Престъпността разяжда България

Според британския посланик и след 24 г. ги има черните коли
14 мар 2011 20:41,
248
Престъпността разяжда България
Стийв Уилямс. Снимка: БТА

Проникването на организираната престъпност в политическите и бизнес структурите, и корупцията, свързана с това, е "разяждаща" за България – за икономиката, но преди всичко за обществото като цяло.

Това заяви посланикът на Великобритания Стийв Уилямс в лекция по повод края на мандата си в София.

"Малцина забогатяха прекомерно, незаконно, за сметка на мнозинството. Тези проблеми бяха отчетени при присъединяването на България към ЕС с установяването на механизма за оценка и сътрудничество", каза Уилямс, цитиран от БТА.

По думите му през последните 18 месеца е отбелязан значителен напредък, което се признава от ЕК. Заслугата затова в голяма степен е на правителството, смята той.

Според посланика е жизнено важно да се продължи с този напредък, защото огромното мнозинство от обикновените българи искат и заслужават това.

Уилямс отбеляза, че колкото и успешни да са полицейските операции през последната година, те трябва да бъдат последвани от осъдителни присъди, за да могат хората в и извън България да се убедят, че напредъкът е необратим.

Посланикът е изкарал около седем години на дипломатическа служба в България - първоначално от 1984 до 1987 г. и от 2007 г. до момента.

Говорейки за промените в обществената йерархия и социалния статус, Стийв Уилямс си припомни гледки на черни мерцедеси и волги, които сигнализират със светлините си, за да отбиеш и да мине "ВИП персоната".

"24 години по-късно е потискащо, че същият феномен съществува. Големи черни автомобили, мигащи светлини и водачи, които смятат, че едни са правилата за тях, а други – за "обикновените хора".

Разликата е, че този път тези водачи обикновено не са от политическия елит, а водещи фигури от "сивата" икономика, меко казано, или "мутри"- ако се изразим по-малко учтиво" каза Уилямс, като добави, че не всички в големи черни автомобили са "мутри".

"Българите са малко като британците. Проявявате склонност да сте много  самокритични, да виждате "чашата" по-скоро "наполовина празна" отколкото "наполовина пълна", допълни британският посланик.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


248
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
185
0
 
8
 
! Отговори
Кало преди 13 години
Истина дума амбасадора.За съжаление, мисля си, че мнозинството от т. нар. 'обикновени хора' в България си иска тези безобрзия, приема ги за норма.Няма нетърпимост към гнусотиите в ежедневието ни.У нас черния джип с тъмни стъкла и беззаконието са издигнати в култ и модел за подражание.Да мачкаш!Това е много яко!Няма солидарност, няма общност, а само жалки хорица чийто най-голям успех в живота е да прецакат и ограбят сънародниците си.
184
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Българин(гербер) му кажи и не го пипай повече!
183
2
 
9
 
! Отговори
UK преди 13 години
До шопът и Raytchev- FranceНе знам защо ме разбирате погрешно. Не защитавам Британският или Американският посланик. Искам да кажа че те малко ги интересува искрено за Българският народ. Тяхната работа е да изразят мнение за обстановката в България по време на тяхната служба. И те го правят съвсем искрено.За съжелеление нищо не се е променило за добро. Много страни в източна Европа имат също проблеми, но никoй не изпитва този хаос който е в България. Толкова много правителства разчекнаха страната в последните 20 години е неоспоримо. Но това последното на герб е най-голямата шега в историята на България.Не знам какво толкова зло е направил този народ за да бъде наказан с проклятието герб.
182
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
183,184Не моето момиче,не си безпартийна.Ти си от партията на *** които или ги е *** БоЙко или още не ги е огряло.Но както и да е.Ти си една миризлива минджа и нищо повече.Бездарна *** сънуваща цветни сънища на фона на сивият си животец.
181
3
 
1
 
! Отговори
аз преди 13 години
ще го зарежа този сайт да го чета....... мн платен...... и дори не предоставя нормална информация :(а коментарите?!...думи нямам..дебилско мислене и реякции...... здрави да сте!
180
1
 
2
 
! Отговори
аз преди 13 години
до 177..пиша с една ръка..другата е болна...... ето..сам доказа колко си зле в мисленето :) но това не пречи да работя здраво и да си плащам данъците..не да лежа като теб на помощи ;)
179
5
 
1
 
! Отговори
аз.. преди 13 години
..поредните ревлювци мамини :)....... то само по форумите ви останало да ревете ;) хахаххахаххаха милите те
178
7
 
2
 
! Отговори
аз преди 13 години
интересно хаххахахахха що само бойко споменавате ;)......... всички ;)....... комплекси ли кво ли ;) хаххахахаххахахха това ли е начина за избиването на комплексите ви - само ревете ;..ми направете вие нещо де ;) е аз съм безпартийна :)!
177
4
 
2
 
! Отговори
аз преди 13 години
до 172 .... пиле шарено ;)...... аз съм жена хахаххахаххаха и то не от тия изкуствените хахаххахаххахахххахаха...... внимавай с обръщенията :)(за твоя жалост и мисля :)
176
3
 
1
 
! Отговори
ne6astnik преди 13 години
--kradlivo pleme
175
2
 
6
 
! Отговори
от 179 до 177 преди 13 години
....сега разбирам..Бойко ти ли си?По правописа те познах,Вожде на съвременна България
174
2
 
0
 
! Отговори
до 177 преди 13 години
Моля...не разбрах "днаръка" обясни?Търсих я в речника-няма я тази дума...Попрегрял си ,недей с лошо : )
173
1
 
8
 
! Отговори
Crown Agents преди 13 години
Западът критикува, но след 10.11.1989 отново даде шанс на комунистическите чада да грабят, защото паричките идват в техните банки, така че всичко изречено срещу мафията(олигархията) си е едно лицемерие.
172
2
 
2
 
! Отговори
аз преди 13 години
до 172 идея нямам защо не се адресира...... :(..... за втори път съм тук..а за правописа ми........ хахаххахахах е...... щом се днаръка пиша и то правилно ;)..и бързо....... смятай ти как си..гърчещо се :)
171
2
 
4
 
! Отговори
шопът преди 13 години
До ук Не руският посланник прави тези изявления.Не е неговата снимка над мат,ряла.Не бягай от темата.Един гаден британски *** се държи като колонизатор.Когато го направи и руският посол и на него ще му е...а мамката.НО ТИ НЕ БЯГАЙ ОТ ТЕМАТА.
170
2
 
4
 
! Отговори
127 преди 13 години
Много съм любопитен що за *** ми сложиха цели 5 минуса?!Абе тукмаци вие книжка не прочели в живота си,не знаете ли Кралицата етровила китайците с опиум??Тай-пан не сте ли чели?А история??*** задръстеняците.Ама то е нормално.Аз пък какво ли очаквах от тъпоклави гербери?!
169
1
 
0
 
! Отговори
аз преди 13 години
слабичко си ;)...... явно не ставаш да нищо :(.......... мислишли че още ще те хрантутим ;).... ама и си слабо в мозъка ;)..щом копираш от гугъла ;) хахаххахаххахаха
168
0
 
5
 
! Отговори
Raytchev- France преди 13 години
UK: май пак нещо си недоразбрал-не за кебапчетата е думата а затова че 55% от населението мизерстват и гладуват и че 200 олигарха още толкова мутри-босове и лакействащите им правителства и съдии от 20 год.насам притежават чрез ограбване толкова колкото оставащите 7 милиона българи !
167
1
 
1
 
! Отговори
до 169 преди 13 години
Ужасявам се от правописа ти,честно-не се поти над клавиатурата ,гълташ букви от бързане.Споко, братле,и утре е ден :)
166
2
 
1
 
! Отговори
аз преди 13 години
СТИГА СТЕ ТЪРСИЛИ В МИНАЛОТО НЕЩО КОЕТО СЕГА ДА ВИ ПОДКРЕПИ!!! ;)като ви мързи да работите........ а сте свикнали държавата да ви храни ;)....... АЙ СТИГА ДЕ ;)....... МН СИ Е ТЪПО :)....... ИСТОРИЯТА СИ Е ИСТОРИЯ....... ЩО НЕ НАПРАВИТЕ СЕГА ИСТОРИЯ ;)...ИЛИ ВИ Е СТРАХ ;)