ЕП ни хока за измамите по САПАРД

Неправомерното харчене на пари от ЕС продължава, казват евродепутатите
6 апр 2011 16:47,
41
ЕП ни хока за измамите по САПАРД
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Европейските депутати са силно критични относно липсата на информация от страна на държавите членки за нередностите и измамите, свързани с изразходването на средства от ЕС.

Те имат забележки и за липсата на контрол при събирането на митническите такси и слабото връщане на неправилно изразходваните средства. България е сред споменатите в доклада страни, като в текста се говори за "съмнения за изключително висок процент" на измамите по САПАРД през 2009 г.
 
Парламентът прие резолюция, която е в отговор на годишния доклад на ЕК относно защитата на финансовите интереси на ЕС и борбата срещу измамите през 2009 г.

Депутатите са силно критични към доклада на Комисията поради липсата в него на информация относно нередностите и измамите, като според тях това е резултат от лошото качество на докладите, изпратени от държавите членки.

Те дават за пример нивата на измамите в Испания и Франция, които изглеждат "подозрително ниски", като се има предвид големината на страните и получаваната от тях финансова помощ.
 
За в бъдеще депутатите искат да се прави ясно разграничение между нередностите и измамите, имайки предвид, че измамата представлява криминално деяние, докато нередността е неспазване на правилата.

Те искат подробна информация за равнището на нередности и измами в отделните държави членки, за да могат да бъдат взети дисциплиниращи мерки спрямо страните с най-висок процент на нередности и измами.
 
Според доклада  "продължава неправомерното изразходване на големи суми" от средствата на ЕС. По тази причина ЕП иска от Комисията да предприеме необходимите действия за бързото възстановяване на тези средства, особено в Италия.

Докладът изразява "дълбока загриженост" относно съмненията за "изключително висок процент на измамите" в България по САПАРД през 2009 г., който за целия програмен период възлиза на 20%. Това е "най-високият процент, отчитан за всички анализирани фондове" в областта на сближаването и земеделието.
 
Повечето случаи на съмнения за измама са били открити по-скоро чрез външен контрол или намеса, отколкото чрез упражняване на вътрешен контрол на национално равнище. Според резолюцията ЕК правилно е преустановила през 2008 г. плащанията по САПАРД и ги е възстановила през септември 2009 г. след извършването на щателни проверки.
 
Депутатите отправят запитване към Комисията за мерките за борба с увеличаването на случаите на съмнения за измама и на свързаните с тях суми, в Полша, Румъния и България.
 
Членовете на ЕП призовават ЕК, съответните агенции на ЕС и държавите членки да предприемат мерки, за да гарантират, че "средствата от ЕС не са предмет на корупция".

Те трябва също така да приемат възспиращи санкции за случаите, в които са констатирани измами и корупция, и да ускорят конфискуването на имущество, придобито от престъпна дейност (измами, укриване на данъци и пране на пари).

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още по темата: САПАРДЕСизмами
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
0
 
! Отговори
ТОНИ преди 13 години
Нищо не е предадено! Има търговски правила и споразумения които стесняват безкрайните уговорки.Строежа е стартиран в края на 80 г. и условностите и шикалкавенето е към своя край.Предател е тоз антидържавник който подписа съгласие за закриване на реактори за 5 милярда.Трайчо е една минжатурка където шикалкави, имитира дейност и нищо конкретно не е договорил, ничий интересе не нарушава и не защитава. Щом като има варианти от продлжили -5 дни преговори и пак съществува неяснота, само по себе си говори за липса на държавност и бягане от отговорност от министър на енергетиката и т.нн. Щом като я докарахме да уточняваме в конферентна връзка парафа, нормативно, калиграфски какви тежести носи на това ниво- трябва светкавично да си обират партакешите!Трайчо е гола вода!
36
0
 
3
 
! Отговори
! преди 13 години
Тези критики от страна на ЕС са подли инсинуации, още малко и ще кажат, че приятелите (които са и спонсори) на президента са крали пари!
35
0
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
Тъпите комунисти пак най-много краднали през управлението си 2009-та. *** как ще ги интегрираме като тъпите комунисти от БСП и ДПС им дават лош пример. Кажи бееее педи Станишев що така твойте партийци така яко крадят от европейските пари бееее *** скапано, комунистическо , в устата е-бано?!
34
0
 
1
 
! Отговори
da преди 13 години
si xokat pei li si penke le koi li te sluha samo prikazkiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiProvetrqvat si dyxa
33
0
 
6
 
! Отговори
A. преди 13 години
Да, така е -кандидатствах с проект по мярка 112 и абсолютно не обосновано го отхвърлиха. Още в подготвителната фаза -до като набавях документите служителите в разплащателна агенция се опитаха неколкократно да ме откажат да кандидатствам с ирони подмятания- "вярваш ли че ще стане?!". Проекти които бяха одобрени -не са издържани по никакъв начин и документално и фактически, знам три такива със сигурност.
32
1
 
2
 
! Отговори
IVAN IVANOV преди 13 години
Pak vie ste si pravi a te lujat kak ne vie sram i ne vie obidno ami ot tova vie oshte poveche imate usta mejdu drugoto vsichki znayat che bulgarite sa podli i kradlivi.
31
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Безбожието и липсата на страх от Бога ще затрият българия!RIP
30
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Никакъв контрол,некомпетентни ,*** и неграмотни чиновници,дебело връзкарство на местно и държавно ниво и здрава мафия във всички сектори, свързани с големите мангизи,например възобновяемите енергийни източници.Направо да идват тук евро чиновници, защото иначе нямат край кражбите.
29
0
 
4
 
! Отговори
gotin преди 13 години
Za6to da pravqt vsi4ko kakto si my e reda pri polojenie 4e im e po lesno da mamqt,maloumnici !!!
28
2
 
7
 
! Отговори
Знайко преди 13 години
Важното е, че Друмев е оправдан,а основният свидетел по делото беше Владимир Карамишев,негов заместник и всъщност основен директор на САПАРД от създаването и до 2009 година.В момента същия не е търсен и закачан от нито една служба.
27
7
 
10
 
! Отговори
ФАКТ преди 13 години
ЧЕРРРРРРРРРРРВЕНИ ККККККРАДДЛИВИ БООООООООООКЛУЦИ!
26
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Окалинчване...
25
11
 
8
 
! Отговори
ДО: GOSHO преди 13 години
Въпреки че ми е ясно колко *** хора има във България, тези които гласуват на изборите за БСП, ДПС, Първанов, които си хвърлят *** по улиците и от балконите и после се оплакват, че навсякъде е ***. Не мога да разбера как не можете дори да прочетете че става дума за 2009та ГОДИНА. Не за ГЕРБ, не за Бойко (не че съм им фен), но просто, ЧЕТЕТЕ ПЪЛНАТА СТАТИЯ, ВИЖТЕ ПЪЛНАТА ИНФОРМАЦИЯ, преди да храните и плюете като GOSHO (*** N.12)
24
0
 
8
 
! Отговори
Това е положението преди 13 години
Няма как, това е положението, при условието, че в Министреството продължават да назначавт вскяква кадри на експертно ниво с специалсности далеч, далеч от проблемите на българското земеделие! Хора които са завършили математика или пък минногеоложкия университет се подвизават като основни кадри, и то в най-различни направелния. тези "експерти" вземат доста добри заплати, ходят най-редовно в чужбина под предлог, че са най-вещите в областта на земеделието! Хората с земеделско образование са доста ***
23
1
 
6
 
! Отговори
ES преди 13 години
В ES sa vsi4ките корумпирани,наскоро журналистите ги изловиха така че тишина господа европейски крадци
22
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Имам един познат, човек на БСП, известно време преди изборите той кандидатства за 18 проекта, в материя от която бъкел не разбира, и печели 16 от тях. Чакаха над двадесет и пет милиона, (говорим за малка, неизвестна фирмичка) но успяха да докопат само около осем милиона. Ето така се храни БСП докато не е на власт.
21
6
 
4
 
! Отговори
norm преди 13 години
Червенотиквеничковчетата четат критиките на европейските депутати като дявола евангелието,така им е по-угодно,как иначе да обвинят други в кражби,за да оневинят своите.Да припомня само:ЕК 2008 год.спира програмата поради кражби/хванати са включително и президентски приятели/и я възстановява септември 2009 год.при друго правителство.Това са фактите,давайте сега с минусите,безмозъчни.
20
5
 
4
 
! Отговори
мда преди 13 години
16, и така да е, герб я дозадълба прекалено урбулешката
19
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
С този съд с двоен стандарт -така ще е - България не върви към добро и кадърните хора се реализират в чужбина няма да се учудя ако в близко бъдеще тука стане като Косово и БГ се стопи от 7 на 5 милиона - от тея 5 милиона - 3 милиона роми тогана магистратите и политиците ще работят да садят картофи за да плащат на ромите помощите а аз ще продавам пици в чужбина и ще взимам 3000$месечно и ще
18
6
 
12
 
! Отговори
здравко преди 13 години
За къв *** ни трябваше ЕС.Малко ли крадат наще че довлякохме и чужди.