МВФ: Увеличете възрастта за пенсия още от 2011 г.

Фондът не препоръчва национализиране на пенсионните фондове
Обновена: 26 окт 2010 11:47 | 26 окт 2010 11:46,
180
МВФ: Увеличете възрастта за пенсия още от 2011 г.
Снимка: БГНЕС

Необходимо е възрастта за пенсиониране и осигурителната вноска да се увеличат още от 2011 година.

Това са част от мерките, които Международният валутен фонд (МВФ) препоръчва в доклада си за България.

В продължение на две седмици у нас имаше експертна мисия на фонда за реформите в пенсионната ни система.

Докладът препоръчва дефицитът в пенсионната система да достигне 6,5% от БВП още тази година.

Още по темата

От МВФ отчитат, че дефицитът е натрупан вследствие на влошената макроикономическа конюнктура и намаляването на размера на вноската за задължително пенсионно осигуряване с 4 на сто през последните две години – на 16%.

Според анализа на МВФ последните мерки, предложени от правителството, ще ограничат, но няма да елиминират натиска върху бюджета.

Обсъжданите сега мерки – повишаване на осигурителната вноска с 1.8 % от 2011 година и плавно повишаване на възрастта за пенсия от 2015 година ще постигнат спестявания от 1% от БВП в краткосрочен план, но предвид дисбалансите в пенсионната система, които са 5-6 пъти по-големи, тези мерки няма да са достатъчни да покрият дефицита в пенсионната система, отчитат от МВФ.

Експертите не препоръчват и прехвърляне на професионалните пенсионни фондове към Националния осигурителен институт.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


180
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
0
 
5
 
! Отговори
777 преди 13 години
HORAAA....rabotete bez osigorvki..slagaite tezi pari v bankata i sled 30-40 godini pak sa si vashi i to s lihvite.i da ne dojiveem da gi harchim nie to pone decata ni shte naslediat.inache 40godini osigorovki i na 41-ta kato ritneme kambanata ni nie ni decata ni 6te poluchat neshto.samo iskat da ni kradat...tova e.
97
2
 
3
 
! Отговори
Грую преди 13 години
Те само за ушевите говорят, и всички с раннно пенсиониране. Обаче "обективните" медии никъде не го споменават това.
96
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
егаси скапаната държава.Подкрепям 112
95
0
 
6
 
! Отговори
Българин преди 13 години
Аз казвам възрастта за пенсиониране на ушевите прасета да се повиши от 45 на 60 години (тоследните 10 години да работят като селски пъдари), а възрастта за пенсиониране на *** да се повиши от 18 на 60 години, защото реално *** от 18-ата си година започва да получава пенсия от НОИ, или както те я наричат "социални помощи за трайно безработни", т.е. ПОЖИЗНЕНА ИЗДРЪЖКА... ОТ НАШИТЕ ПЕНСИОННИ ВНОСКИ !!!
94
1
 
3
 
! Отговори
Случаен преди 13 години
Вярно казваш, но направи и сметка в какво състояние е икономиката на България. Такова животно по нашите земи практически няма. Всичко е алъш вериш. Всички са изключителни вносители, няма производители. Няма ли производство, няма пари. Това е още по елементарна математика.
93
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ПО ДОБРЕ Е 100 ГОДИНИ ЗА ЖЕНИТЕ И 150 ГОДИНИ ЗА МЪЖЕТЕ1!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! НЕЩАСТНИЦИ СГЪВАЙТЕ БАГАЖА И КОЙ КЪДЕТО СВАРИ...да им оставим пенсионерите и етноса на държавна издръжка да си гласуват тук ............
92
6
 
3
 
! Отговори
До 103 преди 13 години
По-добре вземи да видиш какво е съотношението между работещите и пенсионерите и виж в чия полза се измества съотношението в последните 20 години! И смяташ да бориш безработицата като увеличаваш осигуровките? Защото ако не се вдигне пенсионнната възрас това е единствената алтернатива! Не можеш да стимулираш икономически растеж /уваличаваш заетостта и заплатите/, като вдигаш данъчната тежест - ти си силен в математиката направи си сметка!
91
1
 
6
 
! Отговори
st.anger преди 13 години
хайде МВФ , да ходи да ги обяснява тия неща на богатите държави , а пък да препоръча на България да стигне по стандарт другите европейски държави например...
90
3
 
6
 
! Отговори
Хмм да преди 13 години
Това правителство от самото начало се занимава само с пенсиите,на 80 да вдигнете възраста на пенсиониране,пак няма да се оправят нещата.Защото прекалено голяма бюрокрация има в нашата страна,т. е. много ТЪРТЕИ.
89
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ЦЕЛТА Е ЯСНА ГЕНОЦИД!!! БАЧКАЛ СИ ЦЯЛ ЖИВОТ НАЛЯЛ СИ 100000ЛВ С ЛИХВИТЕ СТАВАТ 150000 И ТИ ГИ КРАДАТ КАТО ПРАВЯТ ВЪЗРАСТА НЕДОСТИЖИМА
88
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Мерките за структурни реформи и "икономическо стабилизиране", предписвани от Международния валутен фонд и Световната банка, хвърлят народите в мизерия, а икономиките в колапс, като след тях често ефекта е дълготраен, защото и двете институции наблягат на рязане на разходи които водят до растеж (образование и медицински услуги, а не казват и дума за намаление на административния апарат и антимонополно законодателство, нещо което би спомогнало една страна да излезе от криза и да си плаща дълговете).
87
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ТОВА СА НАЙ ГОЛЕМИТЕ КРАДЦИ СБ И МВФ Малко справка за поразиите на двете организации:В Латинска Америка благодарение на МВФ и СБ и техните "реформи" броят на бедните почти се удвоява през периода 1980-2001 г., като от 120 нараства на 220 милиона.
86
1
 
5
 
! Отговори
До 90 преди 13 години
Кой са ***? Кой поиска увеличението на осигуровките? Така ли се създава условия за бизнес? Така ли се пълни бюджета?
85
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ПРЕПОРЪЧАЙТЕ ГО НА ФРАНЦУЗИТЕ ТОВА А?
84
2
 
14
 
! Отговори
123 преди 13 години
Математиката е точна наука , ако си го чувал това .Направи справка , колко млади хора са напуснали страната.Направи справка за безработицата.Направи справка за продължителността на живот в България.Направи си извод след това.
83
0
 
4
 
! Отговори
! преди 13 години
биби да обува железните ботуши и да нарита подобни *** дето им е мястото..
82
11
 
2
 
! Отговори
До 95 преди 13 години
Отивай да протестираш бе комунист! Утре да ми равеш, че пенсията ти е ниска, че децатата ти нямат работа, че няма болници, университети и тук там има някое и друго училище.
81
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Изобщо не разчитам на пенсия.Аз още 40 години я издрапам я не, а границата току виж станала 70 години,тоест още 7г. отгоре за да започна да получавам пенсия.И колко време ще я получавам мислите? С тези отровни храни които ядем,мръсния въздух ...стреса и нервите които водят до болести....Загубена история.
80
0
 
0
 
! Отговори
Ани преди 13 години
Убедена съм!
79
2
 
1
 
! Отговори
До 94 преди 13 години
Дай ми някаква обосновка на твойте твърдения и отивам за учи каквото кажеш! Ако нямаш обосновка можеш да се прибереш в мишата си дупка и да си мълчиш.