АБВ пак се обади, бистри евробъдещето ни

Калфин: Трябва да заявим участие към всички механизми в Еврозоната
Обновена: 27 фев 2011 16:35 | 27 фев 2011 16:15,
60
АБВ пак се обади, бистри евробъдещето ни
Ивайло Калфин. Снимка: БТА

България трябва да заяви участие към всички механизми, които се случват в Еврозоната и да поиска пълни гаранции при вземането на решения. 

Това заяви на пресконференция на гражданско движение АБВ евродепутатът Ивайло Калфин.

По думите му, в момента в европейските страни тече процес, който е обратен на процеса на интеграция, създавана от 50 години от ЕС. 

Част от решенията, които досега се вземаха на общностно равнище, в институциите (Европейски съвет, Европейски парламент) се изтеглят от тези институции и се пренасят на междуправителствена основа, в различни формати в правителствата,посочи Калфин. 

Той допълни, че това се случва с т.нар. мини промяна в Лисабонския договор, която предлага механизма за финансова стабилност на Европа. 

В момента финансовата стабилност частично се гарантира от европейския бюджет, но тенденцията е тя изцяло да излезе от компетенциите на европейските институции и да отиде на междуправителствено равнище, каза Калфин.

По думите му, консултации със страните-членки на еврозоната се правят на основата на германско предложение за т.нар. пакт за конкурентноспособност, представено в Евросъвета.

На практика това предложение пренася голяма част от координацията на икономическите политики в рамките на Еврозоната, което ще се решава от 17 от всички 27 страни-членки на ЕС, посочи той. 

Калфин съобщи, че има и идеи в Европейския парламент за създаване на парламентарна асамблея на страните от Еврозоната. 

Ако се задълбочи тази тенденция, все повече решения ще се пренасят в Еврозоната и на практика всички страни, които не са в нея, ще бъдат изключени от вземането на най-важните решения и България е сред тези страни, заяви той.

Според Калфин това е "изключително притеснително за България" и затова трябва да има една основна цел - да се гарантира, че страната ни ще участва в процесите на вземане на решения.  

Той посочи, че стабилността на еврото е не по-малко важна и за страните, които не са в Еврозната. Ако утре еврото се провали, това ще бъде много тежък удар за българската икономика, която е изцяло свързана с еврото и Еврозоната, каза евродепутатът. 

Той допълни, че ако България няма гарантирано участие в механизми важни за целия ЕС, то ратификацията на тази промяна в Лисабонския договор не би била обоснована.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още по темата: АБВИвайло Калфин
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
4
 
14
 
! Отговори
wiktor преди 13 години
Хаха АБВ ***!
35
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Те оттам си го извадиха!
34
5
 
12
 
! Отговори
БГ работник преди 13 години
Пьрванов и Калфин да си заврат АБВ-то в д....то.
33
4
 
15
 
! Отговори
J. преди 13 години
Разстрел!!!
32
3
 
29
 
! Отговори
Наблюдател преди 13 години
Господин Калфин,Редно е при подобни изказвания да уточнявате от името на БСП ли го правите, или от собствено име ? Колкото до тревогата Ви, държите се като езуит. Една от причините България да не може да влезе в еврозоната в предварително обявения срок е на Вашата партия и антибългарската Ви политика в Европарламента. Защото предизвикания дебат и в София, и в Брюксел беше престъпление от страна на Вашата партия към България и обеднелия народ, за когото леете крокодилски сълзи. Гьонсуратлък !
31
3
 
24
 
! Отговори
марти преди 13 години
А бре другарю ***,вие какъв го играете всъщност???Избраха ви червените бабички и ви сложиха на столче в Брюксел,а сега сте първа кипра на Гоце?!Я малко се уточнете от кои сте всъщност!!!П.С.Не се обръщам с умисъл към вас с учтивата форма с главна буква,понеже сте мноооооооооооого малко човече!!!
30
2
 
25
 
! Отговори
мария преди 13 години
Тия хора срам нямат!! Опропастихте България и имате очи да се показвате и говорите!!!!
29
3
 
24
 
! Отговори
! преди 13 години
Гоце и Калъфин първо да обяснят защо пратиха Филчев за посраник в Монголия.
28
2
 
14
 
! Отговори
лъвица преди 13 години
Да се скрият някъде.....където няма да ги огрява слънцето....
27
2
 
27
 
! Отговори
АВС преди 13 години
Един представител на партията, която докара българската държава до просяшка тояга поставя ултиматом на ЕС.
26
2
 
19
 
! Отговори
чочо преди 13 години
НЯКОИ ПОЛИТИЧЕСКИ ТРУПОВЕ,СЕ ОБАЖДАТ ,ОТ ВРЕМЕ,НА ВРЕМЕ ,ОТ...ОТВЪДНОТО,И СЕ ЦИТИРАТ САМО ОТ *** ИМ ОТ МЕДИИТЕ!СРАМ,И НАГЛОСТ...НЯМАТ КРАЙ!?!?
25
1
 
6
 
! Отговори
галактика преди 13 години
Разбирам възмущението на коментаторите, но не разбирам невъзпитанието им
24
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ТОЗ ЛЬОЛЬО ЗАЕДНО С АГЕНТИТЕ: ГОЦЕ, КОЦЕ И БОЦЕ - ТОВА ЛИ Е НОВИЯТ - СТАР МОРАЛ В ПОЛИТИКАТА. Е, НАГЛЕДАХМЕ МУ СЕ НА ТОЗ "МОРАЛ" 20 /70/ Г.
23
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ИЛИ ПО-СКОРО ЕВРОФОНДОВЕТЕ!
22
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Радиоактивните комунисти не спират да лъжат хората в очите,така ще е докато има овце да им вярват.
21
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Този крадлив, нагъл, лъжец и *** до кога ще работи срещу България и българите??? Всички помним, че този ***, в угода на Русия и Турция, разкри множество изборни бюра в Турция, където турците да гласуват за български депутати, а в Америка, Англия, Германия и т.н., където живеят милиони българи, които обичат България и роднините си и гласуват против мафия, комунисти и турци откри по 1-2 предизборни бюра... Сега пак лее лъжи и отрова срещу България и българите.
20
1
 
14
 
! Отговори
kireza преди 13 години
Още една бандитска формация за пладнешки хайдутятски грабежи и убийства!!!Само шпиц команди ще оправят България!Да се изметат абсолютно всички партии,защото всички те 22 години ни грабят,без изключение!!!
19
0
 
3
 
! Отговори
мол преди 13 години
Защо ми изтрихте коментара???Бяха едни букви
18
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Kalfa, i tebe mama ste vidi.
17
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Да здравствует таваришч Гоце, неутомимий борец комунистического авангарда КГБ за просперитета и счастья Советской-Руской Болхарии! Да здравствует мир во всем мире!