Удрят туризма с нов дан – от 20 ст. до 3 лв.

ГЕРБ обвързва налога със заетостта на легловата база
Обновена: 23 ное 2010 17:10 | 23 ное 2010 17:05,
92
Удрят туризма с нов дан – от 20 ст. до 3 лв.
Снимка: БГНЕС

От следващата година хазяите по морето ще плащат данък туризъм, вместо досегашната такса. Той ще бъде в диапазона между 20 стотинки и 3 лева.

Това решиха депутатите, които приеха на първо четене промените в Закона за местните данъци и такси.

Дяволът обаче се крие в една на пръв поглед дребна подробност в текста – предвижда се минималният размер на дължимия данък за една година да е най-малко 30% от пълната заетост на хотела, хижата или къщата за гости. Тоест наемодателите ще плащат на държавата, независимо дали годината им е успешна или не.

„Данък се образува върху реални доходи. Това е пълен абсурд”, посочи депутатът от „Коалиция за България” Александър Радославов.

Той се възпротиви и на идеята облагането да засегне и туристическите хижи. Там цената на нощувка е ниска, а поддръжката и зареждането – изключително трудни. Затова не би трябвало да има облагане за тях, смята народният представител.

Георги Икономов от ГЕРБ обаче контрира, че управляващите не въвеждат нов вид данък, а само заменят досегашната курортна такса.

Проблемът при нея бил, че просто никой не си я плащал. Стигало се е до абсурдни ситуации да се декларират 5% посещаемост годишно. Въпросните 30% заетост управляващите предлагат на базата на данни за средната заетост в страната.

От ГЕРБ явно са склонни на отстъпка – за отделните райони този процент да бъде по-нисък. 20 стотинки е нормален данък за легло в хижа, но трябва да се прецизира дали да се налага данък за 30-те процента заетост, допълни Икономов.

Със 78 гласа „за” управляващите подкрепиха законопроекта на финансовото министерство. Депутатите обаче отхвърлиха предложението на опозицията – за преференции при плащането на такси за детските градини за социалнослаби семейства.

Драгомир Стойнев от „Коалиция за България” предложи деца с хронични заболявания и такива, чиито родители са с трайно увреждане, да не дължат такса. Многодетните родители пък да плащат половин такса за първото си дете и една четвърт за второто.

Според социалиста пари за детска градина не трябва да се искат и от безработните. След като предложението на Стойнев беше отхвърлено, той направи забележка на парламента, че ще засили демографската криза.
„Топим се като нация. Сега вече майките не раждат деца. Толкова ли ще ощетим бюджета?”, разпалено попита червеният народен представител.

63-ма му отговориха, гласувайки против, а други 15 се въздържаха.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още по темата: БСПтуризъмданък
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
2
 
2
 
! Отговори
Qni преди 13 години
porednata bezumica ot strana na upravlqvashtite. purvo nakaraite hotelierite da si deklarirat vsichki dohodi, no nqma kak da stane tova kato za primer: v slunchev brqg ima registrirani 150000 legla, a te vsushnost sa pone 4 puti poveche :)
43
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Добре,добре тъкмо другатата година ще има намаление на легловата база по документи и данъчните ще са номер едно пак с операция ВиК,доказване на реалната леглова база със снимки от ВиК тръбите :))Това е България да не забравяме.Всичко е медиен шум.А и за същите пари курортите в Гърция,Турция,Испания предлагат по добри услуги.
42
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
В хижите дори 1000 000 нощувки годишно /което не може да стане никога /по 5 лева са 1 000 000 лева А Дянков каз а,че 6 000 000 данък лукс ,били нищо и затова нямало да го въвеждат.
41
2
 
7
 
! Отговори
сдг преди 13 години
Я ти се поинтересувай какви са данъците,има страни от ЕС където данък печалба стига до 40%,май много не си наясно.Но тези страни за сметка на това имат едни от най добрите социални системи.Така че не ми казвай каой портофел да гледам а виж на кого са хотелите и заведенията по морето и по зимните курорти.И АКО НЕ ИМ СЛОЖАТ ТОЗИ ДАНЪК ТЕ ЩЕ ДОЙДАТ ПРИ БАБА МИ И ЩЕ И ДАДАТ ПРОЦЕНТ ОТ ПЕЧАЛБАТА,ЩОТОТ И БИЛА НИСКА ПЕНСИЯТА.МОЖЕ ДА ОТГОВОРИШ.
40
3
 
2
 
! Отговори
Т преди 13 години
Вдигат ги, защото не могат да ги съберат! Като се тръгнали мачкайте всичко наред, а после ще питате къде с***т гладните. Айде лека ви вечер.
39
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"Дан" е от женски род, бе селяни.
38
6
 
3
 
! Отговори
Стоянов преди 13 години
До 38:Ти къде спа че не стана и ти милионер ? Ама то затова се иска дупе, кредити който трябва да се плащат но, такива като теб им е по-добре да си седят някъде на заплата за 300 лева защото така е по-лесно и да мрънкат и завиждат на другите!
37
2
 
5
 
! Отговори
дам преди 13 години
При нощувки от 50 - 100 лева , такса от 0.20 стотинки до 3 лева е смешна. Те бабите в мазетата вземат по 15 лева минимум за нощувка. Какво пак плачите. Значи парите от нощувка за държавата ще са около 1% от стойността й.
36
3
 
4
 
! Отговори
Стоянов преди 13 години
До 37:Не просто не смятам че държавата има право да вдига данъци вече !Ако не ти е ясно , погледни си в портфейла или питай баба си за пенсията която получава пък ако искаш се позаинтересувай какви са заплати спрямо данъци в нормална европейска държава. Айде със здраве утре като ти вдигнат и на теб данъка и ти ще ревеш !
35
8
 
6
 
! Отговори
Мръсници! преди 13 години
нека да плащат тези кожодери от Туризма. Събраха всички пари в тях и не плащат никви данъци. ***. Работят по 2-3 месеца и правят милиони. 50% даже трябва да е данъка на тия готованци. Браво Бойко! Смачкай хотелиерите!
34
5
 
4
 
! Отговори
сдг преди 13 години
Стоянов,и ти ли си от тези които крият доходи бе.То заради това сега сменят закона,защото на вас докато не ви сложат юлар няма плащане.Аман от такива,значи на бедния с заплата 240лв.бой данъци до дупка а хотелиерите,дискотеки и всякакъв вид заведения крият поголовно данъци. Нали ги виждаме сега.После нямало да карат BMV X5 а.Освен това повечето хотели са на политици със поставените им лица.И който не може да върти бизнес да се отказва
33
3
 
7
 
! Отговори
Стоянов преди 13 години
За тези който прочитат само заглавието - "Дяволът обаче се крие в една на пръв поглед дребна подробност в текста предвижда се минималният размер на дължимия данък за една година да е най-малко 30% от пълната заетост на хотела, хижата или къщата за гости. Тоест наемодателите ще плащат на държавата, независимо дали годината им е успешна или не"
32
8
 
7
 
! Отговори
Петров преди 13 години
***! Да плащат данъка, нищо не е това за тях.
31
3
 
4
 
! Отговори
Т преди 13 години
Да, 20-30% ако имаш предвид средна целогодишна , ама какво се случва със сезонните обекти т.е. масовия случай?
30
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Дори курортистите да ходят да спят в данъчното данъка пак няма да се събира.
29
6
 
9
 
! Отговори
Стоянов преди 13 години
Ей завидливо племе сме това Българите, що всеки от вас гледа в чинията на другия? "Нека вдигат данъка" - защо завиждате на някой който се мъчи да направи нещщо в тая държава? А полза за вас от вдигането на тоя данък има ли ? най-много да се вдигнат нощувките което пак е зле за вас. И въпросът е принципен с тия данъци вече убихте хората, само де за дишане не му искате данък. Но на тия дето завиждат и искат да се вдигне данъка ще им кажа - спокойно има време за данък който ще хване и вас!
28
2
 
4
 
! Отговори
Правилно решение преди 13 години
Абе ако неможеш да си запълниш легловата база на 20 - 30 % как въобще ще си плащаш разходи и заплати на персонал. Истината е че никой не намира за нужно да обявява реалната заетост на хотела си . Същата работа както с проверките на дискотеките по морето лятото . В касата от вход 50 лв , колкото за 10 човека , по-малко от персонала , а вътре неможеш да се разминеш.
27
1
 
2
 
! Отговори
Т преди 13 години
Изказваш се твърде неподготвена. Очевидно за теб темата е твърде абстрактна, но няма да се хабя да ти разяснявам и на другите като теб. Изплясках ти минуса, жалко че мога само един. :(
26
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ехоооооооо, черени кратуни, свърши ли смяната?:) Нещо замаляхте......
25
8
 
6
 
! Отговори
Маца преди 13 години
Аууу, 3 лева на легло.. на моя 5-звезден дето вземам по 400 лв на нощувка като сложа и тия 3 лв .. че то нищо не остава за мен бре!Ужас, ужас!