Пенсионерите над 75 г. без добавки към пенсиите

С 2% по-висока вноска от 2017 г. в пенсионните фондове
Обновена: 11 дек 2010 10:55 | 11 дек 2010 10:16,
605
Пенсионерите над 75 г. без добавки към пенсиите
Снимка: БГНЕС

Следващата година няма да се изплаща добавка към пенсиите на пенсионерите, навършили 75-годишна възраст. Това приеха депутатите, които гласуват на второ четене промени в Кодекса за социално осигуряване.

Добавката е предвидена в текст в кодекса, който парламентът прие да отпадне.

Председателят на социалната комисия в парламента Драгомир Стойнев от Коалиция за България заяви, че добавката за хората над 75-годишна възраст е част от предизборните обещания на ГЕРБ.

"Вече излизаме от кризата, но не желаете да вдигнете пенсии и стоварвате тежестта за това на следващо правителство от 2017 г", отбелязва депутатът от левицата.

Още по темата

"За следващата година гласувахме повече пари за бюджета на Министерството на труда и социалната политика, къде ще отидат тези средства?", попита Емилия Масларова (КБ).

Министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов заяви, че в тристранния съвет е било договорено осигурителната система да се "изчисти" от всички плащания с характер на социално подпомагане.

По думите му добавка за пенсионерите ще има, но от 1 януари 2012 година и тя ще се изплаща от Агенцията за социално подпомагане.

С два процента по-висока да бъде вноската от 2017 г. в задължителните пенсионни фондове, прие още парламентът с промени в Кодекса за социално осигуряване.

Бившият социален министър Емилия Масларова каза, че това ще доведе до увеличаване на приходите в пенсионните дружества, но не е ясно какво става в солидарния стълб на фонд "Пенсии".

Тя предлага в кодекса да бъде записано, че фондът се увеличава с 2 на сто и от него тези проценти се прехвърлят в
допълнителното пенсионно осигуряване. В противен случай получаваните по-късно пенсии ще са по-ниски, като разчетите на експерти, цитирани от Масларова, били за около 40% намаляване на пенсиите.

От 1 януари 2017 г. вноските за универсални пенсионни фондове се разпределят между осигурителите и осигурените лица, както следва - 2,8 на сто за сметка на осигуреното лице и 4,2% за осигурителя.

От 1 януари 2015 г. осигурените в професионален пенсионен фонд придобиват право на ранно пенсиониране при не по-малко 10 години осигурителен стаж при условията на първа категория труд и 12 години и половина за жените и 10 години и шест месеца за мъжете възраст по-ниска от определената в кодекса за право за придобиване на пенсия.

При втора категория право на ранно пенсиониране от началото на 2015 г. имат осигурените в професионален фонд , ако са с не по-малко от 15 години осигурителен стаж и 7,5 години за жените и 5,6 години за мъжете възраст по-ниска от разписаната в кодекса.

От 31 декември 2015 г. възрастта започва да намалява с по 6 месеца от първо число на всяка година до достигане на 8 години по-ниска за жените и мъжете от първа категория труд и 3 години по-ниска от възрастта за работилите при условията на втора категория труд.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Имиджова публикация

605
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
547
0
 
3
 
! Отговори
Възмутена преди 13 години
ези, които са градили през целия си живот блага сега живеят с по 150 лв/месец. В същото време разни ***, незнаещи що е работа получават по 400 лв/месец. За *** пари има, а за българите !
546
1
 
1
 
! Отговори
abc преди 13 години
dokato 4 ma rabote6ti balgari imat da izdarjat po edin pensioner,i po edin *** taka 6te e.nau4ete *** da u4at i da rabotjt.ina4e 6te izpukate kato robi.kakvito ste.za6toto v sveta njma takav fenomen-bedni rabote6ti!ima bedni marzelivi.sabudete se i nakaraite nai-posle svoeto ptavitelstvo da reciklira ***.
545
2
 
9
 
! Отговори
четворна коалиция преди 13 години
Радвайте се че не разбирате за какво става дума. Не че не ви засяга пряко, но напоследък невежеството и овчедушието е най-добрия защитен механизъм. Вместо да коментирате по съмнителни новинарски сайтове отидете и запалете свещ в православен християнски храм. После вземете живота в ръцете си или се обесете на най-близкото дърво. И в двата случая изхода е един, въпросът е само кога ще настъпи радвръзката. Бъдете живи и здрави докато се разболеете или умрете.
544
0
 
4
 
! Отговори
ПЕНСИОНЕР преди 13 години
Във вашия сайт се рекламират ЛИХВАРСКИ бандити с 365% годишна лихва,къде е ДАНС и ПОЛИЦИЯТА.https://avans.bg/avans/zul/index.zhtml
543
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
грешна политика.не забравяйте,че всички ще остареем.
542
0
 
10
 
! Отговори
стар бел дедо преди 13 години
Прав си, брате,...няма перспектива за България.
541
0
 
8
 
! Отговори
Минко преди 13 години
Прочетох го, приятелю. за съжаление сме такива -жалък и завистлив народ. радваме се на чуждото нещастие и страдаме от успеха на другите. След всяка такава новина колко от нас потриват ръце и си казват-добре че не съм аз. вече съм песимист -човешките ценности вече са демоде. за съжаление не виждам перспектива.
540
0
 
4
 
! Отговори
локо преди 13 години
Абсолютно съм съгласен с теб, мойте родители са над 80 и също са недоволни, но така е от както ги помня. Те, старите де, помнят кой им намали пенсийте на половина. Повечето тук не знаят, но това е . Ако искаш хвърли едно око на рубриката "крими", от вчера, за една измамена баба. Коментарите са отвратителни, но това сме, колкото и , да е жалко.
539
0
 
20
 
! Отговори
минко преди 13 години
Колко хора над 75 години не си купуват лекарства? сигурно една част ще отидат под дюшеците, друга за лекарства, трета за внуците. Човешкият живот не се измерва с добавки ли не. Всеки човек заслужава достойни старини. за съжаление днешните политици не ги осигуряват на нашите родители. Майка ми и баща ми са работили цял живот, без прекъснате на трудовия си стаж и ако не помагаме сега ще мизеруват. С какво са го заслужили?
538
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Molim vi,glasuvaite za GERB 6toto do sledva6tite izbori 6te namaleem po opredeleni pri4ini.Nema zdraveopazvane, nema pensii, nema nishto!!A kakvo obe6taha??Kolko mnogo ne6ta i takuv ni go zavreha.Molim Borisov, na6 spasitel, molim te, ostani ZAVINAGI u vlasta da pla6im vnichetata s teb za da zaspivat. I kat te gledame i slu6ame da si mileem za Bai Toshko, kak 4ovecheca se grije6e za nas i ne krade6e kato teb i tvoite averi. Ama vie zdravata kradete i kat vas nema. Ot de se pruknahte?
537
11
 
3
 
! Отговори
локо преди 13 години
Не си прав Минко, "тези добавки" отново ще влязат под дюшеците, "за черни дни", не искам да се конфронтирам с никой, но бяха изнесаха данни от банките за 1 милярд лева влогове за 2010, на кого да вярвам незнам.
536
0
 
21
 
! Отговори
Краят преди 13 години
Ти ГЕРБери подготвят връщането на бесепарите на бял кон.Има ли още някой, който да вярва , че ББ и партията му не са рожби на комуниститите и ДС ??? Жалко е , че един такъв народ като нашия - на около 5 хиляди години, така безславно ще си загуби държавата , а в обозримо бъдеще и генофонда.Жалко, а можехме да бъдем първи сред първите...
535
2
 
19
 
! Отговори
митко преди 13 години
И не само. Това вече наистина е геноцид. От нова година и здравеопазването и пенсионерите-целта е една -да тява живи пенсионери, но нали и ние ще дойдем на техните години-и тогава накъде?
534
2
 
21
 
! Отговори
минко преди 13 години
Заради книжното запазване на финансовата стабилност обричат нацията на геноцид. Нали тези добавки не се изнасят извън страната - пенсионерите ще ги изхарчат тук, по този начин ще се налеят пари в и без това закъсалата икономика. Дянков е срам за макроикономистите един студен от първи курс в УНСС би се справил по добре. добре е напролет да си ходят всички нкупом.
533
1
 
21
 
! Отговори
Daskal преди 13 години
Това, че европейците ни наричат варвари е известно. Но, че ние непрекъснато подхранваме тази представа за нас с подобни правителствени решения ме кара да се срамувам, че съм Българин
532
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Sybirat pari za centralata ...:))))) okolo 9 milqrda...
531
3
 
18
 
! Отговори
ппанцхо преди 13 години
Предлагам да вдигнем заплатите на полицаите ипожарникарите.Или да им разширим правомощията,пък те сами да си ги вземат...Пенсионерите *** ,трябва да мрът по тази логика?
530
2
 
21
 
! Отговори
ppancho преди 13 години
Срамно и отвратително.
529
2
 
24
 
! Отговори
ати преди 13 години
Това, че европейците ни наричат варвари е известно. Но, че ние непрекъснато подхранваме тази представа за нас с подобни правителствени решения ме кара да се срамувам, че съм Българин.
528
2
 
19
 
! Отговори
Клаус Барби преди 13 години
Бил съм лионски палач, садист и още куп подобни. Ами българските ми колеги от ГЕРБ начело с ББ какви са?