Божидар Димитров: Не съм обиден на премиера

При мен нямаше "калинки" и скандали, каза ексминистърът
Обновена: 20 дек 2010 08:59 | 20 дек 2010 08:01,
173
Божидар Димитров: Не съм обиден на премиера
Снимка: БГНЕС

"Не съм обиден на премиера Борисов заради искането на моята оставка, това е политика. Министър-председателят знаеше за моето минало, но изглежда сега такъв е бил моментът".

Това каза пред БНТ подалият оставка министър без портфейл Божидар Димитров.

"Аз съм историк и знам, че понякога в историята стават такива работи, допълни той. При мен нямаше истински скандали, нямаше „калинки” и подобни неща", подчерта Димитров.

"Не съжалявам, че се посветих на каузата на ГЕРБ. Аз продължавам да вярвам в нея и ще работя за осъществяването й", категоричен бе той.

Още по темата

"Не оставам без работа, връщам се в Националния исторически музей, където ще работя по няколко важни проекта", заяви вече бившият министър.

"За недовършена работа смятам Закона за българските общности в чужбина, който беше почти готов", каза още Божидар Димитров.

"С действията си ГЕРБ върви към затваряне на страницата с дипломатите-агенти на тайните служби. Смятам, че дебатът по тази тема трябваше да приключи в началото на прехода, защото 20 години по-късно ние продължаваме да говорим за лица, които трябваше да са или в пенсия, или на някакви други длъжности, но не и представляват страната ни във външнополитически план", коментира и вицепремиерът Цветан Цветанов.

По думите му скандалите от последните седмици влияят на общественото одобрение.

"Това е тактиката, която приложиха нашите опоненти, които се възползваха умело от тази ситуация. В момента не се говори за реалните политики, които вълнуват обществото и които са по-важни от поредни скандали, които биха могли да генерират някакво напрежение", посочи МВР шефът.

"Труден ще бъде изборът за заместник на Павлин Димитров. В рамките на седмица ще се вземе решение по този въпрос. Надявам се да вземем най-бързото решение, за да не се спира работата", добави още Цветан Цветанов.

Той заяви, че всички бивши сътрудници на ДС не му тежат като камък, защото те не определяли политиката на министерството.

"В МВР 80% от служителите са на възраст около 40-45 години и това са хора, които преминаха през много евроатлантически академии и школи, за да повишават своя капацитет", каза още Цветанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


173
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Божидар Димитров е истински патриот. Неслучайно го уважават и ГЕРБ и е приятел с доста хора от партия Атака.*** обаче, които нямат морал и кауза до последно ще си налягат парцалите по посолствата и ще се надяват Гоце да ги брани.Г-н Димитров-тази оставка ви прави чест и доказва, че сте истински българин.
36
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Браво Божидаре...България над всичко
35
7
 
4
 
! Отговори
КараИбрахим преди 13 години
Професор Кръстьо Манчев е роден на 27 септември 1926 година в село Верзар, Царибродско, Западни покрайнини. Завършва история в СУ. На Балканите величието винаги се е измервало с територии - колкото повече имаш, толкова си по-велик, казва той. Напротив - колкото по-образован, работещ, знаещ и можещ е един народ, колкото по-уредена ти е държавата, тогава си наистина велик.- Одобрявате ли назначения министър на българите в чужбина?- Една политика, която и да е, трябва да приеме съществуващите реалности, не може да е успешна в разрез със съществуващите реалности. Македония е съществуваща реалност. И там, в тая Македония, може да има някой, който иска да е българин. Но мнозинството са македонци, така казват, или поне това е, което аз знам. Тази е реалността и тя трябва да се приеме. Аз лично, ако ме питате, не одобрявам да има министър за българите извън България. Абе, я си представете, че Турция си назначи министър за турците в България. Как ще изглежда това - някой техен министър да се занимава с тях? Така изглежда в Македония Божидар сега.
34
6
 
6
 
! Отговори
нещастници преди 13 години
До къде стигнаха герберите - да викат ура за своите ДС агенти.
33
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
най после един не добър материал си отиде
32
3
 
7
 
! Отговори
??? преди 13 години
Още преди 2 дни един от посланиците си подаде оставка. Защо не се споменава вече?
31
5
 
5
 
! Отговори
КараИбрахим преди 13 години
Излиза така, че и зад този министър, и зад държавната телевизия, и зад провежданата политика от министрите, и зад Памет българска стои министър-председателят на тази държава. Едва ли приятелството ще му помогне да бъде справедлив, безпристрастен и отговорен. Ами ако всички министри поискат да харчат по един час телевизионно време на седмица за собствено удоволствие и величие?Ако обобщим казаното, нужно е да кажем, че демокрацията в смисъла, в който я разбират и прилагат в нормалния свят, в нейния дефинитивен вид, в България я няма. Тук има само някаква слободия на словото, стигаща до цинизъм, и това е. Понятия като равенство на всички и уважение към отделната личност са тъмна работа. Докога?
30
7
 
8
 
! Отговори
КараИбрахим преди 13 години
А друга беда е, че той работи и за разрешаване на демографската криза в България. Как? Както открива българи в Македония и в останалия свят и ги брои колко са много. Е, това си е негово амплоа. Но лошото е там, че докато той брои българите в чужбина и раздава гражданство, българските граждани в България намаляват. Погледайте телевизия и ще видите колко родители се чудят как да отглеждат своите рожби, защото има безработица, защото не достигат детски ясли, детски градини, скъпи са, детските надбавки са ниски, а емиграцията висока.Това касае всички български граждани, които плащат данъци на държавата, без разлика на пол, вяра и народност и кога най-сетне ще ударят по масата и ще попитат управниците: за какво харчите нашите пари?
29
6
 
9
 
! Отговори
ХАХАХА преди 13 години
Че то от БД по-голяма калинка е само ББ и ЦЦ
28
15
 
9
 
! Отговори
КараИбрахим преди 13 години
За неграмотността на този пишман историк говори ярко фактът, че той заплаши Турция със спънки по пътя й към Европейския съюз, ако не изпълни някои искания на българските националисти. Като че ли България си няма правителство, което на високо ниво да решава международните въпроси. Като че ли е работа на един министър без портфейл да определя политиката на държавата! А може би зад него стои премиерът? (Наложи се той да си спомни старата професия и да тича да гаси пламъците в... Турция!) Ясно е едно: този път горкият грубиян Барон Мюнхаузен навлезе в опасна и непозната територия и сбърка мощна Турция (зад която стоят и мощни съюзници) с беззащитна Македония. Беда!
27
9
 
11
 
! Отговори
Кайзера преди 13 години
...Божидар Димитров може да е патриот, добър историк и т.н., но всичките му изказвания демонстрираха, че е типичния кадър "бушон" на партията глупав и доста *** тези изводи си ги поравя от изказа му. И типично за такива като него в блока където живее от години не си е плащал таксите...те тези другари си мислят, че народът постоянно им е длъжен.
26
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
загърбил бюрократизма още от комунистическо врема.+++Това някаква обида ли беше :)) Да не би да си просто Ивка - руски ***, който не знае значението на доста български думи ?
25
14
 
7
 
! Отговори
КараИбрахим преди 13 години
По Българската национална телевизия много отдавна тече предаването Памет българска. Не го гледам. Не защото не съм българин, а заради водещия. За много хора не е тайна, че Божидар Димитров манипулира зрителя, фалшифицира много факти. В главата му се въртят все войни, сражения, кървища, минало величие. Ако някои се гордеят с постижения, които са тласнали напред човешкото развитие, то споменатият псевдоисторик с наслаждение разправя, че българин пръв е открил как да се убиват невинни и мирни старци, жени и деца с бомби от самолет... И че българите са прусаците на Балканите. Всичко прави с убеждението, че е абсолютно прав, че е последна и неоспорима инстанция при разгадаването на историята.Пък колко безпаметно и болезнено мрази македонците и турците!. В своя античовешки национализъм (върховизъм) той не усети как продаде своята бедна съвест и стана ренегат министър.И се питам: след като стана министър и продължава да води своето предаване по държавната телевизия, той само своите виждания ли отстоява, или това е позицията на цялото правителство и преди всичко позиция на министър-председателя, който отговаря за целия кабинет?
24
9
 
8
 
! Отговори
аватар преди 13 години
Божидаре,Бойко от кортуазия те пазеше,иначе си мошеник от класа.Пак се гласиш за директорско място,каточели няма по достойни млади хора за тази работа.Ти си един измислен професор загърбил бюрократизма още от комунистическо врема.
23
14
 
13
 
! Отговори
Калинка преди 13 години
В България няма нищо читаво вече. Само псевдо историци като този дембел и псевдо висшисти като мене.
22
6
 
12
 
! Отговори
марко-1 преди 13 години
Верно е голям Българин е Божо,познавам го лично
21
1
 
15
 
! Отговори
Осата преди 13 години
Завиждаш ли, Калинке? Ти нали ще си останеш без работа во веки веков, та сигурно яка завист те друса. Това поне човека умее, нека си го върши. Ми ти кат не умееш нищо?
20
3
 
8
 
! Отговори
Елф преди 13 години
Именно Данка,всички сътрудници на ДС-да си ходят.Едно е да си работил за сигурноста на България,друго за партията БКП.
19
3
 
19
 
! Отговори
обиден преди 13 години
А някой пита ли българския гражданин дали той не е обиден дето продължават агенти, мутри и всякакви *** да го управляват?
18
3
 
7
 
! Отговори
bai_jordan преди 13 години
Как да го направи, нали и той трябва да си ходи?