНЕ ПОВЕЧЕ ОТ 20 МЕТРА НА КРАК, КОЙТО НЕ МОЖЕ ДА СИ ОБЪРШЕ ДУПЕТО В ТОАЛЕТА, КОЙТО НЕ МОЖЕ ДА СЕ ИЗКЪПЕ И Т.Н. - ЗА ЧОВЕК, КОЙТО ДАВА 100ЛВ НА МЕСЕЦ ЗА ЛЕКАРСТВА, ЗАЩОТО Т.Н. БЕЗПЛАТНИ СЕ ДОПЛАЩАТ В АПТЕКАТА.ДА НЕ СИ ИСТИНСКИ БОЛЕН В ТАЯ ДЪРЖАВА. АКО ЖЕЛАЕШ, ЕЛА ДА ТИ ПОКАЖА КАКВО Е МЪКА
16
5
 
12
 
! Отговори
Мина преди 13 години
Че има фирми които не плащат осигоровки даже заплати кой е виновен къде са испекторите ,ами те като вземат под масата и какво става нищо въртиме сучиме и пак там.Само строг контрол и ако трябва в затвора.И стига с това овиличаване на пенсионната възраст ,какво искате от работа и на моргата ,Срамота невили стига че останаха хората без стаж ибез пенсия ,ами искате и на тези които им предстои пенсия да не я вземат ,нали тези същите хора ви пълнят бюджета.Абе хора какво още чакаме защо нестачкуваме
15
0
 
9
 
! Отговори
аnонiмi преди 13 години
и съдят кафенета защото в дадено заведение са били дисикриминирани и пак обещетение.
14
3
 
24
 
! Отговори
Бачкатор преди 13 години
Тотьо, стига дрънка глупости. Осем работника имам, и осемте ЕДИНОДУШНО решиха, че искат 1100 лева заплата на ръка, а не 600 и другите по осигуровки, данъци и налози. Никакъв дъмпинг не правим. Просто не плащаме излишни пари за социални на *** и заплати на полицаи и чиновническа ***. В тази държава трябва да си абсолютен ***, че да плащаш пенсионни и да очакваш, че ще вземаш достойна пенсия.
13
3
 
8
 
! Отговори
бизнесмен преди 13 години
да не съм клюкар бе,тотю?;))))
12
0
 
16
 
! Отговори
Салахадин преди 13 години
ДО Аноним:Ти пък ако мислиш,че човек който е с акъла си ползва услугите на борсата се лъжеш.Повече от половината и не се регистрирват.Ако се появи апетитно работно място естественно,че е за "наши хора".Въртят те с дати само и само да не подписваш.Намират ти работа от сорта на "Санитар в моргата" защото при 3 отказа спират обезщетението.Да продължавам ли още с гнусарските социални в администрациятаи техните дребни номерца?
11
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Трябва да се санкционира укриването на осигурителните вноски, а не неплащането имМога ли да укрия осигурителна вноска, ако съм я платил?Или пък да не съм я платил, но да не съм я и укрил?Или имат в предвид да наказват работниците, че са се съгласили на договорка под масата, а не работодателите, че са поставили тази договорка като условие за да те наемат на работа?Двойно дестилиран гербав костовизъм! Да ви е сладко!
10
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Пенсионната система - частна и доброволна! Не ща да давам пари на пенсионери!
9
0
 
31
 
! Отговори
Инвалидите преди 13 години
Брат ми ( 36 годишен ) е тежко болен ( умира ). След 5 години лечение и плащане под и над маси в болници, вече нямаше как и изкара ТЕЛК - 100%. Пенсията му е 139лв ( защото е учил до 25 годишна възраст, казарма и почти няма стаж, щото се разболя 3 години след това ), няма ПОМОЩНИК,но не може да върви. И какво праивм? А *** взема 300лв пенсия, дето и 4-ти клас не е завършил.ШИ..НА ДЪРЖАВА!!!
8
2
 
12
 
! Отговори
ееееееееееее преди 13 години
А бре, тоя що са го изтървали от лудницата?
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ДАЖЕ ОТ 2016
6
0
 
13
 
! Отговори
АЗ преди 13 години
айде стига с тея осигуровки бе.Хората милиони крадат... вие за 50лв осигуровки. Пуууу.ОСИГУРОВКИ И НАЕМИ няма как да ги хванете, ама милионите можете. Там ровете.