ДС ли ще остане след нас, пита в блога си Царя

Сакскобурготски размишлява за границата сигурност – свобода
Обновена: 19 яну 2011 14:39 | 18 яну 2011 13:00,
239
ДС ли ще остане след нас, пита в блога си Царя
Снимка: Булфото

Страхът от тероризма и престъпността срещу страха от ограничаването на човешката свобода.

Можем ли чрез безконтролно подслушване и неизбежно съпътстващата го всеобща параноя да платим цената за малко, макар и временна, сигурност?

Дали сигурността във всеки неин смисъл оправдава ограничаването на личната свобода – това фундаментално право, залегнало в нашата Конституция, в Европейската конвенция за правата на човека, в основата на Обединена Европа.

Кое всъщност ни дава сигурност? Къде минава границата между сигурността и полицейщината? Между сигурността и несигурността, между свободата и несвободата.

Това пише бившият премиер Симеон Сакскобурготски в блога си, на официалната страница на царското семейство.

В него той изразява опасенията си от полицейщината у нас заради подслушванията, разсъждава и за сигурността на обикновения човек у нас.

Ето какво пише още в блога си (kingsimeon.bg) Симеон Сакскобурготски:

"Възможно ли е почтените граждани да се чувстват сигурни и защитени, ако във всеки момент някой може да нахлуе в техния личен живот чрез подслушване, проследяване, контрол над интернет-кореспонденцията, заснемане?

Могат ли хората в държавната администрация да работят ефективно, ако са в постоянен стрес дали някоя тяхна дума и стъпка, познанство няма да им навреди? Или е по-лесно нищо да не правят, за да се чувстват сигурни?

Може ли бизнесът да се развива и да дърпа икономиката напред, ако се страхува, че конфиденциалната фирмена информация може да изтече в публичното пространство, да се използва за частни интереси или дори за изнудване?

Могат ли в такава обстановка медиите да бъдат наистина свободни? Или е по-лесно да си наложат автоцензура, а това е по-страшно дори от цензурата?

В днешния свят няма универсални рецепти, но има редица примери, от които да се поучим. През последните години дори в утвърдени „стари” демокрации като Германия, Испания, Италия, САЩ избухваха обществени скандали заради незаконно подслушване.

Има и друг прецедент: страната ни е осъдена от Съда по правата на човека в Страсбург за нарушаване на човешки права по дело, свързано със специалните разузнавателни средства. Според решението българите не са защитени срещу възможно подслушване.

Съвсем неотдавна председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу призова европейските лидери да не допускат „манипулацията на страховете на хората и неразумните аргументи”, защото те подхранват популизма.

Такава манипулация на страховете е и тезата, че в името на свободата и сигурността на гражданите е оправдано ограничаването на тяхната лична свобода и сигурност. Не ви ли се струва парадоксално?

От нас зависи дали най-накрая, след повече от 20 години, ще загърбим режима, в който проверката беше „висша форма на доверие”, а всеки по презумция бе виновен до доказване на противното, бе следен и дори умишлено злепоставян с доноси от специални агенти, а нерядко от свои колеги, от уж близки приятели, съседи и даже роднини.

Ние избираме какво ще оставим на децата си — Държавна сигурност или свобода и лична сигурност. А свободата и сигурността идват заедно и неразделно с персонална отговорност и върховенство на закона, пред който държавните институции и служителите им, включително тези по сигурността, стоят наравно с гражданите. Защото свободата е избор и отговорността за този избор е на всеки един от нас.

„Тези, които са готови да се откажат от основна свобода, за да си купят малко преходна сигурност, не заслужават нито свобода, нито сигурност”. Казал го е Бенджамин Франклин още през 1775 г. и мнозина си припомнят думите му, близо два века и половина по-късно. Да помислим върху това", завършва бившият премиер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


239
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
220
1
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
тоя да не се прави на мома неощипана...или какво..иска да каже че когато беше във властта не се е подслушвало? оооо...я стига бе
219
1
 
1
 
! Отговори
Симо Пендехото преди 13 години
Скромно ..ъъъ искам да заявъ найййй-отговорно, че понеже не мога да пиша, блога ми го пишат едни секретарки, давам и по 300 лева суха пара,ама не знам какво си чупат пръстите там! Тех дръжте!
218
1
 
2
 
! Отговори
маркула преди 13 години
най-добре е мадридският мошеник да замълчи завинаги
217
1
 
2
 
! Отговори
anonimen преди 13 години
PO ERUDIRAN,I NACHETEN CHOVEK,OD CAROT,BALGARIA NE E IMALA ZA PREMIER...............,ZA SAJALENIE,TOI NE MOJA DA SE SPRAVI S DS NOMENKLATURATA V DARJAVATA,I ODPADNA OD IGRATA.I TAKA DO IDVANETO NA GERB.SEGA STE VIDIM,DALI BOKO STE SE SPRAVI,AKO I TOI,NE SE,MAI STE TRJABVA DA BEGAME PO SVETA
216
1
 
1
 
! Отговори
kitaec__ преди 13 години
ДС ли ще остане след нас, пита в блога си Царя.Такава наглост не се среща всеки ден.Нали точно Държавна Сигурност го доведе в България и 8 години се дупеше на ***.Дали другаря Борисов помни какво обеща преди изборите,да отнеме откраднатите от царя имоти,но не е забравил,че точно при мандата на царя,Гоце го направи генерал.
215
2
 
4
 
! Отговори
МОНАРХИСТ преди 13 години
*** е този който говори мрасотии за Негово Величество ЦАР на българите ЦИМЕОН ВТОРИ !
214
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Цар е само на гнусни *** като теб.България е република.
213
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Мадридския крадец можеш да го накажеш най-лошо, като му забраниш да играе покер. И като почне да го мъчи абстиненцията, започваш да му измъкваш имотите,които заграби от България. И най-презрените *** тук имат повече право да нарекат България своя родина, отколкото Монката.
212
2
 
2
 
! Отговори
МОНАРХИСТ преди 13 години
Негово Величество Цар на всички българи СИМЕОН ВТОРИ правилно ви съветва !Послушайте ГО ! Негово Величество СИМЕОН ВТОРИ да бъде жив и здрав !!!
211
0
 
4
 
! Отговори
галактика преди 13 години
За НВ си имам собствено мнение, изградено въз основа на изказванията му и поведението му ---- Не се ръководя от медиите, защото те често преднамерено преиначават неговите думи ---- Същото са направили и болшинството от коментаторите - кои от незнание, кои от неразбиране, кои от интереси ----- Добре, като са решили да изразяват мнение, нека изразяват ---- Защо обаче възпитанието им е на толкова ниско ниво ----- О, неразумни юроде, поради что се не засрамиш -----
210
1
 
0
 
! Отговори
някой преди 13 години
След нас няма да останат нито ДС, нито Сакскобургготски. След нас ще останат истински важните неща, а не тези, които са ни пречили да живеем и са ни дърпали назад! Мога да приложа и списък с имена!
209
1
 
0
 
! Отговори
Neli преди 13 години
Maxim dobre si go kazal.She dopalnia- Amin!
208
2
 
2
 
! Отговори
НДСВ - АУТ преди 13 години
скобурГЕБСКИ се изказа!
207
5
 
2
 
! Отговори
И К преди 13 години
СИМЕОН ДА СИ СПОМНИ ВЛАКА КОИТО ОТЪРВА БЪЛГАРИЯ ОТ КОБУРГИТЕ ПРЕЗ 1945/НЕ СЪМ СИГУРЕН В ГОДИНАТА/.ДА ОТИВА НА ГАРАТА И ПРИЯТЕН ПЪТ.
206
4
 
7
 
! Отговори
спомени преди 13 години
Царю честити, след Вас ще останат спомените за многото развалени жени от Вашето управление и за мъжете, които тичайки след новия морал, сменят памперси в момента. Ще останат и Вашите претенции за имотно състояние. И управлението Ви съпроводено с корупция, лоши кадри и купуване на *** гласове по избори.А преди да си "дойдете" Ви наричаха другаря Цар. Сега намирам обяснения много.
205
4
 
7
 
! Отговори
MAXIM преди 13 години
Ей го на ЦАР вула пак се появи. Пази Боже от цар потурчен , от лисица калугерка и от магаре градинар, пази Боже от белязан човек , Божик да не види, босилек да му занесат, бухали и кукумявки да му бухат, Вопер воперосан, да е проклет и триклет , триж девет пъти и той и децата му и Родът му ! Ега те съсипаница съсипе, Ега те понесат четворица къде църквата, жив да те оплачат, да даде Господ, живясъле ти църве у глава, жъчки и бигор да пиеш, катран да яде та да се наяде, ке крадне тоя народа ...
204
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Айде опа с Крадлив дедо за Европатой показа ни нагледнокак гори се режат като за последно!Хиляди декари изчезнаха безследнотова хитро старче се оказа много вредно. Но дали ще му остане времетрена за Мадрид да вземе.Да се маха най-после тая проклетияКобурготската дърта ***.
203
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
БСП-червеноармейците пак в атакано не знаят наесен какво Ватерло ги чака.На пусия се заложил президентас АБВ се цели в парламента.Костов с Мартинчо си гука,интриги плете на една кука.Касим Дал-Касим взеллидерството на Ахмед Агадепесето налегна ги тъга,че Сокола се превърна в ***.Мадритския лъжец ще го гонят май,хубавото е, че лошото си има край. Вечер Янето търкалетата на Трактора целува,а през деня по медиите се пъчи и надува.ББ ги гледа и не може да им се начуди,абе тия май наистина са луди.
202
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Айде опа с Крадлив дедо за Европатой показа ни нагледнокак гори се режат като за последно!Хиляди декари изчезнаха безследнотова хитро старче било много вредно.
201
0
 
0
 
! Отговори
7 преди 13 години
do 196: 100% si prav tuka,PRI NALI4IETO TYA "SISTEMA",PARLAMENT,PROSTASHTINA I BEZZAKONIE,,,,PROSTO NYMA KAK LOGI4NO DA NE STANE PO-LOSHO.