Отмениха "уседналостта" за местните избори

Няма да има и експериментално електронно гласуване
5 май 2011 21:10,
94
Отмениха "уседналостта" за местните избори
Снимка: Архив Булфото

Конституционният съд обяви за противоконституционен текста от Изборния кодекс, според който общинските съветници и кметовете могат да се избират само от български граждани, живели през последните 12 месеца в съответното населено място.

Това става ясно от публикувано на сайта на съда решение. То е взето на 4 май.

Принципът на уседналост беше атакуван в Конституционния съд от БСП и ДПС.

Изборният кодекс предвижда на вота за местна власт наесен избирателите да могат да гласуват за кмет на населеното място, ако са живели в него поне през последните десет месеца.

Т.нар. уседналост беше въведена с промените в Изборния кодекс от управляващите като опит да се ограничи изборният туризъм.

Отменя се и разпоредбата, според която член на Централната избирателна комисия може да бъде освободен предсрочно по искане на предложилата го партия или коалиция.

Още по темата

За противоконституционно е обявено и изискването партията да е получила 2% от действителните гласове на национално ниво, за да й бъде върнат внесеният депозит за участие в изборите.

Отпада и текстът за експерименталното електронно гласуване, което се предвиждаше за първи път на предстоящите избори през есента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
5
 
2
 
! Отговори
рхвсХЕРСДЯИГ преди 13 години
41, когато се нучиш да пишеш на БЪЛГАРСКИ, тогава се пробвай да пишеш. Ако не си учил БЪЛГАРСКИ в училище, не знам как ти е дадена диплома.
37
5
 
4
 
! Отговори
рхвсХЕРСДЯИГ преди 13 години
Много се рдвам че това са приели, Като избирахме Фъндъкова за кмет, на мен ми казаха, че не мога да гласувам, щот съм на нов адрес и не е минало 10 месеца. А пък Аз живея в СОФИЯ вече 39 години ( е и моите родители живеят доста преди това, а за техните родители да не говорим) и сега кво става за да изберем човека на ГЕРБ, може куцо, кьораво да гласува за кмет на СОФИЯ
36
0
 
19
 
! Отговори
Атака преди 13 години
Няма оправия тази държава!Ама тия съдии трябва да си получат заслуженото, както навремето Луи 16!
35
0
 
17
 
! Отговори
lll преди 13 години
Я колко е експедитивен нашия съд, когато защитава интересите на БСП и ДПС. Направо подозрително ефективен е.
34
2
 
12
 
! Отговори
ххх преди 13 години
Тюх, отново осуетиха светлите бъднини на България. Щото ако не са турците щяхме да си изберем най-достойните българи - потомци на Ботев и Левски. Не разбрахте ли, че ако такива изобщо съществуват, те никога няма да бъдат допуснати на политическата сцена, а т. нар. избори и демокрация са само бутафория за придаване легитимност на властта на финансовата олигархия и транснационалните корпорации. Е, поне сме незавизими - нищо не зависи от нас
33
0
 
14
 
! Отговори
галактика преди 13 години
След като много неща *взимаме* от ЕС, не бихме ли могли да *вземем* и законите за изборите? Приет веднъж най-справедивият закон, да си остане такъв, без да бъде променян според *нуждите* на властимащите. Значи - педя земя и шепа народ сме в сравнение с други, а оправия няма и това е.
32
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
имах си аз да не я отменят..
31
1
 
14
 
! Отговори
Пешо преди 13 години
Май рибата мирише най много от към съдът!Явно за да се оправи тази държава пъво ще трябва да им извиеме вратлетата на господа магистратите!
30
4
 
23
 
! Отговори
Контра - Атака преди 13 години
Т.н. "Конституционен съд" за пореден път доказа, че е анти-българска еничерска структура,пряко подчинен на МИТ ( Турското разузнаване)В Люксембург има отседналост 48 месеца ...
29
1
 
17
 
! Отговори
ДО 10 преди 13 години
ТЕ СЪДИИТЕ СА НАЗЧЕНИ ОТ ХАМСТЕРА И ГОЦЕ........
28
3
 
17
 
! Отговори
сссс преди 13 години
БОже в ква държава живее бе?? Забележи съда отсъжда в полза на турците да ни решават съдбата.........БОже ,боже що за продажни същества са там бе??АМА СЕГА МАЙКА ВИ ШЕ ***......100% ШЕ ГЛАСУВАМ И 100% ГЛАСЪТ МИ ШЕ БЪДЕ ЗА ГЕРБ...ИЛИ ЗА АТАКА.........
27
2
 
13
 
! Отговори
ссс преди 13 години
ВИе да не мислите ,че съдиите назначени от Гоце и Станишев ше направят мръсно на турските ***.....Та нали ГОце стана президент с турските гласове,та нали сега пак на тях ше се надява.........Срам ме е от тоя царвул...ГОце ти си един продажник.....***.....
26
3
 
19
 
! Отговори
Хм преди 13 години
мръсни... гадни... долни... турски ***!!!
25
3
 
18
 
! Отговори
! преди 13 години
Ако питате мен- България никога не е излизала из- под турското робство; а кой ще ни граби решават туристи и ***.
24
12
 
8
 
! Отговори
сако преди 13 години
Разтревожили се робите , кой ще е новия им господар. Който и да все ще ви одере кожите.
23
2
 
11
 
! Отговори
5kov преди 13 години
В така наречения Конституционен съд с извинение, участват политически избраници, които са като кукли на конци. Гласуват това, което им кажат кукловодите. А всички знаем кои са те. Освен това са хора за които компютрите са като самолет за ***. Как искате да допуснат електронно гласуване, нали интелигентните и владеещите компютри хора няма да гласуват за техните кукловоди.
22
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Кой пусна автобусите от Турция ? Боко....Бегайте да му целувате ***, изберете си мутра за президент, не е страшно, свикнали сте вече. То други и не сте имали, с изключение на Жабата..
21
1
 
23
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
Съдът отмени принципа на уседналост за изборите!Съдът оправда Доган за откраднатите милиони!Съдът оправдава всички големи измамници и престъпници!И съдиите получават заплати за тази работа!И не само заплати!Егати държавата!Тук решава само великият съд!И да гласуваме или не, какво значение има?
20
2
 
25
 
! Отговори
.... преди 13 години
пак автобусите от турция ще решат вота
19
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Пичове, емиграцията е добър ход. Тука няма живот. И на Марс - също.