Престъпността разяжда България

Според британския посланик и след 24 г. ги има черните коли
14 мар 2011 20:41,
248
Престъпността разяжда България
Стийв Уилямс. Снимка: БТА

Проникването на организираната престъпност в политическите и бизнес структурите, и корупцията, свързана с това, е "разяждаща" за България – за икономиката, но преди всичко за обществото като цяло.

Това заяви посланикът на Великобритания Стийв Уилямс в лекция по повод края на мандата си в София.

"Малцина забогатяха прекомерно, незаконно, за сметка на мнозинството. Тези проблеми бяха отчетени при присъединяването на България към ЕС с установяването на механизма за оценка и сътрудничество", каза Уилямс, цитиран от БТА.

По думите му през последните 18 месеца е отбелязан значителен напредък, което се признава от ЕК. Заслугата затова в голяма степен е на правителството, смята той.

Според посланика е жизнено важно да се продължи с този напредък, защото огромното мнозинство от обикновените българи искат и заслужават това.

Уилямс отбеляза, че колкото и успешни да са полицейските операции през последната година, те трябва да бъдат последвани от осъдителни присъди, за да могат хората в и извън България да се убедят, че напредъкът е необратим.

Посланикът е изкарал около седем години на дипломатическа служба в България - първоначално от 1984 до 1987 г. и от 2007 г. до момента.

Говорейки за промените в обществената йерархия и социалния статус, Стийв Уилямс си припомни гледки на черни мерцедеси и волги, които сигнализират със светлините си, за да отбиеш и да мине "ВИП персоната".

"24 години по-късно е потискащо, че същият феномен съществува. Големи черни автомобили, мигащи светлини и водачи, които смятат, че едни са правилата за тях, а други – за "обикновените хора".

Разликата е, че този път тези водачи обикновено не са от политическия елит, а водещи фигури от "сивата" икономика, меко казано, или "мутри"- ако се изразим по-малко учтиво" каза Уилямс, като добави, че не всички в големи черни автомобили са "мутри".

"Българите са малко като британците. Проявявате склонност да сте много  самокритични, да виждате "чашата" по-скоро "наполовина празна" отколкото "наполовина пълна", допълни британският посланик.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


248
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
205
4
 
7
 
! Отговори
Монк преди 13 години
Първо, аз не съм съгласен с неговата теза за това, че било каквото било, пито-платено, няма да ровим в миналото, оттук нататък ще гледаме само в бъдещето. Последният арестуван, този нашумял случай с Алексей Петров е свързан с неговата дейност в миналото. Ако МВР прилага такива действия спрямо човек, който е охранявал Кремиковци", аз се питам защо ние няма да бръкнем по-дълбоко и да видим кой хариза Кремиковци", на каква цена, кой източваше през всичките тези години Кремиковци". И това е само един епизод от богатата" история на смяната на собствеността в България. Аз вземам повод от репликите на господин Костов и апелирам ние да извадим икономическите досиета на прехода, да видим кой кой е. Защото важни са, разбира се, въпросите, свързани с това кога и кой вербува, зачислява в службите Алексей Петров, кой му помага да се развие от НСС до ДАНС, говоря и като министерства, говоря и за отговорността дори, ако щете, на най-високо политическо ниво. Но за мен по-важният въпрос е за срастването на политическата с икономическата власт. И това е моят отговор на репликата на господин Костов", заяви президентът.
204
2
 
8
 
! Отговори
Монк преди 13 години
' Първанов иска да се отворят икономическите досиета20 февруари 2010 10:13Да се отворят икономическите досиета на прехода, това предложи президентът Георги Първанов. В специално интервю за предаването Седмицата" на Дарик държавният глава заяви, че не е съгласен с тезата на Иван Костов, че не трябва да се рови повече в миналото, а да се гледа само в бъдещето.Относно репликата на тъмносиния лидер, че е нужно президентът да каже ясната си позиция за водената война срещу организираната престъпност у нас и на чия страна застава - на страната на министър-председателя, до министъра на вътрешните работи, до главния прокурор, Първанов отговори:Доживяхме Иван Костов да ме пита дали подкрепям главния прокурор. Това, разбира се, е една интересна еволюция. Никога не съм имал колебания, винаги съм подкрепял действията на вътрешното министерство, дори съм настоявал за по-голяма настойчивост. И тази активност, като се започне от предишната акция - от Наглите", минавайки през последните действия около така наречената операция Октопод" може да бъде оценена положително. Що се отнася до закачката на господин Костов, аз мисля, че тук има няколко въпроса, на които ние всички, политици и държавници трябва да отговорим пред обществото", категоричен бе държавният глава.
203
2
 
0
 
! Отговори
niknay преди 13 години
Хайде за днес стига сме се дърлили.Утре пак съм тук,може пак да си почешем "езиците" :)Ако искаш логни се за по-голямо удобство.Хайде лека.
202
2
 
0
 
! Отговори
niknay преди 13 години
А няма смисъл, направих се и аз на отворен като теб.И с питанка и с UK да се пишеш пак те познах. Де бе нашия,разбрах че 41 е по-голямо от 47 ама виж сега, това с ника ми .... копирай го защото виждам, че те затруднява да го напишеш правилно.
201
1
 
19
 
! Отговори
Драги ми.. преди 13 години
Не престъпността разяжда България. Разяжда я Съдебната система. Разяжда я меренето на хожрата с два аршишна. Деленето на хората на едни и други. Тук никога не се наказва човека на по-голям човек. Престъпни са - като почнеш от прокуратурата , та минеш през всички видове съдилища, магистрати,адвокатии т.н. Благодарение на тях хората нямат вяра в нищо. Освен някой *** от малцинствата други не се наказват, а се прибират паричките му/символично/ за гаранция и многократно за подкуп. Та това е.
200
0
 
1
 
! Отговори
? преди 13 години
Незнам nikney,но не съм сигурен дали да продължавам или не?
199
1
 
0
 
! Отговори
niknay преди 13 години
ferstee чети verstehe фонетична грешка от моя страна :)
198
1
 
1
 
! Отговори
niknay преди 13 години
204Аз и UK си ги мериме (ако става дума за нас). Правилото за кибиците е да си имат цигари и да мълчът.Ако имаш нещо определено да кажеш - давай.
197
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Защо се заиждате изобщо?България няма нищо общо с нормалният живот.Продължавайте да плачете,ревете,пискате но тази страна е обречена на нещастие.
196
2
 
0
 
! Отговори
niknay преди 13 години
UKВидях ги и затова доворя.Ти как си с аритметиката ?
195
0
 
3
 
! Отговори
UK преди 13 години
Все пак погледни възрастовите ганици и говори отново. Аз не мога да се отметна от каквото казах.
194
3
 
3
 
! Отговори
niknay преди 13 години
до: 193 - UKНяма да си ги мериме кой къде,какво и колко е пержиял (виж ми профила).Да имам възражения - .За времето което ми говориш си си живял безгрижно при мама и тате.Излязъл си от "казармата",повъртял (работил) си се малко ( говориш за жълти стотинки),хванали са те промените и модата да се дърпа на вън и си дръпнал.Така,че губиш моралното право да ми обясняваш колко тежко и лошо било.
193
0
 
7
 
! Отговори
десари и мутри в ТПО преди 13 години
Всички ДСари покровителствали и организирали престъпните групировки , както и членувалите в тях в затвора. Има достатъчно съкратени военни поделения , които за по - малко от седмица може да се приспособят за затвори и ТПО - трудовопоправителни общежития . За ДСарите по 10 г . лишаване от свобода , за ръководителите на сиковисаджйиските групировки и др. подобни по 8 , а за членове - 5 г . лишаване от свобода . Да отпадне понятието ДАВНОСТ
192
1
 
0
 
! Отговори
аз преди 13 години
слаби сте.... само ревете..но това си е ваш проблем :)
191
1
 
0
 
! Отговори
аз преди 13 години
ама те не ме :) правят каквото трябва...... е.... ерно че външно се намесиха но..... се справям :)..вие ако не можете....... идете при доган ;) това беше в кръга на шегата :):))))))))))))))))))))
190
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
До 195Ама те вече те оправляват,повече от 18 месеца.
189
1
 
0
 
! Отговори
аз преди 13 години
до 187 ..... така реягират слаби душици ;)........ ПАЗИ БОЖЕ ОТ ТАКИВА ДА МЕ УПРАВЛЯВАТ хахаххахаха и *** бой да ядат ;)... хаххахахаххаа
188
1
 
1
 
! Отговори
аз преди 13 години
до 187 ;)..щом си анонимен ;)..е ясно...... ;) какво си ;)..но за да наричаш жена ку-ва..и то мен ;)...... май мн си я закъсал ;) в плащането ти от мъже ;)..извини ме... не съм политически ангажирана....... :).... но се справям в живота :)..мн си зле миличък :(...... жал ми е за теб :(..май си повече от "к------а" :(...... *** йти си платена к-ва..но това си е твой проблем а не мой :)
187
0
 
5
 
! Отговори
UK преди 13 години
До nikneyНе знам кой какво е разказвал на някаква мутринска вечеринка на тебе,но аз лично съм го преживял. Затова напуснах страната когато бях на 20 години,преди 21 години.Ако имаш други възражения,не се притеснявай.
186
3
 
4
 
! Отговори
niknay преди 13 години
до:126 - UK Чедо,тъпо е да говориш за нещо кото само са ти разправяли на някаква си "антикомунистическа" збирка тип - "Безкомпромисно" с Георги Жеков.