Атаки отляво и отдясно към здравния министър

Стефан Константинов критикуван заради спешната помощ
Обновена: 11 мар 2011 16:09 | 11 мар 2011 16:07,
44
Атаки отляво и отдясно към здравния министър
Разработвала се нова концепция за спешната помощ. Снимка: БТА

Министърът на здравеопазването Стефан Константинов беше подложен на сериозна критика заради състоянието на спешната медицинска помощ и неизплатеното финансиране към малките и отдалечени общински болници.

Мая Манолова от „Коалиция за България” поиска да разбере как здравното ведомство, което Константинов ръководи, ще се справи с проблемите с лошата организация, недостиг на кадри, ниско заплащане, административни безумици в спешната помощ.

Като за пример народният представител даде намаленото финансиране в сектора от 85 млн. лв. през 2010 година на 75 млн. лв. през 2011-а.

„При средни повиквания от 1 милион на година, това прави по 2 лв. за плащане за консумативи и лекарства”, изчисли Манолова.

„Не е вярно, че спешната помощ е опасна за българското здравеопазване. Такива неверни неща не трябва да се изричат от трибуната на Народното събрание”, контрира думите на Манолова Стефан Константинов.

Той обясни, че е в процес на разработване нова концепция за спешната помощ.

„Тревожно е намерението ви тепърва да правите концепция за спешната помощ, в средата на този управленски мандат”, репликира го Манолова.

Изчисленията на здравното ведомство показват, че в България има 27 центъра за спешна помощ с 198 филиала. Новите санитарни автомобили, с които спешните центрове разполагат, са 400, допълни Константинов.

Ваньо Шарков от „Синята коалиция” повдигна въпроса защо болниците в отдалечени региони още не са получили финансирането си за 2010 година. Министърът обясни, че 11 малки лечебни заведения в Тетевен, Бяла, Свиленград, Крумовград и Девин могат да кандидатстват за средства по програма към министерството.

Синият депутат припомни, че по закон 1% от събраните акцизи от алкохола и цигарите трябва да отиват за ограничаване на наркоманите, което прави между 15 и 17 млн. лв.

"На вас досега от 2006 г. ви се дава по 1 млн. лв. Направете необходимото да си получавате парите от Министерството на финансите, за да осигурите нормално финансиране на здравната система", допълни Шарков.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
4
 
! Отговори
факт преди 13 години
Бях на преглед при джипито ми - обърна ми внимание ,но докато ме преглеждаше 4 пъти звъня Мобилния й и 3 пъти стационарния - като в телефонна централа......Чия е вината?!?! за накъсания ми преглед ,то и ЕКГ- то пращи като звъни мобилния..
41
0
 
3
 
! Отговори
до37 преди 13 години
Никой от министъра до последния медик в системата няма вина за претоварването и баветено.
40
0
 
3
 
! Отговори
не съм кака но ... преди 13 години
продължавам:Крайно време е да не се претоварнат спешните центрове с Неспешни случай.това в крайна сметка е срещу нас самите.Към момента най- подготвени са наистина Джипитата за обща практика и мотаг да се справят със 85% от търсещите спещните звена.
39
0
 
5
 
! Отговори
кака преди 13 години
...продължавам:Та крайно време е парите зд СРС-тата да се изпозват за здраве.Без адекватна, своевременна и мобилна спешна помош всички звена нагоре са като пирамида без основа,,, на трупчета...ама със трупове...Та Цецо да вземе да направи дарение от СРС-бюджета за гарантирането на спешната ни помощ
38
0
 
5
 
! Отговори
кака преди 13 години
Спешната помощ по показателите,които на практика поэкрива не е нито спешна нито бърза, а е само помощ и то ако завари пациента все още жив.А сега, когато общинските болници приемат пациенти по ограничен брой кл. пътеки и са с намален брой легла...се свежда до транспорнта помощ с неизвестна крайна спирка.За прожовинцията системата е "руска рулетка", защото докато се губи във времето едит транспортен курс- следващия спешен пациент остава в божиите ръце-филиалите работят само с един дежурен екип.
37
2
 
4
 
! Отговори
outsider преди 13 години
Каква спешна помощ е тази, която пристига с часове закъснение. За такава организация министърт на здравеопазването трябва да си подаде оставката. Като има проблем със сигурността на перонала на линейките да им поставят камери и да осигурят охрана. А вместо това само обещания за реформи в бъдеще време - това получаваме.
36
4
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
Още от Костово време започна хоса в здравеопазването,да не забравямв това.
35
1
 
2
 
! Отговори
AUUUUU, LELEEE????? преди 13 години
Синият депутат припомни, че по закон 1% от събраните акцизи от алкохола и цигарите трябва да отиват за ограничаване на наркоманите, което прави между 15 и 17 млн. лв.abe ограничаване на наркоманите, towa da ne e izbiwane na narkomanite, ***?a kato se omnozi 15-17 x 100 izliza akcizite triabva da nosia pove4e ot miliard i polovina.Kyde e parata? koi krade kaciznata para ot tutun i rekia, BE?
34
2
 
7
 
! Отговори
чичо Гошо преди 13 години
За тази година бюджетът на Спешна помощ е 9 млн. лв /беше 18млн. за 2010г./, а за СРС-та се отделиха 100млн.лв. - човек трябва да е *** за да не разбере кое е приоритет за герберите.
33
1
 
10
 
! Отговори
веси преди 13 години
защо всички плюете по спешната помощ без нея сте загинали.защо никой не търси джипето за най малкото викат БП всички роми са гам защото никой не е осигурен и нямат пари да си купят дори аналгин линейките пътуват по 20км и повече за да разрешават дори битови скандали нека министара да даде 1 дежурство там да види как се работи
32
17
 
4
 
! Отговори
Радо преди 13 години
Аз не мога да проумея как може да има толкова нагли хора като комунистите. Спешната помощ винаги е била ТРАГИЧНА, редовно умират хора, щото някой лекар го боли отверстието и не му се бърза. Как се очаква Костадинов или който и да е да реши тоя проблем за половин година на работа, особено като се има предвид, че имаше къде-къде по-спешни неща.
31
3
 
10
 
! Отговори
до тази истерична ле преди 13 години
ти май невиждаш повече от носа си .погледни около себе си и виж на какво положение е обикновеният българин .Той е подложеин на такъв геноцит какъвто не е имало и в най мрачните години на турското робство и фашизма .Твойте милички управляващи твърдо са решили да затрият българина от Света .Много е лошо да те управляват неграмотни и некадърни люде които както казва народа "На едно куче храна немогът да забъркат а тръгнали държава да ръководят" .
30
4
 
7
 
! Отговори
краде се преди 13 години
Населението е намаляло,парите за здравеопазване са повече от предни години,обаче не стигат.Изтичат.И двойно да са ,пак ще ги усвоят.
29
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
и какво предлагаш лельо,да търпим тия льольовци колкото ментора на вожда им ли?нещо ми се вижда смешно ,но и трагично
28
13
 
7
 
! Отговори
леля преди 13 години
Тия дето най-много смърдят срещу правителството защо наистина не кажат какво се направи за 20 години?НИЩО АМА НИЩО!Докого ще ги търпиме едни и същи мутри в парламента-не се знае?
27
2
 
14
 
! Отговори
до пейо преди 13 години
е там е проблема на Герб ,свестните там смятат за луди
26
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
25 - Какво да прави човека! някой трябва да го забележи:)
25
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
сам си викаш евала,нещо ми прилича на шизофрения
24
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
до 20 - Евала , тук си прав
23
1
 
9
 
! Отговори
бг лекар преди 13 години
до roki:Мойте съболезнования за баща ви.Разбира се имат вина лекарите дотолкова колкото и съдиите и политиците и всички обществени системи.СРАМ И ПОЗОР за вас че мислите за българските лекари така.Когато ви се наложи и вие да потърсите бърза помощ-се обърнете към парителството на България да ви каже каккъв бюджет е заделило за здравеопазване и как е организирано здравеопазването...Не искам да ви обиждам или да ви убеждавам че сте прав или крив.Просто казвам че не зависи системата само от лекари