Подготвят АЕЦ "Козлодуй" за стрес-тест

Ще проверяват атомната централа по 7 критерия
Обновена: 22 мар 2011 16:42 | 22 мар 2011 16:38,
63
Подготвят АЕЦ "Козлодуй" за стрес-тест
АЕЦ Козлодуй Снимка: Булфото

По разпореждане на премиера Бойко Борисов България започва подготовка за провеждането на т.нар. стрес-тест на атомната електроцентрала в Козлодуй.

Това стана ясно след среща на премиера с изпълнителния директор на Националната електрическа компания Красимир Първанов, изпълнителния директор на „АЕЦ Козлодуй” Костадин Димитров, зам. изпълнителния директор на „АЕЦ Козлодуй” Александър Николов и директора на „Безопасност и качество” в централата Митко Янков.

Проверката ще включва седем основни критерия – местоположение на централата, риск от наводнения, охладителни системи – конструкция, резервни мощности, продължителност на експлоатационния живот, тип реактори и риск от терористични нападения.

За подготовката на теста ще бъде уведомена Международната агенция за атомна енергия и ще бъдат поканени експерти от агенцията, които да наблюдават изпълнението на тестовете.

Още по темата

След приключване на проверката страната ни ще оповести резултатите и ще предложи начините за изпитване, приложени в АЕЦ „Козлодуй”, да влязат в общите европейски изисквания за изпитания на атомни централи в общността.

При допълнителни изисквания за проверка на сигурността, от страна на ЕК, България е готова да приложи още тестови механизми, гарантиращи безопасността на атомната ни централа.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още по темата: АЕЦ Козлодуйстрес тест
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
0
 
! Отговори
stesnat преди 13 години
4 март 1977 година тъжен спомен и сериозно предупреждение
41
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
BEZRABOTNITE DA BADAT GOTOVI ZA ZAPOCHVANE NA RABOTA KATO BETONDZII
40
2
 
1
 
! Отговори
БоСимеонов преди 13 години
Голяма работа. ГЕРБ подлага България на стрес-тест две години и взе да ни идва малко в повече простотията. Козлодуй си преминава проверки и без да ги разпорежда Борисов. Пак сума народни пари ще изхарчи, да си вдига рейтинга. Църул.
39
1
 
2
 
! Отговори
botsos преди 13 години
Хора, вие наистина ли вярвате, че стрес-теста се прави в реални условия върху действащите реактори?! Ако е така - много съжалявам за вас! Разберете, че тези теснове не могат да доведат до каквито и да били резултати в работата на самия АЕЦ!!! А, за тези, които казват, че Чернобил е гръмнал по време на стрес-тест - много има здраве. Почетете малко информация и ще разберете, че е гръмнал поради глупостта и невежествето на амбициран руски ***, който си е правил експерименти, а не тестове!
38
2
 
1
 
! Отговори
Фют преди 13 години
Не барайте каде не е *** ви,да не бууне!
37
0
 
1
 
! Отговори
rumen221 преди 13 години
Приятели,За ЕНЕРГИЙНАТА СИГУРНОСТ на България само строителството на АЕЦ Белене не стига, а проблама енергийна сигурност, не е нито труден нито сложен за решаване... Необходимо е просто днешните - "Свободен" и "Регулиран" пазар, наложени от "Енергийната мафия", да се заменят с доказано работещия... - "Регламентиран (чрез закон) пазар и разделяне участниците в играта на:- Производители;- Преносители; - Търговци на енергия!Що е това...? Това разделение ще ликвидира днешния монопол на ЕРП-тата и ще ги застави да предотвратят кражбите и ще доведе до истинска конкуренция.1. Печалбата на производителите трябва да се лимитира до 10% и се въведе контрол на инвестициите.2. ЕРП-тата, остават само Преносители и разпределители, но се въвежда постоянен контрол на инвестициите "загубите".3. Търговците на енергия, да са единствените купувачи от Производителите и продавачи на потребителите, но да могат да продават до 50%, в най-много три (от общо седемте) социално-икономически Области (ЗЗК) и с лимитирана печалба до 10% (ЗЗК).4. Пазара решава проблемите, като не се допуска Диверсификация по дейностите - Производство, Пренос, Продажби (чрез ЗЗК).5. Зелената енергия не е само свръхскъпата от "Възобновяеми" източници..., а и всяка друга "Невъглеродна"... Ядрената също е "Зелена", при това е неприлично евтина себестойността на козлодуйския ток е само 1.168 ст, а на 1 до 4-ти реактори беше 0.2 ст.6. България има разработени и "запечатани" уранови находища, със залежи за стотици хиляди години..., чрез които можем да станем не просто Свръхнезависими..., а Енергийните господари на Европа!7. За да се случи всичко това, обаче..., е необходим Патриотизъм и "Политическо дупе", а не чуждопоклонничество...и алчност...! Всичко друго е от Лукавава и от Златния телецНали така Костов, нали така Мартинчо!
36
1
 
1
 
! Отговори
до 33-ти преди 13 години
Братле, не ти се получава. Имам чувството, че или си някой от "Комиците", или Гошо от Почивка... Писна ми всеки да си измисля глупав текст, да го пее с чужда мелодия и да си мисли, че е сътворил нещо :x
35
1
 
3
 
! Отговори
Ужасссссссссс преди 13 години
А бе тя и Чернобилската авариа започна като една безобидна проверка на защитата.....та Козлодуй помислете пак.....моля......
34
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Да я преместят в Япония и там да я тестват!
33
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
бе стига с таз ц.ентрала ,че като знам как ни пази родната милиция,ако сега това го чете някой талибан или обиден от бойковите заклинания либиец ,тъкъв тест ше ниспретнат ,че ще искаме да се край жългурчетата,не е казал някой не я е дигнал във въздуха таз централа
32
1
 
5
 
! Отговори
3 преди 13 години
Преди да я взривяват поне да изчакат вятъра да смени посоката си и облака да не мине през нас
31
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
лелеее колко прости драскачи има тук ама много са прости че чак блеят
30
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Те и на Чернобил са правили стрес-тест, доколкото знам, и това е довело до аварията...
29
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Само да не се счупи от стрес-теста...че тогава ще видите Борисов колко бързо ще си изнесе *** от България.
28
3
 
7
 
! Отговори
полудевам полечка преди 13 години
операция "вУиване на интеУект"и хиляди слънца да засветят на този свя-я-я-ятвсички ще ги хвана във панели всичките слънца във ток ще направя-я -я -я за да няма повече АЕ-Е-Е-ЕЦ.с Уеко усилие може да си го изтананикате.
27
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Инж. Ганев бърза да прави стрес тестове на аец-а и да замаже очите на европейците. Само че номера няма да мине, тъпите соц.номера са вече много изтъркани.
26
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
По принцип един познат работи там и каза, че всяка седмица се изпробват системите за безопасност по график - включително и с тръгването на дизел генераторите и помпите за аварийно охлаждане
25
0
 
10
 
! Отговори
са преди 13 години
до 27 кога се налага провеждане на стрес-тест и не е ли това задължителна периодична проверка на системите?
24
3
 
3
 
! Отговори
Мартин преди 13 години
Тоя след изявата оня ден с картофите, мислех, че не може да ме очуди повече, но ето че не съм бил прав... Какви стрес-тестове, някоя друга държава случайно да прави такива? Или е просто патаклама, за да може да се окаже, че "еди кое си не е в ред и АЕЦ-а трябва да се затвори незабавно". Това вече ако не е прожадно не знам кое? Коя друга страна го прави?!?!
23
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
След Боко, потоп. Посети Бразилия и Япония и видяхме какво стана.