Обръщения в НС: Комунистическа гад и фашист

Поводът – българският геноцид по време в Османската империя
Обновена: 9 мар 2011 13:52 | 9 мар 2011 12:10,
677
Обръщения в НС: Комунистическа гад и фашист
Снимка: Булфото

За предложението на „Атака“ имаше 39 гласа – на всички депутати от групата на Сидеров, четирима от Синята коалиция и 17 от ГЕРБ.

Волен Сидеров и „Атака“ отново вдигнаха пушилка в парламента, този път на тема геноцид над българите.

 

Парламентарната група стои зад предложение 17 май да бъде обявен за ден на геноцида на българите в Османската империя.

Комисията по вероизповеданията и правата на човека, призовава в становище, изчетено в залата от депутата на ГЕРБ Никола Белишки, депутатите да не приемат проекта на „Атака”. Като аргумент от комисията посочва мнението на представител на външното ни министерство.

Това подпали лидера на националистите Волен Сидеров, който призова външния министър Николай Младенов да уволни въпросните „чиновници”.

"Те работят за достойнството на Османската империя, за да не се разсърдят турчолята", обяви Сидеров.

След два неуспешни опита на депутатите от ДПС да сложат край на спора, изказванията продължиха.

Историкът Андрей Пантев от „Коалиция за България” определи дебата като уникален исторически прецедент и припомни, че дори парламентаристи като Стефан Стамболов, Петко Каравелов и Александър Малинов са проявили мъдрост и не са предлагали на Народното събрание приемането на такива страстни декларации.

Пантев сравни поведението на Атака с „газиран национализъм”. 

„Патриотизмът не е партийна субсидия, партийна каса и още по-малко професия. Робство може би е имало, но то е различно”, допълни Пантев.

С уговорката, че се покланя пред паметта на българите, загинали по време на борбата за национална свобода, историкът допълни, че това е едно минало, което трябва да бъде зачеркнато като източник на омраза.

„Някои дрънкат оръжия, други пари, ние дрънкаме”, завърши изказването си Пантев.

Реакцията на депутатите от „Атака” беше светкавична. От заместникпредседателското си място Павел Шопов скочи с репликата: „Гад комунистическа, мръсници с мръсници”.

Наложи се председателят на парламента Цецка Цачева да му прави забележка.

„Българин ли си, или си гагаузин? Това е човек, който като се откриваше този парламент, говореше за морал? Тук един представител на комунистическата партия показа истинския й лик”, нападна вече от трибуната Шопов.

От левицата също влязоха в тона на „Атака”. Докато Волен Сидеров говореше от трибуната, в залата червеният депутат Димчо Михалевски подвикваше към него: „Абе, фашист”.

От ДПС стояха на тезата, че не бива да се извличат съвременни политически дивиденти от събития, които са се случили преди раждането ни. Заместник-председателят на движението Лютви Местан се обърна към управляващите от ГЕРБ : „Явно трябваше да направите този жест към Атака, за да възвърнат идентичността си, която бяха загубили като част на управляващото мнозинство. Но да не се прескача онази граница, след която политическият жест се превръща в съучастие”.

В крайна сметка парламентът отхвърли предложението на „Атака“ с помощта на 50 депутати без мнение, защото гласовете „въздържал се“ се събират с 26-те „против“.

За предложението на „Атака“ имаше 39 гласа – на всички депутати от групата на Сидеров, четирима от Синята коалиция и 17 от ГЕРБ.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


677
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
608
6
 
9
 
! Отговори
ha ha Хер ФоЛен преди 13 години
Хер ФоЛен die Zaptieten
607
5
 
6
 
! Отговори
3a 621 преди 13 години
622 номер те слага в цукалото със изпълнението му за цъфналата ръж.в тези 4-5 реда има ноти от одата на радостта, когато Капка и Шопов набиват мармалада на Волен; има бъдеще и то светло-когато изцедения Волен с последна напън изтисква последните си запаси от гувнЪ за вярната му Капка и още по верният й Шопов и има стабилнос на образа когато засъхналият *** и *** четка си заемат спокойно местата под носа и на челото на Хер ФоЛен
606
4
 
5
 
! Отговори
Matrixman = Изрода преди 13 години
Отговори на въпроса по долу бе *** анадолски! Кеф ли ти прави да се гавриш се с паметта на загинали хора? Нали искаше аргументи. Много е лесно да се правиш на интересен из новинарските говорилници.
605
3
 
4
 
! Отговори
bg преди 13 години
vlezte i proverete.kolko godini odrin e bil balgarski grad.otgovor-nikolko.a tarsite 20000000000 lv.robi po 4ujdi teritorii ako imat tolkova.sto za robstvo e tova.porobiteli elate pak
604
6
 
9
 
! Отговори
нашият Хайлчо преди 13 години
на белoвлася Гъзoлини Де Хитлерини му липсва засъхнал черен сoпoл пoд нoса , а на челoтo парче oт кенфна четка та катo дигне десницата пoд 38 градуса и преди oще да е извика Хайл АЗ (разбираи мене Вoлен) анусът така да му се дръппне че лайнoтo да му се пoкаже oт ушите и превърне нашият Хайлчо на стерео *** от който Шопов и Капка поемат цъфналата ръж
603
4
 
9
 
! Отговори
Matrixman преди 13 години
И раденце, ти губаво говориш за в Турция че ги били биели преселниците, но странното е че аз до като бях там, не ми се е случвало да го правят. И сега на теб ли трябва да вярвам? или на собствената си лична преценка.А и да е имало такива неща, то бъди сигурен че въпросните ти познати са предизвикали с нещо хората, защото от тук са прихванали един доста лош лек манталитет, и си мислят че като отидат там, и че трябва всеки да им се върти диван чапраз, ами много ясно че ще ги смаризят.И да ми дойдеш в домът ми и да се разполагаш като пълновластен господар задължаващ ме да ти угаждам на прещевките, и аз ще ти заритам ритниците че изобщо няма да ти се зачудя, и няма да се срамувам че не е любезно.Само си погледнете отношенеито по между вас си, че един сговор като хората не можете направи, а очкавате останалите да ви уважават.
602
5
 
12
 
! Отговори
Matrixman преди 13 години
610 и кой си ти бе анонимна мишко, покажи се че да видим великите арийци който от тях зависела българията им.Защото ако от теб зависи съдбата на българия, то повярвай ми, че вече няма да я има на картата тази държава. И май крдоте не бяха ли ваши черноглави братя? че сега и кюрди станахме.Хайде изяснете си за пред вас си, кой и какви са, че нещо много на често си сменяте ориентацията, типично като лидерът ви Сидеров. Плюеше мухобоййко, а сега най-страстният му фен стана, и за него е готов и да се сбие дори.Абе пълна пародия сте на националисти и на държава.
601
4
 
8
 
! Отговори
до Изрода преди 13 години
*** - още доказателства искаш ли. Имало ли е гнусна търговия с роби (вкл българи) или не. Робство ли е или не? Аргументи ще ми иска *** му с ***!
600
2
 
5
 
! Отговори
до Изрода преди 13 години
Българскатаекзархия в Цариград през януари 1880 г., по традицията на всички християнски черкви, започва да играе основна роля в тази дейност. Усилията са насочени към откупуването на български деца от Старозагорско, отвлечени в района на Балъкесир в Анадола.54 След сериозни перипетии Министерството на външните работи и изповеданията чрез Екзархията и нейните местни органи успява да откупи отвлечените в Гюмюрджинско българи и през 1881 г. да ги върне в княжеството. в-к Странджа 10 май 1898
599
0
 
3
 
! Отговори
до администраторите преди 13 години
Моля за в бъдещете не ме ограничавайте както и много други
598
0
 
7
 
! Отговори
до Изрода преди 13 години
В отплата за неговата дейност българското правителство успява да му изплати еднократно сумата от 8000 франка слабо възнаграждение за загубите му.52 През февруари 1883 г, Третото ОНС отпуска още 10 000 лева на братя Спанудис за откупуването и освобождаването на общо 558 българи. Третото ОНС зас. от 09.02.1883,
597
0
 
8
 
! Отговори
до Изрода преди 13 години
в края на август 1879 г, финансовият министър Григор Начович се обръща с доклад до княз Александър, в който описва конкретен случай. Той определя броя на отвлечените и продадените българи само по време на Освободителната война на повече от хиляда. Част от тях са откупени от цариградския жител Стефан Спанудис, избавител, надарен с извънредни християнски добродетели, който с риск за живота си успява да освободи и върне в родните им места повече от двеста души.
596
0
 
2
 
! Отговори
Калоян преди 13 години
До 608Продължавай,освен всичко и параноик.
595
0
 
7
 
! Отговори
до Изрода преди 13 години
..Особено показателни за действителното положение са мотивите на законодателното предложение: Тъй като се е узнало, че някои от бежанците мюсюлмани при завръщането си в областта, доведоха със себе си роби, тъй като е съмнително, че и в много други къщи съществуват роби и за да не би да се установи и в областта гнусната търговия с человечески същества... Пак там
594
1
 
7
 
! Отговори
до Изрода преди 13 години
На 24 октомври 1880 г. специална комисия на Областното събрание под председателството на д-р Г. Янкулов разглежда Законопроект за забранение на робството в Източна Румелия, внесен от 13 народни представители...в-к Марица 28 окт. 1880 г.
593
1
 
6
 
! Отговори
Радо преди 13 години
До 605 и другото му ,,аз, синанАз нямам нужда от лечение,успокой се.За твое сведение,,ходил,,съм до турската граница,там служих,ама си пропуснал османските архиви дето са ти на разположение.А информация си имам от турци които имат роднини там,всяка година им гостуват,знам им битието пак от тях.А на друото ти ,,аз,,ще кажа че 500 години не са 700,проста математика,а иначе Българите са били тук много,ама много преди азиатците,няма за какво да претендираме за Волга,които са останали там,пак са там
592
6
 
5
 
! Отговори
555 преди 13 години
До matrixmen- От *** кюрди съвети не приемам! А сиктира ще го завра на *** знаеш къде!!!!Държавата се прави от такива като МЕН а не от неграмотни КЮРДИ!
591
1
 
7
 
! Отговори
жалки хора преди 13 години
геноцид се провежда днес по същите тези критерии, що за това не говорят?
590
5
 
3
 
! Отговори
Matrixman преди 13 години
Калоянчо, кой се присмива бе анонимна мишко? пишеща се от хиляди имена, за да придав амонолитност, но инак са един двама психиатъра. Когато се регнеш тук, е тогава можем да говорим за присмеси. А до тогава не става за мезе хапльо.Казвам го. Свършиха ви аргументите, и превключихте на стандартната процедура личностни нападки, само и само да избягате от диспута който е явно че губите.
589
1
 
3
 
! Отговори
blgarin преди 13 години
Genocid nad Blgarite e sshestvuval i sshtestvuva.Koy shte go spre?