Бившият бос на "Земеделие" с пост в Брюксел

Нямало повод за рокадите, твърди министър Мирослав Найденов
Обновена: 1 апр 2011 09:43 | 31 мар 2011 16:44,
89
Бившият бос на "Земеделие" с пост в Брюксел
Светослав Симеонов. Снимка: Фонд "Земеделие"

Два дни след началото на поредния скандал във Държавен фонд „Земеделие” структурата вече си има нов началник. Досегашният изпълнителен директор на фонда Светослав Симеонов беше награден с по-уютна позиция – аграрно аташе в Брюксел.

Назначението е било съгласувано и одобрено от министър-председателя Бойко Борисов.

До момента държавата нямаше такава позиция в европейската столица.

Светослав Симеонов е имал право на избор – да стане заместник-министър на земеделието или да поеме поста на аграрния аташе, обясни аграрният министър Мирослав Найденов.

Овакантеното от Симеонов място във фонда зае досегашният началник на кабинета на финансовия министър Румен Порожанов.

Поредните рокади на един от най-ветровитите постове в държавата стават, след като СДС показа писмо от лятото на 2010 г., писано от Светослав Симеонов и адресирано до тогавашния началник във фонда Калина Илиева.

В него тогавашният заместник на Илиева се оплаква от натиск от страна на земеделския министър Мирослав Найденов.

Конкретен повод за смяната на досегашния шеф на Държавен фонд „Земеделие” няма. Това обясни пред медиите земеделският министър Мирослав Найденов.

И отново направи препратка към работата на по-предишния директор на фонда Калина Илиева.

„Заради действията на предишното ръководство ние трябва да решаваме тежки проблеми. Има голям натрупано напрежение”, обясни пред медиите Найденов.

За сменения Светослав Симеонов, който наследи Илиева, обаче останаха само суперлативи. „Той е много добър експерт и мисля, че мястото, на което отива, е още по-отговорно. Приемете го като повишаване”, допълни Найденов.

Земеделският министър обясни, че Светослав Симеонов е бил част от екипа на Калина Илиева. „Донякъде това влияеше и в неговата работа”.

На въпрос защо, след като не се е успял да овладее психологическото напрежение, останало във фонд „Земеделие” след отстраняването на Калина Илиева, Светослав Симеонов е повишен като експерт в Брюксел, Мирослав Найденов отговори:

„В Брюксел той ще работи сам, няма да работи с толкова хора. Ще го кажа така, приемете, че не всички стават за началници”, обясни министърът на земеделието.

Новият изпълнителен директор на фонда Румен Порожанов поема поста, без да се е явил на конкурс.

Тази процедура беше спазена при назначаването на Калина Илиева. На въпроса защо назначението на Порожанов става без явяване на изпит, Найденов отговори, че този случай не се нуждае от конкурс.

„Кандидатурата му е безспорна”, отсече аграрният министър.

Още по темата

Новият изпълнителен директор подменя изцяло състава на заместниците във фонда.

Румен Порожанов потвърди, че това не е първото предложение, което Мирослав Найденов му е правил за титулярното място във фонд „Земеделие”.

„Трудно ми беше да избера. Безспорно, че трябва да се влезе с нов екип. Нищо лично против един, втори или трети”, коментира решението си Румен Порожанов.

Той заяви, че ще даде шанс на всички добри експерти, които ще работят. Още отсега ще се види с всички директори във фонд „Земеделие”.

„Знам какво да поставя, знам да как да преценя всеки един от тях като капацитет и екип”, демонстрира самочувствие новият изпълнителен директор на фонда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
0
 
0
 
! Отговори
Споко преди 13 години
Споко бе! Бат Бойко каза, че ще подава оставка - ще сменят правителството скоро и момчето ще си дойде след някой месец... ще пратят на негово място други връзкар...
70
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Мрежата на бившите доносници продължава да функционира безупречно...Според него участниците в тази мрежа си разменят постове и услуги и взаимно си пазят гърба...."Защо България е най-тъжното място на света"
69
0
 
3
 
! Отговори
ПГ преди 13 години
ТОВА СИ Е КЛАСИЧЕСКО ЗАТВАРЯНЕ НА УСТА!!! НА ДАЛЕКО И НА МЕКО, ДА ИМА ЗА КАКВО ДА СИ МЪЛЧИ...;) СМЯХ В ЗАЛАТА..:)))))) СТАРИТЕ *** СИ ЗНАЯТ СТАРИТЕ НОМЕРА, НИЩО НОВО НЕ СА НАУЧИЛИ!!!
68
2
 
1
 
! Отговори
Елена преди 13 години
А ти номер 68 си същият номер 36- ПРОВОКАТОР!Вън от България и ако ти стика излез с истинското си име.Ти не си българин а чужденец провокатор!
67
1
 
0
 
! Отговори
Елена преди 13 години
До 36 teofanis:А ти какъв си?Като не ти харесва в България върви си откъдето си дошъл.Много лесно е да се плюе ,но трудното е да се мисли.Никой не иска скапаното ти мнение,даже нещо повече-ти си един долен и мръсен провокатор!
66
0
 
1
 
! Отговори
х преди 13 години
Въобще не се учудвам,че е избрал второто му предложено местенце. По-добре в Брюксел,отколкото зам.министър.хахаха
65
2
 
0
 
! Отговори
българин преди 13 години
Никак не обичам гърците, но представящият се с гръцко има 36 има пълно право за нас - българите, ЗА СЪЖАЛЕНИЕ. Вместо да го плюете, послушайте, какво ви кзва накрая.
64
0
 
3
 
! Отговори
българин преди 13 години
Комунистът министър-председател и комунистът-министър назначават някого на отговорна, отлично платена и даваща възможност за големи съвместни грабежи работа. Той/тя *** заедно с тях, но се прочува, по невнимание. Преназначават го на дипломатическа работа в чужбина.Това случайно да ви е познато отнякъде, братя свръхинтелигентни българи? Ами, точно това правеха комунистите след 1944 г. и най-вече при Тошо. Е, и до днес правят същото, ама СЪЩОТО - и при тройната, например, и сега. Честито.
63
0
 
4
 
! Отговори
АЗЪ преди 13 години
Искам при Боко-голяма далавера се вихри там-голяма.....Честит празник българи-да се живи и здрави-другото не го мислете-пак ще ви излъжат.....!!!
62
2
 
3
 
! Отговори
До 36 преди 13 години
Абе смехурко,някой да ти е казал,че си обратен?И то неграмотен!Ходи се гръмни!
61
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тиквите зная ,че са пътници,и си уреждат другарчетата!!
60
0
 
10
 
! Отговори
УХА преди 13 години
Това много ми напомня времето на Живков-неудобните или оплели конците хора на високи длъжности ги пращаха в екзотични държави като посланици.Нищо не се променило за тези 20години преход
59
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ДОКОГА БЕ ГОСПОДА МИНИСТРИ ЩЕ ЛЪЖИТЕ И ТРОВИТЕ НАРОДА.ДА МОЖЕ БАЙ ТОШО ДАСЕ СЪБУДИ ЩЕШЕ ДА ИЗПРАТИ САМО ДРЕХИТЕ НА БЛИЗКИТЕ ВИ
58
1
 
3
 
! Отговори
ANADOLECA преди 13 години
ВOKO TI SI ZA GROBA.ZASLUJAVASH DA TI PRATQ NQKOI KILAR
57
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А конкурсчета? И външният министър ли смята, че това е най-подходящият човек за поста? За него ли е измислен, защото случаят е прецедент? Да изпратим и Калинка някъде?
56
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Има ли пилот в самолета?
55
0
 
18
 
! Отговори
Усъмнил се преди 13 години
Нали ще правим икономии? Какви са тези допълнителни"аграрни аташета"? Принос в световната дипломатическа практика? А пък министър Найденов нещо много избърза. Първо трябваше да отговори пред всички на обвиненията! Да не би пък Калинка да е била права в писмата си до Брюксел? Като ме обзе едно съмнение...
54
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
На тия *** от герб наглоста няма граници.
53
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ако го бяхте пратили в Москва,както и да е,ама в Брюксел това е наглост и излагация.Онези не пасат трева има хора,които ще ги информират.
52
0
 
16
 
! Отговори
Аз преди 13 години
Ако честен нормален служител (има все още такива) реши да се пробва да кандидатстват за работа в Брюксел, той държи редица тестове и от 50 000 кандидата накрая остават 500 за цяла Европа. Борбата и подборът са жестоки, но най-добрите успяват. Каква е мотивацията, когато виждаш, че ако си корумпиран и нечестен в България, има много лесен шорт-кът до Брюксел!?