МВФ: Увеличете възрастта за пенсия още от 2011 г.

Фондът не препоръчва национализиране на пенсионните фондове
Обновена: 26 окт 2010 11:47 | 26 окт 2010 11:46,
180
МВФ: Увеличете възрастта за пенсия още от 2011 г.
Снимка: БГНЕС

Необходимо е възрастта за пенсиониране и осигурителната вноска да се увеличат още от 2011 година.

Това са част от мерките, които Международният валутен фонд (МВФ) препоръчва в доклада си за България.

В продължение на две седмици у нас имаше експертна мисия на фонда за реформите в пенсионната ни система.

Докладът препоръчва дефицитът в пенсионната система да достигне 6,5% от БВП още тази година.

Още по темата

От МВФ отчитат, че дефицитът е натрупан вследствие на влошената макроикономическа конюнктура и намаляването на размера на вноската за задължително пенсионно осигуряване с 4 на сто през последните две години – на 16%.

Според анализа на МВФ последните мерки, предложени от правителството, ще ограничат, но няма да елиминират натиска върху бюджета.

Обсъжданите сега мерки – повишаване на осигурителната вноска с 1.8 % от 2011 година и плавно повишаване на възрастта за пенсия от 2015 година ще постигнат спестявания от 1% от БВП в краткосрочен план, но предвид дисбалансите в пенсионната система, които са 5-6 пъти по-големи, тези мерки няма да са достатъчни да покрият дефицита в пенсионната система, отчитат от МВФ.

Експертите не препоръчват и прехвърляне на професионалните пенсионни фондове към Националния осигурителен институт.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


180
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
138
1
 
8
 
! Отговори
outsider преди 13 години
От гледна точка на счетоводните сметки сигурно експертите на МФ са прави. Но най- точна за тях е поговорката "Сития на гладния вяра не хваща". Ако дойдат да поживеят тук на средната българска заплата ще им дойдат други идеи.
137
3
 
3
 
! Отговори
Bo преди 13 години
Пенсиите са малки, защото НОИ не работи ефективно. Ако имаше начин аз щях да си се осигурявам единствено и само в частен пенсионен фонд. Но няма воля и достатъчно мозък НОИ да се реформира, а наблюдаваме нещо съвършено различно - национализация и на частните пенсионни вноски за да се вземе още една сумичка парички, която да потъне някъде си.
136
1
 
8
 
! Отговори
до 149 преди 13 години
Значи да си плащаме осигуровките, за да има пенсии за държавните хрантутници и вечно безработните ***, вместо да си ги заделяме тези пари настрана?Е ми не, мерси!
135
0
 
1
 
! Отговори
2765 преди 13 години
до анонименза твое сведение ме осигуряват на реалния ми доход - което голяма рядкост за града в който живея - т.е. основна заплата+клас за трудов стаж-всички осигуровки -/ доо, дзпо, зов, дод /и на оставащото се подписвам и получавам.
134
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ТОВА СА НАЙ ГОЛЕМИТЕ КРАДЦИ СБ И МВФ Малко справка за поразиите на двете организации:В Латинска Америка благодарение на МВФ и СБ и техните "реформи" броят на бедните почти се удвоява през периода 1980-2001 г., като от 120 нараства на 220 милиона.
133
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ГРОБОКОПАЧИТЕ НА НАРОДИ ВЕДНАГА ВЪН ОТ БЪЛГАРИЯ !!!
132
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Мерките за структурни реформи и "икономическо стабилизиране", предписвани от Международния валутен фонд и Световната банка, хвърлят народите в мизерия, а икономиките в колапс, като след тях често ефекта е дълготраен, защото и двете институции наблягат на рязане на разходи които водят до растеж (образование и медицински услуги, а не казват и дума за намаление на административния апарат и антимонополно законодателство, нещо което би спомогнало една страна да излезе от криза и да си плаща дълговете
131
0
 
4
 
! Отговори
Аз преди 13 години
Тук е ролята на контролните органи на държавата, които тя не изпълнява. Трябва да има редовни проверки по отношение на изплащаните заплати и внесените осигуровки, работодателите да заплащат големи глоби и да бъдат принудени да внесат реалните осигуровки със задна дата. Някой да го прави това? Не. Лятото инцидентно провериха кой има трудов договор, но всяко чудо е за 3 дни. Проверки се правят само на фирми, за които се знае, че са изрядни, за да се отчете дейност.
130
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Напълно съгласен с 2765. Не живея в България от 2003 година. Защо трябва такива като мен да имат право да избират управляващите в България, след като после няма да им патят простотиите.
129
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
В случая както казваш синекурна душица си ти .Когато почнеш да се осигуряваш на реалните си доходи тогава ще се оправим.Това се отнася за всички работещи в частният сектор.Шефовете ви освен да крият данъци друго не могат да правят.И после като стигнеш евентуално до пенсия ревеш,е ти е малка пенсията.Е каква да е.На колкото си се осигурявал такава пенсия получаваш.
128
1
 
9
 
! Отговори
Теодора1 преди 13 години
МВФ препоръча на българското правителство да вземе крути мерки за да излезе от кризата.Пенсионерите да мрът, а останалите на хляб и вода бяха думите на представителя на МВФ в България г-н Бас Баккeр вашите пенсионери са удивително издръжливи, но благодарение на взетите от вашето правителство, наложителни мерки, визирам закриването на болници, пускането на пазара на храни на основата на ГМО и вдигането на цените на електроенергията, се надявам, че ще постигнете успех относно премахването на тази безполезна част от обществото. Така социалните разходи драстично ще намалеят включително и тези за здравеопазване, което ще заздрави икономиката. Останалото работоспособно население, ще трябва да се задоволи с минимални дажби от хляб и вода или храни натъпкани с ГМО. Чрез този режим, те ще доживяват най-много до 40 години и няма да имат време, нито пък желание да правят деца. Така, полека лека нацията ви ще изчезне, а от там и проблемите Ви. УспехTuesday, October 26, 20103:15 PM
127
0
 
6
 
! Отговори
кандидат Пенсия преди 13 години
МВФ то не само ще те цуне по врата ами и ще ти го набута в ...... натам се сещай сам.Какви пенсии какви пет лева .На върщане от работа направо в Малашевци точно ден преди пенсиониране.Те това искат .
126
1
 
6
 
! Отговори
2765 преди 13 години
8. намаляване на броя на полицаи, прокурори и депутати - докога ще сме на последно място по приходи и на първо място на глава от населението с тези синекурни душици?
125
1
 
4
 
! Отговори
2765 преди 13 години
7.право да гласуват да имат само граждани, живеещи поне 1 година на територията на страната - писна ми някой, който си е бил камшика и избягал от милата родна картинка да ми избира управниците - справка доган го избраха с гласовете от турция пришити към добрич...и въобще не ми пука, че някой си имал българско гражданство и правата му били нарушени в това отношение - който живее тук, той да си избира управниците.
124
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
5.суми за социално подпомагане да се получават само при положен труд - погледнете страната - затънали сме в мръсотия, я братята роми които си знаят правата за помощи да понаучат и малко задължения и да си ги заработят тези пари...6.право да гласуват да имат само грамотни граждани - т.е. задължителен тест за грамотност при влизане в избирателната секция - едно заглавие да прочете и става ясно кой колко е грамотен.
123
2
 
6
 
! Отговори
2765 преди 13 години
1.държавата да започне да плаща за осигуряване на полицаи и военни,2.да им спират осигуровки, като на всички работещи в частния сектор,3.да спрат ранното пенсиониране+20брутни заплати като обезщетение, защото за работещите в частни фири отдавна няма такова нещо и отново не сме равнопоставени4.обезщетение за бременност и раждане, както и детски добавки да се дават само при завършено средно образование и навършени 21 години и на двамата родители /за да няма практика деца да раждат деца/.
122
3
 
2
 
! Отговори
4 преди 13 години
Не препоръчва национализация, щото не знае, че с парите за допълнителни пенсии някои хора си строят хотелите по черноморието и частните замъци
121
1
 
6
 
! Отговори
Аз преди 13 години
Напротив, има и други алтернативи. Например ако се повиши МРЗ ще доведе до увеличение на осигурителните вноски. Повишаването на МРЗ с 11.25% ще доведе до същия ефект, какъвто увеличаването на вноските с 1.8 пункта. Освен това да се премахне ранното пенсиониране за полицаи и военни и да се въведат строги правила за изплащане на соц. помощи за хора, които са постоянно безработни, сиреч, ***. Да се контролира посещението на учениците в училище и да се спират детски надбавки при отсъствия.....
120
1
 
5
 
! Отговори
работещ преди 13 години
МВФ може да си говори, но няма кой да го чуе, нищо че казва истината. Целта на ГЕРБ не е да направи пенсионната система и фондове по-ефективни и устойчиви, още по-малко пък в по-далечен план, а просто (и също както Станишевите преди него) да замаже очите на кандидат-пенсионерите, зер избори идат, после други, както и да позакърпи дупките на първо време, общо взето - пак до изборите. Та, радвайте се и гласувайте, после и за втори мандат.
119
1
 
5
 
! Отговори
1234 преди 13 години
Според официалната статистика, около 70% от работещите в България се пенсионират ПРЕДСРОЧНО на около 50 години. Освен хората на тежкия труд - миньори, работещи в АЕЦ козлодуй и т.н., в тези "мними" пенсионери са балерини, стюардеси, полицаи и военни, както и лъжливи инвалиди. Е как да има пари за пенсии при това положение? Значи едни работят до 63 години, а ченгенцата и синдикалистите до 45. Ми, махнете им привилегиите и нещата ще се оправят.