Червените предлагат нов закон за СРС-тата

И журналисти да участват в контрола, искат социалистите
Обновена: 24 фев 2011 14:48 | 24 фев 2011 14:15,
117
Червените предлагат нов закон за СРС-тата
СРС-тата се използвали и за други нужди, твърди Станишев. Снимка: Булфото

Повече от месец в социалистическата централа трескаво се работи по нов закон за специалните разузнавателни средства.

"Вече два месеца държавата се тресе от един скандал, който е пряко свързан с начина, по който се използват и се злоупотребява със СРС-та", посочи лидерът на БСП Сергей Станишев.

Той цитира данни на главния прокурор, според които броят на подслушванията е нараснал с 300%, докато в същото време оправдателните присъди по случаите, по които са използвани СРС-та са 49%.

Затова социалистите искат по-строг контрол – от искането за СРС, през прилагането му, до унищожаването им.

Инициирането на СРС не трябва да идва от прокурорите, а от техните административни ръководители, предлагат от БСП.

Съдиите пък, които слагат подписа си за подслушването, трябва да изискат разработката, на базата на която е постъпила заявка за СРС.

Причината е, че сега това се случа с „мъгляви” аргументи, смята Сергей Станишев. Той даде пример с прословутия разговор между премиера Бойко Борисов и шефа на митниците Ваньо Танов.

Той бил описан като "разговор по служебни въпроси между господин Танов и неизвестно лице".

Огромен проблем бил и факта, че СРС-тата не се унищожават в законоустановения срок.

Още по темата

"Което означава, че се използват и за други нужди", посочи Станишев. Затова в контрола на тази последна фаза по унищожаването трябвало да се намеси специализиран съвет.

В него, според социалистите, трябва да участват експерти от неправителствените организации, представители на омбудсмана, на висшия адвокатски съвет и журналисти.

"Ние сме отворени и за други предложения", увери Станишев и допълни, че ще проведе консултации с другите опозиционни партии и гражданския сектор.

"Не сме отишли чисто популистки в крайности, които да пречат на борбата с престъпността", побърза да контрира бъдещите атака Михаил Миков. Според него обаче съдебният контрол е от изключителна важност.

"Да дадем шанс на съда, когато има смущение във вътрешното убеждение, да изиска документи", посочи бившият вътрешен министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още по темата: Сергей СтанишевСРС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
сТАНИШЕВ ЩЕ ВЪРНЕШ ЛИ ПАК ОСИГОРОВКИТЕ НА 9,80 ЩЕ НАМАЛИШ ЛИ АКЦИЗА НА ГОРИВАТА,ЩЕ ВДИГНЕШ ЛИ ЗАПЛАТИ И ПЕНСИИ ГЛАСУВАМ ЗА ТЕБЕ.
29
1
 
6
 
! Отговори
Dan до Смях преди 13 години
Така и не разбрахте, че хората си имат принципи а Вие партия! `Що не ме опровергаеш, по някоя от точките?Е не се притеснявай не очаквам много от Вас!
28
1
 
8
 
! Отговори
до 22 преди 13 години
"Мутрата" дойде на власт през август, в условията на криза, така че това си е живо постижение. А 5208 за 2010 си го измисли току що ;) *** сте вие, платените драскачи на Позитано.
27
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Jurnalisti li,da no ot BTV,nachelo s Viktor,Ana i Trifonov
26
2
 
6
 
! Отговори
do 26 преди 13 години
Не, той има дете от сурогатен баща ;)
25
6
 
3
 
! Отговори
Смях до dan преди 13 години
Вземи малко се успокой не знам колко ти плащат....Но смятам че те надценяват :)))То при ГЕРБ няма един читав така, че може и да си заслужаваш парите за ДВЕ годишното нан-стоп писане !
24
3
 
6
 
! Отговори
Серго Серго преди 13 години
каквото и да кажеш, никой не те слуша. изчезни някъде за няколко години пък тогава пак се пробвай
23
3
 
5
 
! Отговори
Dan до Бай Колю преди 13 години
1.Къде точно ги надиграват, че ми е интересно да разбера-или си просто фен? 2."..Станишев и компания, стратегически си действат, не се изхвърлят като *** на мокър пясък, не ни надуват главите денонощно от всякъде.." да бе, а "Галерия" на кой по гадата се води (и нищо в прокуратурата!)?3.Не режат ленти защото вече не са във власта - а това ,че се режат ленти означава че всетаки нещо се прави! 4.Еднакво зле ЩЕ бъде..., за теб не знам, ама аз БСП и ДПС повече не искам да ги виждам във власта!!!
22
6
 
3
 
! Отговори
Гледащ преди 13 години
Започна пресконференция за ЛЕГАЛИЗИРАНЕТО на доходите на Цвък :)))Най вероятно всичко ще е ок...Ще му съставят един акт за недеклариран частен заем в размер на 200 000/ 300 000лв и всичко ще е чисто :)))И никой няма да попита за 150 000лв дошли от никъдето при ТЪСТА и ТЪЩАТА му !
21
11
 
4
 
! Отговори
до 6 преди 13 години
"Айде сега сравни БВП, вместо да лъжеш хората, дори в условията на световна криза БВП е по-голям, отколкото при тройната ламя."Според Световната Банка (GDP per capita, $) за България2005 - 3,733 2006 - 4,313 2007 - 5,498 2008 - 6,798 2009 - 6,423 ( спадът съвпада с идването на Мутрата)2010 - 5208 - не е от Световната Банка, но това е цифрата която намерих.Сега разбираш ли защо наричам *** ***!
20
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Поздравления на майката, бащата и другаря Станишев :)
19
4
 
8
 
! Отговори
Дражко преди 13 години
Мазни,червени маймуни!Забранете я тая партия,бе!!!
18
1
 
6
 
! Отговори
2ГУ ДС преди 13 години
ХА ХА ХА Че те из без това сега журналистите подслушват които си харесат с средства свободно закупени -подслушвателни телефони и скрити камериНо никой не им търси отговорност за незаконно подслушванеТрябва да се въведе закон до 5-10 години за незаконно подслушване и строгото му прилагане
17
1
 
6
 
! Отговори
6ГУ ДС преди 13 години
ХА ХА ХА Че те из без това сега журналистите подслушват които си харесат с средства свободно закупени -подслушвателни телефони и скрити камериНо никой не им търси отговорност за незаконно подслушванеТрябва да се въведе закон до 5-10 години за незаконно подслушване и строгото му прилагане
16
7
 
5
 
! Отговори
разбиращ преди 13 години
Причината е, че сега това се случа с мъгляви аргументи, смята Сергей Станишев. Той даде пример с прословутия разговор между премиера Бойко Борисов и шефа на митниците Ваньо Танов.Той бил описан като "разговор по служебни въпроси между господин Танов и неизвестно лице".---------------------------------------------------------------------------За мое голямо съжаление мисля, че Станишев е прав. Няма ли и други опозициони партии в тази държава...Ясно е че ДПС се прегърнаха със ГЕРБ , само не знаем цената на сделката !!
15
4
 
4
 
! Отговори
басииии преди 13 години
ей.........,зъркел я виж в една Англия колко хора се подслушват ами само там ли???Америка мале,мале там има агенти на всеки завой,да се подслушва всекии такива като тебе
14
4
 
13
 
! Отговори
Dan преди 13 години
След като БСП измъдри закона наречен "Ванко 1", сега пак са измътили нещо предлагам да го наречем "Галерия - 3 в 1(БСП ДПС РЗС)" това предложение, и да благодарим още веднъж на Бог, че тези вече не са на власт!
13
7
 
4
 
! Отговори
Бай Колю преди 13 години
Смешно, жалко и опасно е, когато червените надиграват противниците си по всички линии в хода на политическия мач! И то не защото са много свестни, ами защото гербавите им противници са изключително калпави! Тотални некадърници, които сякаш упорито работят за връщането на червените на власт! Може би защото, самите те са по тъмно червени от този на снимката, но това е друга тема! Вижте какво се случва?! След първоначалната *** еуфория, която позволи на милиционерът Боко да яхне министър-председателството, нищо свястно не излезе от партията герб, нищо нормално не видяхме, нито от премиера, нито министрите, нито депутатите им! Само скандали, простотия, откровена тъпотия и увъртане. Докато Станишев и компания, стратегически си действат, не се изхвърлят като *** на мокър пясък, не ни надуват главите денонощно от всякъде, не режат по двеста ленти на месец...но упорито и бавно, като капката която пробива камъка, събират все повече популярност... и то на фона на тоталната загуба на гербавата! За мен е без значение, кои точно комунисти ще ме управляват! Дали червените или гербавите, еднакво зле ще бъде! Затова тази перспектива въобще, ама въобще не ми харесва! Лоша работа!!!
12
3
 
9
 
! Отговори
вжв преди 13 години
ЧЕРВЕНИТЕ ЗНАЯТ,ЧЕ ПРЕСТЪПНИЦИТЕ И КРАДЦИТЕ СА ПРИ ТЯХ!~?ЗАТОВА ПРАВЯТ ПРЕДЛОЖЕНИЯ,СПОРЕД КОИТО,ЗА СРС-ТАТА ЩЕ ЗНАЯТ КОЛКОТО СЕ МОЖЕ ПОВЕЧЕ ХОРА(ОСОБЕНО ЖУРНАЛИСТИТЕ!?),И ОПАЗВАНЕТО НА СЪДЪРЖАНИЕТО ИМ В ТАЙНА,ЩЕ БЪДЕ НЕВЪЗМОЖНО,Т.Е.РЕЗУЛТАТА ОТ ТЯХ,ЩЕ БЪДЕ НУЛЕВ!!И ВСИЧКО ТОВА,ПРИДРУЖЕНО ОТ БЯСНА ПРОПАГАНДА,ЗА НАРУШАВАНЕ НА "ЧОВЕШКИ ПРАВА"!ДЕМАГОГИЯТА ИМ Е ВТОРА ПРИРОДА!!
11
3
 
12
 
! Отговори
асдас преди 13 години
очилатия пак ръси глупости.аз викам да са подконтрола на детските ясли