Нямам самочувствието на жертва, отсече Трайков

Стоя зад всички мои думи, категоричен бе министърът
Обновена: 8 апр 2011 18:59 | 8 апр 2011 15:04,
306
Нямам самочувствието на жертва, отсече Трайков
Траков гарантира откритост по АЕЦ "Белене". Снимка: БТА

„Нямам самочувствието на жертва, защото не поставям себе си над проблемите. Смятам, че съм човек, който се опитва да установи до каква степен са защитени националните интереси”.

Това каза пред парламента министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков по темата с подписания през седмицата скандален меморандум за АЕЦ „Белене”.

„Стоя зад всички мои думи относно подписаното от Красимир Първанов споразумение”, допълни Трайков.

Министърът обясни, че в края на миналия петък е имало съгласуван и от руската и българската страна текст на документа. Но нямало споразумение за подписване на договор в някакъв срок.

„В понеделник Първанов дойде в кабинета ми да докладва със съвсем друг текст, който беше първоначалната руска версия. С изключение на един текст, който, слава Богу, беше отпаднал по настояване на Дянков. Срок за подписване на окончателен договор до 30 юни, а беше оставено само за парафиране до 1 юни”.

Трайчо Трайков обясни, че е забранил изрично на изпълнителния директор на НЕК Красимир Първанов в присъствието на целия си екип да подписва това споразумение. Но във вторник документът се оказал подписан.

Още по темата

„Случаят за мен е изключително неприятен. Надявам се в режим на диалог с министър Симеон Дянков и с премиера да изясним случая. Смятам, че все още може да отстояваме своите интереси”, коментира министърът на икономиката.

Той допълни, че трябва да сме много деликатни в период, в който ЕК обсъжда общи тестове и нови мерки за безопасност.

„Гарантирам ви откритост, каквото и да струва това. ГЕРБ дойде на власт с ангажимента към избирателите за открито управление и аз смятам да дам своя принос за това”, завърши изложението си пред депутатите Трайков.

Той се извини на народните представители, че не се е явил в сряда да докладва за скандала заради пътуването му до Москва.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


306
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
277
5
 
2
 
! Отговори
До 275 преди 13 години
Ти сигурно си очаквал че за 1 г. след 1989 г. всички русофили ще станат ентусиазирани американофили!Не става така, но България вече почти се оттърси от нездравото русофилство!
276
2
 
20
 
! Отговори
Марк преди 13 години
Позицията на г-н Трайков е една достойна и честна позиция!ББ ще се види в чудо сега, защото вече е ясно, че не защитава нац.интерес!Тозе път изпусна момента да се справи с Трайков и от сега нататък всяко посегателство върху този министър може да му струва не само победата на предстоящите избори, но и Мин.предс. пост!А Трайков е изключителен политик - смел, умен и далнодвиден!Нали никой не се заблуждава как гледа САЩ на изявите на Трайков!Неговата позиция е музика за ушите на Америка!
275
2
 
24
 
! Отговори
браво, Трайков! преди 13 години
Поздравления за министър Трайков!Браво, момче! България има нужда от такива млади хора без да са "омотани" в миналото на ДС, пари, от някого, за да прокарат нещо!Самите депутати взеха да "шикалкавят", защотот хем искат да са с ЕС, хем пък да угодят на "някаква верига, която им е обещала нещо при успех на руската цел..ето една глупост( прочетете думите на Р.Петков)Министър Трайков ще бъде новият Президент! Имаме нужда от такива хора!Най-после!
274
2
 
5
 
! Отговори
Гражданин преди 13 години
До # 264:Личи си ,че нямаш инженерни и икономически познания. Цената на тока ,произвеждан от АЕЦ, е 8-9 ст/квч, а на този от ВЕИ около и над 50 ст/квч. При това положение вложенията 6 млрд евро ,направени за АЕЦ-а, ще се изплатят за 10 години при увеличение цената на тока с 2-3 ст/квч. Да правим ли сравнунеие : 11-12 ст/квч срещу 50 ст/квч? Заради това ми става смешно, но и неприятно,че величаещият се за макроикономист М.Димитров говори като луд с оная си работа. 150-години, за които говориш, са си твоя приумица, личи си,че си много зле с математиката. Друг е въпросът ако закъснеем със строежа на АЕЦ-а: тогава Турция и Румъния ще ни изпреварят и понеже през 2016 г. трябва да спрем 5-и енероблок , а през 2020 г. и 6-и енергоблок, ще се хванем за палците. Да не забравя: не съм член на БСП, не съм завършил в Русия и не съм нейн привърженик. Но съм инженер и имам нелоши икономически познания.
273
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Това, което забелязвам е, че всички гледни точки са смесица от истина, интереси и прикриване на истината. Костов има интерес, Трайков има друг, Бойко - трети, Дянков - четвърти, Сидеров - пети, Станишев и т.н. Всички са прави, но само донякъде, а от друга страна никой от споменатите не се вълнува от националния интерес, макар че всички точно това твърдят. Истната е, че всеки от тях си търси място в голямата далавера със собствени цели. Иначе АЕЦ - а вече щеше да е готов. Само ние врякаме отстран
272
1
 
16
 
! Отговори
Дедо Гаджа преди 13 години
Подкрепям позицията на Трайков! При този проект няма как да прескочиш ресорния министър и да съгласуваш подписа си с вицепремиера Дянков. Очаквам Трайков да подаде оставка и вероятно това ще стане идната седмица. Контрата ще остане за Бойко Борисов, който отново ще бъде изправен пред дилемата: кой сгази лука? Отговорът е ***: субординацията.
271
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Знате ли какво ще се случи ако днес Дойчебанк обяви че ще отпусне кредит за АЕЦ Белене?(+) акционерите ще се кефят защото ще са на делавера от лихвите(-) акциите на банката ще паднат и борзовата търговия за тях ще се блокира
270
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
С думи прости: какво ще платим на HSBC и какво точно ще ни комсултират? Ако е само, за да сметнат "нашата гледна точка" за цената на проекта, защо два месеца не са им достатъчни? Защо пък ние вече втора година не вземем да си сметнем "нашата цена", ами чакаме HSBC защо се получават толкова разминавания във сроковете и на обществената поръчка за избор на консултант и при подписването на договора със същия. Защо Трайков внедри Мая Христова в БЕХ и нямаше ли същия БЕХ да бъде закрит по идея на Трай
269
6
 
8
 
! Отговори
до 268 преди 13 години
Абе на голобрадите русофилчета им е втълпено, че всичко по време на соца цъфтеше и зрееше, безсмислено е да спориш със зомбита, просто си вдигай чукалата от тази прокълната страна. Накрая като останат само русофили и *** в задунайская ще цъфнат и ще вържат.
268
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
267, думата "евтин" е неуместна за каквото и да е. Изборът е между скъп и много скъп ток. Последният се добива от веи. ВЕИ лобито също си гони интереса и го защитава много добре. Фактът е, че за близко бъдеще "зеления" ток ще е значително по-скъп. Не ми се влиза в подробности да обяснявам че на практика на 10-тата година се налага подмяна на преобразувателите на енергия при веи. Има и много други оскъпявания които не се виждат в началото на проектите за веи.
267
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Имам няколко въпроса: HSBC банк с колко ще ускъпи проекта, т.е. като консултантско възнаграждение? Какво точно ще свърши същия консултант? и Защо договора с HSBC банк, още не е подписан, след измъчената процедура по избор, която и тя се забави с няколко месеца ... Какво точно е отношението на министър Трайков и Мая Христова, бивш зам. министър и настоящ шеф на БЕХ при избора на консултанта ... Защо три месеца не им стигат? Истината е многопластова най ... А и със Златев се преплитат и с Костов.
266
5
 
3
 
! Отговори
до 268 преди 13 години
Сега брато ще се наложи ,...да буташ колата си !!!
265
2
 
5
 
! Отговори
Бай мангал преди 13 години
Абе вие сте много глупави хора бе тока щял да стане много евтин, на мене ми все тая щото и сега ми е без пари.
264
3
 
6
 
! Отговори
do 265 преди 13 години
абе то си личи по постаовете ти колко си българин.Погледнете статистикта на първа страница за или против Белене за да се убедиш че българите са русофили и са ЗА Белене
263
2
 
16
 
! Отговори
да бе преди 13 години
Браво Трайков ,най-после някой да вдигне авторитета на .....кабинетчето ?
262
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"Карах колата с бензин 022лв.Имах работа,лечението беше безплатно,никой не ни крадеше"Още не съм забравил как беше:Караше се москвич, ако имаш късмет ладаЛечението беше безплатно в правителствена болница, на другите места се бутаха рушветиРабота имаше в кремиковци и по разпределение в някое селоКрадеше се за световно и всеки се правеше че работи, а държавата се правеше че му плаща
261
3
 
6
 
! Отговори
15348263644-ти преди 13 години
Няма как тока да е евтин или да поевтинее.6-7 милиарда евро + печалба за инвеститора + печалба за посредниците + такса и печалба за ЕРП-тата.... и 150 години да работи АЕЦ Белене няма евтино.Червените тиквички (и Големия Праз) са мноооого големи лъжци и предатели.
260
0
 
5
 
! Отговори
за 265 преди 13 години
Все едно да има 2 рафинерии, баламите веднага ще повярват че бензина ще е по кинта :))
259
2
 
8
 
! Отговори
за 263 преди 13 години
Царска Русия ни освободи и сме им направили паметнициСталинова Русия ни окупира и ни натресе червената хунта. Те за благодарност и направиха паметници Путинова Русия ни дои как може с монополите си.Чист българин съм, по-умен от тебе очевидно ......
258
3
 
8
 
! Отговори
до 242-ри преди 13 години
Евтин ток - пълни глупости.6 милиарда евро + печалба за инвеститора + печалбата на ЕРП-тата или посредниците в продажбата му....Дори и 150 години да работи АЕЦ Белене няма как тока от нея да е евтин или да поевтинее.