Депутатите приеха изцяло Бюджет 2011

Приходи – 16,076 млрд. лв., разходи – 18,23 млрд. лв. Дефицит – 2,16 млрд. лв.
Обновена: 3 дек 2010 06:57 | 2 дек 2010 23:28,
67
Депутатите приеха изцяло Бюджет 2011
Снимка: Булфото

След 14 часа дебати депутатите приеха на второ четене Бюджет 2011.

Бюджетът беше първа точка от дневния ред и до 14 часа на 2 декември се предаваше пряко по БНТ и БНР. След това обаче народните представители продължиха да си обсъждат и гласуват точките от бюджета без национален ефир.

Финансовият министър Симеон Дянков присъства на част от дебатите, но не взе думата. Опозицията разкритикува бюджета в частта му за приходи и разходи. Едно от обвиненията в него беше, че се съобразява с изборите през 2011 година за местна власт и президент.

Други бяха за сивия сектор, за малкото пари за образование, за "национализацията" на резерва на НЗОК.

Още по темата
В макрорамката на Бюджет 2011 г. е предвиден икономически растеж от 3,6% на годишна база. Дефицитът в републиканския бюджет за 2011 г. e от 2,16 млрд. лв. Приходите в бюджета са 16,076 млрд. лева, а разходите – 18,23 млрд. лева. Брутният вътрешен продукт трябва да е над 77 млрд. лева.

Републиканският бюджет е част от общата консолидирана програма за 2011 г., в която се включват и средствата за държавното обществено осигуряване, Националната здравноосигурителна каса и други.

По консолидираната програма се очаква дефицит от 1,9 млрд. лева.

За МВР през 2011 г. са предвидени 99 млн. лв. приходи и 1,006 млрд. разходи. Министерството на отбраната разполага с 990 млн. лв. за разходи и трябва да направи 62 млн. лв. приходи.

За Министерството на труда и социалната политика предвидените разходи са 952 млн. лв. Министерството на здравеопазването ще направи 712 млн. лв. разходи и 40 млн. лв. приходи.

Бюджетът за култура е в размер на 94 млн. лева. Държавната субсидия се ограничава до 7 игрални и до 14 документални филма и финансирането ще става само по възможност.

Досега това е бил минималният брой филми, спонсорирани от държавата. Предвижда се средствата да се отпускат, „ако има такава възможност”, а досега беше записано те да се отпускат задължително.

От 12 до 15 часа пред парламента имаше протест на тютюнопроизводители, които настояваха за повече пари в бюджета за преструктурирането на отрасъла и за други дейности. Те получиха подкрепа от депутати от ДПС и Коалиция за България, а земеделският министър ги увери, че ще имат повече пари, ако догодина има преизпълнение на бюджета.

Според тютюнопроизводителите, така имало частичен напредък по техните искания, 73-те милиона евро обаче, които искаха да влязат в бюджета, не бяха гласувани, съобщава Агенция "Фокус".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
1
 
7
 
! Отговори
Т.Ж. преди 13 години
др-ки и др-и да ви е честит биужета за хилядо деветстотин и десета, ха-ха-ха
44
3
 
11
 
! Отговори
поздрав за ГЕРБ преди 13 години
One way ticket!
43
6
 
28
 
! Отговори
Пламен преди 13 години
Аз искам само да попитам.НЕДОРАЗУМЕНИЕТО Дянков кога ще си ходи ???
42
2
 
6
 
! Отговори
МоРсКи преди 13 години
Намерих го... Ще се помогна по всички възможни начини!
41
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
намери го през гугъл. Имат програма, Ако ти харесва добре,ако не, предложи твои идеи, Прати едно СВ и да променим нещо. Стига сме чакали месии.
40
3
 
11
 
! Отговори
МоРсКи преди 13 години
Евала 39 ти. НЕ знам за това вдижение но ще се поинтересувам. На истина трябва НИЕ да вземем всичко в свои ръце и да изчистим България от НЕ нужната *** ( няма да влизам в подробности ) . БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО!
39
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Стига ревали само бе мишки. Направете нещо за тази държава и за себе си и за децата си. Вземете нещата в свои ръце или млъкнете завинаги. Включете се в НАЦИОНАЛНО ДВИЖЕНИЕ ХАН АСПАРУХ. Потърсете в ГУГЪЛ. Не мога да ви упрекна ако не искате, но престанете да ревете по форумите само. Ако искате ПРОМЯНА, просто я предизвикайте. Ако ли не, продължете да живеете като мишки и не плачете.
38
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Крадливи ***! Дано да се задушите от крадените пари на Българския народ.
37
5
 
6
 
! Отговори
Коко преди 13 години
Небезизвестната ясновсдка Теодора Стефанова разкри в сутрешния блок на Би Ти Ви, интересни подробности около личния живот на бившия премиер на България Сергей Станишев и настоящия Бойко Борисов. И двамата ще вдигнат по една сватба догодина. Докато новината за предстояща сватба за Борисов не изненада никого, то за другия виден ерген прогнозата на гадателката, че ще се ожени скоро, озадачи по-любопитните зрителки в медията.В последните години той упорито бе српяган за хомосексуалист. Оттук се породиха куп въпроси към Стефанова, които така и останаха без отговор. Мъж или жена ще застане в интимен план до Станишев? Извънземното, което подшушва на Теодора разни неща за популярните личности, този път обаче не бе категорично по този въпрос.Стефанова, за която се знае, че е лична врачка на италианския премиер Силвио Берлускони, не за пръв път жени Бойко Борисов. Още миналата година, тя видя в кармата му заложена сватба. Въпреки че премиерът и досегашната му половинка банкерката Цветелина Бориславова са официално разделени, връзката между тях никога не е била прекъсвана и именно тя ще му каже заветното Да, за което мечтаят десетки българки, вижда още Теодора.И ако в личен план Бойко ще се радва на много любов, щастие и Менделсон, то в политически, още отсега накуцва. ГЕРБ ще сеОсвен за дипломата менте, Илиева скри бременността сиразцепи преди да изтече мандата и ако гербаджии не направят коалиция, партията ще пострада много, продължава с прогнозите.Скандалите, които тресат кабинета на Борисов извират като вода. Поредният такъв е около бившата зам.-шефка на фонд Земеделие Калина Илиева, която с фалшива диплома и дори без бакалавърска степен, подписваше държавни документи за милиарди левове. Обяснението на Борисов пред медиите е просто нямаше как да знам, че димпломата на Калина Илиева е фалшифа.Дали ГЕРБ ще остане цял до края на мандата и дали да очакваме две звездни сватби, са само предположение и предстои да разберем догодина.
36
1
 
15
 
! Отговори
Коко преди 13 години
Платено момиче яло бой от бившия зам.-председател на Народното събрание Лъчезар Иванов. Лъчо Мозъка, както го наричат в медийните среди, пребил *** в хотелска стая, където двамата се били усамотили след парти в Син сити. Скандалът се разразил отдавна, но персоналът на хотела едва сега разкрива какви ги е вършил Лъчо Мозъка. Лъчезар Иванов бе засечен от папараци да купонясва в чалга клуба Син сити заедно с авери от кръга на Котараците. Забавата в един момент се превърнала в чиста оргия и Лъчо Мозъка решил да се усамоти с едно от платените момичета. Завел я в един от добре познатите в София хотели за секс, където започнала същинската част на купона.Лъчо Мозъка си пада по секс партитата и оргиитеОколо половин час по-късно обаче проститутката излязла с писъци от стаята раздърпана и уплашена. Тя веднага помолила персонала да се обади в полицията, тъй като е станала жертва. Жрицата на любовта изплакала, че мъжът, с когото била в стая, я пребил. След като се окопитила обаче, решила да не подава жалба, и си тръгнала. Веднага след нея от стаята излязъл и самият Лъчезар Иванов, обръщайки се към персонала с думите Тръгна ли си оная, лудата?!. Служителите на хотела били в потрес, след като разбрали, че побойникът всъщност бил бившия зам.-шеф на Парламента. Той бил видимо в нетрезво състояние, поклащал се и залитал.Млатил е и бившата си жена Диана Долапчиева Очевидно Лъчезар Иванов си пада по агресията. Припомняме, че преди време собствената му дъщеря го беше обвинила в системен тормоз спрямо нея и майка й. Мариела Иванова твърдеше дори, че баща й се опитвал да я гази с джипа си. Екссъпругата му Диана Долапчиева също потвърди, че Лъчо Мозъка я спуквал от бой, а освен това и най-редовно й слагал рога с по две-три любовници.Че жените са слабост на Иванов говорят и протежетата му във властта именно Лъчо лобира за Албена Златарева като зам.-директор на НЗОК, когато двамата бяха любовници.Последната му жертва пък била не коя да е, а Радост Драганова от Огледала, сочат източници от телевизионните среди.
35
4
 
12
 
! Отговори
МоРсКи преди 13 години
Ако бяха поне малко спрели да крадат можеше и да няма дефицит ама на...... има само една оправия - АК 47
34
3
 
11
 
! Отговори
Ивка преди 13 години
Колко са отделени за Афганистан? 1 000 000 000 или повече?
33
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Нещастници крадливи!
32
4
 
10
 
! Отговори
Рев,амааа.... преди 13 години
Плачем за лостоф,че не е в дранголника,или, че не е станал на кокс,вече! :((((((((
31
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Пардю: Организираната престъпност мъчи Българияавтор(и): Труд онлайн, прочитания: 614, коментари: 0 Виж галерия 1 2 Организираната престъпност е един от най-сериозните проблеми пред България. Прането на пари, наркотрафикът и фалшифицирането на банкноти спира икономическото развитие на страната. Това посочва бившият посланик на САЩ у нас Джеймс Пардю в поверителен доклад от 7 юли 2005 г. до Държавния департамент. Той бе публикуван от в. "Гардиън". Изданието не отговори на запитване от "Труд" дали то е зачеркнало някои имена в документа, или така е получен от "Уикилийкс". Докладът е изготвен в отговор на поискана информация за организираната престъпност у нас и на Балканите. Като източници в него са използвани оперативни контакти и общодостъпни публикации.118 организирани престъпни групи са работили в България в края на 2004 г. според НСБОП и МВР, въпреки че много от тях са сравнително малки и действат локално. В пейзажа доминират няколко големи играчи, пише Пардю.Нито една основна фигура от престъпния свят не е наказана от правната система, въпреки продължаващите показни убийства, отбелязва дипломатът.Отказ на US визи Консулският отдел на посолството поддържа списък на известни и заподозрени престъпници. Имаме агресивна политика срещу пътувания до САЩ на такива фигури, се казва в доклада.Организирани престъпни групи участват в трафик на наркотици, проституция, изнудване и рекет, финансови престъпления, кражба на коли и трафик на крадени автомобили. Трафикът на хора с цел сексуална експлоатация, фалшифициране, както и измами с дебитни и кредитни карти също са едни от най-честите им дейности.Няколко известни бизнесмени, свързани с организираната престъпност, са препрали богатството си в собственост на спортни отбори, фирми за имоти и финансови институции. Основен източник за растежа на капиталите на мафията са измамите с ДДС. Така хазната годишно се ощетява с над 700 млн. долара.Фалшива валута, произведена в България, се разпространява главно в Гърция, Франция, Италия и Испания.Българи участват в производство и продажба на фалшиви документи за самоличност за използването им в банкови измами, фалшиви ипотеки, контрабанда...Кой кой еXXХХ. XXXX се смята, че има връзки с руската организирана престъпност, включително Майкъл Чорни XXX Преди да бъде застрелян в Амстердам през декември 2003 г., Константин Димитров, известен още като Самоковеца, е един от най-големите контрабандисти на наркотици в страната.XXXX Като най-голям играч на наркопазара, XXXX контролира трафика, производствените мощности и разпределителните мрежи. Групата също е замесена в трафик на откраднати автомобили от Западна Европа до страните от бившия СССР. Неговите други престъпни дейности включват изнудване и рекет, незаконна търговия с оръжие, хазарт, проституция и контрабанда.XXXХ Групата се смята, че има най-голям дял в София в осигуряването на компаньонки и други интимни бизнес услуги, които се използват като прикритие за проституция и трафик на жени с цел сексуална експлоатация.XXXX незаконни дейности включват пране на пари, измами в приватизацията, заплахи и изнудване и рекет. Групата на XXXX се занимава с престъпна дейност, включително проституция, наркотици и трафик на откраднати автомобили.Руското влияниеРусия продължава да упражнява значително влияние върху българската икономика чрез вноса на енергия, включително суров петрол, природен газ и ядрено гориво.XXXX. Въпреки факта, че той вече не е собственик на XXXX, руският мафиот Майкъл Чорни се смята, че е запазил влиянието си върху дружеството, чрез връзките си с членовете на XXXX.Решението на съда показва, че Чорни все още контролира XXXХ... Освен това, Чорни има връзки с XXXX и поддържа влиянието си върху редица компании чрез прехвърляне на собствеността към XXXX.Представителят на Лукойл в България е XXXX. Компанията се очаква да бъде най-големият корпоративен данъкоплатец в България, който контролира също и руския износ на петрол в България. Българският оператор Лукойл, чрез XXXX е заподозрян в тесни връзки с руското разузнаване и организираната престъпност.Мафия и политикаНезависимо от това кой е на власт, организираната престъпност прави дарения на всички основни партии. Тъй като много от престъпните групи разширяват дейността си в законния бизнес, се опитват - с известен успех - да влязат в коридорите на властта. По време на избори през 2001 г. влиятелни "бизнесмени", включително XXXX и XXXX, силно финансират и по друг начин подкрепиха кампанията на XXXX.Организираната престъпност "притежава" много от общините и отделните членове на парламента. Това пряко участие в политиката, за разлика от подкупите, е сравнително нова практика. По същия начин се управлява XXXX и регионалният център XXXX - организираната престъпност държи под контрол общинския съвет и кметството. Подобен е сценарият и в по-малки градове и села.Изводите на дипломата: Би било пагубно да сме извън ЕСИстинското политическо влияние по въпроса с организираната престъпност в България е в ръцете на ЕС. Забавяне на приемането на България би било политически пагубно, посочва в заключението си посланик Пардю. "Ако ЕС използва този лост, за да настоява не само за всеобхватна съдебна реформа, но и за ефективното й прилагане, има причини да се надяваме, че тенденцията бавно ще започне да се обръща срещу организираната престъпност в следващите години", допълва посланикът.Въпреки постоянния натиск от страна на САЩ и ЕС, българските правителства не са направили почти нищо за ограничаване на организираната престъпност. В резултат на това нейното влияние нарасна и действа безнаказано, отбелязва Пардю.
30
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ще плачете за Костов вие, ама този път няма да ви оправя бакиите
29
9
 
8
 
! Отговори
аз преди 13 години
всички червени да го духатезабравихте си осраните за...ци..е,че сега и акъл(дето не е стъпвал в празните ви тикви)даватесмешнициииииииииииииииииииииии:)))):))))))))):))))))))))а здравния бюджет задължително трябва да се национализира....няма крадене вече за вас...за това пищите като вдовица за х.й:))))))))
28
4
 
8
 
! Отговори
X преди 13 години
Намерението на Бойко Борисов да национализира личните вноски на хората в частните пенсионни фондове звучи пределно екзотично още повече, че става дума за премиер на една поне на думи европейска страна. Това последното обаче не е много сигурно. Не е ясно например дали ще си останем само руски Троянски кон в ЕС какъвто бяхме и май още сме, или ще свършим като дръглива товарна *** в яхъра на Кремъл.Не е ясно, защото споменатата национализация съвсем не е бат` Бойков патент. Тя е следване на водещия, челен съвет, пардон, руски пример. Този на неговия добър приятел Владимир Путин с който българският премиер се бил разбирал по-добре, отколкото с неразбиращите го български политици.Тъкмо той въведе национализацията като практика за пълнене на държавната хазна а и като инструмент за репресия срещу непокорните лоши капиталисти. Аферата с национализацията на Юкос е на практика най-крупният подобен акт в новата световна история и най-едрият прецедент за откровено криминално деяние, извършено от държавна власт поне от падането на Берлинската стена насам. (С времето Уго Чавес може и да се пребори за първото място но още не е.)Истина е, че Бойко Борисов е попрочел, но недочел урока на своя събрат по черен пояс и държавни отговорности. Защото като опитен питомник на Лубянка руският диктатор знае как да удря с един куршум два заека. Сиреч хем да национализира, хем да дава нагледен урок за това какво става с онези, които си позволяват да не го обичат и финансират негодяите от опозицията. Тъй де хем Юкос прилапан и милиардите му раздадени на послушните олигарси и колегите от КГБ, хем Ходорковски в Сибир, при което гадните интелигенти, лишени от медии и пари, сами изпокапват. Съвсем както трябва по ленински и по сталински.До тези висини на национализацията нашието момче очевидно още не е достигнало. Иначе какво ще се обяснява кой му бил виновен, кой обслужвал корпоративни интереси, как били заинтересовани Сега и Дневник, та си позволявали да употребяват думата национализация? Сашо Дончев в пандиза, съдебна поръчка за Иво Прокопиев и Велчев да ходи да го донесе в чувал от Хонконг, национализация и на Овергаз, и на Каолин а да видим как после някой ще ми се открехва и ще ми обяснява кое било дясна политика и кое не било.Но пък има време, ще се научи. И ще се научи, защото челният опит приижда като могъща приливна вълна към България. Добре познатите ни товаришчи го експортират по тръбите на Южен потоп (да, да потоп, не поток) и опакован в контейнерите за АЕЦ Белене. И още: защото е достатъчно умен да се окопае в добре познатата кал на Задунайская губерния, след като вижда, че пинизчийските му номера вече не вървят.Затова паралелно с национализационната страст какво мислите се случва? Ами договорят се. Не само Първанов с Борисов, което е вече повече от очевидно. Но и Борисов с Путин. До месец щяло да се вземе решението за АЕЦ Белене, предхождано от висшочайша руска визита. На 15 ноември тази година щяло да бъде създадено руско-българско смесено дружество, което да се заеме с разработката на българския участък на този газопровод.Как тъй бързо се забравиха и гьолът Белене, и обещанието централата да бъде строена само при наличието на сериозни чужди инвеститори, и волята на бъдат ревизирани всичите тези големи енергийни проекти от големия шлем на Първанов? Ами много просто. Борисов и Путин пак разговаряли. По телефона както и предишния път когато всъщност българският премиер тотално обърна мнението си. Разговорът бил кратък, дружески и плодотворен. И навярно е завършил по следния начин:Путин: Договорились?Борисов: Договорились.С което и България е била договорена.Как го беше казал Ленин? Електрификация плюс съветска власт равно на комунизъм.Днес формулата е малко променена. За нас вече важи: национализация плюс русификация равно на Бойко Борисов.
27
4
 
6
 
! Отговори
X преди 13 години
Премиерът Бойко Борисов подкрепя с цялото си сърце проекта АЕЦ Белене, стана ясно днес. Бил го заявил самият той и не къде да е, а пред ИТАР ТАСС, малко след като било направено официално съобщение, че Владимир Путин ще посети София на 13 ноември.И толкоз. Няма котка в чувал, няма Беленски гьол, няма потресающа корупция, натикала в този гьол два милиарда народна пара, няма вопиюща некомпетентност при сключването на сделката дадена между впрочем и на прокуратурата, няма го и зловещото прогнозиране колко всъщност ще струва централата цели 26 милиарда лева според същият този Бойко Борисов. Всичко това е изтрито от паметта му както гъбата на учителя изтрива тебеширените заврънкулки на първолака.Знае се кой е учителят. Учителят е Путин този, с когато бат` Бойко се разбира по-добре, отколкото с родните опозиционери. (Що ли не ги погледне сега всичките му ръкопляскат!) Ще дойде той в София там, где курица не птица и Болгария не заграница ще провери как вървят работите при своя резидент, току-що оповестил своето АБВ, поредната русофилска партия в Задунайската. Сетне ще пресече Дондуков, ще седнат двамата чернопоясници и ще се разберат за всичко: и за землетръсния АЕЦ, и за Южния потоп, и за какво ли не още.И да се заобичат може, защо не. Зер имат си вече общ обект на въжделението: Втора атомна. Важно е да се обичаме с братята руси. Крепко и нерушимо. От векове за векове.Важно е да обичаме и техните енергийни проекти, щото са насъщни нам като хляба и въздуха. Да ги подкрепяме с цялото си сърце. Прочее ето защо: Считам, че строителството на АЕЦ Белене е изключително важно, защото в противен случай до 2020 г. България ще има проблеми с производството на електроенергия. В същото време съседна Турция ще разполага с четири атомни централи.Лъже бат` Бойко лъже като влашки ***, който си плакне гащите в Беленския гьол. Лъже и окото му даже не мига. Лъже защото проектът Белене му се пече като яйце на широкия пожарникарски дирник. Никакви проблеми с производството на електроенергия не сме имали и няма да имаме и сега произвеждаме много повече от насъщното. Можем да минем не само без АЕЦ Белене, но и без АЕЦ Козлодуй което и се доказа тези дни, когато един славен руски хилядамегаватов блок се гътна и излезе на дългосрочен ремонт.И какво? Имаше ли режим на тока? Нямаше режим на тока. (Обаче нямаше и далавера за търгашите със същия и навярно кучето е заровено именно там.)А ако през 2020 г. се каним да произвеждаме пак така, както досега с няколко пъти по-голям енергиен разход за единица продукция, в сравнение с развитите европейски страни, то по-добре веднага да се качваме обратно по клоните.Турция щяла да има четири атомни централи? Ами ако наистина ги има то тогава на кого ще продаваме тока от нашата втора такава? И като няма на кого да го продаваме, защото и Румъния отдавана ще е построила своя АЕЦ то защо трябва да заробваме децата си с този проект, защо трябва да ги пускаме в чувала с котката, та да им издере очите? (Нашите очи са си цели и да се кокорят даже могат, но от това нищо не следва. Защото чавка ни е изпила мозъка със сламка, както казваше Ани Илков.)И така българският премиер подкрепя АЕЦ Белене с цялото си сърце. Какво обаче подкрепя българският вицепремиер, дето държи ключа от хазната? Ето какво изрече той само преди три дни: Докато аз съм финансов министър, държавата няма да даде, нито пари за АЕЦ Белене, нито държавни гаранции за неговото изграждане.От което следва и любопитната политическа гатанка: Колко още ще продължава да бъде финансов министър г-н Дянков?Наддаването започва. Приемаме залози всякакви
26
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Добре, че от десетина години нищо в живота ми не зависи от републиканския бюджет. Само живея тук, но мога да си бия камшика когато поискам