По-добре сива, отколкото никаква икономика

Реално сивият сектор бил 25-30%, успокоява Трайков
Обновена: 11 май 2011 15:12 | 11 май 2011 09:50,
214
По-добре сива, отколкото никаква икономика
Трайчо Трайков. Снимка: БТА

За България е по-добре да има сива, отколкото никаква икономика, заяви министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков пред bTV.

Той поясни, че дори хората, който работят в сивия сектор, имат принос за брутния вътрешен продукт.

"Икономиката посивява, когато на бизнеса му излиза по-евтино да работи в сивия сектор, отколкото да си плаща данъците", коментира още енергийният министър публикуваното изследване, според което 40% от икономиката на България е в сивия сектор.

По думите му обаче тези данни могат да бъдат оспорени.

"Оценките за сивата икономика се основават на различни методологии. Тази, която беше публикувана вчера, е въз основа на възприятието на хората, а е доказано, че когато се говори за възприятието на хората, обикновено се дава по-голям процент на сивата икономика, отколкото е в действителност", коментира министърът.

"Хората лесно се сещат за случаи, когато фризьорката не им е издала касова бележка или други малки неща, които не се отчитат. Но големите обороти действително са в светлата част на икономиката", смята Трайчо Трайков. 

Според министъра има и друг начин да се изчисли сивата икономика и той се прави периодично.

Още по темата

"Сивата икономика идва от неплащане на данъци, неотчитане на обороти и контрабанда. Когато всеки от тези елементи се прецени експертно, можем да направим оценка. По тази методология сивата икономика фигурира между 25-30%. Но това са неща, от които Министерството на финансите се интересува най-много, защото там се губят постъпленията в прихода", коментира министърът.

"Когато беше въведен плоският данък от 10%, редица хора и фирми разбраха, че им е по-скъпо да избягват плащането на данъци, отколкото да си ги плащат", смята още Трайчо Трайков.

Министърът припомни, че миналата седмица парламентът е приел Закона за изменение и допълнение на Закона за ограничаване на административното регулиране.

"Той въведе принципа на мълчаливото съгласие при всички административни режими. Ако трябва да се регистрирате за нещо и си подадете документите, а администрацията не ви е отговорила в срок, това значи, че е съгласна", поясни министър Трайков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


214
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
175
1
 
13
 
! Отговори
Петар преди 13 години
То за сивата икономика е добре да я има но да има и малко сиво в главите ви
174
3
 
12
 
! Отговори
с преди 13 години
Майййкоооо,какви ги говори този ***?От къде толкожа наглост....лелелеел думи нямам!
173
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Па ако си харчат сивите пари в БГ, начи си участват в БВП, не ли?
172
7
 
31
 
! Отговори
вили преди 13 години
Не схващате ли хора , че това изявление е инфантилно?? Как така едни ще спазват правилата, ще плащат данъци, осигуровки и пр., а други айде мани ги и те имат принос за БВП. Боже какво доживях да чуя от устата на БГ-министър. Не е за вярване. Тия гербери са полудели.
171
2
 
23
 
! Отговори
ее,бива ли ? преди 13 години
Насадих картофи ,а те не поникват ...?
170
1
 
18
 
! Отговори
само питам ? преди 13 години
Това означава ли ,че освен кризата то и преходът продължава ?
169
3
 
7
 
! Отговори
хехе преди 13 години
ЮЮЮЮЮЮЮЕЕЕЕ ОБЩЕСТВЕНО БЕСИЛО
168
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Прав е човека - сивата можеш да я изсветлиш, като липсва е страшно.
167
0
 
2
 
! Отговори
176 преди 13 години
До 178- Ти си гениален! Успял си да разбереш, че "за разбиране се иска сиво вещество". Благодаря, че научих нещо полезно от теб!
166
0
 
3
 
! Отговори
M преди 13 години
а сивите държавни служители много сивота създават бюджетните пари и сивите държавни служители,много по-вече от контрабанди и наркотици взети заедно. И ще бъде от сиво по-сиво сивото ни бъдеще.А знамето ще бъде ГЕРБ на сив фон или кон.
165
3
 
17
 
! Отговори
Iwan преди 13 години
Не знам дали е по-добре сива икономика пред никаква икономика, но след това изказване мисля, че ще сме по-добре без правителство отколкото с правителство на мутрата :)
164
0
 
6
 
! Отговори
Една_от_БГ преди 13 години
Аз да гласувам за циркаджийската улична клика от Герб Холиууд Ентъртейнмънт ООД? Момче, явно никога не си ме чел...Не знам, кой от 2-*** ни е неудачник, но 1 от нас не знае как се скланя прилагателното "обикновен" ... и това не съм аз. :)
163
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
176Престани с това "да разбирам".Ти НИЩО НЕ РАЗБИРАШ!За разбиране се иска сиво вещество каквото ти определено НЯМАШ.В Бг електората е доста смотан.Имаше и изследване по темата.Четели ама НЕ РАЗБИРАЛИ прочетеното.Тъпака няма как да разбере.
162
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
172Ти си БРУТАЛНО *** тиква!ФАКТ.Мога да се обзаложа че си гласувала за гербавите.А иначе си една обикновенна неудачничка.
161
2
 
5
 
! Отговори
stamen преди 13 години
Значи да разбираме, че да се вършат закононарушения е нещо нормално и държавата също трябва да го приеме за нещо нормално? Да разбираме също, че държавата не е в състояние, или не иска да направи нищо за предотвратяване на едно престъпление, така ли? Тогава за какво е властта?
160
2
 
10
 
! Отговори
pi4a преди 13 години
Е това ако не е излагация не знам. Така е Трайков, ама не можеш да го кажеш толкова официално, ти си министър от екип с претенции че няма да има нищо сиво и скрито покрито, екип, който е няма умствената способност да обясни светлосивото и тъмно сивото. Чакат ни отново спрени фондове заради подобни бастуни! Толкова *** министри накуп няма и за 20 години заеви. Бока, Бока само фишек си ти!
159
0
 
5
 
! Отговори
Крум преди 13 години
Министърът припомни, че миналата седмица парламентът е приел Закона за изменение и допълнение на Закона за ограничаване на административното регулиране."Той въведе принципа на мълчаливото съгласие при всички административни режими. Ако трябва да се регистрирате за нещо и си подадете документите, а администрацията не ви е отговорила в срок, това значи, че е съгласна", поясни министър Трайков.ЛЪЖА - ВЪПРОСНИЯТ ЗАКОН НЯМА ПРОМЯНА ОТ ДВ. бр.77 от 1 Октомври 2010г.
158
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
оффффф и малко ли са 25-30%??? я го сметнете колко милиони са,ааааа ама фирмичките са ваши нали и на другите с които "се карате" за парлама АБЕ ГЕРБЕРИ вие наясно ли сте,че доверието,което ви се даде го профукахте ТОТАЛНО аз наистина не разбирам кой би гласувал за вас вече,абе за никой няма да гласувам но и за вас не СЕГА ДОГАН И ДА КАЖЕ"от мен зависи всичко"ХОРАТА НЯМА ДА ВИ ПОДКРЕПЯТ МАСОВО И ТАЯ МАНТРА УМРЯ.Вие герберите ще я бетонирате БСП на власт!*** или....чуждоработници
157
1
 
18
 
! Отговори
Една_от_БГ преди 13 години
Брутално изказване! Скоро ще ни успокояват, че е по-добре хората по улиците да се е_ат, крадат и убиват, отколкото да няма хора по улиците.
156
0
 
5
 
! Отговори
Шопски преди 13 години
Икономиката е прозрачна тогава ,щом на хората им излиза по евтино да плащат данъци отколкото да не ги плащат.Ако не си платиш тока знаеш ли какво ще ти се случи ?Ще го изключим и то за дълго и то с малка сладка глобичка .