Удрят туризма с нов дан – от 20 ст. до 3 лв.

ГЕРБ обвързва налога със заетостта на легловата база
Обновена: 23 ное 2010 17:10 | 23 ное 2010 17:05,
92
Удрят туризма с нов дан – от 20 ст. до 3 лв.
Снимка: БГНЕС

От следващата година хазяите по морето ще плащат данък туризъм, вместо досегашната такса. Той ще бъде в диапазона между 20 стотинки и 3 лева.

Това решиха депутатите, които приеха на първо четене промените в Закона за местните данъци и такси.

Дяволът обаче се крие в една на пръв поглед дребна подробност в текста – предвижда се минималният размер на дължимия данък за една година да е най-малко 30% от пълната заетост на хотела, хижата или къщата за гости. Тоест наемодателите ще плащат на държавата, независимо дали годината им е успешна или не.

„Данък се образува върху реални доходи. Това е пълен абсурд”, посочи депутатът от „Коалиция за България” Александър Радославов.

Той се възпротиви и на идеята облагането да засегне и туристическите хижи. Там цената на нощувка е ниска, а поддръжката и зареждането – изключително трудни. Затова не би трябвало да има облагане за тях, смята народният представител.

Георги Икономов от ГЕРБ обаче контрира, че управляващите не въвеждат нов вид данък, а само заменят досегашната курортна такса.

Проблемът при нея бил, че просто никой не си я плащал. Стигало се е до абсурдни ситуации да се декларират 5% посещаемост годишно. Въпросните 30% заетост управляващите предлагат на базата на данни за средната заетост в страната.

От ГЕРБ явно са склонни на отстъпка – за отделните райони този процент да бъде по-нисък. 20 стотинки е нормален данък за легло в хижа, но трябва да се прецизира дали да се налага данък за 30-те процента заетост, допълни Икономов.

Със 78 гласа „за” управляващите подкрепиха законопроекта на финансовото министерство. Депутатите обаче отхвърлиха предложението на опозицията – за преференции при плащането на такси за детските градини за социалнослаби семейства.

Драгомир Стойнев от „Коалиция за България” предложи деца с хронични заболявания и такива, чиито родители са с трайно увреждане, да не дължат такса. Многодетните родители пък да плащат половин такса за първото си дете и една четвърт за второто.

Според социалиста пари за детска градина не трябва да се искат и от безработните. След като предложението на Стойнев беше отхвърлено, той направи забележка на парламента, че ще засили демографската криза.
„Топим се като нация. Сега вече майките не раждат деца. Толкова ли ще ощетим бюджета?”, разпалено попита червеният народен представител.

63-ма му отговориха, гласувайки против, а други 15 се въздържаха.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още по темата: БСПтуризъмданък
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
2
 
5
 
! Отговори
какво правите вие преди 13 години
Да ние сме обикновенни хора ,не сме хотелиери.Но такива много просветени като теб в тази област лъжете ,мамите и ограбвате най напред държавата като не плащате данъци и по този начин и нас обикновенните хора като няма приходи в държавната хазна,няма пари и за социалния живот.До толкова можем да смятаме.
63
5
 
3
 
! Отговори
охо преди 13 години
Това нещо няма да мине. За съществата, коментирали по-долу: моите съболезнования! Вие нямате представа нито от хотел, нито от туризъм. Единият пък фактура щял да иска. Като си със семейството ли? Какво значи 30% от пълната заетост? По коя цена, като тя варира седмично по морето? И след като гледаме цена от оборота ли ще е или от заетостта?
62
2
 
10
 
! Отговори
какво правите вие преди 13 години
Кой от вас като отиде на почивка изисква фактура и да види,че го регистрират в книгата за посетители.Махвате с ръка и забравяте това,защото сте на почивка.Така давате възможността да се укриват доходи,да не важат застраховки и не дай си боже да ви оберат стаята дори не можете да докажете,че нощувате там.А сега ,че правителството прави опити да прибира данъци протестирате.Чисто по български.Стоите и чакате друг да направи живота ви добър.Какво направихте вие за да сме по добре.Вероятно нищо нали
61
1
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
хм..тоя туризам наш както и да го ударят даначните няма да збъркат...колко скрита печалба необложена има по морето...та чак им е бедна фантазията на даначните...но пък иначе редовния номер на бизнеса по морето е "слаб сезон" да бе как не...гонка и проверки до дупка та ще си дойдем и на думата ...от какво тесто е замесен българина та не иска да си плаща за нищо и на никого не змам
60
2
 
8
 
! Отговори
Кирил Софийски преди 13 години
Малко им е ! Вижте ги *** ,какви куверти обявиха за нова година! Като чели печен вол и сто литра ракия на човек ще сервират!
59
0
 
9
 
! Отговори
електорат преди 13 години
ЕЙ СЕГА ТОВА Е ПОВОДА ДА ВДИГНАТ ЦЕНИТЕ НА НОЩУВКИТЕ С 30% ЗА СМЕТКА НА ПОЧИВАЩИЯ!!!. НИКОЙ НЕ ОТЧИТА ОБОРОТ. ТОВА Е ИСТИНАТА. СКОРО ЧЕТОХ ЗА ЗАБОЛЕКЪРСКИ КАБИНЕТ - 1200ЛВ. ГОДИШЕН ОБОРОТ!! СМЯХ ГОЛЯМ!!
58
0
 
5
 
! Отговори
1 преди 13 години
И ТУКА ЩЕ ГО СЛОЖА!!!!!ЕЕЕЕЕИИИИИ ИЗОБЩО НЕ МИ ПУКА КВО ГОВОРИТЕ, ТИЯ МЕСАРИ НЕЩАСТНИ СПРЯХА ДА ПРАВЯТ "СТАРА ПЛАНИНА" ИСКАТ КАКТО ДО СЕГА ДА ИМ ЯДЕМ ПОМИЯТА -20 ГОДИНИ ИЗРОДЩИНА-НА ДЕЦАТА НИ РОГА ЩЕ ИМ ПОНИКНАТ ЗАРАДИ ТИЯ *** ДЕТО ГИ ЯДЕМ!!!!!!!!!!!!1
57
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
до 55 с теб съм...Всички заедно,за едно по-добро бъдеще на България!
56
4
 
9
 
! Отговори
11 преди 13 години
Леле майкооо! Все си обещавам да не се впечатлявам от мерзостта на завистници made in BG, но някои мнения тук са уни-кал-ни! Защо бе хора, защо се радвате на чуждите проблеми?!? Не ви ли се иска да живеем по-добре, по-охолно - затова трябва да има успешни бизнесмени? Нали данъчните ще вземат и тази парса от ОБЩИЯ ни джоб - не го ли проумявате? От злоба се затъпява, убедих се.
55
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
До 53 Какъв Слънчев бряг те гони .ПИСАХ за хижите в планините .На умиране са и без това а сега и данъци.
54
2
 
3
 
! Отговори
охо до 40 преди 13 години
Юнако, в много хотели нощувката е на много по-ниска цена. Освен това: основният приход от хотели по морето, т.е. основният приход в туризма е чрез организирани туристи, т.е. крайната цена за клиента не е приход за хотела. Има туроператор, агент, разходи етс. Пред и след сезона приходът е 10,-евро за ол инклузив. Знаеш ли как става това? Лоша събираемост, заради корупция в общината и хотели собственост на офшорки са проблемът, а не таксата!!!
53
2
 
3
 
! Отговори
охо преди 13 години
Това са пълни, ама пълни глупости. Вместо да си увеличат събираемостта , а заетостта, която е супер лесна за намиране, не е проблем освен за пълни некадърници в общините, но трябва безкомпромисност, т.е. борба с корупцията. Това е разковничето.
52
6
 
8
 
! Отговори
М преди 13 години
Собственикът на хотелът, в които работя(вАнглия) плаща 40%. И истнината е тая, високи данъци по-добър социален живот, но разбира се при нас по-добрия социаен живот ще настъпи късно. Ако тия *** от предните правителства мислеха за нас, народа, щяхме да сме по-добре и от Швейцария:). Трябва да сме силни, братя Българи, че ако не подкрепим това правителство турците ще ни превземат.И без компромиси повече, те само задълбочават проблема, не го решават. Трябват действия..Живи и здрави сме!
51
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Всичко се прави с цел да не се вдигнат доходите на работещите в туризма.
50
0
 
3
 
! Отговори
до 45 преди 13 години
Доста си зле със сметките. За информация, примерно: Сл. бряг:150 000 легла, 50% заетост - за една вечер - 75 000 нощувки, х 5лв = на колко? И това е за една вечер. А сезона е три месеца :)
49
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Да го облагат. В БГ туризъм отдавна няма. Има само алчни *** по морето и по планинските курорти. А на такива *** пари не давам.
48
0
 
7
 
! Отговори
софиянец преди 13 години
изпраха парата - хубаво, ама сега требе да се цака на държавата...по-принцип съгласен, ама тука знаем кой ще духа супата - ? бедните естествено..
47
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Това е голяма грешка! За да има събираемост, данъкът трябва да е плосък и да е 10%, както е досега. Всички останали хитрини ще затрият бизнеса, независимо дали е туризъм или нещо друго.
46
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Данък лукс не можело да се въведе бил 6 000 000 лв.,а от хижите дето едва ли ще докарат толкоз може.Смешна държава *** народ
45
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
до 25 "не удрят туризма, а туристите. Кой мислите ще плати увеличението?"Кво увеличение бе папур,то и до сега е имало такава такса,друг е въпроса кой си я плаща, с този данък се цели хотелиерите да станат по-коректни и да си плащат данъците както е в белите страни,стига с този порочен кръг все от някъде се започва!