Какво би могло да победи Борисов – дилемата на 2011-а

Политологът Първан Симеонов пред Dnes.bg
Обновена: 29 дек 2010 22:26 | 29 дек 2010 17:49,
542
Какво би могло да победи Борисов – дилемата на 2011-а
Снимка: Булфото

Несериозно е президентските избори да бъдат „предрешавани” отсега в полза на ГЕРБ. До изборите ще се случат доста неща, а и общественото обаяние на управляващите е динамично явление, както се видя. 

Това заяви пред Dnes.bg директорът на „ББСС Галъп интернешънъл” Първан Симеонов.

Според политолога на този етап по-интересен е не въпросът дали Борисов или негов кандидат може да бъде победен, а какво може да победи Борисов и негов кандидат – какъв тип личност, какъв тип легенда, какъв тип говорене и пр. 

Образно казано: ако към момента изглежда трудно Борисов да бъде бит от някого на собствената му игра, т.е. харизматичната, агресивна и стихийна реторика, то възможно ли е това схващане за политическия процес да бъде надиграно от противоположното: личност, която носи съобщението за инструменталност, прагматичност, последователност. Или пък от нещо друго – като ясен идеологически профил, например. Или нещо трето, коментира Симеонов.

БСП вече се стабилизира на определени нива. Като че ли там най-критичните моменти отминаха. Вътрешните противоречия изгубиха публичното си звучене, без да са решени и може би – без да са решими. Трудно ми е да си обясня обаче защо БСП продължава да не успява да се възползва от неудачите на управляващите, отбеляза директорът на „ББСС Галъп интернешънъл”.

Симеонов смята, че в момента „добрата стара десница скърца със зъби по адрес на ГЕРБ, но тъкмо ГЕРБ я съживи, а и тъкмо оттласкването й от ГЕРБ я легитимира наново. Съвсем условно и стилизирано, разбира се“.

АБВ по странен начин се опитва да рестартира лявото, като го опакова и награди с неясна мрежа. Волно или неволно. И по парадоксален начин „скърцането със зъби” на БСП по адрес на новата инициатива може и да послужи като здравословно оттласкване на БСП от видим ориентир, коментира политологът.

В последно време привидното "синьо-червено" деление се пресича от разлом между харизматично-популисткото и по-съдържателното и инструментално разбиране за политическия процес, обобщи Симеонов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


542
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
513
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Какво би могло да победи Борисов?- Тоталната разруха,която докара неговото управление - Все по-голямата изолация в която ще изпада България , идваща от некомпетентността на министрите му.- Безочието и корупцията , ширеща се в герб - Отрицателния вот , на народа , който и най-големите социолози,политолози и т.н. не могат да предвидят.Шепата хора, облагодетелства ли се от неговото управление, не са достатъчни за победа. Това мисля без да съм "червен","Син" и т.н.
512
3
 
2
 
! Отговори
лили преди 13 години
Тъпо заглавие! Защо някой или нещо трябва да победи Борисов?! А на П.Симеонов ще кажа - не се чудете как да съборите Б.Борисов , а се обединете около него за доброто на хората!Щото от другите нищо не става!
511
4
 
4
 
! Отговори
123 преди 13 години
BOIKO NJMA ALTERNATIVA!/edria 6rift e za 4ervenite babi4ki koito vse o6te ne po4ivat v mir/
510
2
 
3
 
! Отговори
Българин! преди 13 години
Много точно казано,все едно аз съм го мислил.Евала за истината!
509
4
 
8
 
! Отговори
Распутин преди 13 години
Бавно и полека Борисов отбива всички атаки. То и няма как да е другояче, това не ви е хербарийния Станишев... Така че нищо не може да бутне Борисов, ако е жив! Е това е най-страшното! Една-две години ще опитват компромати, клевети, откровени измислици и подлярщини. И когато след президентските избори разбие тая клоака президентството и остане само да се оправи съдебната власт, става страшно за Борисов, щото мафията няма да има накъде да отстъпва. И тогава не знам. Властта е бизнес за милиарди...
508
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
България никога преди от времето на Стамболов не е имала такъв истински водач на нацията като Бойко Борисов, може би с изключение на цар Борис, но той пък ни вкара във световна война, така че е противоречива личност, да не говорим за баща му, който заради простотията си и обратните си наклонности, пропусна шанса да станем Велика страна, а стигнахме до национална катострофа. Качествата на ББ са съвкупност от честност, патриотизъм интелигентност, красноречие и още куп добродетели.
507
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
един от отците на църквата казва: "сила без разум се сгромолясва под собствената си тежест". Те това ще стане и с ББ, че по-безразумен от него трудно се намира!
506
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
alo kukumicina,nema li hapcheta bre.
505
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
vremeto na Parvanov, Stanishev, Rumen Petkovci i sie svurshi.Krai na dolnite vi nomera.
504
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
kradlivite i nekadurni komunisti sun ne gi lovi che sa vun ot igrata- vie drugari ste vun ot igrata. i ste politicheski trupove.
503
4
 
5
 
! Отговори
Българин! преди 13 години
Пак и отново разни измислени и платени гъзолизачи правят някаква неясна реклама на бсп.,мислеики че сегашното мнозинство няма да спечели,но това е огромна заблуда.Въпреки своите проблеми породени преди всичко не от тях,те се оказват можеби наи успешния модел от 20 год. и такива ужким независими драскачи няма да променят почти нищо.
502
4
 
3
 
! Отговори
123 преди 13 години
kostov-komprometiran.stani6ev-ne stava za *** za zele.RZS yank otvsjkade usran.NDSV-KRADLIV DEDO.BOIKO-njma alternativa.OSVEN moje bi VOLEN,NO na toj mu etolko kas fitila,4e 6te ni vzrivi mejdunarodnite otno6enia i.....4akaite embargo.az sam s boiko,s vseki izminal den toi stava vse po dobar upravnik.vjrvam 4e 6te se spravi.
501
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Жалки комунисти на изборите ще разберете колко останахте
500
6
 
3
 
! Отговори
opaa преди 13 години
Е то има ли по неможещ от него? Започнете да си задавате ттози въпрос, защоъо далече няма да стигнете иначе.
499
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
нима прочетох рекламна статия за БСП ?!
498
3
 
28
 
! Отговори
тъп и прост преди 13 години
Какво би могло да победи Борисов дилемата на 2011-а Бат ви Бойко Борисов - ПРЕМИЕРЪТ - СЛЪНЦЕ е толкова мощен,толкова силен че ще се победи сам себе си ... само още малко търпение ни трябва ...
497
6
 
9
 
! Отговори
qwe преди 13 години
до 497 : Ти си един изсъхнал гербер притеснен да не би правителството да падне и ти да останеш без хранилка. Лапкаш и те е шубе да не ти вземат паничката а другарю ?
496
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
НЕ СИ ПРАВА,АМА ХИЧ.ЗА 20Г. ПО 5000 ЧОВЕКА НА ГОДИНА СА 100 000,ПЛЮС СЕМЕЙСТВАТА ИМ 400 000,ПЛЮС ОЩЕ ТОЛКОВА КОИТО ЗА В БЪДЕЩЕ ИСКАТ ДА СИ КУПЯТ КНИЖКИ ЕТО ТИ ОКОЛО МИЛИОН КОИТО НЯМА ДА СА ДОВОЛНИ И ЩЕ ГЛАСУВАТ ПРОТИВ НЕГО. :) :)
495
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Kakvato darjavata,takav i premierat- MUTRA.
494
3
 
11
 
! Отговори
Пак ГЕРб остава преди 13 години
Старите муцуни - хамстера , Доги , Костов, царяНовите муцуни - трактори и *** Гоце е специален - хем стара муцуна , хем пРезидент на Путин====================================================Ха кажете кой да изберем....................