Амбиция: ГЕРБ топи бедните до 260 хил. души

И на заместничка на Симеон Дянков не й стигали парите
Обновена: 30 мар 2011 11:55 | 30 мар 2011 10:30,
332
Амбиция: ГЕРБ топи бедните до 260 хил. души
Заместник-министърът на финансите Боряна Пенчева. Снимка: БТА

ГЕРБ си поставя за цел увеличаване на заетостта у нас до 76% като част от програма от мерки до 2020 година, обяви Боряна Пенчева, зам.-министър на финансите.

Управляващите си поставят за задача да намалят бедните до 260 хиляди души.

По повод данните на синдикатите за 300 хиляди българи останали без работа само през миналата година, заместничката на Дянков посочи, че това е резултатът от кризата, засегнала цяла Европа.

„Ние имаме една от сравнително ниските безработици, на второ място сме по външен дълг и на пето място по дефицит на държавния бюджет. Т.е. в момента ние сме една от най-стабилните страни в Европа”, коментира Пенчева пред bTV.

Тя уточни, че не става дума за усещането на хората дали им стигат парите, а дали попадат в категорията бедни.

„Всички искаме да имаме по-високи доходи, на мен самата не ми стигат. Това е задачата – да направим такава програма, която да може да ни изведе от това състояние“, каза Пенчева.

Според нея в момента управляващите имат основания да считат, че това е възможно.

По думите й от второто тримесечие на миналата година България излиза от кризата.

„Растежът е малък – 0,2%, но има растеж“, каза Пенчева.

Относно настояването на социалния министър за по-висока минимална работна заплата заместничката на Дянков каза, че бюджетът е разчетен и такъв ресурс не е предвиден.

„Ако наистина министър Младенов желае да се увеличат заплатите, той трябва да предложи кои други разходи да бъдат съкратени”, каза Пенчева.

Още по темата

Тя все пак добави, че в средата на годината при добро изпълнение на бюджета, каквото се наблюдавало до момента, този въпрос може да бъде преразгледан и да има частична компенсация на най-ниските доходи.

По повод инициативата на министър Симеон Дянков да съкрати всички държавни чиновници на пенсионна възраст, Пенчева каза, че изваждането на пенсионерите от държавната администрация е част от общата реформа на администрацията.

"Нашата цел е да има модерна, европейска интеграция, в услуга на гражданите и бизнеса, и затова се предвижда съкращение на цялата публична администрация. Като част от тези съкращения се предвижда и съкращаване на хората, навършили пенсионна възраст”, обясни зам.-министърът на финансите.

До края на годината трябва да бъдат съкратени още общо 4000 чиновници.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


332
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
316
0
 
0
 
! Отговори
302 преди 13 години
странно, не виждам основания да си вадиш какъвто и да е извод от къде съм... освен ако целта е някаква точно определена - но си е твой проблемсамо за протокола - не съм учил в чужд град, в собствения си учих. колкото до "елитните" едно време, а и сега училища, те никога не са представлявали интерес за други, освен за незадоволените амбиции на нечии родители - всички знаем и преди и сега какви бяха изкривяванията в развитието на деца, учили там, и едно време имаше наркомани, макар и по-малко
315
0
 
4
 
! Отговори
Българин преди 13 години
Проблемът е, че принуждавайки на да храним 1 000 000 вечно "бедни" ***, тия *** държат самите нас бедни... и все по-бедни ще ставаме, защото тия се плодят като ***, но не желаят да работят !!!
314
0
 
4
 
! Отговори
ха-ха-ха преди 13 години
Е определено и повече ще ги стопи :))) То природата си знае работата :))) За двайсет години с два милиона ги стопиха, а ГРОБ за четри с милион и повече може :)))
313
0
 
2
 
! Отговори
gogo преди 13 години
Безработицата дори и да е ниска,лошото е че заплатите са отчайващо НИСКИ.Ама как да станат високи с некадърни политици и със "светила" в бизнеса като тоя утрепания днес....
312
2
 
10
 
! Отговори
ss преди 13 години
Мразя комунистите,но наи много мразя вече гербаджите.Яко са ***.
311
0
 
2
 
! Отговори
р.овч. преди 13 години
ами изкарай си още някой лев бе борянке-на околовръстното
310
0
 
2
 
! Отговори
курти преди 13 години
,,грандиозен план ,, ЕВАЛА НА ТИЯ ПОЛИТИЦИ ,ГОЛЯМА МИСЪЛ ЗА МАТРИАЛА .И КОЛКО ЩЕ ОСТАНЕМ ,а
309
4
 
3
 
! Отговори
LSL преди 13 години
Само на Станишев, Румен Петков и Румен Овчаров им стигат парите, защото те достатъчно ограбиха и присвоиха.
308
2
 
10
 
! Отговори
да така е преди 13 години
ГЕРБ топи бедните до 260 хил. души......чрез гладна сърт....
307
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
То па сига земеделието цъфнало
306
2
 
1
 
! Отговори
До 307 преди 13 години
А за колко *** тези изкуствено поддържани работни места бяха всъщност възможност да се "абонират" за заплата? Така бе създадена една немалка маса от ***-пролетариат.Ще ти припомня нещо, казано в средата на 90-те години от проф.Марко Семов: "Къде беше прословутата българска работническа класа, да се вдигне и да защити правата си?" Отговорът е ***. Негодна за нищо се оказа насила създадената работническа класа, с изкуствено поддържаните работни места и изкуствено завишавани заплати.
305
0
 
2
 
! Отговори
лъвица преди 13 години
Ще получаваме масивен инфаркт ли?
304
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не рекламирам социализма ,но за обикновенния човек си беше добре. Цени: кока-кола - 0.25 , хляб- 0.20, дъвка- 0.05 , билет за градски транспорт- 0.07 , билет за кино- 0.25 , стол - 0.50 за супа ,второ и десерт и т.н. При минимална заплата 140 лева на месец. Картите за почивка бяха по 14 дни. Но зависи къде работиш ,може от връзкари да не се доредиш никога. В училищи имаше оценка и за поведение. Ако е под 6(примерно) ,няма начин да учиш висше никога! Това даваше възможност за тормоз от страна на учители. Спомнете си Петя Дубарова... Нямаше безработица ,но нямаше възможност за кариера ,ако не сами ти ,но и цялата рода назад не са върли комунисти. За работа на някои места те проучваха до девето коляно. Да припомня и влизането в затвора само за разказан виц за тогавашната власт. Или преди 1964 ,печатите на краката на момичетата заради късите поли.Опашките за 3-4 банана или връзките за парче луканка.Винаги има и хубаво и лошо . Идеален строй няма. Идеята за това се нарича УТОПИЯ :)
303
0
 
3
 
! Отговори
ох! преди 13 години
Еваларката Борянче! Само една забалежка- на това лъскаво сетре и бяла блузка евтиното шалче не стои добре...............
302
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"Управляващите си поставят за задача да намалят бедните до 260 хиляди души."Като ни избият или изгонят в чужбина! Здраво работят и по двете насоки.
301
1
 
11
 
! Отговори
безработица? преди 13 години
Колкото и да не изнася на някои през соц.времената безработица нямаше. Просто нямаше начин за не работиш, откриваха те и ...започваш някъде....Така че нека се борят с безработицата сега, според мен тя е около 50 процента, защото има много хора нерегистрирани и трайно безработни. Това е един от основните проблеми. Погледнато от човешка гледна точка, за обикновения човек онези времена бяха по-добри
300
1
 
0
 
! Отговори
До 303 преди 13 години
За почивна база недей да говориш - смешно е. За "елита" на интелектуалните професии имаше почивни станции, останалите - каквото отгладуват през зимата,това ще изхарчат за една седмица на квартира,пестейки от храната.Живели сме в различни светове,не се опитвай да правиш паралел.Задай си въпроса кому беше нужно да се поддържа индустрия,голяма част от която работеше на загуба,с държавни дотации,защо земеделието ни западаше от година на година,защо беше гъделичкано самолюбието на простаците? Мисли!
299
1
 
0
 
! Отговори
До 303 преди 13 години
Говориш за т.нар.ведомствени научни институти,не за БАН.В БАН,за да се хабилитираш,т.е. да станеш старши научен сътрудник I и II степен(едва от миналата година званията са приравнени с "доцент" и "професор"),до 1989 г. включително,документите ти задължително трябваше да минат за одобрение през съответния отдел на ЦК.А да не говоря за редовните аспирантури - всеки може да кандидатства,но предварително се знае за кого е конкурсът.За останалите -на самостоятелна подготовка,с къртовски труд и тормоз
298
2
 
3
 
! Отговори
До 299,300 преди 13 години
..имаше ограничение колко процента от учениците да завършват с отличие.И там изкуствени бариери!Като лъвчета се борехме за отличен успех,без да сме зубрачи.Който нямаше пролетарски произход,не е от изоставащ район и баща му не е активен борец- без мечти да завърши хубава специалност!Шанс имаха само нищожен брой от отличниците.А за ситуацията в научните и творческите среди,моля те, не ми обяснявай. Не познаваш нещата отвътре,не знаеш кой върши работата,кой обира славата и "каймака". ЦК решаваше!
297
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
През соца бяхме на едно от първите места по научни работници и институти! Първо бяха НИПКИ-та/научно изследователски и проекто конструкторски институти/. После, за по голями заплати на директорите, ги направиха НПК /научно производствени комбинати/, а отделите прерастнаха в институти. Творчески бази, почивни станции, по някалко броя, на стопанска единица!