Да си се приберат посланиците от ДС

Всички, без БСП, подкрепиха декларацията на ГЕРБ
Обновена: 17 яну 2011 14:23 | 14 яну 2011 11:29,
89
Да си се приберат посланиците от ДС
Снимка: Булфото

Депутатите от всички политически сили, без БСП, подкрепиха декларацията на ГЕРБ за отзоваване на посланиците от Държавна сигурност.

Подкрепата от ДПС беше изразена не от кого да е, а лично от Юнал Лютфи, познат още като агент „Мурад”. Народният представител обаче призова да се запази достойнството на дипломатите.

„Не е въпрос дали тези хора са добри или лоши професионалисти. Въпросът е, че те не могат в момента да представляват България”, аргументира политическото решение на ГЕРБ председателят на външната комисия в парламента Доброслав Димитров.

Още по темата

Депутатът зададе още един съществен въпрос за посланиците „кого представляват днес, сега, 2011 година?”. После демонстрира ерудиция с цитат от Томас Джеферсън: „информацията е валута на демокрацията”.

Изключително разпалена и продължителна реч направи лидерът на БСП Сергей Станишев. Няколко пъти той повтори въпросите „за какво говорим?” и „не разбирам какво правите изобщо”.

Според Станишев декларацията е „позор за парламента”. Социалистите отново поставиха въпроса с двойния аршин.

„Защо министър Цветан Цветанов не си подаде оставка, след като всички знаят, че е работил в едно от управленията на бившата ДС?”, попита Станишев.

Той разясни, че въпросното 7-о управление се е занимавало с контраразузнавателна експлоатация на чужденците и българските граждани. Точно по тази причина не трябвало да се твърди, че авторитетът на България ще пострада заради дипломатите.

Кого представляват днес, сега, 2011-та година?
„По отношение на Шенген – министър Цветанов представлява България. По отношение на борба с контрабандата – господин Ваньо Танов. Така ли ще прилагате закона – за едни, а ще си затваряте очите за други”, посочи бившият премиер.

Според Сергей Станишев действията на външния министър са непрофесионални и показват липса на опит. От залата подхвърлиха на председателя на социалистите, че групата му ще бъде единствената, която гласува „против”.

„Да, само ние – и от това не ме е срам. Напротив!”, отвърна на висок тон Станишев.

Десните подкрепят декларацията на ГЕРБ, но с две забележки. Иван Костов смята, че те не трябва да бъдат „призовавани” да се оттеглят „доброволно”.

Първо, вместо да „призовава”, парламентът да „настоява”, и второ – думата „доброволно” да се премахне, защото съдържала елемент на заплаха. Също – да се назоват конкретните компетентни органи, които имат отговорност за отзоваването на посланиците, поиска Командира.

В крайна сметка декларацията беше приета в редакцията на „Синята коалиция”.

Преди това външният министър взе думата, за да разясни на левицата аргументите. Реши да го направи по достъпен начин, разделяйки ги на А, Б и В.

„А: 45% от посланиците през последните 20 години са от ДС. Б: този процес през последните години нараства. В: взаимните обвръзки, които стават видни от този списък, показват, че веднъж завинаги стъкленият похлупак трябва да бъде премахнат”, обърна се наляво Младенов.

Той увери, че няма да си позволи да „танцува върху съдбите на хора за неща, които са се случили преди 20 години”. По-късно Младенов допълни, че вече се е обърнал с писмо до президента Георги Първанов за отзоваване на посланиците.

Сергей Станишев обаче също реши да репликира министъра с АБВ.

„А: да бяха приели закон през 97-а година. Б: уволнете Ваньо Танов, шефа на Гранична полиция, шефа на Пътна инфраструктура. В: 45% от посланиците били от ДС, в този период България влезе в НАТО и ЕС, дано успеете да влезете в Шенген.

152-ма депутати приеха декларацията на ГЕРБ за отзоваване на ДС дипломатите. При първото гласуване някой от мнозинството се обърка и натисна сивото копче „въздържал се”.

При поисканото прегласуване нещата си дойдоха на мястото и единствената група „против” остана тази на „Коалиция за България”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Това "мераклий" нов химичен елемент ли е?
65
0
 
2
 
! Отговори
kitaec__ преди 13 години
В България има достатъчно качествени и лоялни хора за дипломати.Едно от нещата които трябва да се свършат от правителството,за да ни допуснат до шенгендсата зона е незабавна лустрация.Това разбира се ,Бойко Борисов не би направил,защото той и цялото му правителство са изцапани,били са доносници или пряко свързани с комунистическата номенклатура.Указа се,че Бойко вместо да се бори с корупцията,той и помага.С такива хора,България не може да бъде пълноценен член на Евросъюза
64
0
 
1
 
! Отговори
ЩЕ НАМЕРЯТ ,81... преди 13 години
...МЕРАКЛИЙ ЗА ПОСЛАННИЦИ ...БОЛ!
63
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А откъде ще намерят нови 45% от посланиците, които да са независими, необвързани с каквито и да е структури и партии, при това отлични професионалисти? Интересно дали наистина ще авансират дипломати от кариерата, неопетнени и с доказани качества в професията? Нали Младенов така каза?. А не, по стария маниер, да се вземат хора отвън, само защото поназнайвали някой език.
62
0
 
0
 
! Отговори
До Ивка 61 преди 13 години
Ивке, Утопичен, от Утопия.
61
0
 
1
 
! Отговори
ama преди 13 години
KAK SLADKO REVE GEICHO MAI NIAKOI MY OTKRADNA BIBERONA NALI SEGA MALIK GO NIAMA,VAN VSICHKI POZORNI CHERVENI POMIARI ZAEDNO SAS GOCE I CIALATA CHERVENA PASMINA,AMAN OT NEKADARNICI SEGA SA SE SETILI DA REVAT,*** TAKAVA KOGATO SE GYSHIXTE BIAXTE MIRNI I KROTKI
60
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ушеви !!! Знаете ли какво е това? Така викахме на ченгетата при бай Тошо...сега се върнаха!!! УШЕВИ .....УШЕВИ... Защо ли?
59
1
 
3
 
! Отговори
български ИДИОТ преди 13 години
Незабавно ОТЗОВАВАНЕ на всички ЧЕНГЕТА от посолствата ни в чужбина и после на опашка за социални помощи като всички безработни българи...)))
58
2
 
2
 
! Отговори
аннонимен преди 13 години
Да факт е ,защо не сме чули че , е уволнил директори на дирекций на който лъснаха именната в списъка , ами на всичко отгоре ги разхожда до Либия , кадето почти нямаше информация какви са ги свършили...Продават имоти зад граница , защо ? Да се нагушат ,имоти строени от нашите родители ,с лека ръка решават , че ще продават , както и да закриват работещи мисий...и си мислят , че ще напълнят хазната . По скоро джобовете си...ЦИРКАДЖИЙ . умело открояват вниманието на хората от съществените проблеми.
57
3
 
3
 
! Отговори
kitaec__ преди 13 години
Единствено в България не е извършена лустрация,за което голяма вина има и доносника на ДС,Бойко Борисов.Но какво да се очаква от него след като цялато правителство е от доносници на ДС и хора съпричасни с комунистическата номенклатура.Комуниста бойко Борисов неуморно назначава такива хора на отговорни постове в държавните структори,агенциите,ДАНС,гранична полиция,митниците,полицията и къде ли още не.Той ,както Костов,Доган и Гоце е марионетка в ръцете на Валентин Златев,човек от руската мафия
56
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Вън агентите на КГБ от българските дипломатически мисии.Долу Гоце! Долу Путин! Долу КГБ!
55
0
 
4
 
! Отговори
гост преди 13 години
Ивке, ти или си на 5 или са особено тъпо парче. Ако ги имаше тие неще дето ги говориш, до сега да висиш на пилоните през НДК на бавна примка.
54
1
 
4
 
! Отговори
jiko преди 13 години
Всички, без БСП, подкрепиха декларацията на ГЕРБ - kva iznenada
53
2
 
6
 
! Отговори
!!! преди 13 години
Това трябва да е само началото! Пълна забрана на достъп до държавни постове и участие в политическия живот на страната на всички уродливи изчадия на ДС мафията. Тяхното време отдавна свърши - трябва да се радват, че се разминават без наказателни отряди.
52
3
 
9
 
! Отговори
zetxx преди 13 години
LUSTRACIQ!
51
4
 
11
 
! Отговори
fsb преди 13 години
нямам какво да кажа, освен че това правителство потъва....
50
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Браво, добре казано, там е бедата, след агентите на ДС, да последва отзоваване на служителите и народните представители - агенти на ВИС, СИК и др.подобни застрахователи
49
4
 
9
 
! Отговори
Сер Гей преди 13 години
Когато сер Гей започне да обижда на милиционер и комунис както повечето дежурни драскачи от младежката организация на БСП във форума винаги става забавно, дерзайте друзя.И все пак ще влезем в шенген колкото и да не ви се иска.
48
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Близък до ЦЦачева, споделил, че следващият Петък в Народнот събрание беде приета декларация на народното събрание с искане за прекратяване на пълномощията на всички агенти на СИК, ВИС и сродните с тях фирми. Източникът споделил, че списъкът бил по-голям от този на агентите от ДС.
47
6
 
2
 
! Отговори
rosii преди 13 години
dolu nomenklaturnite iz4adiq kato tikvata i bokluka cvetanov pandelata i za dvamata