Трайков контра на Борисов: Не виждам логика за осигуровките

Вдигането им нямало да реши нито един проблем
Обновена: 11 окт 2010 12:38 | 11 окт 2010 12:37,
112
Трайков контра на Борисов: Не виждам логика за осигуровките
Снимка: БГНЕС

"Не виждам икономическа логика в повишаването на осигуровките", коментира министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

"Освен че подобно повишение не е в състояние да реши който и да е от дисбалансите в социалните системи, то отправя и лош сигнал по отношение на инвестиционния климат", посочи той.

"Един, два или три процента повишение на осигуровките по никакъв начин не решава проблемите нито на пенсионната, нито на здравната система", отбеляза министърът и подчерта, че е бил против изтеглянето на Кодекса за социално осигуряване от Народното събрание.

Според него пътят за решаването на тези въпроси е пътят на реформите в пенсионната и в здравната система.

"Ако се тръгне по пътя на повишаване на осигуровките, за да се регулират дисбалансите, трябва да се повишат не с два, а с 20 или повече процента", аргументира се Трайков.

Той припомни, че България вече веднъж е била страна на високи осигуровки през 90-те години и от това не се е случило нищо хубаво.

По думите му у нас хубавите неща са започнали да се случват, откакто данъчно-осигурителната тежест е започнала да намалява, което е постоянен процес от средата на 90-те години до сега.

"При всички положения има фирми, за които това макар и минимално увеличение ще бъде трудно или непосилно и ще бъде свързано с намаляване на заплатите или освобождаване на заети", предположи Трайков и добави, че и двата ефекта са нежелани.

По думите му, след като в цяла Европа, с изключение на Франция, пенсионната възраст е 65 години, може би в страната с най-застаряващо население повишаването също ще бъде неизбежно.

Още по темата

"Може би, когато е ясно, че няма как намаляващият брой заети да осигуряват пенсиите на нарастващ брой пенсионери, трябва да се помисли за по-голяма част на капиталовата компонента в пенсиите", каза Трайков.

Според него в здравеопазването трябва най-накрая да бъдат остойностени услугите да се види защо броят на болните и на инвалидите се е увеличил двукратно и защо 60% от парите отиват за болнична помощ.

Министърът изрази увереност, че до края на мандата реформите в пенсионната и здравната система ще се случат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Парите за осигуровки са у работодателите да се принудят да ги внасят с размери които са вярни а не да ни осигуряват на 250 лева.
50
1
 
6
 
! Отговори
ТЕТКА МАРА преди 13 години
НА ХОРАТА сведущи във висшата политика е добре известно, че формирането на Правителството не резултат от приумиците на Бойко Б., а е следстние от сблъсък и сложни компромиси между САЩ и Европейския съюз. САЩ надделяха вземайки освен силовите министерства и на външните работи, също и на финансите, което се пологаше на ЕС, като за компенсация бе създадено едно мега министерство на икономиката дадено на човек посочен от ЕС-Тр. Трайков. След провала на фин. м-р има офанзива на ЕС за вземането му
49
2
 
5
 
! Отговори
Обама Бин Ладен преди 13 години
А бе, то и аз не виждам, не само икономическа, ами никаква логика, в съществуването на това малоумно боково правителство, ама на - съществува, че и се пъне, да бъде "единствената алтернатива"... Както се казва, каквото правитлеството, такива и действията му - нелогични, непоследователни, да си го кажем направо - откровено ***!
48
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Работодателите излъгаха Борисов и правителството че ще вложат парите от намалените осигуровки за подобряване условията на труд и за разкриване на нови работни места. Е вложиха ги в джипове вили и любовници. Егати лъжците. Борисов да ги притиска. Само това е спасението
47
0
 
15
 
! Отговори
КАК преди 13 години
КАК НАЙ-ПОСЛЕ ТИЯ НЕКАДЪРНИЦИ НЕ СЕ РАЗБРАХА КАКВО ИСКАТ И КАК ДА ГО НАПРАВЯТ. ТЕ НАИСТИНА СА КАТО ОРЕЛ РАК И ЩУКА. ЕДИН ИСКА ДА ВДИГА ДАНЪЦИ , СЛЕД НЕГО ДРУГ НЕ ИСКА , НАКРАЯ ОНЯ С МАРКУЧА УТОЧНЯВА НА НЯКОЙ НРЪСТОПЪТ КАКВО ЩЕ СЕ ПРАВИ. БОЖЕ ,БОЖЕ , ТОЛКОВА ПРОСТОТИЯ И ГЛУПОСТ В БЪЛГАРИЯ НИКОГА НЕ Е ИМАЛО- ТО НАИСТИНА ДОСЕГА СТРАНАТА НЕ Е УПРАВЛЯВАНА ОТ МИЛИЦИОНЕРИ И ДОНОСНИЦИ. ТИЯ НЕКАДЪРНИЦИ ОТ ГЕРБ НАДМИНАХА ВСИЧКИ ПО ГЛУПОСТ И НЕКОМПЕТЕНТНОСТ. ТЕ СА БАШ КАТО АЛИ БАБА И 40-ТЕ РАЗБОЙНИЦИ.
46
0
 
27
 
! Отговори
jmi4ko преди 13 години
Трайчо е пич.. умен мъж , БРАВО.!
45
0
 
23
 
! Отговори
ВР преди 13 години
Браво на Траьо , един да почне да влиза в час от това правителство.
44
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Правителството ги е обсъдило тези въпроси. Защото внесе бюджет 2011 в Народното събрание.После Боко се изцепи за осигуровките клякайки пред лекарската стачка. Зачерквайки еднолично решението на Министерски съвет.Сега Дянков трябва да прекроява бюджета в движение.
43
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Да не плещят празни приказки а да започнат да вкарват бързо работодатели в затвора за начисления на нереални осигуровки. Като вкарат по бързата процедура стотина в затвора и останалите стотина хиляди тарикати работодатели които мамят със усигуровките ще почнат да плащат. Ето ти по 200-250 милиона на месец в системите
42
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не бе, просто Бойко бърка ФИНАНСИТЕ с ПОЖАРНИКАРСКА ПЯНА.
41
1
 
4
 
! Отговори
anonimen преди 13 години
ne ni6to nqma da stane ot tova izkazvane onezi 6te si zapu6at u6ite i 6te si karat po kakto dosega,edno re6avat to drugo izliza,qsno e 4e Dqnkov ne mu e tam mqstoto ,neznam za6to go darji o6te tam,tolkova li se svar6ixa kadarnite xora 4e tarpi toq,6tom sindikati i biznes xuknaxa da mu davat saveti kvo da pravi,egati to i mene mogat da me napravqt togava ministar,da razdavam samo avtografi
40
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Трайчо, ти си пътник, брато. Мутрата Бочко не търпи възражения.
39
1
 
11
 
! Отговори
moi преди 13 години
Г-н Борисов заяви , че е станал "добър финансист". Според мен той разбира от финанси колкото Влайко ( от с. Горно Ботево ) на урочасал х*й.Уточнение: Влайко е истинското име на човек от това село. Известен е в района , че бае срещу уроки.
38
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
В случая Трайков е прав високото облагане вреди на състоянието на коректните фирми, от там те намаляват заплати или съкращават персонал. НДСВ намалиха тежестта върху фирмите и това беше най-положителното за нашата икономика. Факт е че няколко години имаше растеж, вдигане на заплати и пенсии. Трябва да се върнем към този растеж, а начинът не е вдигане на облагането. Тиквата да измисли нещо друго ако му трябват пари или да си ходи.
37
2
 
10
 
! Отговори
djon преди 13 години
Всеки има право на свое мнение но правителството трябва да обсъди тези въпроси преди да ги обяви пред обществото
36
20
 
3
 
! Отговори
KRIMENA ST ZAG преди 13 години
Za Meni BOIKO e To4niat 4OVEK za Istradala BULGARIA-- tva Mi e iasnu kakto: E=MC2
35
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Парите за пенсии и здраве ги има, но такива като Трайчо защитават фирмите които продължават да осигуряват стотици хиляди работници на нереални заплати и икономисват за да имат нови лимузини и дворците от снимките, на гърба на окродения измамен и излъган български работник
34
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
забрави и Тутьо!
33
1
 
24
 
! Отговори
sion преди 13 години
Най -накрая някой да има смелост да излезе да каже това , което всички говорят..Само че Б.Б вчера заяви че е голям икономичеси експерт станал, та да не си замине Трайков..А зя Дянков нямам дъми - по пародийна личност не съм виждал от времето , когато един друг министър каза : " Егаси държавата , щом аз съм министър"..
32
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Несравними са условията на труд, часовете през които българина работи / на работно място или в градината с домати/ , храненето с евтини и нездравословни храни, самолечението и лошото болнично лечение , невъзможността да се почива пълноценно. Затова е мародерство, спрямо българина ,когато се сравнява само възрастта за пенсиониране у нас и в развитите страни, абсолутно мародерство е.