Удрят туризма с нов дан – от 20 ст. до 3 лв.

ГЕРБ обвързва налога със заетостта на легловата база
Обновена: 23 ное 2010 17:10 | 23 ное 2010 17:05,
92
Удрят туризма с нов дан – от 20 ст. до 3 лв.
Снимка: БГНЕС

От следващата година хазяите по морето ще плащат данък туризъм, вместо досегашната такса. Той ще бъде в диапазона между 20 стотинки и 3 лева.

Това решиха депутатите, които приеха на първо четене промените в Закона за местните данъци и такси.

Дяволът обаче се крие в една на пръв поглед дребна подробност в текста – предвижда се минималният размер на дължимия данък за една година да е най-малко 30% от пълната заетост на хотела, хижата или къщата за гости. Тоест наемодателите ще плащат на държавата, независимо дали годината им е успешна или не.

„Данък се образува върху реални доходи. Това е пълен абсурд”, посочи депутатът от „Коалиция за България” Александър Радославов.

Той се възпротиви и на идеята облагането да засегне и туристическите хижи. Там цената на нощувка е ниска, а поддръжката и зареждането – изключително трудни. Затова не би трябвало да има облагане за тях, смята народният представител.

Георги Икономов от ГЕРБ обаче контрира, че управляващите не въвеждат нов вид данък, а само заменят досегашната курортна такса.

Проблемът при нея бил, че просто никой не си я плащал. Стигало се е до абсурдни ситуации да се декларират 5% посещаемост годишно. Въпросните 30% заетост управляващите предлагат на базата на данни за средната заетост в страната.

От ГЕРБ явно са склонни на отстъпка – за отделните райони този процент да бъде по-нисък. 20 стотинки е нормален данък за легло в хижа, но трябва да се прецизира дали да се налага данък за 30-те процента заетост, допълни Икономов.

Със 78 гласа „за” управляващите подкрепиха законопроекта на финансовото министерство. Депутатите обаче отхвърлиха предложението на опозицията – за преференции при плащането на такси за детските градини за социалнослаби семейства.

Драгомир Стойнев от „Коалиция за България” предложи деца с хронични заболявания и такива, чиито родители са с трайно увреждане, да не дължат такса. Многодетните родители пък да плащат половин такса за първото си дете и една четвърт за второто.

Според социалиста пари за детска градина не трябва да се искат и от безработните. След като предложението на Стойнев беше отхвърлено, той направи забележка на парламента, че ще засили демографската криза.
„Топим се като нация. Сега вече майките не раждат деца. Толкова ли ще ощетим бюджета?”, разпалено попита червеният народен представител.

63-ма му отговориха, гласувайки против, а други 15 се въздържаха.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още по темата: БСПтуризъмданък
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
5
 
! Отговори
Васо преди 13 години
И др. Стойнев забравил да добави "и децата да носят храна на родителите си от кухнята на детската градина, ама без пари". Работещия българин да плаща. Където Народа, там и Партията, там и Ние, и така до края на Света. И Канчето здраво да стискаме, да не го загубим, оковите са без значение, ще ги подарим на ромите да ги предадът на вторични.
23
3
 
5
 
! Отговори
Т преди 13 години
И как да не е нов при положение, че ТТ се плаща само върху реализирани нощувки. Какво облагат всъщност? Не могат да си оптимизират събираемостта на таксите, 1. защото са некадърни да си свършат работата и 2. защото не им стиска да се заяждат/ всички знаем чии са хотелите/ Итози нов данък и ДДС-то ще излязат от джоба на работника, ама на тях не им дреме, нали са одрусали сливата.
22
2
 
3
 
! Отговори
газка преди 13 години
не удрят туризма, а туристите. Кой мислите ще плати увеличението?
21
2
 
4
 
! Отговори
селянин преди 13 години
Ами и там да ги събори бе колега текезесар.Всеки ден по един утрепан комунист радост за българският народ.Дано не си комунист.
20
1
 
4
 
! Отговори
до 20 преди 13 години
Предупредихте, ще ще се насериш!! Другия път да ме слушаш.:)) Или поне си сложи памперс.:))
19
0
 
7
 
! Отговори
Васо преди 13 години
Та той закона направо си е комунистически и по дух и по съдържание. Пък се наричат десни. Объркали са понятията силно. Айде на плаца, "лево", "десно", "сено", "слама". Голям смях. Управление на умствения недоимък. Лявата опозиция пък разсъждава като евреин капиталист, дава ляв мигач, а завива на дясно. Те пък горките разкрачени като лека жена между вехт електорат и богати кукловоди.
18
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Велчеви са на Равда бе, ***. Я си стой у ТКЗС-то.
17
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
до 17 - Смърди *** от яд че те е родила нормален, но ти си станал сляп фанатизиран гъзолизец на крадливата неграмотна власт.
16
1
 
8
 
! Отговори
селянин преди 13 години
Какви са тези мерки , я им събаряй хотелите и ралотата ще тръгне.Първо на мръсният клан Велчеви на Златни пясъци.Слагал им по 20 стотинки.***.
15
9
 
4
 
! Отговори
wiktor преди 13 години
Бойко президент! Долу БКП!
14
4
 
6
 
! Отговори
до 14 преди 13 години
леко бе, ще се насереш от напъни!! бах маа му, ти сега смърдиш пък кво ли ще е после:)
13
3
 
4
 
! Отговори
шоп преди 13 години
както е казал шопа:"Много обичам да водя разговор със себе оти съм сигурен, че говоря с един дълбокоинтелигентен човек".........за 2,6,7,9 и 10 иде реч........:)
12
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Народе, това е Герберщината - едни плоски мпзъци с купени дип;оми, доктори на П.У.Т.К.А., консултанти по физическо и т.н. ***. Дерат и крадат за последно, защото от догодина са в затвора. П.П. Не че съм за мазните хотелиери, стига са забогатявали на гърба на народа, но там е достатъчно да им наложат да спазват досегашните закони.
11
3
 
10
 
! Отговори
alex преди 13 години
От БСП пак искат да плащаме детските градини на *** май???Омръзна ми да не можеш да намериш място за детето, а в същото време те да се уреждат като соц. слаби....
10
4
 
12
 
! Отговори
Йорго преди 13 години
Целта е да се събиратпарите на дребните риби - за богатите собственици този закон няма да важи ---- Нали постоянно четем в новините колко УКРИТИ ДОХОДИ И НЕПЛАТЕНИ ДАНЪЦИ се *разкриват* ---- И какво следва после - ами нищо не следва
9
9
 
10
 
! Отговори
main_creator преди 13 години
Сега оня Плевелиев -или иначе казано Плевел - да ходи да бута още като в Несебър че да има място за хотели че законните да се съсипят чрез данъци - тръгнал с кофа да пълни Язовира -Туризма
8
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Няма хотел, кръчма или хазяин по морето който да отчита реалния оборот. И не плаща данъци съответно.Не им завиждам но нека си плащат данъците като всички нас.
7
16
 
16
 
! Отговори
Йоан Кръстител преди 13 години
Боко, новия ти прякор вече е Боко Данъка
6
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
що не писахте за другите лайнарщини дето минаха с този закон? Като например вдигането на данък МПС?
5
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"предвижда се минималният размер на дължимия данък за една година да е най-малко 30% от пълната заетост на хотела"30 стотинки, ако пълнта заетост на хотела ти се оценява на 1 лев. Порно, Доналд.