Отмениха "уседналостта" за местните избори

Няма да има и експериментално електронно гласуване
5 май 2011 21:10,
94
Отмениха "уседналостта" за местните избори
Снимка: Архив Булфото

Конституционният съд обяви за противоконституционен текста от Изборния кодекс, според който общинските съветници и кметовете могат да се избират само от български граждани, живели през последните 12 месеца в съответното населено място.

Това става ясно от публикувано на сайта на съда решение. То е взето на 4 май.

Принципът на уседналост беше атакуван в Конституционния съд от БСП и ДПС.

Изборният кодекс предвижда на вота за местна власт наесен избирателите да могат да гласуват за кмет на населеното място, ако са живели в него поне през последните десет месеца.

Т.нар. уседналост беше въведена с промените в Изборния кодекс от управляващите като опит да се ограничи изборният туризъм.

Отменя се и разпоредбата, според която член на Централната избирателна комисия може да бъде освободен предсрочно по искане на предложилата го партия или коалиция.

Още по темата

За противоконституционно е обявено и изискването партията да е получила 2% от действителните гласове на национално ниво, за да й бъде върнат внесеният депозит за участие в изборите.

Отпада и текстът за експерименталното електронно гласуване, което се предвиждаше за първи път на предстоящите избори през есента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
2
 
7
 
! Отговори
до 67 преди 13 години
Не провокирай отделен случай. Никой не знае как е протекло събитието. Агенцийте дават единственно неговите думи, никой не споменава ответната страна. А знаете ,че правдата идва след изслушването на двете страни.Вчера тук имаше друга новина която съобщаваше за бой пред дискотека в София. Изглежда с наближаването на изборите такива новини ще се увеличат. Само изскам да предупредя, че играта с етническата карта е много опасна. Когато политиците се лигавят с етническата карта да го имат впредвид..
57
2
 
10
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 13 години
"Принципът на уседналост беше атакуван в Конституционния съд от БСП и ДПС"....Има ли някой който да вярва че тези са БЪЛГАРИ?
56
11
 
6
 
! Отговори
истината преди 13 години
Защо намествате тук ДПС? Законът бе атакуван пред КС от БСП и СДС,но нали сте свикнали когато получите оргазъм да го знаете от турците и ДПС, та пак ДПС ви е виновно..Като не знаете друго поне прочетете новената, или и това не можете?
55
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
После пак викайте, че БСП е алтернативата! Та те ни продадоха на тези които са ни колили и бесили 500 години !!!
54
1
 
9
 
! Отговори
Иван Иванов преди 13 години
БСП и ДПС все едни и същи. Кой иначе ще ги избере. Операция РАНЪТ продължава на максимална скорост.
53
0
 
9
 
! Отговори
Mery преди 13 години
Вчера прочетох, че са пенсионирали прокурора Спартак Дочев. Изпратили го от ВСС с всички почести и с около 110 хил.лв накуп. Не е ли време да пенсионират и престарелите членове на Конституциониня съд? Човек да мине на разстояние дори 20 м от стаите на членовете на Съда и веднага го лъхва миризма на мухъл - както от едва движещите се уважавани конст.съдии, така и от техния мироглед - верни чеда на родната БКП, сега БСП и нейните ракови разсейки - СДС и НДСВ, тук там и някоя маша на фесовете. Та, г-да депутати, помислете по този въпрос: БГ е парламентарна република , а не такава на рептилиите от КС и ВСС. Просто си встъпете в правата и изчистете тези отживелици. Иначе страната няма да се оправи и нищо чудно накрая на президент Обама да му писне и да посочи с пръста към София, отсичайки Напред, там са най-лютите душмани на демокрацията!
52
0
 
5
 
! Отговори
revlio преди 13 години
ами тя е ясна отдавна ДА СИ ХОДЯТ ВСИЧКИТЕ БЕЗ ЛУСТРАЦИЯ НЯМА НАЦИЯ
51
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Има ли още някой който да не е наясно чий протежета са съдиите????
50
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Принципа на уседналост с нищо не ограничава правата на гражданите!! Но пък нарушава сметките на продажните ни политици!! Пак ще има летящи чети, фалшификации, туристи от "братски" нам държави докарани безплатно и задкулистни пазарлъци. Само някой от БСП да ми каже, че са българска партия, за ДПС си знаем!!!
49
4
 
7
 
! Отговори
NIE OT BSP преди 13 години
PAK GLASUVAITE ZA NAS TA DA VI MAchkAME KATO GNIDI DOLEN NAROD BALGARSKI
48
4
 
8
 
! Отговори
nie ot BSP преди 13 години
NASIA SAD PAK VI SAMAROSA GADNI BALGARI
47
0
 
13
 
! Отговори
пъпо преди 13 години
долни,мръсни предателски ***!
46
1
 
13
 
! Отговори
бай Симо преди 13 години
Каквото и да правят, все още ние сме повече. Всички да гласуваме на изборите против ***-червено-турската напаст.
45
4
 
6
 
! Отговори
До 47 преди 13 години
Така е, разбирам. Но след като всички са *** и *** няма как да гласуваш за никой. Лично аз харесвам ПЕРСОНАЛНО Бойко Борисов, Цветан Цветанов и Кристалина Георгиева. Но в никакъв случай ГЕРБ. Нито една друга партия. Това е.
44
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Позор за т.нар. "Конституционен съд"! Е кво сега, хареса ли им да подвиват опашки и да слугуват на чалмосаните и комунистите.
43
1
 
27
 
! Отговори
... преди 13 години
Хайде сега пак кажете, че бсп защитава българските интереси, хайде гласувайте пак за тях !! И още нещо - подаването на празна бюлетина, може да изглежда на някои, като много ясен и красноречив жест на недоволство и отвращение , но не е нищо повече от ПОХАБЕН глас !!! Стачкува се с трансперанти, а не с бели листчета !
42
0
 
15
 
! Отговори
BG преди 13 години
"Aко сме отвратени и не гласуваме на изборите, то тогава отвратителните ще ни управляват"
41
8
 
9
 
! Отговори
681 преди 13 години
ДО КОГА СЕЛЯНИТЕ В СОФИЯ ЩЕ МИ ОПРЕДЕЛЯТ КМЕТА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
40
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
:):)
39
2
 
2
 
! Отговори
рхвсХЕРСДЯИГ преди 13 години
А сигурно завършваш университет в СОФИЯ