Обръщения в НС: Комунистическа гад и фашист

Поводът – българският геноцид по време в Османската империя
Обновена: 9 мар 2011 13:52 | 9 мар 2011 12:10,
677
Обръщения в НС: Комунистическа гад и фашист
Снимка: Булфото

За предложението на „Атака“ имаше 39 гласа – на всички депутати от групата на Сидеров, четирима от Синята коалиция и 17 от ГЕРБ.

Волен Сидеров и „Атака“ отново вдигнаха пушилка в парламента, този път на тема геноцид над българите.

 

Парламентарната група стои зад предложение 17 май да бъде обявен за ден на геноцида на българите в Османската империя.

Комисията по вероизповеданията и правата на човека, призовава в становище, изчетено в залата от депутата на ГЕРБ Никола Белишки, депутатите да не приемат проекта на „Атака”. Като аргумент от комисията посочва мнението на представител на външното ни министерство.

Това подпали лидера на националистите Волен Сидеров, който призова външния министър Николай Младенов да уволни въпросните „чиновници”.

"Те работят за достойнството на Османската империя, за да не се разсърдят турчолята", обяви Сидеров.

След два неуспешни опита на депутатите от ДПС да сложат край на спора, изказванията продължиха.

Историкът Андрей Пантев от „Коалиция за България” определи дебата като уникален исторически прецедент и припомни, че дори парламентаристи като Стефан Стамболов, Петко Каравелов и Александър Малинов са проявили мъдрост и не са предлагали на Народното събрание приемането на такива страстни декларации.

Пантев сравни поведението на Атака с „газиран национализъм”. 

„Патриотизмът не е партийна субсидия, партийна каса и още по-малко професия. Робство може би е имало, но то е различно”, допълни Пантев.

С уговорката, че се покланя пред паметта на българите, загинали по време на борбата за национална свобода, историкът допълни, че това е едно минало, което трябва да бъде зачеркнато като източник на омраза.

„Някои дрънкат оръжия, други пари, ние дрънкаме”, завърши изказването си Пантев.

Реакцията на депутатите от „Атака” беше светкавична. От заместникпредседателското си място Павел Шопов скочи с репликата: „Гад комунистическа, мръсници с мръсници”.

Наложи се председателят на парламента Цецка Цачева да му прави забележка.

„Българин ли си, или си гагаузин? Това е човек, който като се откриваше този парламент, говореше за морал? Тук един представител на комунистическата партия показа истинския й лик”, нападна вече от трибуната Шопов.

От левицата също влязоха в тона на „Атака”. Докато Волен Сидеров говореше от трибуната, в залата червеният депутат Димчо Михалевски подвикваше към него: „Абе, фашист”.

От ДПС стояха на тезата, че не бива да се извличат съвременни политически дивиденти от събития, които са се случили преди раждането ни. Заместник-председателят на движението Лютви Местан се обърна към управляващите от ГЕРБ : „Явно трябваше да направите този жест към Атака, за да възвърнат идентичността си, която бяха загубили като част на управляващото мнозинство. Но да не се прескача онази граница, след която политическият жест се превръща в съучастие”.

В крайна сметка парламентът отхвърли предложението на „Атака“ с помощта на 50 депутати без мнение, защото гласовете „въздържал се“ се събират с 26-те „против“.

За предложението на „Атака“ имаше 39 гласа – на всички депутати от групата на Сидеров, четирима от Синята коалиция и 17 от ГЕРБ.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


677
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
588
2
 
4
 
! Отговори
синан преди 13 години
ако 700 години не са достатъчно време да се претендира за поне присъствие по тези земи ,радо защо ти не заминеш на волга.
587
4
 
2
 
! Отговори
Matrixman преди 13 години
597 раденце. Детко, върви и се лекувай, казвам ти го най-сериозно чоджум. Местните в Турция ги били биели. Майкооо това си е направо за историята твоето бе.Ти наистина не си добре психически. Не познаваш хората, не им познаваш битието, че е много над това в което си живееш тук гольо, със самочувствие на римски бог, дори не си ходил до Турската граница дори, че да говориш небивалици.Как да не ти се пресмива човек на откровенните ти глупости? И как да те вземат на сериозно, при фрапиращите ти глупости, изречени от един истински болен мозък.Наистина си за спешно лечение.
586
3
 
5
 
! Отговори
Калоян преди 13 години
До 602На теб вече няколко пъти ти казаха че си смхурко,не побираш ли.Истински ме забавляваш,ама наистина.За Борис ти не можеш да искаш,просто не си Българин,това си е наша работа.,,Визнатийска вяра,,това понятие сигурно го черпиш директно от османските архиви,не ми е познато,а и не съм чувал още за религия на един народ.и какво викаш,52 рода са половин България,упс,обърквам се,избитите станаха и милиони....ако не кажех-егати обърканото човече,щях да кажа-егати родовете,егати чудото.....
585
4
 
4
 
! Отговори
Иван преди 13 години
До MatrixmanТрогнат съм, от признанието ти "историята ви". Ти си признаваш, че не си част от българския народ.И понеже си нагъл, ще те попитам, това, че няма официален документ на Османската империя, доказващ клането например в Батак, означава ли че черепите там са клевата!
584
7
 
10
 
! Отговори
Matrixman преди 13 години
А аз искам да се признае борис покръстителовият геноцид над половин България, за да наложат християнството насила. Значи в историята ви оправдвате убиването на 52 болярски рода, и хиляди че и милиони несъгласни да приемат визнатийската вяра, и тук си ми тръгнал да си чешеш езика с някакви си геноциди, който са доказани че не са в размертие в който се предсатвят.Има потушавания на бунтове и възстания, но до геноцид не се е стигало. Защото ако наистина е имало, сега няма да ви има за
583
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
кои беха тия Атака?
582
1
 
6
 
! Отговори
Масажиста на уши преди 13 години
Тия днес са се обиждали, утре ще си мерят атрибутите а в други ден ще се сношават публично!!!Безплатен сиир за матр'ала.
581
2
 
5
 
! Отговори
Иван преди 13 години
Значи признавате факта на робство, осъществявано в района на средиземноморието. Ама били черни? Те не се ли хора! Май пак ти се иска да си робобладелец.Има исторически факти за продажби на бели роби! Когато ми покажеш официални документи на Османката империя, забраняващи продажбата на българи по пазарите на робите, тогава ще призная, че не съм прав.
580
2
 
11
 
! Отговори
Евразиеца преди 13 години
Тъжно, жалко, трагично! Пак нож срещу умрялото куче! Защо не се занимават тогава, с геноцида срещу трако-българите по време на Римската Империя, а като намерят римско камъче, го лъскат за витрината? Нали Спартак и робите тогава ги избиха? Ами, днешният евросъюзен геноцид срещу дунавските българи? Ами, днешният рускофедеративен геноцид срещу волжките българи? Риторично! СатанДепутатите от това няма да спечелят!
579
4
 
4
 
! Отговори
Радо преди 13 години
До помака 591Ако аз съм шовинист защото ти казвам че България се пише с главна ,,Б,, ти какъв си че пишеш тУРЦИЯ с главно ,,т,,,а живееш в България.Много ти е странно мисленето,стана смешен,жалък.Тръгнала турция нагоре защото изселниците отишли там,затова откакто са отишли,местните ги бият,айде бегай да ги разправяш на баба си на налъмите
578
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Никой не хвали никакви рицари и не отрича зверствата извършени от тях - те са на същото ниво на каквото са и турските ***. Изместването на темата е липса на аргументи. Пътеписите ги има и много от тях са от османски пътешественици мюсулмани. Гравюрите също. НИКОЙ НЕ ХВАЛИ НИКАКВИ ЕВРОПЕЙЦИ КАМО ЛИ ПЪК ПРЕХВАЛЕНИ РИЦАРИ. СТАВА ДУМА ЗА ОСМАНСКАТА ИМПЕРИЯ НЕ ЗА ИНКВИЗИЦИЯ, РИЦАРИ, МАРСИАНЦИ - ЗА ТУРСКИТЕ И-З-Р-О-Д-И СТАВА ДУМА. ЗА ПАМЕТТА СИ ПРАВ - *** (КАТО ТЕБ) НЯМА ПАМЕТ - ...
577
4
 
6
 
! Отговори
Matrixman преди 13 години
Ванчо, можеш ли приложи и един реален документ, от администрацията на Османската империя, че е имало официално робство в Османската империя че да говориш. Ти да не би да се бъркаш с чернокожите роби на англо-саксонците? ловени с ласа из Африка, и откарали ги към новият свят Америка за да им робуват, и сега да преписваш общо европейската практика, да купуват и да продават роби по пазарите.Просто недей приказва като не можеш го доказа. Че при един сериозен съд, можеш и да бъде осъден за историческа клевета. За това, без да имаш реални сериозни доказателства, не говори свободни съченения, на базата казал рекъл, този ми каза, онзи подсказа, просто не вървиш човече.
576
3
 
4
 
! Отговори
Иван преди 13 години
Но въпросът е за геницида. Много дълъг е текста на чл. 2 от Конвенцията за преследване и наказване на престъплението геноцид.До всички, които натискат клавишите на клавиатурата, прочетете го първо преди да пишете по въпроса!И петте деяния в този член, описани в букви от а) до д) са факти на територията на България в периода на владееното й от Османската империя!Изводът е един! Да се признае фактът на геноцид не е исторически проблем, той там е решен положително, а политически!
575
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ЛУД *** СПРИ ДА ИЗЛАГАШ БЪЛГАРИЯ ПРЕД СВЕТА!!!
574
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Само Атака
573
3
 
6
 
! Отговори
Matrixman преди 13 години
589 това за теб се отнася неграмотнико. Като не ти харесва, юропа голема. Не става да ми седиш тук, и да ми чакаш всичко на готово.Хората са ти построили държавата на готово с трудът си, а ти ще ги гониш.Пак ти казвам. Ти в случая си паразита, че една държава не можете подържа като свят и не можете я опази, други ще ви я вземат, (***) но си тръгнал да гониш наглецо. За това! налувай калцуните, и бегом марш по юропата ти хуманна и голема, и друго мога да ти изхортувам. Ай сиктир, Гаднярино гаден.
572
4
 
6
 
! Отговори
Иван преди 13 години
Исторически факт е търговията с РОБИ, осъществявано от турците (и от други) по всички пристанища в Средизамно море. Сред тях (не всички) е имало и българи. Следователно, е имало поробени българи. Което означава, че част от българите са били относително свободни, но друга част са били насила вземани за продажба по съществуващите пазари на роби! Това са факти.И в древна Гърция е имало едновременно роби ( в това число и гърци) и свободни граждани.
571
6
 
5
 
! Отговори
555 преди 13 години
На който "бей ефенди" не му харесва в БЪЛГАРИЯ да ходи в Кюрдистан!!!!
570
4
 
7
 
! Отговори
Matrixman преди 13 години
584 имало било картини, гравюри и не знам си още какви все субективни творения на предимно западналата европа. Батнеце, вземи и слезни на земята, че точно преди да дойде Османската империя, тук са вилняли точно прехвалентие ви европейски рицари, че не една и две християнски цървки са потрошени и изгорени, за да си налагат разбиранията си за вяра върху подобни на теб и на всички като теб, драскащи тук в този сайт небивалиците си. Защото така като те преценявам, може и да си резултата от кръстоносните походи преди векове, насяли насилственно семето си.Той Аспарух добре го е казал в мнението си, че отвсякаде са пищяли по всички континенти от прехвалените ви европейци, да не припомням за 26 монаха изгорени от точно тези христиени, а в Османската империя е царял сравнителен мир, който мир в западналата европа е бил само мираж. Но тук сте ми тръгнали да ми се позовавате на предимно римо-католически източници, и на това аз трябва да му отдавам нужното културно значение, и вие на това му викате сериозност, и добре обоснована аргументировка. Просто робът си остава роб. Живее си в някакъв си измислен от други задължително свят. И най-си му харесва това му положение, но казва на другите здраво закотивли се в реалноста, да били четяли, и че те са били чукчи. Алооо събудете се от сънят в който сте приспани от векове, за да се говори очи в очи с факти, а не с някакви си недоказани приказки на основата на казал рекъл, и родова бла бла бла памет, изцяло изкривена и субективно предадена за по голяма достоверност, имащи изцяло пропаганден характер.
569
1
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
много важно кой какво казал в парламента...че те само колушмак си правят там ...и се джавкат от време на време...а за Атака не ми се говори...тази партийка е един голям балон............и нещо по важно...господа форумци..защо не прегърнете идеята че трябва да се направи нещо...като да се напомни на тия господа горе че нищо не правят и хората са гладни и без работа а там горе са сити...и че годинките си минават а нищо не се променя при хората долу...а гледам яко дискутирате тук кой какво казал?