Трайков контра на Борисов: Не виждам логика за осигуровките

Вдигането им нямало да реши нито един проблем
Обновена: 11 окт 2010 12:38 | 11 окт 2010 12:37,
112
Трайков контра на Борисов: Не виждам логика за осигуровките
Снимка: БГНЕС

"Не виждам икономическа логика в повишаването на осигуровките", коментира министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

"Освен че подобно повишение не е в състояние да реши който и да е от дисбалансите в социалните системи, то отправя и лош сигнал по отношение на инвестиционния климат", посочи той.

"Един, два или три процента повишение на осигуровките по никакъв начин не решава проблемите нито на пенсионната, нито на здравната система", отбеляза министърът и подчерта, че е бил против изтеглянето на Кодекса за социално осигуряване от Народното събрание.

Според него пътят за решаването на тези въпроси е пътят на реформите в пенсионната и в здравната система.

"Ако се тръгне по пътя на повишаване на осигуровките, за да се регулират дисбалансите, трябва да се повишат не с два, а с 20 или повече процента", аргументира се Трайков.

Той припомни, че България вече веднъж е била страна на високи осигуровки през 90-те години и от това не се е случило нищо хубаво.

По думите му у нас хубавите неща са започнали да се случват, откакто данъчно-осигурителната тежест е започнала да намалява, което е постоянен процес от средата на 90-те години до сега.

"При всички положения има фирми, за които това макар и минимално увеличение ще бъде трудно или непосилно и ще бъде свързано с намаляване на заплатите или освобождаване на заети", предположи Трайков и добави, че и двата ефекта са нежелани.

По думите му, след като в цяла Европа, с изключение на Франция, пенсионната възраст е 65 години, може би в страната с най-застаряващо население повишаването също ще бъде неизбежно.

Още по темата

"Може би, когато е ясно, че няма как намаляващият брой заети да осигуряват пенсиите на нарастващ брой пенсионери, трябва да се помисли за по-голяма част на капиталовата компонента в пенсиите", каза Трайков.

Според него в здравеопазването трябва най-накрая да бъдат остойностени услугите да се види защо броят на болните и на инвалидите се е увеличил двукратно и защо 60% от парите отиват за болнична помощ.

Министърът изрази увереност, че до края на мандата реформите в пенсионната и здравната система ще се случат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
22
 
! Отговори
99 преди 13 години
НЕ СА ВИНОВНИ МИНИСТРИТЕ А ББ .ОТ ОТКРИВАНЕ НА ПОКРИВИ И БОРДЮРИ НА СПОРТНИ И ЕФИРНИ ПРОЯВИ НЯМА ВРЕМЕ ДА СЪБЕРЕ МИНИСТРИТЕ И ДА НАПРАВЯТ ЕДИННО СТАНОВИЩЕ ДЪРЖАВАТА Е НА АВТОПИЛОТ..АКО Е НАЕТ ДА УПРАВЛЯВА ФИРМА ЗА ТАЗИ ЕДНА И ПОЛУВИНА ГОДИНА ДА Е УВОЛНЕН ТРИ ПЪТИ
30
0
 
4
 
! Отговори
123 преди 13 години
pensionnite i zdravni OSIGUROVKI,TRJBVA da se PREDLAGAT V paketi:za bedni, za sredna klasa,za bogati.TO EST-TI OPREDELJ6 I KOLKO ZDRAVE MOJE6 DA SI POZVOLI6,I KOLKO PENSIA 6TE POLU4I6.tova e edinstvenia normalen i 4esten na4in.a ina4e, E SAMO ALA BALA I GLUPAV POPULIZM.NJMA nujda ot bla-bla-bla s sindikati,mindikati i pro4ie tarikati.
29
0
 
20
 
! Отговори
До 22 преди 13 години
Друг министър който има различно мислене от това на премиера е Плевнелиев. Той обаче няма куража да го заяви. Едва ли го прави заради едната министерска заплата, остава заради биографията.
28
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Боковото управление все повече ми заприличва на управлението на Брежнев.Същият застой, изтупване на чувала до последно, всичката пара в свирката, награждавания и откривания на ляво и на дясно, същото окопаване на номенклатурата.Резултатът е известен.
27
2
 
3
 
! Отговори
KREMENA ST ZAG преди 13 години
DOSTO-PO4TENNI diado SLAVEIKOV/bashta ili sin???/ sidni i utvori LAFONTEN ili EZOP...ili Esxil........BOIKO BORISOV ni e rak ili shtuka -nito Mamba ili Piranja...Toi e idin ISPOLIN ili ATLAS...BG-CROMWELL ili BG-giniral des GOLIES......Ako e Jivotno-to BOIKO e USORIISKI TIGAR,koito e f MILIONI pati po-hrabar+SILEN ut Slovuto na SLAVEIKOV,koito e gugnel kato GOVOREL...,,KOGATO GRUM ODARI-kak Ehoto..,,..Tva e BOIKO-Gramodargetc..na BG
26
2
 
23
 
! Отговори
! преди 13 години
пътнико свиден, пътнико off! Прав си и те подкрепя мислещия народ, но PR ефекта на Борисов е по-важен, все пак идват избори!
25
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Празни приказки. Защо не протестира когата ги намалихте с 2%. Да в някой държави се пенсионират на 65 но в тези държави работниците получават 6-7 пъти по високи заплати и не работят на две и три места т.е. по 12-14 часа и в събота и неделя, там всеки почива по време на отпуск и в събота и неделя , там всеки се храни с добри храни, там всеки се лекува както трябва ЗАЩОТО ВЗИМА 6-7 ПЪТИ ПО-ВИСОКА ЗАПЛАТА. Трайчо осигури тази заплата и тогава сравнявай иначе приказките са ти много коварни и лъжливи
24
0
 
24
 
! Отговори
Мартин преди 13 години
Чакам отмъщение от Бойко.Или той Трайчо си знае, че е пътник.Но Трайчо веднаж сложи юздите на Бойко, след изхвърлянето му за ЕРП-етата!
23
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Разбира се че няма да решат. Ако всички тези палати които видяхме плащаха данъци държавата щеше да прелива от пари. А най-вече ако пък и докажеха от къде са им парите всичко щеше да е тип топ. Обаче Трайков не се обажда за това. Обажда се за осигуровките.
22
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Крайно време беше министрите да почнат да казват какво мислят. Иначе създаваха впечатление, че не мислят изобщо. Игнатов, Божидар и Дянков и Цвъки ги изключвам, за тях е ясно като стъкло, какво могат и какви ги вършат.
21
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Този Трайчо ми беше симпатичен още от самото начало и по някакъв начин не се вписваше сред некадърниците от Правителстото на ГЕРБ. Бягай от там момче, иначе ще пропаднеш.
20
1
 
23
 
! Отговори
Поздравления преди 13 години
От това което Трайчо казва нищо няма да се случи. Прави му ческт обаче,че той за втори път изразява позиция различна от тази на шефа си. Това е знак, че не му дреме за трудовата книжка ( тук някой пише , че рита трудовата книжка). Ако депутатите от ГЕРБ, и ако част от другите министри уважават себе си нещата ще потръгнат правилно.
19
1
 
7
 
! Отговори
anonimen преди 13 години
prav e Trai4o,vmesto da se stremqt da namalqt bezraboticata za da moje pove4e xora da imat osigurovki te gi digat s 2-3% e kak iskat da ima za pensii,trqbva vsi4ki rabote6ti pebsiuneri da se sakratqt za6toto ne im pla6tat osigurovki i na taxno mqsto da slojat drugi ot golqmata armiq bezrabotni,rabotodatelite gledat da se ottarvat ot osigurovki i navsqkade pensioneri,tova e edinstvenniq 4ovek koito xaresvam ot GERB,vse pak misli trezvo,a drugite sa kato nadrusani,neznaqt kvo pravqt
18
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Евала, един умен министър да каже истината!
17
1
 
21
 
! Отговори
Vik преди 13 години
Трайчо, А ти пита ли Бате- ти Бойко. Щото ще ти дърпа ушите.... и ще подпишеш май белия лист..........
16
1
 
3
 
! Отговори
KRIMENA ST ZAG преди 13 години
Moite pu4itania za diada Slaveikuva...Uba4e Kustatiram s 4ufstvu na Taga 4i Vilikiat Ni LIRIK leko e ISPERKAL....Moji bi ot maka po MARA BEL4EVA....Na diada Slaveikuva shi zaiavia-4i Segashnuto ni pravitelstvo e 100 pati po-Ifektivno+homanno ut fsiaku edno BG-Pravitilstvu ut 1878 bis Dato........ Mitamorfozi+Aligorii s UREL,RAK,Shtuka -tva e idno BG-zlobnu POTSTREKATELSTVO,ovagaemi mi Patriarhe na BG-Puezia+Beletruistika...AS po ma kefi YAVOROV+TODOR VLAYKOV...ili Simion RADEVF...
15
3
 
34
 
! Отговори
Защо така ? преди 13 години
Премиерът и министрите Дянков, Т.Младенов и Трайков имат различни позиции за осигуровките, пенсионирането и икономиката. Те фактически не се разбират. Ние изобщо не можем да ги разберем. Според премиера тези въпроси могат да бъдат решени по един начин, да се режат ленти на отделни отсечки ( по 400 м.) от незавършени магистрали. Днес той ще открие завършената през 1998 г. пътека м/ду с. Голям Дервен и с. Вълча поляна, която има широчина 2,20 м и дължина 4 км. Гледайте БТВ и НТВ довечера.
14
3
 
15
 
! Отговори
Ритната Труд Книжка преди 13 години
"По думите му у нас хубавите неща са започнали да се случват, откакто данъчно-осигурителната тежест е започнала да намалява, което е постоянен процес от средата на 90-те години до сега."Значи от средата на 90-те в Бг са се случвали и ХУБАВИ НЕЩА.А аз пък мислех че хубавите неща може да ги случва САМО Първородният ББ.
13
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Министърът изрази увереност, че до края на мандата реформите в пенсионната и здравната система ще се случат.Божкеее!Абе Трайчо, абе гербави, как и кога ще се случат?Такива реформи се правят с летящия старт от изборната победа, а не в края на мандата. Кога ще ги правите? Ей ви бюджет 2011 - видно е, че и догодина няма.И какво остава - предизборно? Да вдигате пенсионни възрасти, осигуровки, да разбишквате ставки?Когато и сега не смеете и щом ви надигнат глас клякате?Тука корабче плува ли?
12
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Браво, Трайчо! Държиш се като истински македонец!