Населението намалява, а гишетата се увеличават!

Как ставало това?, чуди се Бойко Борисов
Обновена: 16 апр 2011 07:59 | 16 апр 2011 07:54,
368
Населението намалява, а гишетата се увеличават!
Премиерът иска да реже още чиновници. Снимка: Булфото

Премиерът Бойко Борисов е възложил на финансовия министър Симеон Дянков да изготви анализ на база данните от преброяването на населението как се е увеличавала  държавната администрация през годините, както и за демографския профил във връзка с бъдещо планиране в различни сфери.

Това става ясно от стенограмата на последното заседание на МС.

„Ще видите, защото аз, разбира се не с голяма точност и не претендирам за това, но моят прочит върху тревожното намаляване на населението е, че примерно здравеопазването – населението е намаляло с 600 хиляди, болниците са се увеличили със 100. Или, да не говоря хипотетично, населението намалява, броят на гишетата и администраторите се увеличава. Най-малкото в такъв процент трябва, Дянков, тези всичките да намаляват, не да се увеличават, не виждам логика“, чуди се Борисов и казва, че експертите трябва да го обяснят.

„Мисля че ще е добре всеки министър да знае преди десет години при население с половин милион повече как е работило министерството му. Това касае, разбира се и Министерство на вътрешните работи. И сега като са намалели с толкова стотин хиляди, не трябва ли и с някаква реципрочна стойност…? Това е в подкрепа на Дянков, което ви казах преди малко.

Предложенията за нови бройки на фона на това, че населението намалява, няма логика. Министър Дянков, за сряда е задачата ми, тя ще ти помогне, когато иска някой бройки – да обясним защо се налага да ги дадем или съответно да искаме от министрите още съкращения“, продължава премиерът.

Реакцията му беше продиктувана, след като здравният министър поиска да бъде увеличена бройката на здравните медиатори от 109 на 130. Дянков го контрира, че ако увели тази бройка, ще трябва Константинов да му каже откъде другаде да съкрати.

Здравният министър настоява, че предложението му е икономически изгодно, подкрепен е и от министъра по еврофондовете Томислав Дончев. След това се намесва и икономическият министър Трайчо Трайков, който прави предложение, което се харесва на премиера.

„Ето, вие ме подкрепяте непрекъснато, което много ме радва. Това, което носи приход на държавата – усилвате, това, което носи чанти само – го махате. По-лесно от това няма“, отсича Борисов.

„Ако направите една социология навън сред хората, какво разбират под администрация, ще ви кажат – всичко това, което стои на гишета и ни губи времето. Това е в масовото съзнание разбирането за администрация. Така че в това отношение, Дянков, като правите всичките тези анализи е хубаво и да разграничим администрацията с обслужващите звена, които така или иначе ги има, но се водят по един или друг начин администрация“, съветва още премиерът.

„Разбирате ли, това преброяване ни дава големи възможности да планираме от днес нататък много от своите дейности и да ги аргументираме. Задачата е на Дянков, Министерският съвет ще се включи с всички експерти, които са необходим, но всеки един министър трябва да си направи този разчет и преброяване какво му носи в ресора.

Примерно, колко ще пътуват, Цветков, с влак, колко няма да пътуват? Това може от данните като ги четете, да почнете да се ориентирате. И на базата на това да си градим програмите, включително и бюджетите. Каква е преобладаващата маса от населението, какво ще ни струва това, накъде да акцентираме, колко да дадем, какво ще ни се случва като държава в следващите години“, мисли за бъдещето Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


368
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
277
1
 
11
 
! Отговори
гурбетчия до 297 преди 13 години
Абе ***,някой да е казал ,че Турция е виновна ! Турция както и всяка друга страна си гледа интереса ! Въпреки ,че съм турчин ,боли ме сърцето ,когато усещам че български предатели служат за чужди интереси! В Турция ходели повече туристи от ЕС ,да правилно,но ме боли онази работа за Турция,по-важното беше България да премахне визите за групови посещение на туристи,така поне нямаше да загуби руснаците ,които искат да почиват в България!
276
2
 
9
 
! Отговори
ТЕ преди 13 години
ЧЕ ТОЗИ ИМА ЛИ АКЪЛ ДА СЕ ЧУДИ.......................
275
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ОБИЧАМ СТРАНАТА ,МРАЗЯ ДЪРЖАВАТА.
274
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тук всичко е сбъркано.
273
0
 
4
 
! Отговори
dontmakemelaugh преди 13 години
Странни хора са тези ,които наричат себе си българи. Най- добрите са и най-способните разбира се. Такова е им е DNA. Нито да плачеш за горките ,нито да им се смееш. Колко много неща могат да се напишат,но има ли смисъл ,когато няма никакво значение.
272
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Герберите нямат никакъв управленски потенциал и опит ! Не разбират , че всичко необходимо за да се въведе ред в държавата може да се направи с два пъти по-малко хора и с много пъти по-малко усилия ! Процедурите за всичко са невероятно утежнени и тромави ! Желанието им да упражняват свръх контрол ще ги погуби ! Също като Римската империя ,която се е самоунищожила от прекалената канцеларщина !
271
1
 
3
 
! Отговори
Насрадин ходжа преди 13 години
Хаирлия да са ни руските туристи ,много пари харчат ! Дет се казва :вързахме попа , да е мирно селото и да е добре ходжата ! Бойко ,джанъм ,сакън да не съкращаваш администрацията,ние ще пращаме от тук малко парички за заплатите им ,комшии сме все пак ,трябва да мислим едни за други,ние добрините не ги забравяме !
270
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ostavka
269
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Боко си поръчал лентичките за откриване на нови гробища...
268
0
 
9
 
! Отговори
.. преди 13 години
бягай и не се обръщай назад .тук става страшно
267
3
 
4
 
! Отговори
Моню Българоубиец преди 13 години
Съкращавате препитанието на живи хора, те бягат в чужбина, съответно пак съкращавате, потреблението пада, заводите и фирмите фалират, продавате ги на скрап, районите се обезлюдяват... ПЕРФЕКТНА ТУРСКА ПОЛИТИКА, баце!
266
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Хей, 257 ти май имаш сериозно душевно заболяване? Защо не го сравмиш Бойко с Христос?
265
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
до гурбетчия. Абе *** търси вината за това другаде за всичко лошо което става в България все турците и *** ли са виновни колкото до това за визите да ги премахнат пак сьщата работа то и сега в Турция отиват повече туристи от ЕС откокото B България първо настигнете по качество и цена на туризма Турция
264
2
 
4
 
! Отговори
bg преди 13 години
BOIKO TI VZIMASCH GOLJAMA ZAPLATA ---PRAVI DEZA 4OVE4E SPASJAVAI NAZIATA KRATUNO
263
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Боко се яуди как намаляваме ли? Е са ще ти обясня Боко:В България вече вастната фирма на Гоце и Боце вече не може да се живее. Единия раздава парите ни на *** а другия на полицаи (все ***).Приватизираш пенсии, народа гладува,цените са безбожни заради монополисти и т.н.А как администрацията расте ли ами който има връзки се набутва там и е така.Скоро и аз напускам тази обезобразена страна.
262
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Държавната администрация се е увеличила с 40 хил. - защо. кое налага това. баджанащината ли., е няма да стане така.сори. българите ще си останем...
261
5
 
13
 
! Отговори
Аха преди 13 години
Бойко, ясно е защо - Станишев е виновен, и тройната коалиция, и Костов, и арменския поп, аааа - и президента - даже най-вече президента! И Наглите, и Алексей Петров, и Яне Янев, а... и Доган - къде без него.... Бе още към 7.5 милиона българи, защото живеят в България! Без един или двама - без Борисов и Цветанов навярно...Надявам се да съм ти помогнал да си отговориш на въпроса. А виновните - дай им охрана от ИПОН...
260
2
 
9
 
! Отговори
гурбетчия преди 13 години
Който и да е на власт ,щом в ДНК-то е заложено предателството,хаир няма! Представям си колко млн.долари са взели някои българи от Турция,за да запазят визовия режим с Русия! Турция даде милиони на българските управници,но ще печели милиарди! България трябва да поиска от ЕС да се задължат европейските граждани да почиват в България,иначе кофти !
259
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Бойко първо обясни от къде дойдоха милионите на жена ти и после давай акъл на хората.
258
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Бойко бил най-бедния премиер.Ха-ха-ха смях.Че те фирмите му пак бачкат за него,само че официално не се водят на него.Предполагам ,че и фирмите му с Борисова пак си бачкат за него.Тъй, че световните лидери хич да не го съжаляват.И да престане да приказва,чебил ял филии с лютеница,ами да си каже сега какви пури пуши и колко годишно уиски пие и какъв хайвер яде.След това ще видим дали някой пенсионер ще гласува за него.Балъците вече почти свършиха.