Само 40% от пътищата у нас добри, другите – кошмар

Евроексперт: България е с най-лошата жп система
Обновена: 29 мар 2011 15:50 | 29 мар 2011 15:50,
95
Само 40% от пътищата у нас добри, другите – кошмар
Магистралите ще "оберат" тежкия и транзитния трафик, смята министърът. Снимка: БТА

Само 40% от пътната инфраструктура в страната са в добро състояние, около 40 на сто са в средно добро състояние, а 20 на сто са в лошо. Това каза регионалният министър Росен Плевнелиев на конференция.

За периода 1993–1995 г. качеството на пътищата се е влошило драматично от добро към лошо. Лошите констатации могат да бъдат преборени само с ясен план за магистралите, които да "оберат" тежкия и транзитния трафик, който нараства със всяка изминала година в България, посочи министърът.

За реконструкцията на второкласните и третокласните пътища ще се насочат инструментите на оперативна програма "Регионално развитие" и Европейската инвестиционна банка.

"България е много амбицирана да направи прелом в лошата си инфраструктура, до 2020 г. ще се работи много, имаме план и ще успеем", заяви Плевнелиев.

"Категорично сме амбицирани този път да имаме не четири изгубени години за следващата оперативна програма 2014–2020 г., а да бъдем две години напред", каза той.

Сред стратегическите проекти за периода 2014–2020 г. са магистралите "Хемус", "Струма" и "Черно море".

Още по темата

"България има най-лошата железопътна система в Централна и Източна Европа, защото има оператор, който трябва да бъде реформиран", каза заместник-ръководителят на отдел "България" в главна дирекция "Регионална политика" на Европейската комисия Карстен Расмусен.

По думите му все още е притеснителен административният капацитет в железопътния сектор.

Експертът отбеляза, че страната изостава в усвояването на евросредствата за транспорт и околна среда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Да,прави сте жители на БЪЛГАРИЯ С ОЗЛОБЕНО ЧУВСТВО към всичко което се прави,много мразите тоя Бойко бе,то да ви изнасилят няма така да мразите ,вижда се че много ви е засегнал интересите и сега всички сте обединени,един мрази БСП но мрази и Бойко щотобил комунист,друг мрази СДС и мрази и Бойко щото мразел комунистите и т.н. ,всички сте от един отбор независимо от партията ви,обединени от мотото МРАЗЯ ДО ДУПКА,ДО ОБЯД СЕБЕ СИ,СЛЕД ОБЯД ДРУГИТЕ А ЦЯЛ ДЕН БОЙКО БОРИСОВ.
52
2
 
13
 
! Отговори
дзвер преди 13 години
Иво питай Фандъкова защо 1 кв.м. дупка в София се запълва за 80 лв, а да речем в Карлово за 20-30.
51
13
 
10
 
! Отговори
Ben преди 13 години
Браво Плевнелиев, Браво ГЕРБ.Лека по лека се измъкваме от блатото.(платените червени драскачи които ще нацъкат минуси тук няма да коменирам, знам колко сте, на вас ви плащат за времето тук, но на мен ми е ценно)
50
3
 
7
 
! Отговори
дзвер преди 13 години
45 точно така е.И аз не искам с моите данъци да се правят магистрали за сметка на други пътища.Боко трябваше да направи конкурс и който го спечели да прави магистрала и да взима ТОЛтакси.Егоистично погледнато за да стигна до София,морето,Пловдив или Плевен, дори да има магистрала не ми е напът.И най-пряко е да ползвам първокласните пътища.И още нещо-к'во го боли бай Иван от Тутракан за АМ Струма.
49
4
 
9
 
! Отговори
Случаен преди 13 години
Магистрали ли? А улиците в градовете? Те колко процента са ОК? Едни и същи дупки се кърпят всяка година и след 3-4 месеца пак дупки, ама по-големи. Крадете, ***, затова кърпите дупки, а не ремонтирате. Където се е положил изцяло нов асфалт нещата са ОК, но където са минали кърпачите, елате гледайте.
48
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Росене, Росене, е***о си е м*****а, Росене.
47
8
 
11
 
! Отговори
гагов преди 13 години
Тоя Плевналиев послъгва здраво .Каква 2020 г да чакаме магистрали. Ами то до тогава няма да остане никакъв път в Б-я. Яда се махат по скоро че да ремонтират сарите пътища . Строителство с рязане на лентички и пиар не става.
46
7
 
12
 
! Отговори
Иво преди 13 години
Кви магистрали бе, центъра на София е проходим само за АТВета тия магистарли ми прават, *** и пороиниците.
45
2
 
7
 
! Отговори
дзвер преди 13 години
На тоя дето ми сложи минус-трябва да си едро фуражно цвекло та да мислиш,че това е начина за ремонт на път.И ти предлагам да минеш по този път, където има дупки по 20 кв.м.и дълбоки по около 30 см.И тези дупки не се от тази зима.В една от тях бяха сложили ТРИ гуми от камион една до друга и те бяха на нивото на асфалта, а над тях баха изправили гуми от леки автомобили (един нов пътен знак)за предупреждение.
44
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
само в София се правят пътища в провинцията са лунни кратери Долу Герб
43
1
 
5
 
! Отговори
clearly преди 13 години
България има най-лошата жп система, защото вашият оператор трябва да бъде реформиран - той просто е най-зле в цяла Европа. Това коментира заместник-ръководителят на отдел "България" в главна дирекция в "Регионална политика" на Европейската комисия Карстен Расмусен по време на шестата годишна конференция "Стратегическа инфрастрктура, България 2011. Приоритети 2020".Расмусен отчете, че България изостава в усвояването на европейските средства за околната среда и транспорт.
42
4
 
19
 
! Отговори
дзвер преди 13 години
Вчера пътувах до Лом.По пътя Б.Слатина-Алтимир-Сираково-Вълчедръм забелязах ремонт.От пътното запълваха дупки дълбоки от 25-35 см. с нещо подобно на кал с малко камъни в нея.Спрях и попитах защо са тези упражнения, като им е добре известно че завали ли дъжд тая кал ще се понесе по асфалта и дупката пак ще зейне.Отговориха ми, че има пари само за 30-40 тона кал и за един валяк и двама с лопати, които ВИСОКОТЕХНОЛОГИЧНО запълват дупките.
41
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Кой пътува ежедневно по магистралите освен превозвачите? СЕЛЯНИТЕ, КОИТО ИДВАТ "НА СОФИЯТА". На море ходим един път годишно, а всеки дан си трошим колите в траповете е градовете и селата. Стига! Искам хубави пътища там където живея, там където плащам данъци. Ако съм тръгнал на почивка дали ще стигна за 6 часа или за 8 часа какво значение, чт нали се кефя и почивам.
40
0
 
23
 
! Отговори
Смях преди 13 години
Аз бих казал, че само 10% от пътищата ни стават за каране...А нямаме един пътен участък който да прилича поне малко на Европейски път !
39
2
 
3
 
! Отговори
Pras4o преди 13 години
abe toq deto imal 4 ka6ti i 3 apartamenta da ne se izkazva pove4e! Kak se vadqt pari za tolkova imoti ?Trqbvat ti pone 2-3 jivota
38
12
 
4
 
! Отговори
Дейви преди 13 години
Здравейте приятели.Аз се казвам Дейвид и съм от Уелс,но вие съвсем спокойно може да ме наричате Гейвид.Обичам България,българскато скара бира,шопската салата и хубавите морски гларуси.Също така съм фен на поп-фолка и редовно следя "Планета тв".С България имам вземане - даване от 1994 г ,когато на паркинга до Софийското летище,двама загорели от слънцето младежи ми завъртяха такова санже,че джоба ми олекна с 3000 паунда.Но аз съм доволен от България защото тук намерих истинко приятелство от което само срещу 300 паунда на вечер, можеш да получиш страхотен секс от балкански лъв - млад мъжага с страшни мустаци се облича в хайдушка униформа,след това я захвърля и остава само по гола..... сабя.....и започва една сеч......Е, след като се прибера в родината си,ми се налага да ходя два месеца с памперси,но по важното е,че холидеят ми в БГ е минал пълноценно и съм хепи.Ще ви гостувам това лято отново.Целувки лъвчета!
37
6
 
15
 
! Отговори
пилето преди 13 години
Какви магистрали се сънуват.спрян е ремонта на около 2000 км.първокласни и второкласни пътища,защото са по програма Транспорт и няма пи ар.Те вече са в окаяно състояние и тяхния ремонт е невъзможен.Какъв трафик по магистралите?Няма и няма да има,защото реалностите са други.Къде е пъта на Северозападна България:Монтана-Борован-Бяла Слатина-Плевен-Бяла-Попово--Шумен-Варна?Какъв трафик има от Оризово до Бургас?
36
3
 
10
 
! Отговори
29 преди 13 години
ако така се вдига рейтинг, да са стигнали луната :) цъкането на минуси няма да им измие физиономиите
35
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Плевнята много го показват нещо.Да не са решили той да е кандидат за президент?
34
6
 
13
 
! Отговори
Анонимни хиляди преди 13 години
Аз в този 60 % кошмар не мога да живея. Напускам. Писна ми!