Оставката на Дал била свързана с "Лиани" и СРС-та

Мнението е на бившата дясна ръка на Доган Осман Октай
Обновена: 13 яну 2011 17:45 | 13 яну 2011 06:58, Красимир Ангелов
155
Оставката на Дал била свързана с "Лиани" и СРС-та
Касим Дал. Снимка: Булфото

Има пряка връзка между разработката "Лиани", оставката на Касим Дал и избухналите тези дни скандали с използването на СРС-та, обяви един от основателите на ДПС Осман Октай пред "Радио Фокус".

През ноември 2008 година бившият директор на ГДБОП генерал Ваньо Танов разказа за незаконното финансиране на ДПС, разкрито от разработката "Лиани".

"Много хора са заинтересувани от това да не излезе истината за "Лиана". Аз винаги съм го твърдял и продължавам да го твърдя - проблемът в България е политическата корупция", заяви преди повече от 2 години настоящият шеф на митниците Ваньо Танов.

По думите на Октай решението на Касим Дал е "стартирало от онзи период, когато е станало така нареченото самоубийство на Ахмед Емин в сараите".

Октай допълни, че като член на Комисията по национална сигурност и вътрешен ред Касим Дал е стигнал до информация както за финансирането на ДПС, така и за кръгове, които обръчите на ДПС финансират.

Още по темата

Именно срещу т.нар. черни каси на ДПС ГДБОП стартира разработката "Лиани". Тя е тръгнала от делото "Сови", в което са били установени редица митнически далавери.

След смъртта на Ахмед Емин - началник на кабинета на лидера на ДПС Ахмед Доган, през октомври 2010 г. "Синята коалиция" обяви, че именно разработката е причината за мистериозната му смърт.

Осман Октай изрази и мнение, че по всяка вероятност решението на Дал има връзка и с посещението на турския премиер Ердоган през октомври 2010 година.

Тогава Ердоган не се срещна с Ахмед Доган, но за сметка на това отдели час и половина време на Касим Дал. 

Това веднага породи слуховете, че именно Дал е най-вероятният заместник на Доган в ДПС.

Веднага след оставката си в сряда Касим Дал заяви пред Dnes.bg, че остава в Централния съвет на партията и депутат от ДПС. Така той отговори на въпрос дали иска отстраняването на Доган, или смята да развива паралелни структури.

В мотивите за оставката си той обаче посочва, че няма амбиции и никога не е имал към лидерското място в партията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
12
 
8
 
! Отговори
КараИбрахим преди 13 години
Научи се да правиш разлика между разпад,борба за власт и еволюция.Партия на турците ще има,независимо как се казва и от кого се управлява.
50
0
 
6
 
! Отговори
запознат преди 13 години
ДАЛ взел.....и избягал.
49
10
 
3
 
! Отговори
КараИбрахим преди 13 години
Спокойно ГЪРБАВ,две партии няма да има.Ердоган ще реши,кой да е начело на ДПС.И новият ще е пак толкова прозорлив,като Доган,защото зад гърба му пак ще има екип от 200 души,политолози,социолози, и тем подобни в Анкара,които ще му казват какво да говори и какво да прави.
48
0
 
3
 
! Отговори
втвърдител преди 13 години
Браво,най-сетне и ти нещо разумно да пишеш.С разпада на ДПС поумняваш.
47
0
 
10
 
! Отговори
Настрадин преди 13 години
Дал не Дал, все тая! Предстоящото преброяване в БГ ще го покаже. 2млн. пенсионери на доизживяване. 1млн учащи за заминаване. 1 млн. турци за бачкане. 1млн. *** за крадене и 1млн. балъци за грабене.
46
2
 
5
 
! Отговори
Мммда преди 13 години
Слушам по ТВ, чета и тук коментари, защо точно сега се случва това.Мнения различни, но убягва един важен щрих.Точно в тези дни управляващите са направо в нокдаун покрай тези скандали с подслушвания и ще са податливи на политически ухажвания.Кастата около ДПС винаги се стреми към властови ресурс, за да се облагодетелства и бъде фактор.За да се гушне с ГЕРБ, обаче не може с компрометирания Ахмед Железния Сокол и започва това размърдване, което се надяваме, че ще е за добро.
45
1
 
4
 
! Отговори
аа преди 13 години
Ама сме много смотано общество. Някаки лидери на партия открито говорят по ТВ, че висши политици на друга държава им дават задачи...Би следвало в рамките на 1-2 дни да се организират протести, безредици и да конституционния съд да обяви тази партия за извън закона.
44
1
 
5
 
! Отговори
Расъл у Расник преди 13 години
"...генерал Ваньо разказа..." Ммммдааа...тук станахме едно голямо семйство с генерал Ваньо, татко Гошо, мама Искра и класният Цецко, който ме пошляпва в час по физкултура.
43
2
 
6
 
! Отговори
ГЕРБ преди 13 години
Кефим се! Няма по-голяма радост за мене от проблемите на най-сериозния ми противник! Твърди проценти подкрепа! Ха, сега да видим от де ще са ви процентите като неграмотния ви електорат нема да може да прочете за кого да гласува, за Доган ли, за Дал ли?!
42
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Турски сериал :)))
41
6
 
16
 
! Отговори
КараИбрахим преди 13 години
Вие кога ще разберете,че всички партии в България са еднакви?Едните събират електорат на етническа основа,другите на националистическа,трети на комунистическа,четвърти обещават да вкарат крадците в панделата.В края на краищата всички крадат.Всички лъжат електората за да вземат властта и за да крадат.Всички са маскари.А иначе,днес много слабо се псува.
40
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"Тогава Ердоган не се срещна с Ахмед Доган, но за сметка на това отдели час и половина време на Касим Дал."Разбирате ли от кого се управлява България.Освен от един широко усмихнат посланик...
39
1
 
14
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 13 години
обаче всеки от така наречените"турци" във власта е НАЦИОНАЛЕН предател.също както са предавали БЪЛГАРИЯ пре турското робство
38
0
 
3
 
! Отговори
фокус-мокус преди 13 години
Когато наблюдаваме и слушаме хора като г-н Октай, би трябвало да дойде заключението, че не е важен в нашето съвремие етноса, а доколко човек е възвишен и мащабно скроен.Такива хора знаят точно кое може и кое не, кое трябва и кое не бива, независимо от ресурса който им е предоставен.Можем само да се надяваме, че самите държави ще се ръководят от достатъчно опитомени хора.Иначе тъпанр няма начин да не злоупотрби с власт.Нали трябва да ни покаже, че сме нищожни и всичко контролира Той.
37
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Каменчо Костадинов е зает, слага си вазелина.
36
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
СТРАНДЖА, ти имаш всички шансове да представяш всички ненормалници на световния конгрес на психарите.
35
0
 
11
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 13 години
Дал е водач на ...радикалните депесари и Доган съзря в него опасност запоста му на...лидер в ДПС.И тук всичко опира до ...кокъла и до мегаломанскатаамбиция за...уникалност и несменяемост у върхушката на...движението.
34
0
 
11
 
! Отговори
до истината преди 13 години
Абсолютно съм съгласна с теб. Чакам ибрикчията Каменчо Костадинов да започне да защитава яростно патрона си и да плюе по Дал.
33
1
 
13
 
! Отговори
МУСТАФА преди 13 години
Комплименти за постигнатите резултати към ГЕРБ
32
3
 
7
 
! Отговори
php преди 13 години
България се управлява от Държавна сигурнос а не от турци, господин botsos. Бъдете по точни.