Червените предлагат нов закон за СРС-тата

И журналисти да участват в контрола, искат социалистите
Обновена: 24 фев 2011 14:48 | 24 фев 2011 14:15,
117
Червените предлагат нов закон за СРС-тата
СРС-тата се използвали и за други нужди, твърди Станишев. Снимка: Булфото

Повече от месец в социалистическата централа трескаво се работи по нов закон за специалните разузнавателни средства.

"Вече два месеца държавата се тресе от един скандал, който е пряко свързан с начина, по който се използват и се злоупотребява със СРС-та", посочи лидерът на БСП Сергей Станишев.

Той цитира данни на главния прокурор, според които броят на подслушванията е нараснал с 300%, докато в същото време оправдателните присъди по случаите, по които са използвани СРС-та са 49%.

Затова социалистите искат по-строг контрол – от искането за СРС, през прилагането му, до унищожаването им.

Инициирането на СРС не трябва да идва от прокурорите, а от техните административни ръководители, предлагат от БСП.

Съдиите пък, които слагат подписа си за подслушването, трябва да изискат разработката, на базата на която е постъпила заявка за СРС.

Причината е, че сега това се случа с „мъгляви” аргументи, смята Сергей Станишев. Той даде пример с прословутия разговор между премиера Бойко Борисов и шефа на митниците Ваньо Танов.

Той бил описан като "разговор по служебни въпроси между господин Танов и неизвестно лице".

Огромен проблем бил и факта, че СРС-тата не се унищожават в законоустановения срок.

Още по темата

"Което означава, че се използват и за други нужди", посочи Станишев. Затова в контрола на тази последна фаза по унищожаването трябвало да се намеси специализиран съвет.

В него, според социалистите, трябва да участват експерти от неправителствените организации, представители на омбудсмана, на висшия адвокатски съвет и журналисти.

"Ние сме отворени и за други предложения", увери Станишев и допълни, че ще проведе консултации с другите опозиционни партии и гражданския сектор.

"Не сме отишли чисто популистки в крайности, които да пречат на борбата с престъпността", побърза да контрира бъдещите атака Михаил Миков. Според него обаче съдебният контрол е от изключителна важност.

"Да дадем шанс на съда, когато има смущение във вътрешното убеждение, да изиска документи", посочи бившият вътрешен министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още по темата: Сергей СтанишевСРС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
0
 
5
 
! Отговори
до 75 преди 13 години
Ако четеше всички коментари, вместо да ги избутваш надолу с платените си постове, каквото нареждане имаш, щеше да знаеш точно каква цифра съм цитирал ;) Ама какво да очакваш от хероинов наркоман...
69
0
 
8
 
! Отговори
БРАВО! преди 13 години
Симпатизант на БСП осъди три пъти кмет социалист!Ловчанлията Данчо Заверджиев може да поиска преспокойно да бъде вписан сред световните рекорди на Гинес, след като от началото на т.г. осъди за трети път местния кмет социалист Минчо Казанджиев заради отказ за достъп до информация. "Някои ме обвиняват, че съм поръчково момче на ГЕРБ заради делата ми срещу кмета. Тъкмо обратното. Аз съм симпатизант на БСП и съм гласувал за Казанджиев, но именно по тези причини държа администрацията му да работи"
68
1
 
12
 
! Отговори
SERGEI=GEI преди 13 години
ВИЖТЕ МУ САМО НАГЛАТА МАЗНА ФИЗИОНОМИЯ НА СЕРГЕЙ СТАНИШЕВ! КОЛКО Е ДОВОЛЕН ОТ КРАДЕНЕТО ОТ ПРЕДНИЯ МАНДАТ НА ТРОЙНАТА КОАЛИЦИЯ!!! ГЛАСУВАТЕ ЛИ ЗА СЕРГЕЙ СТАНИШЕВ-ПОЛУЧАВАТЕ И ДОГАН!!!!!!
67
1
 
10
 
! Отговори
Аман преди 13 години
Абе вие журналистите само с глупости ни занимавате, неразбрахтели че тоя *** с изказа достатачно забатачи държавата. Има доста други по актоални теми от тоя *** накаква забреминял аиде новина че та може да е брамена но пази боже от тоя.
66
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Кронен Цайтунг: "България се управлява от мафията!" Най-добрият пример, че страната се управлява от мафията, са невероятните разкрития за освобождаването на четирима мафиотски кръстници, арестувани по подозрение, че са планирали атентат срещу българския премиер Борисов, че през юни са убили шефа на един футболен клуб и че са замесени в още атентати. След освобождаването им българският вътрешен министър реагира гневно: Сега мафията вече си има собствена държава и тя се казва България.Българското правосъдие (което и Брюксел подозира в корупция) освободи мафиотските босове под гаранция в размер на милиони с обяснението, че доказателствата са прекалено рехави. Според Зюддойче Цайтунг в ареста е останал само един от кръстниците, понеже извънредните следователи на българската полиция са открили у него автомат марка Калашников.
65
1
 
8
 
! Отговори
молба преди 13 години
да не слагат снимка на тоя
64
1
 
9
 
! Отговори
do 85 преди 13 години
Там е проблема ви на вас, номенклатурата, че вече няма балъци и никoй не ви вярва.
63
5
 
1
 
! Отговори
Армен преди 13 години
Б.Б. попитал радио Ереван : Що е то демокрация и има ли тя почва у нас? Радиото отговорило: Що е то демокрация-ти няма да можеш да разбереш, а у вас почва за нея все още не се намира.
62
2
 
3
 
! Отговори
do 84 преди 13 години
Баси и \"възхода\" казваш а ?пенсионерите нямат пари за хляб.
61
7
 
4
 
! Отговори
do 82 преди 13 години
Само да не излезе (според последните разкрития на рзс) че Цветанов е по-богат и от Доган ...
60
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"Бат" Кольо, нещо не разбрах?... Викаш, че Цветанов има милиони от хидро консултантски услуги ли?... И живее във "фирмен" имот?... Или казваш, че си сменя жените и любовниците като носни кърпички, щото никой не може да издържи на сприхавия му характер и на бой?
59
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
яжте срс-та, а за десерт - магистрали
58
7
 
1
 
! Отговори
76 преди 13 години
Един е Бойко и Цветан е ноговия пророк!
57
11
 
2
 
! Отговори
Бай Колю преди 13 години
А пък Цветанов бил невинен! Току що съобщиха по радиото! Така, дори и последните, минимални разлики между него и Доган бяха успешно заличени! Честито на всички гербави! И моите съболезнования за всички нормални българи!
56
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"Аз цитирам Международния валутен фонд обаче ;) "Какво си цитирал от МВФ? Или гейберастката шматка е забравила, че не е дала цифра досега, а?
55
2
 
2
 
! Отговори
до 71 преди 13 години
той "украинския ***" се е много добре и "простия ***" сигурно си е много добре, а ти си хаби буквите да се мъчиш във форума
54
2
 
4
 
! Отговори
леле преди 13 години
леле колко енергия бълва от тези коментари. А станете и свършете нещо. Ще дръпнем напред с брутния вътрешен продукт, ако вложите същата енергия в работа.
53
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Стига сте ни раздували за тези СРС-та!!!!Като излязоха от власта и нададоха вой, а дотогава кой ги използваше? Кой създаваше правилата? Те!!! Сега ги е страх от специализирания съд и се чудят как по-късно да заработи и как до тогава да гътнат правителството....Аре, у лево!!!
52
0
 
6
 
! Отговори
do 47 преди 13 години
True Knowledge е сайт, където *** задават въпроси, и други *** им отговарят. Няма да се учудя, ако ти си автора на въпроса, и на отговора 5208 (или 5207). Аз цитирам Международния валутен фонд обаче ;) Така че ти си оставаш платена червена вмирисана ***, която се опитва да манипулира хората с лъжи. Не ти се получава обаче ;)
51
0
 
9
 
! Отговори
Даниел преди 13 години
Хаха, това ли е "таткото".