МВФ: Увеличете възрастта за пенсия още от 2011 г.

Фондът не препоръчва национализиране на пенсионните фондове
Обновена: 26 окт 2010 11:47 | 26 окт 2010 11:46,
180
МВФ: Увеличете възрастта за пенсия още от 2011 г.
Снимка: БГНЕС

Необходимо е възрастта за пенсиониране и осигурителната вноска да се увеличат още от 2011 година.

Това са част от мерките, които Международният валутен фонд (МВФ) препоръчва в доклада си за България.

В продължение на две седмици у нас имаше експертна мисия на фонда за реформите в пенсионната ни система.

Докладът препоръчва дефицитът в пенсионната система да достигне 6,5% от БВП още тази година.

Още по темата

От МВФ отчитат, че дефицитът е натрупан вследствие на влошената макроикономическа конюнктура и намаляването на размера на вноската за задължително пенсионно осигуряване с 4 на сто през последните две години – на 16%.

Според анализа на МВФ последните мерки, предложени от правителството, ще ограничат, но няма да елиминират натиска върху бюджета.

Обсъжданите сега мерки – повишаване на осигурителната вноска с 1.8 % от 2011 година и плавно повишаване на възрастта за пенсия от 2015 година ще постигнат спестявания от 1% от БВП в краткосрочен план, но предвид дисбалансите в пенсионната система, които са 5-6 пъти по-големи, тези мерки няма да са достатъчни да покрият дефицита в пенсионната система, отчитат от МВФ.

Експертите не препоръчват и прехвърляне на професионалните пенсионни фондове към Националния осигурителен институт.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


180
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
158
0
 
0
 
! Отговори
бай Петко преди 13 години
Ами защо МВФ не предложи вноските за пенсия да са наследствени, ако вносителят почине и не може да ги ползва. Ама нали знаете "... СИТИЯ НЕ ВЯРВА НА ГЛАДНИЯ. "
157
0
 
5
 
! Отговори
другомислещ преди 13 години
Не сме равни по стандарт с другите от Е С ,не трябва да сме равни и в реформите за пенсиониране.
156
0
 
5
 
! Отговори
фифи преди 13 години
Тия от МВФ да не искат да пукнем? Ами направо да си поръчам сега ковчега, докато имам някой лев и не са наредили на нашите направо да мрем? Ами що не нареди Бойко на шефовете на МВФ да ни раздадат по един милион на човек, чеда си поживуркаме и ние? Да им скръцне със зъби и ще осъмнем щастливи, а? Ще питам дърводелеца колко ще струва ковчега ми, все пак? Искам и екстра - място за МР4-плейъра, фотоапарата и снимка на гаджето? И аз имам скрупули, все пак?
155
0
 
2
 
! Отговори
наблюдател преди 13 години
абсолютно си прав големата банкянска делва работи за банките за това му сложиха бездарника дянков да го наглежда и да мой си изплати къщата
154
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
SAMO BALAMITE BA4KAT!!!AZ KATO TARIKAT NE E.... M DA BA4KAM!!!
153
0
 
1
 
! Отговори
търкалета преди 13 години
До "анонимния бизнесмен" 167 - има и вариант 3 - намаляваш средствата на децата, жената и любовницата. Намаляваш и печалбата. Купуваш по-производителни машини и увеличаваш продукцията. Увеличаваш продажбите и износа. Но, за това трябва и акъл, не става само с ядене и щракане на пръсти в кръчмите. Да ви имам бизнесмените дето знаете само да купувате евтино и да продавате скъпо. Почете малко бе, пък тогава се репчете.
152
0
 
6
 
! Отговори
кирка преди 13 години
МВФ и Световната банка имат само една цел-да заробват държавите и да правят пари. Нека кажат коя страна е цъфнала и вързала след тяхната "помощ"! А ние българите сме най-окаяните роби на планетата.Заслужаваме си съдбата.Нека бягат младите и способните.След 15 г.тук ще има само *** и полуживи от глад,тормоз и болести старци! На тях ще остане БГ но по-добре тогава да я няма.
151
0
 
5
 
! Отговори
123 преди 13 години
ФАКТ Е ЧЕ БЪЛГАРИНА Е ПО - ДОВОЛЕН ОТ ФРАНЦУЗИНА. НА ФРАНЦУЗИТЕ ИМ УВЕЛИЧАВАТ ВЪЗРАСТТА ЗА ПЕНСИЯ ОТ 60 НА 62 ГОДИНИ И ЦЯЛА ФРАНЦИЯ ПРОТЕСТИРА. В БЪЛГАРИЯ Я УВЕЛИЧАВАТ НА 65 И ВСИЧКИ БЛЕЯТ ОТ ЩАСТИЕ.
150
0
 
4
 
! Отговори
123 преди 13 години
КАКВО Е ПАТРИОТ:- ДА СЕ ПЕНСИОНИРАШ И ДА УМРЕШ, ВЕДНАГА СЛЕД ТОВА.
149
0
 
6
 
! Отговори
Мина преди 13 години
Българино,Българино, какво още те чака... Боже, какво още трябва да се случи на тоз народ за да се вдигни главата и да излезе на улицата и да каже какво иска и да спре тези *** които 20год. на мачкат както си искат.Боже дай малко разум на тоз народ ,че тоз народ е като роб нека да си освободи оковите ,защото никой няма да дойде да го освободи.Българи,спрете да се вайкате,това няма дави помогне,нима несте разбрали ,че съдбата ви е във вашите ръце и никой не ви е виновен че избирате робството.
148
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Те повечето хора трябва да осъзнаят, че възрастта за пенсия НЯМА да я доживеят за пример Гърция, Франция, Белгия и други страни в които синдикатите имат КОХОНЕС с големи букви, а не като нашите предпенсионно абонирани председатели и синдикати. ТУК СИНДИКАТИ НЯМА!
147
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Лично аз, като всеки нормален бизнесмен в тази страна, при това положение ми се предоставят 2 варианта: 1 Или намалявам заплатите с 1.8% за да компенсирам тази *** идея на Б.Б. и Ко 2. Или уволнявам 1-2 за да компенсирам с разликата и очевидно смятам точка 2 за по благоприятна за мен! Те служителите и без това в момента им плащам всичко БЕЗ закъснения, т.е. ако си изряден те цакат, ами писна ми и аз започвам да ставам НАГЪЛ и нека Ц.Ц. да направи още една операция НАГЛИТЕ за да ме прибере!
146
3
 
4
 
! Отговори
Криста преди 13 години
Ако имаше правилно разбиране за пенсионните фондове от населението щяхме всички да протестираме срещу национализацията им.Едно неща се създаде и натрупа вече 10 години история и върви в правилната посока и отново ще се върнем на уравниловката ,която ни чака от НОИ.Дано поне чуят МВФ.
145
0
 
13
 
! Отговори
бг преди 13 години
Добрата новина е, че българите ще се радват на европейски пенсии от 1500 евро на месец.Лошата новина е , че ще започнат да ги получават след навършване на 100 години, а дотогава ги чака бачкане до скъсване. Много станаха шегите с българина...
144
3
 
12
 
! Отговори
77777 преди 13 години
Ще бачкате докато ***! Това не ви ли е ясно - така е при демокрацията и пазарната икономика. Това да не ви е социализма, че пенсии да получавате. Я марш да бачкате!
143
1
 
12
 
! Отговори
простосмъртен преди 13 години
Що не си е...е п.....а майчина вие от МВФ, що не поработите вие малко истинска работа, вместо да се чудите как така хората да умират на работните си места ... Но както се казва "Зора е да се живее докато си жив ..." Защо умните ви плешиви кратуни не престанат да мислят глупости ... започнете да крадете по-малко и пари за пенсии ще има ...!!!
142
0
 
13
 
! Отговори
www преди 13 години
Абе тия защо не увеличат възрастта в собствените си държави. То затова *** хората както си вървят по улиците. Като лимони ни цедят.И душите да ни вземат, малко ще им бъде. "Душевадци".
141
1
 
24
 
! Отговори
Контра - Атака преди 13 години
Една 11-15 годишна ***, която вместо да учи роди първото дете, си осигурява автоматично следните детски и помощи :- 100 лв. детски МЕСЕЧНО до навършване 1 година на ***( след 1-та година тези 100 лв. месечно продължават да се дават, но вече като соц. помощ)- 35 лв. детски МЕСЕЧНО до 18 г. на ***- 20 лв. детски МЕСЕЧНО от партия "Евророма"- още 2,15 лв. МЕСЕЧНО допълнителна помощ за достигане на семейния ДМД(ДМД = Диференциран Минимален Доход по Закона за Социално Подпомагане)- 150 лв. ЕДНОКРАТНА помощ за бременност- 250 лв. ЕДНОКРАТНА помощ за раждане на първо дете- 284 лв. ЕДНОКРАТНА енергийна помощ- 325 лв. е максимума на т.н. "КРАТНА ПОМОЩ", за посрещане на инцидентни обстоятелства- 4 пъти хранителни помощи (2 пъти от ЕС, от ДФЗ, и от БЧК )Това прави около 240 лв. чисто (без никакви данъци върху тях) МЕСЕЧНООсвен това *** потребява няколко-стотин лева на месец Ток и Вода, дето ги плащаме ниеМного *** семейства имат вече от 20 до 50 000 лв. неплатени сметки само за ток.Освен това не плаща Данък-Сгради и Такса-СметОсвен това държавата плаща от нашите данъци ЗДРАВНИТЕ-ОСИГУРОВКИ на всички ***.Не знам на каква стойностТоест истинския резултативен доход на тази ***, преди да почне да краде е далеч над 500 лв.А на работещата бяла робиня за минималната заплатка от 240 лв БРУТО., дохода е 188 лв.НЕТО,след като държавата им прибере почти 22% за осигуровки и данъциНАКРАЯ СЕ ОКАЗВА ЧЕ НЕРАБОТЕЩАТА *** (само с 1 дете !), ПОЛУЧАВА 3 (три) ПЪТИ ПОВЕЧЕ ОТ РАБОТЕЩАТА БЯЛА за МИНИМАЛНАТА ЗАПЛАТАЕто затова *** раждат като бесни ***, а българките едва отглеждат и 1 дете ...
140
1
 
19
 
! Отговори
Контра - Атака преди 13 години
Някъде в мрежата попаднах на следното инфо ...При едно от посещенията на МВФ в България, Станишев предложил :"Поради липса на пари, да се плащат детски до 3-то дете в семейството така :20 лв. за първо, 30 лв. за второ, и пак 20 лв. за трето детеЕвреите-хазари от МВФ КАТЕГОРИЧНО забранили това и наредили да се намерят пари, за да се плашат детски до дупка, но само на тези които имат правоТОЕСТ НА *** ...ЕТО ОТКЪДЕ ИДВА УДАРА СРЕЩУ НАШАТА НАЦИЯ !!!
139
5
 
4
 
! Отговори
До 141 преди 13 години
Приятелю в България соц строя вече си отиде! Пазарната икономика за това е пазарна, защото именно пазара определя цената, а цената на труда се определя от пазара на труда, а не от грубата и неоправдана особено в условия на криза намеса на държавата! Увеличението на минималната заплата с 11% и съществуващите в България минимални осигурителни прагове за отделните професии ще е огромен удар за малкия и среден бизнес, нещо което ще генерира нова вълна от безработица и рецесия.