По-добре сива, отколкото никаква икономика

Реално сивият сектор бил 25-30%, успокоява Трайков
Обновена: 11 май 2011 15:12 | 11 май 2011 09:50,
214
По-добре сива, отколкото никаква икономика
Трайчо Трайков. Снимка: БТА

За България е по-добре да има сива, отколкото никаква икономика, заяви министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков пред bTV.

Той поясни, че дори хората, който работят в сивия сектор, имат принос за брутния вътрешен продукт.

"Икономиката посивява, когато на бизнеса му излиза по-евтино да работи в сивия сектор, отколкото да си плаща данъците", коментира още енергийният министър публикуваното изследване, според което 40% от икономиката на България е в сивия сектор.

По думите му обаче тези данни могат да бъдат оспорени.

"Оценките за сивата икономика се основават на различни методологии. Тази, която беше публикувана вчера, е въз основа на възприятието на хората, а е доказано, че когато се говори за възприятието на хората, обикновено се дава по-голям процент на сивата икономика, отколкото е в действителност", коментира министърът.

"Хората лесно се сещат за случаи, когато фризьорката не им е издала касова бележка или други малки неща, които не се отчитат. Но големите обороти действително са в светлата част на икономиката", смята Трайчо Трайков. 

Според министъра има и друг начин да се изчисли сивата икономика и той се прави периодично.

Още по темата

"Сивата икономика идва от неплащане на данъци, неотчитане на обороти и контрабанда. Когато всеки от тези елементи се прецени експертно, можем да направим оценка. По тази методология сивата икономика фигурира между 25-30%. Но това са неща, от които Министерството на финансите се интересува най-много, защото там се губят постъпленията в прихода", коментира министърът.

"Когато беше въведен плоският данък от 10%, редица хора и фирми разбраха, че им е по-скъпо да избягват плащането на данъци, отколкото да си ги плащат", смята още Трайчо Трайков.

Министърът припомни, че миналата седмица парламентът е приел Закона за изменение и допълнение на Закона за ограничаване на административното регулиране.

"Той въведе принципа на мълчаливото съгласие при всички административни режими. Ако трябва да се регистрирате за нещо и си подадете документите, а администрацията не ви е отговорила в срок, това значи, че е съгласна", поясни министър Трайков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


214
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
1
 
8
 
! Отговори
da be преди 13 години
Изказването е върхът на БОРЧЕТО !Е,има ли такава държава ,да минем всички в сивата ИКО ?Преходът ....продължава !
114
2
 
9
 
! Отговори
Луканов преди 13 години
По-добре да дойдат танковете!
113
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
България е уникална страна! Червени фирми правят сива икономика, когато техните не са на власт и така изкуствено предизвикват криза...
112
2
 
24
 
! Отговори
хм преди 13 години
По добре сива отколкото никаква икономика - баси ташака - в същност няма никаква икономика както няма и никаква държава - бившата държава България е разкъсана от шепа крадци и е приватизирана от тях - демек сегашната икономика да се разбира - кражба,наркотици,проституция внос на ***,внос на пластмасови зеленцучи или всичко убийственно за българския народ се казва икономика от която се пълни бюджета и се чака повече леталитет и емигриране навън за да се почувстват като пълни господари
111
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Първата стъпка е приватизация, която Стиглиц за по-правилно нарича коруптизация. Вместо да се насочат към продажба на държавните предприятия, местните лидери с удоволствие подаряват електрическите и водните компании на своята страна, като се позовават на инструкциите на Световната банка за да задушат недоволството. Можеш да видиш как им светват очите пред перспективата да получат 10% комисионна по сметка в швейцарска банка срещу смъкване на цената на националните активи с няколко милиарда.И правителството на САЩ знае това обвинява Стиглиц като минимум за най-голямата коруптизация приватизацията в Русия от 1995. Министерството на финансите на САЩ считаше преизбирането на Елцин за чудесно. Не се интересувахме, дали изборите са честни. Искахме чрез комисионни Елцин да получи пари за своята предизборна кампания. Следва да спомена, че Стиглиц не е умопомрачен конспиратор, който бълнува за черни хеликоптери. Той беше част от играта, член на кабинета на Клинтън, председател на президентския екип от икономически съветници. Най-гнусното за Стиглиц е, че подкрепяната от САЩ корупция сред олигарсите унищожава индустриалните активи и свива националната продукция почти наполовина предизвиквайки икономическа депресия и глад.
110
14
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
По-добре правителство на ДПС, отколкото никакво правителство като това на ГЕРБ !
109
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Прав е Трайчо!
108
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Да ви кажа сивия сектор е по пазарен и по гъвкав от белия.Не само неплащане на данъци и криене на обороти е сив сектор.Истината е,че законите са така направени,че да не бъдат спазвани от всички.Да вземем един конкурс за нещо.Ами няма в БГ истински конкурс направен честно.Винаги се прави за някой.Е до конкурса да речем си плаща човек и данъци и всичко.Взимат му с конкурс разработеното място и изведнъж се оказва,че вече е в сивия сектор,нарочно изтикан там от администрацията.
107
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Това е ПЪРВОТО смислено изказване на министър от много време насам!
106
0
 
3
 
! Отговори
анти преди 13 години
Стиглиц особено се дразни от споразумението за правата на интелектуална собственост на СТО (известно под съкращението TRIPS). Именно чрез него, казва икономистът, новият световен ред налага непосилни тарифи и патентни права, които трябва да се плащат на фармацевтичните компании за лекарствата със запазена марка. Те не се интересуват казва професорът за банковите и корпоративните идеолози с които е работил дали хората умират или не.
105
2
 
3
 
! Отговори
DO TRAIKOV преди 13 години
ZAKONI GLOBI KATO V GARCIA I SMIANA NA INSPEKCIATA PO TRUDA KARNETI V DVA EKZEMPLIARA ZA DANACITE I POCASOVO ZAPLASTANE ZA 1 MESEC NEMA DA IMA SIV SEKTOR A BSP PODLOGITE STE IMAT GOLEM KAFIAV SEKTOR
104
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
104Ти си БРУТАЛНО ***!Проблема е че и управляващите и е толкова акъла колкото и на теб.
103
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
100 Ти си теоретик.Я ела да видиш дали полицията не е и в сивия сектор.100 000 са само търговците по улиците в София.Говоря по улиците не в магазините!Нещо не си в час.
102
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"По-добре сива, отколкото никаква икономика"Eеееее,на Трайчо му увря главата ама на другите гербери ЕДВА ли.Това го казах преди две години ама на герберите трябва да и потъне кораба за да го разберат.
101
1
 
9
 
! Отговори
Гражданин преди 13 години
Относно АЕЦ Белене и цените на горивата напълно го подкрепям. Но относно сивата икономика, аз все още не съм видял фризьорка с Бугати или Хамър.
100
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Скоро обаче и сивия сектор ще предприеме мерки,защото оборот няма ,а чиновника е свикнал да дава разрешение за работа само срещу подкуп.Ще има утрепани инспектори няма как да ги храни сивия сектор вече.А те са свикнали да не са само на заплата и те гледат все в ръцете носиш ли им.Дошло е време за трепане на корумпирани чиновници!
99
1
 
10
 
! Отговори
гламав преди 13 години
Сива икономика винаги е имало. Дори и при соца, тарикатите внасяха касетофони, дънки, цайси? дори ив САЩ е пълно със сива икономика? Това се дължи отчасти на несправедливите данъци от голям процент, отчасти на нежеланието на хората да плащат данъци и алчността им за богатство. Така, че думите на Трайчо са си реалистични - по-добре сива и закърпен бюджет, отколкото никаква! Много малки фирми затварят, с оплакването, че не си струва дас ет репят за малки пари и да тичат по ядове по цял ден.
98
7
 
18
 
! Отговори
Priest преди 13 години
Доста брутално и нагло изказване на министър, като се има предвид, че именно това правителство вкара огромен брой фирми в сивия сектор, като замрази всички държавни плащания. Просто се чудя как е възможно такова безочие...
97
0
 
6
 
! Отговори
100 преди 13 години
Ти се изказа :))). Странно в кой сектор влиза чалготеката на мутрата Компира в която се препират парички от проституция и наркотици, а човекът отчита завишени обороти и се натега да плати високи данъци :))).
96
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Първата стъпка е приватизация, която Стиглиц за по-правилно нарича коруптизация. Вместо да се насочат към продажба на държавните предприятия, местните лидери с удоволствие подаряват електрическите и водните компании на своята страна, като се позовават на инструкциите на Световната банка за да задушат недоволството. Можеш да видиш как им светват очите пред перспективата да получат 10% комисионна по сметка в швейцарска банка срещу смъкване на цената на националните активи с няколко милиарда.