По-добре сива, отколкото никаква икономика

Реално сивият сектор бил 25-30%, успокоява Трайков
Обновена: 11 май 2011 15:12 | 11 май 2011 09:50,
214
По-добре сива, отколкото никаква икономика
Трайчо Трайков. Снимка: БТА

За България е по-добре да има сива, отколкото никаква икономика, заяви министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков пред bTV.

Той поясни, че дори хората, който работят в сивия сектор, имат принос за брутния вътрешен продукт.

"Икономиката посивява, когато на бизнеса му излиза по-евтино да работи в сивия сектор, отколкото да си плаща данъците", коментира още енергийният министър публикуваното изследване, според което 40% от икономиката на България е в сивия сектор.

По думите му обаче тези данни могат да бъдат оспорени.

"Оценките за сивата икономика се основават на различни методологии. Тази, която беше публикувана вчера, е въз основа на възприятието на хората, а е доказано, че когато се говори за възприятието на хората, обикновено се дава по-голям процент на сивата икономика, отколкото е в действителност", коментира министърът.

"Хората лесно се сещат за случаи, когато фризьорката не им е издала касова бележка или други малки неща, които не се отчитат. Но големите обороти действително са в светлата част на икономиката", смята Трайчо Трайков. 

Според министъра има и друг начин да се изчисли сивата икономика и той се прави периодично.

Още по темата

"Сивата икономика идва от неплащане на данъци, неотчитане на обороти и контрабанда. Когато всеки от тези елементи се прецени експертно, можем да направим оценка. По тази методология сивата икономика фигурира между 25-30%. Но това са неща, от които Министерството на финансите се интересува най-много, защото там се губят постъпленията в прихода", коментира министърът.

"Когато беше въведен плоският данък от 10%, редица хора и фирми разбраха, че им е по-скъпо да избягват плащането на данъци, отколкото да си ги плащат", смята още Трайчо Трайков.

Министърът припомни, че миналата седмица парламентът е приел Закона за изменение и допълнение на Закона за ограничаване на административното регулиране.

"Той въведе принципа на мълчаливото съгласие при всички административни режими. Ако трябва да се регистрирате за нещо и си подадете документите, а администрацията не ви е отговорила в срок, това значи, че е съгласна", поясни министър Трайков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


214
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
7
 
3
 
! Отговори
до DO TRAIKOV преди 13 години
Какво те бърка пък теб инспекция по труда? Да не би те да са отговорни за сивия сектор или отново сме забравили за хапченцата сутринта и ни е малко криво?
14
3
 
16
 
! Отговори
borokaro преди 13 години
това означава ли че правителството изобщо не е правило опити да се бори със сивата икономика - на мен така ми звучи ....но не съм никак изненадан - в крайна сметка самият ГЕРБ произхожда именно от там
13
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Я не ми изнасяй трактат на тема "Сивата икономиката в бизнеса", като бълваш клишета като побъркан!Сивата икономика е реалност и ще заема все по-голям процент в България, защото именно вашите антикризисни мерки доведоха бизнеса до безисходица!Сивата икономика е еманация на обеднаващото българско общество и ясна индикация, че вървим в грешна посока, както и че кризата ще се задълбочава!
12
1
 
15
 
! Отговори
работещ преди 13 години
До Анонимен 3: Не се прави на много хитър. На държавните *** нищо не им пречи - те продължават да не плащат осигуровки ида се радват на големи отпуски и др. доволствия, независимо от събираемостта на данъците. А "сивата икономика", т.е. необлаганите с данъци дейности водят до по-голяма данъчна тежест върху ПЛАЩАЩИТЕ данъци като мен.
11
2
 
23
 
! Отговори
странно преди 13 години
звучи от устата на министър на икономиката подобно изявлениекакво значи "по-добре сива, отколкото никаква" ? показва безразличие и немощ при управляване на икономиката...
10
5
 
13
 
! Отговори
Д преди 13 години
По-добре ***, от колкото бит и ***.
9
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Аби ти защо си министър щом не защитаваш държавният интерес???
8
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Е кое му е добре бе Тъпотрайчо. Данъци не плащат, осигуровки нямат. За кого е добре?
7
4
 
5
 
! Отговори
DO TRAIKOV преди 13 години
ZAKONI GLOBI KATO V GARCIA I SMIANA NA INSPEKCIATA PO TRUDA KARNETI V DVA EKZEMPLIARA ZA DANACITE I POCASOVO ZAPLASTANE ZA 1 MESEC NEMA DA IMA SIV SEKTOR A BSP PODLOGITE STE IMAT GOLEM KAFIAV SEKTOR
6
1
 
34
 
! Отговори
Азъ преди 13 години
В сива държава един сив човек,през един сив ден, коментира едни сиви процеси от висотата на сивия си опит.
5
5
 
21
 
! Отговори
питам преди 13 години
"Той поясни, че дори хората, който работят в сивия сектор, имат принос за брутния вътрешен продукт."...За брутния продукт- може би, а за здравето и пенсията на същия работещ????
4
5
 
22
 
! Отговори
asdasdwe преди 13 години
За толко *** ли ни имат бееее УЖАС
3
6
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Сивата икономика пречи най-вече на държавните *** - нали от парите от данъците трябва да се плаща на всички бюрократични административни ***, които са се разрастнали като рак с метастази.
2
5
 
34
 
! Отговори
куция октопод преди 13 години
Една достойна позиция - браво бе герб...това е ненормално
1
6
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Нагло!