Червените предлагат нов закон за СРС-тата

И журналисти да участват в контрола, искат социалистите
Обновена: 24 фев 2011 14:48 | 24 фев 2011 14:15,
117
Червените предлагат нов закон за СРС-тата
СРС-тата се използвали и за други нужди, твърди Станишев. Снимка: Булфото

Повече от месец в социалистическата централа трескаво се работи по нов закон за специалните разузнавателни средства.

"Вече два месеца държавата се тресе от един скандал, който е пряко свързан с начина, по който се използват и се злоупотребява със СРС-та", посочи лидерът на БСП Сергей Станишев.

Той цитира данни на главния прокурор, според които броят на подслушванията е нараснал с 300%, докато в същото време оправдателните присъди по случаите, по които са използвани СРС-та са 49%.

Затова социалистите искат по-строг контрол – от искането за СРС, през прилагането му, до унищожаването им.

Инициирането на СРС не трябва да идва от прокурорите, а от техните административни ръководители, предлагат от БСП.

Съдиите пък, които слагат подписа си за подслушването, трябва да изискат разработката, на базата на която е постъпила заявка за СРС.

Причината е, че сега това се случа с „мъгляви” аргументи, смята Сергей Станишев. Той даде пример с прословутия разговор между премиера Бойко Борисов и шефа на митниците Ваньо Танов.

Той бил описан като "разговор по служебни въпроси между господин Танов и неизвестно лице".

Огромен проблем бил и факта, че СРС-тата не се унищожават в законоустановения срок.

Още по темата

"Което означава, че се използват и за други нужди", посочи Станишев. Затова в контрола на тази последна фаза по унищожаването трябвало да се намеси специализиран съвет.

В него, според социалистите, трябва да участват експерти от неправителствените организации, представители на омбудсмана, на висшия адвокатски съвет и журналисти.

"Ние сме отворени и за други предложения", увери Станишев и допълни, че ще проведе консултации с другите опозиционни партии и гражданския сектор.

"Не сме отишли чисто популистки в крайности, които да пречат на борбата с престъпността", побърза да контрира бъдещите атака Михаил Миков. Според него обаче съдебният контрол е от изключителна важност.

"Да дадем шанс на съда, когато има смущение във вътрешното убеждение, да изиска документи", посочи бившият вътрешен министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още по темата: Сергей СтанишевСРС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тия първо ръсеха СРС-та навсякъде, после искали закон за тях. Много гнусни лицемери. Бях решил да не гласувам, но сега, напук на червеничките ще ударя един глас за ГЕРБ.
49
0
 
4
 
! Отговори
бог преди 13 години
оставете го момчето ,,,,,,,,,,то вече е мьж, явно това му е подарак от герб ,,,,,,,,,,,и булка и дете,,,да е живо и здраво ТЕ бсп нищо не направиха за него,,,,не можа едно милионче да му дадат подарак като на доганчо НОООО,,,тои е бил в ДС а момчето оше тичало голичко по коридорите на позитано
48
0
 
0
 
! Отговори
до 62 преди 13 години
вЕрвам тида се свети твоето познание
47
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Вие ли форумната гейберастия, значи е било добър ден за българската демокрация!
46
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Десетте Бойкови Заповеди (Устав на ГЕРБ)1. Аз съм Бойко, Бог твой, който прие тъпотата ти. Да нямаш други богове, освен Мене! 2. Не си прави записи и СРС-та за Моя сметка, защото Аз съм отмъстителен и ще те взривя!3. Не търси напразно Бойко (т.е. Мене), твоя Бог, без заделена подходяща сума!4. Помни само последните Ми думи, за да Ме светиш!5. Почитай Мен и Цецо! (Може и Цецка и Фидосова)6. Не убивай съпартиец, без заповед от Мен!7. Не любодействувай с жени!8. Не кради от Мен! (Е, и от Цецо недей!)9. Не свидетелствувай против съпартиец!10. Не пожелавай нищо, което е на Мен или Цецо, не пожелавай дома на Мен или на Цецо (абсолютно нито един от апартаментите му имам в предвид)!
45
1
 
2
 
! Отговори
до 48 преди 13 години
ей там ти е проблема, че си носил фирмени дрешки подояние от роднините. Като ни се изкарваш сам прехраната, така е. При комунизма трябваше всички да работят и явно са ти развалили рахатлъка да си лежиш и да чакаш помощите от Италия.а щом ти харесва да си на опашката, стой си там, само не дърпай и другите
44
1
 
2
 
! Отговори
akud преди 13 години
кви червени бре тея са от ниналото
43
5
 
1
 
! Отговори
32 преди 13 години
"А СЕГА ТИ ДРУГАРЮ РАЗБРА ЛИ ЗАЩО ВСИЧКИ ВИ МРАЗЯТ И ВИ НАРИЧАТ ЧЕРВЕНА *** ???И не ми показвай статистики, *** ***, защото и при ГЕЯ беше супер зле, но тогава света беше във възход."Статистиката показва какво лъжливо и *** племе са гейберастията. Срутиха държавата само за да могат Цецо и Боцето да се облажат. Гнусните ви гейберастки лъжи вече не хващат.Който и да бе вместо Мутрата, България щеше да е по-добре!Затова, ***, вместо да бълваш жлъч, духай супата и трай!
42
2
 
1
 
! Отговори
ЕХО преди 13 години
Мрън, мрън, дрън, дръна Станишев, Костов, Царя, Доган, Бойко, Цветанов и т.н., че няма да ми стигне времето, всички са милионери, а вие се дръкайте, кой по-добре ще ви оправиа как са станали милионери вие ми кажете
41
0
 
4
 
! Отговори
6ГУ ДС преди 13 години
Че те из без това сега журналистите подслушват които си харесат с средства свободно закупени -подслушвателни телефони и скрити камериНо никой не им търси отговорност за незаконно подслушванеТрябва да се въведе закон до 5-10 години за незаконно подслушване и строгото му прилагане
40
0
 
2
 
! Отговори
2ГУ ДС преди 13 години
Че те из без това сега журналистите подслушват които си харесат с средства свободно закупени -подслушвателни телефони и скрити камериНо никой не им търси отговорност за незаконно подслушванеТрябва да се въведе закон до 5-10 години за незаконно подслушване и строгото му прилагане
39
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"А 5208 за 2010 си го измисли току що ;) *** сте вие, платените драскачи на Позитано. "Това е което намерих. Тук го намерих:trueknowledge/q/gdp_per_capita_of_bulgaria_2010Паплачта си е гейберастка. Гарантирано от ГЕРБ!
38
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Оооооооооооо хамстер
37
0
 
0
 
! Отговори
до 41 преди 13 години
Разпозна се! И след като няма какво да кажеш, просто почваш да бълваш. И до небесата да се развикаш - това си ти! Сам го доказа.
36
1
 
1
 
! Отговори
до 40 преди 13 години
Няма да го разберат скоро - кеф им е да си кротуват в помията и да псуват няляво и надясно без цел и посока, а просто за спорта
35
1
 
2
 
! Отговори
До 32 преди 13 години
Аз знам, че некадърен *** като тебе ще ходи дрипав, ако ще тука министър-председател да е Бил Гейтс. Щото твойта беднотия произтича от твоята непризнавана от тебе некадърност, не от цветовете на управляващите. И затова съдбата ти е да си бос и гол и при сини, жълти и червени, и при гербери дори.
34
2
 
7
 
! Отговори
do 22 преди 13 години
И за да ти докажа, че си скапан лъжец: "GDP Per Capita (PPP), US Dollars for Bulgaria in year 2010 is US$ 12,052.37". Брутния GDP на страната е скочил ДВА ПЪТИ откакто "Мутрата" е на власт. Това не означава, че обикновените хора са забогатели кой-знае колко, криза е, но това значи, че икономиката се раздвижи сериозно, до 1-2 години всичко ще е много по-добре.Хора, а вие си направете сметка дали да вярвате на платените драскачи на Позитано ;)
33
6
 
1
 
! Отговори
до 32 преди 13 години
а кой те изучи и къде научи, че има и друго освен Лада и Валентинаоще да креташ след воловете и да ядеш картофи до припадък, ако не бяха комуниститеей, кога си избърса *** с тоалетна хартия, кога почна коментари да пишеш
32
0
 
3
 
! Отговори
nik преди 13 години
А Баба пена от Долни Богоров да пиши проекто бюджета не искат ли ?Баси смешните, медии в СРС .... е тфа вече е чак плачебноДа ... подмазвачите ви да ... идат избори а ?
31
0
 
4
 
! Отговори
Георги преди 13 години
Какво толкова им пречат тия СРС-та немога да разбера..